Jasta cu....nego bolje mi je bilo da sam.isla.na dernek u La.dolce Vitu nego ovdje trunila
Žena u islamu
Re: Žena u islamu
0
Tvrdim da se zamaras necim sto nine varijabilno, nego egzaktno i jasno. Tu je korijen naseg neslaganja.
1
1
Tebi ovo mozda izgleda kao kontradikcija u Kur'anu? Vjeruj, otidji samo na YT, naci ces mnogo toga.Crvena Nit je napisao/la: ↑16 feb 2021, 17:00Sto tebi nije jasno u mom postu, kao odgovor na tvoj post?
" Debata nije o prakticiranju poligamije u posebnim situacijama, vec, od sinoc pisemo, o prakticiranju poligamije jer ajet ( rasprava sa Fatih) se interpretira kao koristenje opcije u normalnoj svakodnevnici. Jucer si pisala, zenama Istoka, ne smeta, a nisi napisala razloge, odnosno, da li su one ugrozena kategorija! Moj, kako si rekla, tefsir je apsolutno u skladu sa ajetom: "Vi ne možete potpuno jednako postupati prema ženama svojim ma koliko to željeli…” (Al Kur’an, 4:129)
Identican problem imamo sa tretiranjem zena u vezi oblacenja u Kur'anu , a Serijat ga interpretira drugacije. Zato polozaj zena u Kur'anu nije jednako postavljen u tretiranju zene u Serijatu. Razumljivo, oba dijela su obuvacena pod temom, "Zena u Islamu". "
"Nezadovoljni muskarac" da otvori temu? Musliman nije nezadovoljan onim sto mu je Allah naredio. Tako, mnogi bi mozda kukali kako moraju zeni obezbijediti sve, djeci, a da zena svoje ne mora dati nikome. Medjutim, biti nezadovoljan time, znaci sumnjati u mudrost i ispravnost tog propisa. Jos ako ako ga krsis, tj, tjeras zenu da sa tobom dijeli njenu imovinu, onda si i nepokoran.
Imali bi se muskarci cemu jadati, ali, ko uistinu vjeruje, to prihvata i ne dovodi u pitanje. Pa eto, cak i u toj poligamiji, ista je situacija. Svaka zena ne mora datti ista svome muzu, pa cak ni za izdrzavanje djece. Sve je to njegova duznost. I to je jedan od razloga, bar za ogromnu vecinu, da ni ne pomislja na vise od jedne zene.
Plus "zvocanje".
1
1
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
Ti sve znas ba
I o unutrasnjem sagorjevanju otto motora, o mjenjačima. Na avionima doktorirala, samo cekam tamo na onim temama aktivaciju...
0
I say what I think, I think what I say
Sad bas citam temu i razmisljam ima li smisla ubaciti se.. bas zbog toga.Max je napisao/la: ↑16 feb 2021, 17:03Pa jednostavno je to objasniti u ovom slucajuCrvena Nit je napisao/la: ↑16 feb 2021, 17:00
Sto tebi nije jasno u mom postu, kao odgovor na tvoj post?
" Debata nije o prakticiranju poligamije u posebnim situacijama, vec, od sinoc pisemo, o prakticiranju poligamije jer ajet ( rasprava sa Fatih) se interpretira kao koristenje opcije u normalnoj svakodnevnici. Jucer si pisala, zenama Istoka, ne smeta, a nisi napisala razloge, odnosno, da li su one ugrozena kategorija! Moj, kako si rekla, tefsir je apsolutno u skladu sa ajetom: "Vi ne možete potpuno jednako postupati prema ženama svojim ma koliko to željeli…” (Al Kur’an, 4:129)
Identican problem imamo sa tretiranjem zena u vezi oblacenja u Kur'anu , a Serijat ga interpretira drugacije. Zato polozaj zena u Kur'anu nije jednako postavljen u tretiranju zene u Serijatu. Razumljivo, oba dijela su obuvacena pod temom, "Zena u Islamu". "
Muskarci su s marsa a zene sa Venere
0
Everyone's got a theory about the bitter one
- Crvena Nit
- Etablirani član
- Reactions: 2220
YT ne koristim, hvalaFatih je napisao/la: ↑16 feb 2021, 17:09Tebi ovo mozda izgleda kao kontradikcija u Kur'anu? Vjeruj, otidji samo na YT, naci ces mnogo toga.Crvena Nit je napisao/la: ↑16 feb 2021, 17:00
Sto tebi nije jasno u mom postu, kao odgovor na tvoj post?
"Nezadovoljni muskarac" da otvori temu? Musliman nije nezadovoljan onim sto mu je Allah naredio. Tako, mnogi bi mozda kukali kako moraju zeni obezbijediti sve, djeci, a da zena svoje ne mora dati nikome. Medjutim, biti nezadovoljan time, znaci sumnjati u mudrost i ispravnost tog propisa. Jos ako ako ga krsis, tj, tjeras zenu da sa tobom dijeli njenu imovinu, onda si i nepokoran.
Imali bi se muskarci cemu jadati, ali, ko uistinu vjeruju, to prihvata i ne dovodi u pitanje. Pa eto, cak i u toj poligamiji, ista je situacija. Svaka zena ne mora datti ista svome muzu, pa cak ni za izdrzavanje djece. Sve je to njegova duznost. I to je jedan od razloga, bar za ogromnu vecinu, da ni ne pomislja na vise od jedne zene.
Plus "zvocanje".
0
Jel ima u naslovu La
Ja te ne bih pustio
1
1
- Crvena Nit
- Etablirani član
Nije egzaktno, vec je nepravilno prezentirano kao takvo!
0
Zasto? Ti biras sta ces gledati. Nemoj mi samo reci da je i to zabranjeno.Crvena Nit je napisao/la: ↑16 feb 2021, 17:11YT ne koristim, hvalaFatih je napisao/la: ↑16 feb 2021, 17:09
Tebi ovo mozda izgleda kao kontradikcija u Kur'anu? Vjeruj, otidji samo na YT, naci ces mnogo toga.
Imali bi se muskarci cemu jadati, ali, ko uistinu vjeruju, to prihvata i ne dovodi u pitanje. Pa eto, cak i u toj poligamiji, ista je situacija. Svaka zena ne mora datti ista svome muzu, pa cak ni za izdrzavanje djece. Sve je to njegova duznost. I to je jedan od razloga, bar za ogromnu vecinu, da ni ne pomislja na vise od jedne zene.
Plus "zvocanje".
0
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
Ma drug samo sam jednu personu na forumskim bespucima
Upoznao ovakvog stava i zaguljenosti.
Gdje se pojavi tu je haos...
1
1
- Crvena Nit
- Etablirani član
Postoji adekvatna literatura.
0
Dobro. Je li dobro vladas arapskim jezikom? Ako da, onda cemo pokusati malo drugacije.Crvena Nit je napisao/la: ↑16 feb 2021, 17:13Nije egzaktno, vec je nepravilno prezentirano kao takvo!
0
Znam, i ja isto. Nekad sam pisao i sate provodio tako, sad samo razmisljam i citam.
1
1
Everyone's got a theory about the bitter one
Ali, postoje i ljudi koju su tu literaturu ili izucavali ili cak pisali. Daleko brze, da se dodje do onoga sto trazis.
0
- Crvena Nit
- Etablirani član
Zasto?Fatih je napisao/la: ↑16 feb 2021, 17:15Dobro. Je li dobro vladas arapskim jezikom? Ako da, onda cemo pokusati malo drugacije.Crvena Nit je napisao/la: ↑16 feb 2021, 17:13
Nije egzaktno, vec je nepravilno prezentirano kao takvo!
0
0
A kako.tacno glasi to nepravilno tumačenje, koji je islamski ucenjak i skolovani tefsir tumac, to rekao i za sta tacno.Crvena Nit je napisao/la: ↑16 feb 2021, 17:13Nije egzaktno, vec je nepravilno prezentirano kao takvo!
Na bosanskom molim, da se ne gubimo u transripciji s arapskog na engleski, a i radi citalaca.
0