13.4. Prvi dan.
U susret Ramazanu
Re: U susret Ramazanu
1
1
Ters je ”čovjek koji je uvijek upravu, al’ drugi to ne razumiju”- A.Sidran

Bajram je meni , ramazanski Bajram, uvijrk pomalo tuzan, cak.i zadnja trecina ramazana mi je sva tugaljiva, naprosto jer mi brzo dani prolaze.
Ramazan je uzviseni mjesec, jedini je od svih mjeseci pomenut u Kur'anu, ramazan je mjesec Allahove milosti i magfireta.
U ramazanu je noc lejlet al kadr, noc sudbine. Itd itd
1
1
- Russki
- prince of idiotism

- Reactions: 25327
2
2

I meni je to bilo interesantno.
Al ja se ne bi vodila tim ipak.
Svako za sebe odgovara.
1
1

@Fatih 
1
1

Prvi put cujem za ovakvo misljenje. Onaj ko ne posti, ili ima ili nema razlog. Sto se tice tog pripremanja nekome ko ne posti, to je do onoga koji sprema. Ne vidim tu nikakvu zapreku, jer, ne postoji nijedan hadis koji regulise ovakvu situaciju (za razliku npr. od alkohola ili svega sto je haram).
Opet, znam ko drzi ovu stranicu, pa nisam bas iznenadjen tim cvrstim stavom. Allah najbolje zna.
0
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
To je cak pokudjeno (pitati nekog da li posti), kao sto je i pokudjeno da jedes ili pijes javno pred svima, pa makar i ne bio duzan postiti.
1
1
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
Ja ću ovo iz članka kopirati i postaviti tu, uz tvoju dozvolu ...zanimljivo je. Možda nekome i koristi.
25 kratkih zanimljivosti (propisa) o ramazanu i postu
Podijeli sa drugima i zaradi sevap:
Dozvoljeno je osobi koja posti da usluži i napravi hranu osobi koja opravdano ne posti, ali nije dozvoljeno uslužiti osobu koja bez opravdanja ne posti.
Osoba koja radi teške fizičke poslove, dužna je zapostiti, pa ako iznemogne ima pravo prekinuti post i taj dan će naknadno napostiti.
Pohvalno je završiti sehur i započeti iftar sa hurmama/datulama, a ako nema, onda vodom.
Žena u hajzu (menstruaciji) i nifasu (postporođajnom ciklusu) neće postiti, ali će isti broj dana naknadno napostiti, a doilja i trudnica ako im post predstavlja poteškoću imaju pravo nepostiti, ali su dužne isti broj dana napostiti.
Žena kojoj se završi hajz ili nifas pred zoru i ne stigne okupati se, ispravan joj je post tog dana, ali dužna je okupati se za sabah namaz.
Poluciranje u snu ne kvari post, a spolni odnos i samozadovoljavanje kvari. Onaj ko zaposti kao džunub ispravan mu je post, ali dužan je okupati se za sabah namaz.
Nenamjerno povraćanje ne kvari post, a namjerno kvari po većini učenjaka.
Hidžama ne kvari post, po ispravnijem mišljenju, ali je predostrožnije ne činiti je u toku posta.
Dozvoljeno je u toku posta poljubiti suprugu (ako nije iz strasti), okupati se, namirisati, oprati zube, koristiti misvak, pomirisati hranu i sl.
Teravija se klanja dva po dva rekata, a pokuđeno je klanjati četiri po četiri, ali je ispravno.
Pokuđeno je prenajedanje u ramazanu i mimo ramazana.
Nakon klanjanja vitr-namaza pohvalno je reći tri puta: Subhanel-Melikil-Kuddus/slavljen neka je Vladar Sveti.
Kunut-dova se uči nakon povratka sa ruku’a zadnjeg rekata vitr-namaza, a može se učiti i prije odlaska na ruku’u.
Pokuđeno je klanjati vitr-namaz oponašajući njime akšam-namaz (dva sjedenja sa jednim selamom), ali je ispravan namaz jer hadis u kojem se to zabranjuje ima slabost u lancu prenosilaca.
Pohvalno je klanjati teraviju u džematu, a dozvoljeno je klanjati i kod kuće pojedinačno.
Nije zabranjeno klanjati teraviju dvadeset rekata ili više ili manje od toga.
Najbolje je klanjati teraviju osam rekata uz tri rekata vitra, ali ako se duže uči Kur’an i duže ostaje na ruku’ima i sedždama, a ako se kraće uči i ostaje, onda je bolje klanjati veći broj rekata.
Greška je da muškarci ostave klanjanje akšam-namaza u džamijama radi iftara.
Pogrešno je odgađati klanjanje akšam-namaza radi iftara, nego je propisano prekinuti post (sa par hurmi ili gutljaja vode), klanjati akšam, pa onda nastaviti sa jelom ako imamo potrebu.
Onaj ko vidi drugu osobu da jede ili pije u toku posta iz zaborava, dužan je upozoriti je.
Onaj ko greškom, nenamjerno, iz neznanja ili iz zaborava učini nešto što kvari post, nastavit će postiti i post mu je ispravan.
Osoba koja ne zaposti početak dana iz opravdanog razloga (putovanje, bolest, hajz…) nije dužna postiti ostatak dana, nego će napostiti taj dan naknadno, ali ne treba javno da jede i pije da ne bi zbunjivala druge i bila uzrokom lošeg mišljenja i sl.
Bolesnik koji se ne nada skorijem ozdravljenju i stara osoba koja je iznemogla, pa nisu u stanju postiti niti napostiti propuštene dane, za svaki dan će nahraniti po jednog siromaha muslimana.
Ramazan je dužan postiti svaki musliman koji je polno punoljetan, razuman, fizički sposoban i nije na putovanju; putniku i bolesniku dozvoljeno je da ne poste, ali su dužni isti broj dana napostiti.
Post je sustezanje od jela, pića, spolnog općenja i onoga što ima isto značenje kao jelo, piće i spolno općenje; od nastupa prave zore pa sve do zalaska Sunca (akšama).
1
1
"Nije zabranjeno klanjati teraviju dvadeset rekata ili više ili manje od toga."
"Najbolje je klanjati teraviju osam rekata uz tri rekata vitra, ali ako se duže uči Kur’an i duže ostaje na ruku’ima i sedždama, a ako se kraće uči i ostaje, onda je bolje klanjati veći broj rekata."
_______________________________________________________________________________________________________________________
Teravija se nije klanjala do vladavine drugog halife Omera r.a. Kada je prvi put primijetio da ljudi u dzamiji za vrijeme ramazana zajednicki klanjaju namaz, koji je u biti dobrovoljni, rekao je da je to bid'at (novotarija, nesto sto prije nije postojalo) ali u pozitivnom smislu. Otada, Omer r.a je UVIJEK klanjao teravih namaz 20 rekata. Nikada osam.
I onda covjek ne moze a da ne postavi pitanje, kako je bilo koji ucenjak mogao da dodje do toga da je pravilnije klanjati teravih namaz 8 rekata, kada je Omer r.a klanjao 20. Zasigurno nijedan alim sebi nece dozvoliti da kaze, da zna, ili da neki sejh cije misljenje on prihvata, zna./znao vise i bolje od Omera r.a.
Tu se onda nuzno namece pitanje, ako sebi niko ne moze dati takvo nesto za pravo, zasto su onda odstupili od onoga sto je Omer r.a prvenstveno odobrio, zatim uspostavio kao pohvalno (jer, teravih namaz je ipak uvijek bio dobrovoljan) i klanjao toliko koliko jest?
Meni je dovoljna ta informacija, a oni koji imaju drugacije misljenje, imaju na sebi "burden of proof", da pojasne kako su stigli do drugacijeg misljenja.
"Najbolje je klanjati teraviju osam rekata uz tri rekata vitra, ali ako se duže uči Kur’an i duže ostaje na ruku’ima i sedždama, a ako se kraće uči i ostaje, onda je bolje klanjati veći broj rekata."
_______________________________________________________________________________________________________________________
Teravija se nije klanjala do vladavine drugog halife Omera r.a. Kada je prvi put primijetio da ljudi u dzamiji za vrijeme ramazana zajednicki klanjaju namaz, koji je u biti dobrovoljni, rekao je da je to bid'at (novotarija, nesto sto prije nije postojalo) ali u pozitivnom smislu. Otada, Omer r.a je UVIJEK klanjao teravih namaz 20 rekata. Nikada osam.
I onda covjek ne moze a da ne postavi pitanje, kako je bilo koji ucenjak mogao da dodje do toga da je pravilnije klanjati teravih namaz 8 rekata, kada je Omer r.a klanjao 20. Zasigurno nijedan alim sebi nece dozvoliti da kaze, da zna, ili da neki sejh cije misljenje on prihvata, zna./znao vise i bolje od Omera r.a.
Tu se onda nuzno namece pitanje, ako sebi niko ne moze dati takvo nesto za pravo, zasto su onda odstupili od onoga sto je Omer r.a prvenstveno odobrio, zatim uspostavio kao pohvalno (jer, teravih namaz je ipak uvijek bio dobrovoljan) i klanjao toliko koliko jest?
Meni je dovoljna ta informacija, a oni koji imaju drugacije misljenje, imaju na sebi "burden of proof", da pojasne kako su stigli do drugacijeg misljenja.
1
1
ja ne klanjam svaku teraviju, klanjam skoro svaku zaista, ali uvijek bas uvijek klanjam 20 
ja se vodim ovim, nekako mi je nepristojno izaci nakon 8mog a da imam ostane. al eto svakome po svom nahođenju.
To je posebno potrebno stoga što oni koji napuste džemat nakon 8 rekata gube veliku vrijednost koju je spomenuo Allahov Poslanik, a.s., u dijelu gore citiranog hadisa: „Ko klanja za imamom dok imam ne završi namaz, upisat će mu se kao da je klanjao cijelu noć.“ Dakle, onaj ko zajedno s imamom klanja 20 rekata teravih namaza i 3 vitra ima nagradu kao da je cijelu noć proveo u ibadetu.
ja se vodim ovim, nekako mi je nepristojno izaci nakon 8mog a da imam ostane. al eto svakome po svom nahođenju.
To je posebno potrebno stoga što oni koji napuste džemat nakon 8 rekata gube veliku vrijednost koju je spomenuo Allahov Poslanik, a.s., u dijelu gore citiranog hadisa: „Ko klanja za imamom dok imam ne završi namaz, upisat će mu se kao da je klanjao cijelu noć.“ Dakle, onaj ko zajedno s imamom klanja 20 rekata teravih namaza i 3 vitra ima nagradu kao da je cijelu noć proveo u ibadetu.
2
2

ja sam jednom u životu, al jednomMiss Y. je napisao/la: ↑30 mar 2021, 13:31 ja ne klanjam svaku teraviju, klanjam skoro svaku zaista, ali uvijek bas uvijek klanjam 20
otišao iza osmog rekata....
Bila su tekuća pitanja, hitnaaaaaa....
2
1
1
1
I say what I think, I think what I say
Upravo ovdje i jeste najveci problem (daleko manji je ako i imam klanja 8 rekata). Zasto ovo kazem? Pa, svi znamo da je nijjet preduslov za valjanost namaza. Ukoliko klanjamo za imamom, u nijjet obavezno ulazi i taj dio, da cemo klanjati "za ovim imamom" (nebitno je da li je nijjet samo u srcu ili rijecima - ali je obavazno da i to udje u u nijjet). I, ako napustimo nakon 8. rekata, da li smo klanjali bas za imamom? Jesmo tih osam, ali imam nastavlja dalje... Pa onda, slucajevi svih onih koji se nalaze u prvim safovima, koji napustaju nakon 8 rekata, prolaze kroz safove, ostavljaju prazna mjesta, prolaze ispred ljudi koji se vec izgovorili tekbir i zapoceli 9. rekat...Miss Y. je napisao/la: ↑30 mar 2021, 13:31 ja ne klanjam svaku teraviju, klanjam skoro svaku zaista, ali uvijek bas uvijek klanjam 20
Sve to skupa, cini da se prilikom jednog namaza koji je dobrovoljni, cini nesto sto sto u velikoj mjeri skrnavi ono sto je strogi farz: Jedinstvo u dzematu.
2
1
1
1
Teravija ima svoju draz. Ali, ako ne ides, nemas grijeh za to. Bilo koji od dnevnih namaza je preci od teravije, pa i Bajram namaza.
3
3