Islam
Re: Islam
..nisam ja čitao puno ti duhovni knjiga skoro nista..nesto po pitanju dopuštanja il ne pokuša sam provuć na najjednostavniji način kroz temu katoličanstva jer me to počelo zanimat iz praktični razloga (nevista) ..ja sam laik koji pokušava nac put do Boga i naučim i prihvatim ako mi je nesto smisleno..i zato me boli ovaj Islamski exstreminitizam ko sto osuđujem sve ononstonje kršćanstvo kroz povjest u ime kršćanstva radilo preciznije katolička crkva..
1
1
1.000 godina naravno da napravi izmijenjenu verziju, ali suština je ista. Suština je da je neko otišao gdje ga niko ne vidi i vratio se sa skupom pravila za koje tvrdi da mu ih je bog poslso putem posrednika.East_side je napisao/la: ↑14 nov 2020, 12:55Kako misliš, u kojem smislu tačno?
@Sandeman meni se čini da ti ciljano nastojiš da zatrolaš temu jer ne ispoljavaš ni minimum doze respekta prema sagovornicima koji nisu tvoji istomišljenici. Sve bi ovo mogao napisati i na drugačiji način bez upotrebe riječi "mit", "kopija" i sl. Posebno imajući u vidu da je ova tema skroz druge namjene.
I kad već pitaš (a mogao si i to uljudnije uraditi) ogromna je razlika između dotičnih događaja, Mojsijevog i Muhammedovog.
Prvi je primao objavu, tj. zapovijedi 40 dana i noći na jednoj uzvisini u Sinajskoj gori. A Muhammedu je objava samo POČELA dolaziti u pećini Hira nedaleko od Meke. A sama objava je trajala pune 23 godine.
A zar nije mit? Hoćeš reći da postoje dokazi i nepristrani svjedoci u slučaju obojice koji mogu dokazati da su te dvije priče opisi činjenica a ne proizvodi mašte?
Doduše, možda je nekome dokaz o tome da je Kur'an (ili bilo koja druga vjerska knjiga) istinit to što u njemu piše da je istinit.
Meni to nije dokaz, ali čim milijarda i po ljudi vjeruje da jeste, možda i jeste. Onda ću ja napisati knjigu u kojoj će pisati da sam najpametniji u istoriji, a dokaz za tu tvrdnju će biti to što u toj knjizi ta tvrdnja piše.
Sa druge strane, ako tih milijardu i po ljudi tako misli, ostalih šest milijardi misli drugačije, pa ako bismo ocjenjivali na osnovu brojeva...
Za svaku religiju vrijede dvije zakonitosti:
1. Ni jedna ne može dokazati to šta tvrdi
2. Većina misli drugačije
Čak i kada sabereš sve pripadnike koji vjeruju u abrahamskog boga, opet većina ljudi na planeti ili ne vjeruje u takvog boga (vjeruje u drugačije bogove) ili ne vjeruje u bogove uopšte, bilo kakve.
To su činjennice, nije trolanje
0
Zadnja izmjena: Sandeman, dana/u 14 nov 2020, 15:49, ukupno mijenjano 1 put.
Da, ali subjektivan osjećaj ljubavi ili muzike jedne osobe ili grupe ne pokušava postati sistem vrijednosti koji za ljude koji ga ne prihvate počesto znači smrt.
Nisu pripadnici LGBT populacije išli tući muslimane za bajram, muslimani su tukli njih za Queer festival.
A oni koji ih nisu tukli su se kao ograđivali "Ne slažemo se sa nasiljem, ali...". To "ali" puno govori.
0
Imam jedno pitanje. Mislim da su cure o tome jednom pisale, ali ne mogu nigdje naći.
Da li je ženama dozvoljeno imati lak na noktima kad uzimaju abdest?
Da li je ženama dozvoljeno imati lak na noktima kad uzimaju abdest?
0
"Kimsenin fark edemeyeceği detayları görmeyi çok severim."
Mijenjam kolegu @Fatih
Ne
Pošto lak sprječava, da vodom operes tijelo, čijeg je dio nokat...
3
2
1
1
Ma odakle sad i ti?
0
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
Uh...Hajde, cim kazes "bio", znaci sada je OK.
0
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
Ne mora, samo je malo pomjeris dok tu voda pere (ukoliko ti je to lakse nego skines potpuno). Tako je i sa prstenom ili bilo cim gdje voda ne moze da prodje ispod.
0