Ateizam, agnosticizam, antiteizam

Vjeroispovijesti, i smisao...
Mehaning
Proleter
Reactions: 6647

Re: Ateizam, agnosticizam, antiteizam

Post Postao/la Mehaning »

Dina je napisao/la: 07 nov 2020, 12:37 Postojanje pravila ne znači uniformisanost u mišljenju... Zato ljudi jedne te iste stvari vide drugačije, shodno svome mentalnom sklopu, svojim interesima, i mogu potpuno drugačije shvatiti i primjeniti, čak i zloupotrijebiti data pravila, čak i zakone...

Uvijek mi bude interesantno kada kažu za nekoga ko vjeruje - lahko je vama, vi imate opravdanje, objašnjenje, često i u smislu omalovažavanja, kao ne morate koristiti mozak i sl... Reći ću samo da slijepo sljeđenje i ne korištenje zdravog razuma je opasno u bilo čemu...

Interesuje me također...
Kada se nešto loše desi, ljudi su skloni okrivljivati božanstva, u smislu da nisu vjerna svojim savršenim atributima kada tako nešto dozvoljavaju da se desi... Mada meni nema logike da neko smatra odgovornim nešto u što ne vjeruje...
Pa bih pitala... Kako se vi nosite sa lošim stvarima u životu?
Sa tragedijom? Nesretnim slučajem? Lupam, genetskom bolešću, npr...
Prihvatate to u smislu da niko nije kriv, sve je slučajno, greška prirode ili slično?!
Pošto meni to onda djeluje nepravedno...
Ne znam, neko se rodi zdrav, atletski građen, inteligentan, živi stotinu godina... A neko u muci prodevera svojih dvadesetak i umre bez da je imao prilike uživati...
Smeta li vam ta nepravda?
Nisam ti sve odgovorio... :ovaj

Sa nedaća a se borim kao svi drugi, sa tom razlikom, da nemam neke namišljene utjehe... :ovaj

Nedavno mi je umro otac. Bilo mi je jako žao, preboli sam ga ali ne očekujem, da ćemo se više sresti... :zbunj

Smrti se ne bojim I očekujem, da će se sa mojim krajem, jednostavno ugasiti... :ovaj

I toga me nije strah... :cool
2
2 slika
Mehaning
Proleter

Dina je napisao/la: 07 nov 2020, 12:44
Mehaning je napisao/la: 07 nov 2020, 12:42

Priroda bi nas prečistila, da se mi nismo umiješali... :ovaj
Pa je li dobro što smo se umiješali... Je li humano da opstaju "samo najjači"?
Mislim, šta ako si ti ili neko tvoj u skupini onih otpisanih...
Znači li to da je ovaj svijet okrutan i nepravedan u korjenu svoje prirode...
Pa ja nisam priroda... :zbunj

Naravno da mi je krivo za svakoga, tko na jebe... :zbunj

Ali priroda je prije svega racionalna i nema osjećaja... :ccc
1
1 slika
Fatih
PRObehar
PRObehar
Reactions: 6876

Re: Ateizam

Post Postao/la Fatih »

Arslan_11 je napisao/la: 07 nov 2020, 12:22 Procitaj zadnju recenicu prvo!!!

Ja sam od rodjenja kjafir. Nisam nikad uspio uspostaviti konekciju sa Bogom. Neko vrijeme sam mislio da nisam normalan, jer su svi u okruženju bili vjernici, bar su to govorili, neki su i praktikovali vjeru.
Kada sam vidio da i nisam bas jedini na svijetu koji tako razmislja, osjeca, lahnulo mi je.
Nije prazna prica, ali ja stvarno nikad nisam imao zle misli, da nekome zelim lose, da lazem radi neke koristi ili da se druzim sa nekim radi iste. Nisam ljubomoran na neciji uspjeh, bogatstvo i sl.
Dodatno mi je lahnulo kada sam na svojoj kozi poceo da osjecam ovo gore navedeno od ljudi koji se deklarisu kao vjernici.
Ne smatram da sam jaci, bolji, superiorniji i sl. od ljudi koji su vjernici. Svakog covjeka gledam kao jedinku. Od nekih sam ljepsi, pametniji,uspjesniji od nekih nisam. Dal je vjernik ili ne nema veze sa time. Mada toga ima sigurno na obe strane.
Smisao zivota? Ne trazim ga. Jel mora postojati? Ne mora.
Sto se mene tice nek postanem gnojivo i neka zbog mene izraste neki lijepi cvijet. Al ko da gledam bit ce to neki zbun.

I da nisam bezgresan i ja sam sigurno povrijedio na neki nacin ljude, nek mi ne zamjere sigurno nisam to sa namjerom uradio.

Izvinite na postu, mnogo napisano, a nista receno. Taki sam, zbrkan sav.
@Miss Y. :fiju
2
2 slika
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
Dina
Queen's gambit
Queen's gambit
Reactions: 10348

Post Postao/la Dina »

pink floydd je napisao/la: 07 nov 2020, 12:53
Dina je napisao/la: 07 nov 2020, 12:37

Interesuje me također...
Kada se nešto loše desi, ljudi su skloni okrivljivati božanstva, u smislu da nisu vjerna svojim savršenim atributima kada tako nešto dozvoljavaju da se desi... Mada meni nema logike da neko smatra odgovornim nešto u što ne vjeruje...
Kada se nešto loše desi vjerniku, on ne krivi božanstvo u koje vjeruje nego to opravdava, i sebi pokušava olakšati, nekim "većim planom", uživanjem na drugom svijetu itd.

Meni je recimo to interesantno :ovaj

Ja nemam odgovor na tvoje pitanje, koga ili šta kriviti kad se nešto loše desi :zbunj nesreće su nešto drugo, to je većinom ljudska greška. O genetskim poremećajima se da pričati, ali i za to sve ima logično objašnjenje....ono o sudbini ja ne prihvatam :meha1
Mislila sam da često oni koji ne vjeruju koriste to kao argument protiv...
Da, slažem se da vjera olakšava prihvatanje takvih situacija... Ja to ne vidim kao nešto loše, niti me je sramota priznati da se u određenim trenucima osjećam poraženo, slabo, i da mi je potrebno takvo olakšanje...
Sudbina je također nešto o čemu bi se moglo u nedogled raspravljati...

Hvala na odgovoru, i tebi, i ostalima :sret
1
1 slika
İnsanın en iyi yoldaşı onu seven değil, anlayan kişidir. Anlamakla başlar yolculuk.
Dina
Queen's gambit
Queen's gambit

Post Postao/la Dina »

Mehaning je napisao/la: 07 nov 2020, 13:08
Dina je napisao/la: 07 nov 2020, 12:37 Postojanje pravila ne znači uniformisanost u mišljenju... Zato ljudi jedne te iste stvari vide drugačije, shodno svome mentalnom sklopu, svojim interesima, i mogu potpuno drugačije shvatiti i primjeniti, čak i zloupotrijebiti data pravila, čak i zakone...

Uvijek mi bude interesantno kada kažu za nekoga ko vjeruje - lahko je vama, vi imate opravdanje, objašnjenje, često i u smislu omalovažavanja, kao ne morate koristiti mozak i sl... Reći ću samo da slijepo sljeđenje i ne korištenje zdravog razuma je opasno u bilo čemu...

Interesuje me također...
Pa bih pitala... Kako se vi nosite sa lošim stvarima u životu?
Sa tragedijom? Nesretnim slučajem? Lupam, genetskom bolešću, npr...
Prihvatate to u smislu da niko nije kriv, sve je slučajno, greška prirode ili slično?!
Pošto meni to onda djeluje nepravedno...
Ne znam, neko se rodi zdrav, atletski građen, inteligentan, živi stotinu godina... A neko u muci prodevera svojih dvadesetak i umre bez da je imao prilike uživati...
Smeta li vam ta nepravda?

Sa nedaća a se borim kao svi drugi, sa tom razlikom, da nemam neke namišljene utjehe... :ovaj

Nedavno mi je umro otac. Bilo mi je jako žao, preboli sam ga ali ne očekujem, da ćemo se više sresti... :zbunj

Smrti se ne bojim I očekujem, da će se sa mojim krajem, jednostavno ugasiti... :ovaj

Iskreno, to da otac umre prije tebe je prirodno, na neki način... Žao mi je, znam da boli, ali je nešto što svi na neki način moramo proći...
Ali, npr. situacije koje ne bih nikada poželjela nikaome, kao da ti dijete, nedaj Bože, umre prije tebe... Kako se s time nositi? Je li tu priroda napravila grešku, zakazala?!
Kako to prihvatiti?
0
İnsanın en iyi yoldaşı onu seven değil, anlayan kişidir. Anlamakla başlar yolculuk.
Mehaning
Proleter

Dina je napisao/la: 07 nov 2020, 13:19
Mehaning je napisao/la: 07 nov 2020, 13:08

Iskreno, to da otac umre prije tebe je prirodno, na neki način... Žao mi je, znam da boli, ali je nešto što svi na neki način moramo proći...
Ali, npr. situacije koje ne bih nikada poželjela nikaome, kao da ti dijete, nedaj Bože, umre prije tebe... Kako se s time nositi? Je li tu priroda napravila grešku, zakazala?!
Kako to prihvatiti?
Bol je puno veća, ali ljudi možemo čuda izdržati... :ovaj
1
1 slika
Iskra
PRObehar
PRObehar
Reactions: 34237

Post Postao/la Iskra »

Mehaning je napisao/la: 07 nov 2020, 13:28
Dina je napisao/la: 07 nov 2020, 13:19

Kako to prihvatiti?

Tako je, Allah da snagu

Ali nisi odgovorio na pitanje koje ti je postavila @Dina , a i mene zanima tvoje misljenje
1
1 slika
Mehaning
Proleter

Iskra je napisao/la: 07 nov 2020, 13:32
Mehaning je napisao/la: 07 nov 2020, 13:28

Tako je, Allah da snagu

Ali nisi odgovorio na pitanje koje ti je postavila @Dina , a i mene zanima tvoje misljenje
Koje točno... :sok

Na telefonu se slabo snalazim... :face
0
Arslan_11
Čupavo
Čupavo
Reactions: 17394

Post Postao/la Arslan_11 »

Je li bozija volja da dijete ode prije roditelja? Cesto ljudi koji komentarisu takav dogadjaj, bozija volja, iskusenje.
Ako jeste, ocekuje molitve, vjeru u njega? Jeza me hvata od takvog boga.
2
2 slika
Stop askin' me questions, I just wanna feel alive
Until I die!
Dina
Queen's gambit
Queen's gambit

Post Postao/la Dina »

Arslan_11 je napisao/la: 07 nov 2020, 13:39 Je li bozija volja da dijete ode prije roditelja? Cesto ljudi koji komentarisu takav dogadjaj, bozija volja, iskusenje.
Ljudi u takvoj situaciji obično nalaze utjehu u tome da će im biti nadoknađeno na onome svijetu, da će vječno biti sa svojim djetetom... Ili, odu u drugu stranu, pa se ljute na Boga, na neki način i najčešće ohlade od vjere...
Svako reaguje različito.
Nekome je nešto utjeha, a nekome drugom kazna... Nema pravila.

Baš zato me interesuje kako se s time nosi neko ko nema neku nadu u vjeri niti ima Boga koga bi, na neki način, okrivio...
0
Arslan_11
Čupavo
Čupavo
Reactions: 17394

Post Postao/la Arslan_11 »

Dina je napisao/la: 07 nov 2020, 13:56
Arslan_11 je napisao/la: 07 nov 2020, 13:39 Je li bozija volja da dijete ode prije roditelja? Cesto ljudi koji komentarisu takav dogadjaj, bozija volja, iskusenje.
Ljudi u takvoj situaciji obično nalaze utjehu u tome da će im biti nadoknađeno na onome svijetu, da će vječno biti sa svojim djetetom... Ili, odu u drugu stranu, pa se ljute na Boga, na neki način i najčešće ohlade od vjere...
Svako reaguje različito.

Baš zato me interesuje kako se s time nosi neko ko nema neku nadu u vjeri niti ima Boga koga bi, na neki način, okrivio...
Da kako moze da se niko ne mora nositi sa toliko boli i tuge. Ne znam, odoh ja selfije stavljati, to su teme za mene. Tegoba me nekakva uhvatila.
1
1 slika
Stop askin' me questions, I just wanna feel alive
Until I die!
Dina
Queen's gambit
Queen's gambit

Post Postao/la Dina »

Vala baš, odoh i ja... na neke lakše teme :ok
1
1 slika
Podrinjac
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 1570

Post Postao/la Podrinjac »

Dobro vjera prolazi i među ovim predizbornim kampanjama. Ako hoces političke simpatije, samo spominji Allaha, poslanika, nekad te nekad spomeni i šehide ove zemlje. Ma ima da dobijes koji glas vise.
0
Fatih
PRObehar
PRObehar
Reactions: 6876

Post Postao/la Fatih »

Dina je napisao/la: 07 nov 2020, 13:56
Svako reaguje različito.

Pa vidi, ovo sto cu napisati, ne sluzi ni kao dokaz niti ubjedjivanje. Muhamed a.s je sve svoje sinove izgubio (a zamisli kakav bi haos odmah u pocetku nastao, kada ga je ionako bilo, i to na ossnovu njegovog amidzica). On je to sve podnio (nije jedini naravno) stoicki. Ali, ovako kada se raspravlja o "dokazima", ponekad se sjetim ovoga i napisem to.

Obzirom na to koliki je ugled imao u Medini, mogao je imati sve sto pozeli, samo da je htio (nakon sto je islam ojacao). A, niciji zivot u istoriji covjecanstva nije toliko u detalje opisan kao njegov. I, zna se da je umro kao neko bez imetka, osim te male kuce, koja je sada u sklopu dzamije u Medini, gdje je i umro i ukopan.

Sta je njega tjeralo da ljudima govori da je Poslanik? Vidimo da interes nije. Slava? Pa, on ju je vise uzivao prije Islama, jer je objelodanjenjem svoje misije stekao mocne neprijatelje, koji su ga mnogo cijenili kao covjeka, prije te obznane. Sta mu je trebalo da se podvrgne svemu onome sto je dozivljavao u Meki?

Kazem opet, ovo nije, niti sluzi da dokazem bilo sta. Bio je covjek kojem je cesto falilo osnovno u zivotu, a da je htio, mogao je imati sta je htio.

Cak su mu upravo moc i bogatstvo nudili u Meki, kada su vidjeli da ne mogu zaustaviti ljude da ga slijede. Odbio je bez razmisljanja.

Just food for thought.
1
1 slika
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
Mehaning
Proleter

Bio sam pozvan, da kažem što više o svom ateizmu... :ovaj

Iako unaprijed znam, da čete neki biti razočarani ovim postom, moram u svoju obranu komentar početi sa pričom... :ovaj

Zamislite, da dobijete zadatak opisati recimo, što je na stolu... :ovaj

Možete početi sa: Na stolu je vaza, u kojoj je cviječe, kojeg je moja draga... :ovaj

Mogli bi početi i sa: Na stolu je košara sa raznim vočem, kojeg inače obožavam... :ovaj

Puno je teže složiti priču, ako počneš sa: Na stolu nema ničega... :face

Moj ateizam počeo je u dosta ranom djetinstvu, čim sam počeo razmišljati svojom glavom. Moji roditelji nisu bili nešto puno religiozni, ali daleko do toga, da bi bili ateisti. Imali su neku svoju filozofiju u glavi, vjeru su mi predstavili na neki svoj način, u crkvu me nisu ni tjerali, niti su mi je branili. Čak sam kao djete dva puta probao iči na vjeronauk, ali sam tamo jako slabo odgovore na pitanja oko nelogičnosti dobivao. Moraš vjerovati za mene nije odgovor vrijedan bilo kojeg učitelja a još najmanje nekoga, koji ti treba postaviti temelje razmišljanja u životu. Naravno sam od toga odustao jako brzo.

U biti me je uvijek čudilo, koliko se ljudi jednostavno ne pita oko nelogičnosti koje se tamo prezentiraju, nego jednostavno uzima za istinu sve, ako to prezentira osoba, koja ima absolutno pravo za istinu... :face

Često me ljudi shvačaju, da odsutnost vjere mora biti absolutno povezana sa omalovažavanjem i mržnjom iste. Nije baš tako. Mene recimo vjera baš i ne zanima puno. Ako mi neko nešto prezentira, može mi čak biti i zanimljivo., mada moram priznati, da jako rijetko u praktičnom smislu. Više mi je zanimljivo to, u što sve se može ljudi ubjediti, ako dovoljno rano počneš sa time... :meha2

Ima li nešto u vjerama što mi se čini glupo? Ima. Dosta toga... :ovaj

Kod Krščana mi je glupa nekrofilija i slično obožavanje leševa, da ne nabrajam u detajle. Muslimansku vjeru puno slabije poznam, ali opet mogu reči, da mi je neopisivo glupo pokrivanje žena, raditi rusvaj, zbog par karikatura i slično... :sok

Može bilo tko, bilo što reči oko toga, a opet ne vjerujem, da bi me netko mogao uvjeriti, da je to pametno... :ccc

Zamisli, da nas pukne meteorit, koji uz ostalo razjebe i tekstilnu industriju. Muslimani bi prvi izumrli, jer bi bili stalno napaljeni zbog nepokrivenih žena... :ccc

Neznam, ako Muslimani imate Adama i Evu (ili nešto slično). Smokve bi iztrijebili več u raju, dok bi se Eva i potomci opremili... :face

Koliko sam upratio, ima par ateista na forumu, ali siguran sam, da baš svaki od nas potpuno drukčije razmišlja o baš svakoj stvari.

Zašto? Zato jer se je orientiramo po nekim pravilima, nego si ih svatko sam određuje. Bilo to pravilno ili pogrešno...

Isto kao i vjernici. Katolici i pravoslavci vjeruju u ista božanstva, pa se ne mogu dogovoriti, tko je više u pravu. Kod ateista je to još puno izraženije.

Upratio sam razmišljanja, kako smo ateisti bez morala. Vjerovatno su ponekad potpuno u pravu. Mada po meni moral i vjera nisu nešto, što bi išlo sa rukom pod ruku. Mislim da to možemo baš svaki dan upratiti. U biti se jako bojim ljudi, koje na uzdama drži vjera, više nego razmišljanje...

Jedna od mojih osnovnih razmišljanja čuli ste več ogromno puta. To je, "ne radi drugima, što ne želiš, da bi drugi tebi radili" i "Moja sloboda smije otiči daleko samo toliko, dok ne sretne tvoju slobodu". Nije neka filozofija, ali u praksi dosta dobro djeluje. U mojoj kuči sam ja taj, koji postavlja pravila. Ako ti ne paše, nemoj dolaziti. Moja dužnost kao dobrog domačina je ta, da ti je kod mene što prijatnije, sve dok ne očekuješ, da če se sredina, u koju si došao, prilagođava tvojim željama.

Kako se ateisti nosimo sa nedačama u životu... :zbunj

Koliko primječujem, dosta slično kao i vjernici. Čak bi rekao, da te vjernici tu u prednosti. Vjera je dosta zasnovana na strahu od smrti i tješi vjernike, kako ih očekuje nekakav zagrobni život i neki dosadni raj, gdje če sedit ispod palme i jedino zaduženje koje če imati je to, da se ulizuje nekom višljem biču, koje nema pametnijeg posla nego baviti se sa nama... :ccc

Kad netko umre ateistu, prati ga velika bol i veliki gubitak i to mora probaviti u svojoj glavi. Ja sam se pozdravio sa par njih i ne očekujem, da ču ih ikad više sresti. Ali upoznavam nove ljude i to mi daje viziju napredka i dokaz je tome, da život ide dalje u svom zacrtanom smjeru... :ovaj

Ne mislim, da smo kao pojedinci toliko važni, da bi nas trebalo skupljati ispod palmi... :djed

Kad ja umrem, ostaju djeca iza mene, koji če, nadam se, imati svoju djecu i tako dalje. Moj zadatak i poslanstvo su time ispunjeni... :ok

Znam, da sam vas uglavnom razočarao ovim iscrpnim radom, ali stvarno više neznam, što da napišem na ovu temu... :ovaj

Ako vas nešto konkretno zanima mogu vam objasniti, ali naravno samo iz moje percepcije. Ponavljam, da svaki ateist vjerovatno drugačije razmišlja... :ovaj

I za sam kraj. Pojedinci su mi nekad znali reči, kako bi me povukli u jednu ili drugu vjeru, ali pitanje, ako bi im se poslje još uvijek sviđao, kao jedan od mnogih... :meha2
5
3 slika 2 slika
Mehaning
Proleter

IMG-5c55f5c960c46d239ec102b96c95bf07-V.jpg
0
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Heidi
Lemon Addict
Lemon Addict
Reactions: 27435

Post Postao/la Heidi »

@Mehaning ne znam zasto bi nekog razocarao, to su tvoji izgradjeni pogledi. Nisi nikog povrijedio. Nije da nisi pokusao, isao si na vjeronauk, ali imao si problem sa nelogicnostima. Ja to razumijem. Zato mislim da vjerovanje, vjera I sve sto je okruzuje jeste potreba za zastitom, posebno u smislu, da osoba osjeca silu iznad sebe. Mala je ispod svega. Sad je samo pitanje valjda sta je ta moc, u kojem obliku je percepiramo, a to u tvom slucaju moze biti kroz prirodu, ako sam dobro shvatila. Racionalna je I mogu se objasniti akcije I reakcije, osim nekih fenomena. Zbog ove neobjasnjivosti bi opet mogli krenuti u analizu postojanja viseg bica I tako u krug.

Sve je valjda u nasim licnim mogucnostima.
3
3 slika
Odgovori

Natrag na “Religija”