Islam: Pitanja i odgovori

Vjeroispovijesti, i smisao...
Iskra
PRObehar
PRObehar
Reactions: 34237

Re: Islam: Pitanja i odgovori

Post Postao/la Iskra »

Max je napisao/la: 09 feb 2022, 17:07
Iskra je napisao/la: 09 feb 2022, 16:32

Sad sam zbunjena
Šuti
Na kraju sam odlucio kako sam i naučio…

Vjerovjesnik je klanjao tri rekata i selam nakon trećeg.

Meni dovoljno.
1
1 slika
Fatih
PRObehar
PRObehar
Reactions: 6876

Post Postao/la Fatih »

Max je napisao/la: 09 feb 2022, 08:03
Fatih je napisao/la: 08 feb 2022, 20:18

Da, i sam sam dugo proveo tragajuci za propisima oko vitr namaza, obzirom da postoji vise misljenja. Kako se cini, najveca razlika izmedju uleme je u tome ko je kako okategorisao hadise koji govore o vitr namazu (isti je slucaj i sa mnogim drugim stvarima).

Ja sam, iako slijedim hanefijski fikh, prihvatio drugacije propise oko vitr namaza (upravo ovo sto dr. Naik govori), ponajvise sto nijedan imam, osim Ebu Hanife, nije okategorisao vitr kao vadzib, nego sunnet.

Kako god, insan u danasnje doba, kada imamo prilike da cujemo mnogo ucenjaka koji imaju te suptilne razlike, nece pogrijesiti ako uzme bilo koje. Jer, ovo ipak ne zadire u akidu, gdje su stvari daleko ozbiljnije.
Kolko ti je trebalo da mi odgovoris ja sam mogao do sad tri mesheba izmjenjat
(:max)
:haha

Previdio, Allaha mi, gledao zadnje, i tek primijetih kasnije i ovo. Sorry. :ok
1
1 slika
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
Atomic
PRO behar
PRO behar
Reactions: 10796

Post Postao/la Atomic »

@Fatih kakav je stav u islamu kad radis sa starim ljudima koji su bez odjece?
0
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

Iskra je napisao/la: 09 feb 2022, 16:33 @Fatih smatra li se hadis autenticnim tj vjerodostojnim u ovom slučaju?
Pa, vidis i sama da postoji vise hadisa, pa razlike u njima idu od toga sta se uci na pojedinim rekatima, do toga kako se cak i dlanovi okrecu. I to od autoriteta kao Ubejj ibn Ka'b i drugi. Kao sto sam i napisao prije, hanefijski mezheb je jedini koji vitr drzi na stepenu vadziba. Medjutim, bilo koje zvanicno stanoviste jednog od 4 priznata mezheba je ispravno.

Sto rece Max, ako se imalo dvoumis, radi kako si naucila. Ipak, ulaziti u ovako mnogo hadisa po tom pitanju, treba prepustiti mudztehedima.

A mi, kao sto sam i napisao, mozemo uzeti bilo koje misljenje od priznatih pravnih skola.
1
1 slika
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

Fatih je napisao/la: 09 feb 2022, 22:41
Iskra je napisao/la: 09 feb 2022, 16:33 @Fatih smatra li se hadis autenticnim tj vjerodostojnim u ovom slučaju?
Pa, vidis i sam da postoji vise hadisa, pa razlike u njima idu od toga sta se uci na pojedinim rekatima, do toga kako se cak i dlanovi okrecu. I to od autoriteta kao Ubejj ibn Ka'b i drugi. Kao sto sam i napisao prije, hanefijski mezheb je jedini koji vitr drzi na stepenu vadziba. Medjutim, bilo koje zvanicno stanoviste jednog od 4 priznata mezheba je ispravno.

Sto rece Max, ako se imalo dvoumis, radi kako si naucila. Ipak, ulaziti u ovako mnogo hadisa po tom pitanju, treba prepustiti mudztehedima.

A mi, kao sto sam i napisao, mozemo uzeti bilo koje misljenje od priznatih pravnih skola.

Hvala ti.
Od tebe uvijek naučimo.nesto novo :ok
1
1 slika
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

Mislila sam na.ovaj hadis

"Vjerovjesnik a.s. klanjao tri rekjata vitr namaza i da je selam predao nakon trećeg rekjata". Hadis je zabilježio Hakim (1/447) i ocijenio ga autentičnim, prema uvjetima Buharije i Muslima.

Da li je valjda ovakva autentifikacija?
1
1 slika
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

Atomic je napisao/la: 09 feb 2022, 22:28 @Fatih kakav je stav u islamu kad radis sa starim ljudima koji su bez odjece?
Uh, ja tebi prvo napisah post kao pola ponjave, pa tek onda pogledah, i primjetih da je tvoje pitanje mnogo jednostavnije. Ukoliko je to posao, nema smetnje da se to radi, iako, dok se radi sa takvim osoboma, bilo bi pozeljno da se pokriju bar stidna mjesta, dok se radi sa njima.

Naravno, naci ces na netu vjerovatno i odgovore "odmah si duzan traziti drugi posao", moras se udaljiti odatle" i sl. Ali, ukoliko je to nuzno i ne postoji alternativa, ti to mozes raditi, uz duznost da uradis svoj maksimum po pitanju ovog: Da gledas ili dodirujes, sto je manje moguce, pogotovo ako mozes koristiti rukavice i sl.

Ovo misljenje mozes potvrditi kod nasih alima. :ok
1
1 slika
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

Iskra je napisao/la: 09 feb 2022, 22:48 Mislila sam na.ovaj hadis

"Vjerovjesnik a.s. klanjao tri rekjata vitr namaza i da je selam predao nakon trećeg rekjata". Hadis je zabilježio Hakim (1/447) i ocijenio ga autentičnim, prema uvjetima Buharije i Muslima.

Malo mi ovdje nesto nije jasno... Vec smo vidjeli hadise koji govore o vitru sa tri rekata, i selamom na kraju. Nista novo, obzirom koliko je samo toga na onom linku koji je Max postavio.

Ono sto mi nije jasno ovdje je da hadis prenosi Hakim, ali "prema uvjetima Buharije i Muslima". Ne citira taj hadis od Buharija ili Muslima nego kaze "prema uvjetima". Ako je tako, onda me cudi da ih neko od njih dva, nije svratao u svoju sahih zbirku hadisa.

Ipak, radi kako si naucila, odosmo helac zbog vitr namaza, a ja ni jaciju jos nisam klanjao. :ooo
0
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

Fatih je napisao/la: 09 feb 2022, 23:04
Iskra je napisao/la: 09 feb 2022, 22:48 Mislila sam na.ovaj hadis

Malo mi ovdje nesto nije jasno... Vec smo vidjeli hadise koji govore o vitru sa tri rekata, i selamom na kraju. Nista novo, obzirom koliko je samo toga na onom linku koji je Max postavio.

Ono sto mi nije jasno ovdje je da hadis prenosi Hakim, ali "prema uvjetima Buharije i Muslima". Ne citira taj hadis od Buharija ili Muslima nego kaze "prema uvjetima". Ako je tako, onda me cudi da ih neko od njih dva, nije svratao u svoju sahih zbirku hadisa.

Ipak, radi kako si naucila, odosmo helac zbog vitr namaza, a ja ni jaciju jos nisam klanjao. :ooo

Zato sam te i pitala. Al hajd...ko i do sad i cao
1
1 slika
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

Iskra je napisao/la: 09 feb 2022, 23:08
Fatih je napisao/la: 09 feb 2022, 23:04

Zato sam te i pitala. Al hajd...ko i do sad i cao
Pa naravno. Ipak, ne zaboravi da govorimo o stvarima koji ne zadiru u podrucje akide/vjerovanja, tako da ce bilo koji nacin koji si naucila, biti sasvim uedu. :ok
1
1 slika
Max
PRObehar
PRObehar
Reactions: 23349

Post Postao/la Max »

Fatih je napisao/la: 09 feb 2022, 22:26
Max je napisao/la: 09 feb 2022, 08:03

Kolko ti je trebalo da mi odgovoris ja sam mogao do sad tri mesheba izmjenjat
(:max)

Znas da se salim ba…
1
1 slika
I say what I think, I think what I say
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

Max je napisao/la: 10 feb 2022, 07:46
Fatih je napisao/la: 09 feb 2022, 22:26

Znas da se salim ba…
Ma jasno, nego mi smijesno ovo sa mezhebima. :D
1
1 slika
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

Fatih je napisao/la: 10 feb 2022, 14:29
Max je napisao/la: 10 feb 2022, 07:46
Znas da se salim ba…
Ma jasno, nego mi smijesno ovo sa mezhebima. :D
Moja nana zna revi za nekog, stranca npr, "nije on nas mezheb naroda" :D
1
1 slika
Max
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Max »

gledam onaj video na temi zemljotresi gdje u sred namaza kreće zemljotres...
jeste li znali da je dozvoljeno hodati u toku namaza, ne sad ono u kontekstu šetati, ali pomjeranje da (ima iza u prvom safu su se neki razbježali i na njihovo mjesto dolazi, tj popunjava drugi čovjek)
0
Max
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Max »

Fatih je napisao/la: 15 sep 2021, 21:14
Malena je napisao/la: 11 sep 2021, 13:45 Ma hej, nemoj me pogrešno shvatiti, ne kontriram ništa nego sam zbunjena. U jednom ilmihalu stoji jedno u drugom ilmihalu stoji drugo. Čitav život učimo, a ja bih da naučim ispravno.
Slažem se sa tvojim sagovornikom, nijet srcem je najbitniji. Na kraju mogu zanijetiti i na bosanskom svojim riječima, Allah dž.š. će razumjeti i znati. :ljub
Ma, iskreno, kompliciraju sa tim nijjetima na arapskom u ilmihalima kod nas i u mektebskoj nastavi. Za ocekivati je onda da katkad dodje do necega ovakog. Samo ti zanijjeti srcem (ili kao sto si rekla na bosanskom) i to je to. :ok
Malo sam se vratio nazad pa wvo jedan zakljucak moj.
Trazio sam i nigdje ne nadjoh kako se zanijeti nocni namaz, tahajjud. A jako je malo nijjeta za bilo koji dobrovoljni namaz, istiharu, duha namaz itd itd
Pa odatle zakljucih da je srcani nijjet najispravniji.

Kod naklanjavanja je najbitnije prvo klanjati propusteni namaz pa nakon tog namaza onaj namaz cije je vrijeme za klanjanje.
2
2 slika
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

Max je napisao/la: 10 feb 2022, 16:43 gledam onaj video na temi zemljotresi gdje u sred namaza kreće zemljotres...
jeste li znali da je dozvoljeno hodati u toku namaza, ne sad ono u kontekstu šetati, ali pomjeranje da (ima iza u prvom safu su se neki razbježali i na njihovo mjesto dolazi, tj popunjava drugi čovjek)
Da, pa makr to bilo od zadnjeg do prvog safa, ako se bude ukazivala potreba. A, zamisli jos meraka u ovoj situaciji na videu, popunjavas mjesto nekog ko je pobjegao iz dzamije. :valja
0
Atomic
PRO behar
PRO behar
Reactions: 10796

Post Postao/la Atomic »

Fatih je napisao/la: 10 feb 2022, 20:45
Max je napisao/la: 10 feb 2022, 16:43 gledam onaj video na temi zemljotresi gdje u sred namaza kreće zemljotres...
Da, pa makr to bilo od zadnjeg do prvog safa, ako se bude ukazivala potreba. A, zamisli jos meraka u ovoj situaciji na videu, popunjavas mjesto nekog ko je pobjegao iz dzamije. :valja
Smrt na sedzdi u dzamiji bi meni bila lijepa smrt :jupi
1
1 slika
Odgovori

Natrag na “Religija”