Ateizam, agnosticizam, antiteizam
Re: Ateizam, agnosticizam, antiteizam
@Heidi na koje fenomene mislis?
0
Stop askin' me questions, I just wanna feel alive
Until I die!
Until I die!
- Heidi
- Lemon Addict

- Reactions: 27358
Ima toga mnogo, mozemo I temu otvoriti ako nema.
Poslednje sto sam gledala je:
1
1
Re: Re:Ateizam, agnosticizam, antiteizam
Ja ne, a u suštini ne bi bilo ni logično jer su zapravo uglavnom vjernici ti koji za sebe smatraju da su superiorniji, a to proizilazi upravo iz toga da svaka ideologija po defaultu teži da bude moralno superiorna u odnosu na drugu ili druge u istim ili sličnim domenama djelovanja.
Ateizam s druge strane nije i nikad nije bio ideologija.
0
Ne mozes reci da ateizam nikad nije bio ideologija, kad je jedna od najcesce ponavljanih Marksovih recenica "Religija je opijum za narod".
Dakle, bio je barem (znacajan) dio ideologije. I mnogi nevini ljudi su pobijeni, proganjani, sikanirani, itd. upravo zbog tog stava marksizma prema religiji.
Dakle, bio je barem (znacajan) dio ideologije. I mnogi nevini ljudi su pobijeni, proganjani, sikanirani, itd. upravo zbog tog stava marksizma prema religiji.
0
Tražili smo se po prethodnim životima
U biti je to bio antiteizam...Socrates je napisao/la: ↑24 dec 2020, 12:51 Ne mozes reci da ateizam nikad nije bio ideologija, kad je jedna od najcesce ponavljanih Marksovih recenica "Religija je opijum za narod".
0
Ateizam, dakle, filozofski stav o nemogucnosti prihvatanja tvrdnje da Bog postoji, koji se izoblicio u antiteizam, jer je situacija to omogucila.Mehaning je napisao/la: ↑24 dec 2020, 13:01U biti je to bio antiteizam...Socrates je napisao/la: ↑24 dec 2020, 12:51 Ne mozes reci da ateizam nikad nije bio ideologija, kad je jedna od najcesce ponavljanih Marksovih recenica "Religija je opijum za narod".
Dakle, bio je barem (znacajan) dio ideologije. I mnogi nevini ljudi su pobijeni, proganjani, sikanirani, itd. upravo zbog tog stava marksizma prema religiji.![]()
Prvo sve krene od filozofskih teza. A onda, kako ko vlast ugrabi.
0
Mene ponekad znaju smetati tvrdnje, da moraš odsustvo vjere pod hitno zamijeniti za nešto drugo...
U biti se nikad nisam nešto puno bavio razmišljanjem o tome, ali meni stvarno nije potrebno u nešto vjerovati, ili nešto čak i mrziti radi toga...
0
Mada ču sad sam sebi pljusku udjeliti, jer sam več sto puta rekao, da se na ozbiljnim temama više neču javljati... 
0
Pa generalna inklinacija ljudske vrste prema mrznji drugacijeg i nepoznatog, ili cak filozofski neprihvatljivog, je mozda za drugu temu.
Ali je sasvim jasno, valjda svima, da i ateisti mogu i jesu mrzili vjernike itekako. Ovdje mozemo razmatrati uslove koji su omogucili da se to manifestuje u obliku u kojem se manifestovalo u komunistickim zemljama, recimo.
Moje misljenje je da pocesto i jedna I druga strana, ili svjesno ili zbog drugih razloga, uopste ne uzimaju u obzir mnoge strane argumenta. Drugim rijecima, najcesce je diskusija krajnje povrsna.
0
Nije sam po sebi jer se ne radi o sistemu vjerovanja, ali može prerasti u ideologiju ako mu se dodaju mnogi drugi faktori izvan istog. To je drugi par čarapa.Socrates je napisao/la: ↑24 dec 2020, 12:51 Ne mozes reci da ateizam nikad nije bio ideologija, kad je jedna od najcesce ponavljanih Marksovih recenica "Religija je opijum za narod".
0
Ja sam napisao "vazan dio ideologije". I to je mozda cak i opasnije. Marx na jednom mjestu poziva na aktivnu "suppression" religije. Jasno je da Marx vidi religiju kao opasnog rivala u osvajanju "srca naroda".MarlboroGold je napisao/la: ↑24 dec 2020, 13:36Nije sam po sebi jer se ne radi o sistemu vjerovanja, ali može prerasti u ideologiju ako mu se dodaju mnogi drugi faktori izvan istog. To je drugi par čarapa.Socrates je napisao/la: ↑24 dec 2020, 12:51 Ne mozes reci da ateizam nikad nije bio ideologija, kad je jedna od najcesce ponavljanih Marksovih recenica "Religija je opijum za narod".
Dakle, jasno je, protivnika moras unistiti.
Na stranu to sto ideologija sama po sebi nije negativan pojam. Svaki covjek pokazuje naklonost prema barem nekoj ideologiji. Inace, ne bi ni bio politicko bice.
0
Pa niko ne tvrdi da nije.
Moje pitanje je zasto je to, by default, negativno. Nema covjeka koji ne podrzava barem neku ideologiju, ili djelove neke ideologije.
Moje pitanje je zasto je to, by default, negativno. Nema covjeka koji ne podrzava barem neku ideologiju, ili djelove neke ideologije.
0
O Marxu bi se moglo dosta toga reći, ali bi mi za to trebalo dosta vremena kojeg trenutno nemam.Socrates je napisao/la: ↑24 dec 2020, 13:47Ja sam napisao "vazan dio ideologije". I to je mozda cak i opasnije. Marx na jednom mjestu poziva na aktivnu "suppression" religije. Jasno je da Marx vidi religiju kao opasnog rivala u osvajanju "srca naroda".MarlboroGold je napisao/la: ↑24 dec 2020, 13:36
Nije sam po sebi jer se ne radi o sistemu vjerovanja, ali može prerasti u ideologiju ako mu se dodaju mnogi drugi faktori izvan istog. To je drugi par čarapa.
Na stranu to sto ideologija sama po sebi nije negativan pojam. Svaki covjek pokazuje naklonost prema barem nekoj ideologiji. Inace, ne bi ni bio politicko bice.
Ne tvrdim da su sve ideologije po defaultu negativne. Samo sam konstatovao da svaka u konačnici teži moralnoj superiornosti na ovaj ili onaj način.
0
Da, inace ne bi bile ideologije.MarlboroGold je napisao/la: ↑24 dec 2020, 14:11O Marxu bi se moglo dosta toga reći, ali bi mi za to trebalo dosta vremena kojeg trenutno nemam.Socrates je napisao/la: ↑24 dec 2020, 13:47
Ja sam napisao "vazan dio ideologije". I to je mozda cak i opasnije. Marx na jednom mjestu poziva na aktivnu "suppression" religije. Jasno je da Marx vidi religiju kao opasnog rivala u osvajanju "srca naroda".
Ne tvrdim da su sve ideologije po defaultu negativne. Samo sam konstatovao da svaka u konačnici teži moralnoj superiornosti na ovaj ili onaj način.
Svaka ima ideju oko uredjenja drustva i svijeta. Ako je nemaju, upitao bih se, onda, kakav je onda to stav.
Onaj koji nema ideju o moralnoj superiornosti svojih stavova, nema nikakav stav. Zato, izmedju ostalog, i postoje politika, filozofija, itd. Da raspravljamo ciji su stavovi moralno superiorniji i zbog cega. Za nadati se da ce takve rasprave ostati u okviru civilizovanog razgovora, ali pocesto ne ostanu, pa progovori oruzje, diktature, itd.
Rasprave u miru su pocesto i povrsne, istina.
0
Kroz primjer marksizma i socijalizma na silu itekako vidimo da je ateizam tezio moralnoj superiornosti, i da je taj stav bio smrtonosan za mnoge ljude.
Moze se tvrditi da je sve to zloupotrijebljeno u cilju obracuna sa ideoloskim protivnicima, ali, tako je, kako je. Ljudi i zloupotrebe uvijek tumace kako im odgovara.
Moze se tvrditi da je sve to zloupotrijebljeno u cilju obracuna sa ideoloskim protivnicima, ali, tako je, kako je. Ljudi i zloupotrebe uvijek tumace kako im odgovara.
0
Re: Re:Ateizam, agnosticizam, antiteizam
Da.
Zasto? Jer imam vecu slobodu djelovanja i razmisljanja. Istina nisam ateista, vjerujem ali tragam za istinom jer ne vjerujem institucijama religije ni kojekakvim tumacima.
0