Samo kad je plata, jel?Mehaning je napisao/la: ↑30 sep 2020, 17:51U firmi je rijetko vidimo...Nasrudin hodža je napisao/la: ↑30 sep 2020, 17:44
Kakve veze ima rad žene u tvojoj tvrtki i tvoj angažman u vašem zajedničkom životu?![]()
Žena u islamu
Re: Žena u islamu
0
A, nije bas da ti neko brani, jel'...
0
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
Hannibal je znaci, najbolji od nas. On im posvecuje najvise paznje. 
3
2
1
1
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
- lejlamo
- Komorebi

- Reactions: 13994
i muškarac iz uglova navedenih religija.
ne znam zašto nema ta tema...muškarac u islamu.
2
2
Zadnja izmjena: lejlamo, dana/u 28 jan 2021, 16:44, ukupno mijenjano 1 put.
- lejlamo
- Komorebi

Ma jok, brate. Lijepo je pitas da jedete zajedno. Pojesces i mesa, i ispuniti ovaj kriterij.
0
Zaista, to jeste malo zapostavljeno. Kada sam otvarao ovu temu, imao sam namjeru da razibijem stereotipe o "zenama robinjama" u islamu. Pa smo objasnili ovdje, koja sve prava zena ustvari ima (i duznosti, naravno).
Sto se muskaraca tice, meni ne bi smetalo da imamo i tu temu. Medjutim, bar trenutno, ne bih znao napraviti neki mali uvod. Ako nekome nije tesko, neka otvori, pa cemo polako i tome. Iako, mnogim muskarcima se nece svidjeti stosta.
0
- lejlamo
- Komorebi

a fakat.Fatih je napisao/la: ↑28 jan 2021, 17:03Zaista, to jeste malo zapostavljeno. Kada sam otvarao ovu temu, imao sam namjeru da razbijem stereotipe o "zenama robinjama" u islamu. Pa smo objasnili ovdje, koja sve prava zena ustvari ima (i duznosti, naravno).
Sto se muskaraca tice, meni ne bi smetalo da imamo i tu temu. Medjutim, bar trenutno, ne bih znao napraviti neki mali uvod. Ako nekome nije tesko, neka otvori, pa cemo polako i tome. Iako, mnogim muskarcima se nece svidjeti stosta.![]()
eto imam kod kuće knjigu žena u islamu i ličnost žene muslimanke.
nisam imala priliku čitati ličnost muškarca muslimana.
maloprije ukucam u gugl muškarac u islamu i vidi rezultata:
zašto je to tako?
0
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Vjerujem da je to iz istog razloga, kao sto ni mi ovdje na forumu o tome nismo ni pomislili (o zasebnoj PRICI), dok ti to nisi pomenula. Da Saudijska Arabija kontrolise internet, rekao bih "vjerovatno je to-to"). Ovako, jednostavno, niko i ne prica o tome, osim sto se (kao i ja ovdje, uostalom) pokusava reci da zena nije obicni nezivi predmet u islamu.lejlamo je napisao/la: ↑28 jan 2021, 17:06a fakat.Fatih je napisao/la: ↑28 jan 2021, 17:03
Zaista, to jeste malo zapostavljeno. Kada sam otvarao ovu temu, imao sam namjeru da razbijem stereotipe o "zenama robinjama" u islamu. Pa smo objasnili ovdje, koja sve prava zena ustvari ima (i duznosti, naravno).
Sto se muskaraca tice, meni ne bi smetalo da imamo i tu temu. Medjutim, bar trenutno, ne bih znao napraviti neki mali uvod. Ako nekome nije tesko, neka otvori, pa cemo polako i tome. Iako, mnogim muskarcima se nece svidjeti stosta.![]()
eto imam kod kuće knjigu žena u islamu i ličnost žene muslimanke.
nisam imala priliku čitati ličnost muškarca muslimana.
maloprije ukucam u gugl muškarac u islamu i vidi rezultata:
2021-01-28 16_56_46-knjiga muškarac u islamu - Google Pretraživanje.png
zašto je to tako?
Iskopacemo ipak nesto. Jer, mogu ja poceti temu, pobrojati sve duznosti i prava muskarca u islamu...ali, onda neko moze reci (osim u slucaju par hadisa za koje znam da bih mogao naci - ako ne slikati iz svoje knjige), "a odakle ti je izvor?"
0
- lejlamo
- Komorebi

pa evo ne znam šta sada da kažem i mislim o ovoj temi.
prelistah upravo sadržaj knjige ličnost žene muslimanke.
gotovo sve upute, osim onih koje su specifične zbog karakteristika ženskog tijela, su primjenjive na muškarce, pa ipak nema posebne knjige za muškarce ili i za jedne i za druge.
sada mene kopka odakle se pojavila potreba da se za ženu otvaraju posebne teme, pišu knjige i priručnici, pored opće upute, Kur'ana i sunneta, koji su upute za sve ljude (ž/m) podjednako?
a evo mene, ako se stavim u tu ulogu žene muslimanke, vjernice, baš zanima kakva je ličnost tog muškarca muslimana s kojim bih htjela ući u zajednički život. kako to da se nije pojavila potreba za takvim tmama i knjigama?
ako je odgovor da već sve piše u Kur'anu i sunnetu, pa piše i za ženu, ali ipak....
gotovo sve upute, osim onih koje su specifične zbog karakteristika ženskog tijela, su primjenjive na muškarce, pa ipak nema posebne knjige za muškarce ili i za jedne i za druge.
sada mene kopka odakle se pojavila potreba da se za ženu otvaraju posebne teme, pišu knjige i priručnici, pored opće upute, Kur'ana i sunneta, koji su upute za sve ljude (ž/m) podjednako?
a evo mene, ako se stavim u tu ulogu žene muslimanke, vjernice, baš zanima kakva je ličnost tog muškarca muslimana s kojim bih htjela ući u zajednički život. kako to da se nije pojavila potreba za takvim tmama i knjigama?
ako je odgovor da već sve piše u Kur'anu i sunnetu, pa piše i za ženu, ali ipak....
0
Razumijem te potpuno. I, zaista si upravu. Izgleda i meni da se malo, i previse potencira zena, pa makar se ona i branila u stavovima, knjigama, itd. A nije, da se za muskarca ne bi imalo sta pisati; od odijevanja, preko obaveza, do mnogo cega drugog.lejlamo je napisao/la: ↑28 jan 2021, 17:28 pa evo ne znam šta sada da kažem i mislim o ovoj temi.
Zaista si me potakla na razmisljanje. Jer, argument da "sve pise..." ne stoji, posto su mnoge stvari, koje su se pojavile vremenom, morale objasniti koncenzusom ucenjaka ili fetvama u odredjenim zemljama. A, svako vrijeme donosi nova pitanja. I cini se, da se zaista mnogo akcenta uvijek stavljalo na zenu, u tim potrebama za novim odgovorima. A vremena su se promijenila i za muskarce, podjednako.
1
1
Neces skoro nigdje procitati niti cuti od zlih jezika kako muskarci imaju slab status u islamu,ali za zene na sve strane.Ljudi inace slabije citaju knjige,dosta njih procitaju samo eksplozivan naslov u nekom mediju i to im bude dosta.To dovede do razloga kada se odluciti pokriti ili sl. da bude napadana cak od strane muslimana,negdje i roditelja.
1
1
Nista brate, otvoricu ja temu, cim mognem. Ima se tu o cemu pricati. I to stoji sto si ti rekao. Ja sam zivio u USA, i zaista mi nije dugo bilo jasno, otkud toliko nepoznavanje necega, a sto te bas zanima. I nikad da pitas nekoga ko je "izvor", nego, popijes 3 km nizvodno, gdje vec kanalizacija smrdi.Atomic je napisao/la: ↑28 jan 2021, 17:44 Neces skoro nigdje procitati niti cuti od zlih jezika kako muskarci imaju slab status u islamu,ali za zene na sve strane.Ljudi inace slabije citaju knjige,dosta njih procitaju samo eksplozivan naslov u nekom mediju i to im bude dosta.To dovede do razloga kada se odluciti pokriti ili sl. da bude napadana cak od strane muslimana,negdje i roditelja.
Ja sada odoh u goste (u Pribavu, malo blize tebi
1
1
- lejlamo
- Komorebi

ja bih baš voljela da otvoriš i eto, za početak, možda bi mogao interpretirati ovaj citat iznad "najbolji od vas su oni koji su najbolji prema svojim ženama" ....šta znači to biti najbolji prema ženi, šta je sve stalo u to najbolji?
0
Ja ne znam zasto se to toliko daje na pažnji 'Žene u Islamu'. Zasto su drugačije od recimo zena u pravoslavlju? Ili zena u katoličanstvu?
Samo se prica o zenama u islamu.
Samo se prica o zenama u islamu.
0