Kolegice i kolege...

Financijski trendovi, recesije, konjunkcije, poslovne prilike i neprilike...
medvjed23
Administrator
Reactions: 9146
Kontakt:

Kolegice i kolege...

Post Postao/la medvjed23 »

U kakvim ste odnosima sa kolegicama i kolegama na poslu? Kako biste ocijenili saradnju s njima? Družite li se mimo posla?

Ja zadnjih sedmica radim smjene sa momkom koji je stvarno odgovoran. Dođe na vrijeme ili ranije, uradi sve što treba, pa i više od toga, ostane dokad treba ili duže.... Stvarno je ljepota raditi s njim. Izgleda da i posao može biti lijep :oo

Što se tiče druženja s kolegama mimo posla, u tome, u pravilu, ne učestvujem, ponajviše zbog toga što sam introvert. Ali, postoji izuzetak od pravila. Nekad, haman pa davno, sam nešto duže od dvije godine radio u firmi koja je finansijski jako slabo stajala. Nije bilo para, nije bilo plata, al radio sam tu kako bih stekao iskustvo u struci. Ali, pored iskustva, stekao sam i draga poznanstva sa ljudima sa kojima se i danas čujem i vidim. Super ekipa sa zanimljivim smislom za humor i meni bliskim ukusom za muziku i književnost. Tad, kad smo radili skupa, mi smo bili mladi, a firma pred kolapsom. Bilo je dana sa malo il nimalo posla. I onda smo pričali o stihovima, muzici, ovom, onom... I zbližili se... I ta bliskost mi je obogatila život.
3
1 slika 2 slika
Spock
Moderator
Moderator
Reactions: 652

Re: Kolegice i kolege...

Post Postao/la Spock »

Trenutno je situacija dobra, manje je ljudi nego prije i nekako su ostali vecinom normalni ljudi sa kojim se moze raditi i progovoriti, pogotovo oni koji su mi najblizi poslom su stvarno OK.
Bilo je svega, da ne idem u detalje ali jako toksicnih i bezobraznih ljudi koji su stvarali tenzije bez ikakve potrebe, sreca pa su takvi otisli.
Ima jos jedan koji je problematican, ali on ima dio vlasnistva firme i on sigurno nece otici, sreca pa nemam puno komunikacije sa njim.

Privatnog konktakta sa kolegama nemam puno, iako ima OK ljudi sa kojima mi to ne bi smetalo, ali nije bilo puno prilike. Mozda par puta neka kafa ili nesto slicno, ali sve u svemu jako rijetko.
Inace mislim da nije lose drzati granice sa kolegama sa posla i ne upustati se previse u privatna druzenja.
Zavisno od vrste posla, moze tu biti problema.
0
Lana
Moderator
Moderator
Reactions: 24740

Post Postao/la Lana »

Sad za sad super, bar se nadam da ce tako i ostati.
Sve zavisi koliko se ti das tom odnosu,i nekad se sama pitam zaista odakle meni tolika neka smirenost,razumjevanje.
Ali svoj privatni zivot odvajam od posla,sto manje znaju o tebi to bolje,samo onoliko koliko vi to dozvolite.Nemam neki poseban privatni kontact toliko,sem ako nije vezano za posao.
0
Moraš da istreniraš svoj um da bude jači od tvojih osjećanja,ili ćeš izgubiti samog sebe.
smajlic
Administrator
Reactions: 45355

Post Postao/la smajlic »

Ja sam na svakom radnom mjestu imala osobu ili dvije s kojima sam bas dobra. Ostali su ono ok. Nekako se ljudi vole druziti sa mnom. Nije da se hvalim ali... :smoto
Ja ne volim nista nazor i na meni se vidi kad mi neko ne odgovara, ne dajem se skroz.

Na ovom sad poslu sam odmah na pocetku zavoljela zenu koja mi je sefica...to je tako divno bice da vam to ne mogu opisati. Ali mi pricamo o svemu samo ne o poslu. Niti ja ispitujem te stvari, niti ih ona spominje.
Posto radimo od kuce mislila sam da ce biti dosta teze druziti se s kolegama, ono super, niko nikog ne zna...al ispade da se vise druzimo nego da radimo iz firme.

Imam jos tri cure koje sam tako na tim zajednickim vecerama upoznala. Takodje odemo nekad na kafu.
Kolegu s kojim ne idem na kafu al smo bas dobri.
S njima mahalam o svemu. :keke

Najvaznije je na pocetku ocijeniti ko je kakav insan i od koga me nece glava zaboljeti.
Izbacis one toksicne osobe i s njima zdravo za zdravo.

E moguce je da mi je drugacije nego vama jer mi je posao takav da ne ovisim ni o kome. Imam svoj zadatak i znam sta treba uraditi. Ako sta treba mogu uskociti al meni niko ne treba uskakati.
Mozda bi me vise nervirali da moramo bas nesto timski raditi.
4
2 slika 2 slika
Zivot se desava sada, a ravan stomak nam ne treba da ga zivimo. :sret
hani_jong_un
Pjur seks
Pjur seks
Reactions: 31163

Post Postao/la hani_jong_un »

ja sam bio u vezi s kolegicom s posla
to ti je isto ko da zivite zajedno, ko da ste u braku
1
1 slika
1811
Moonlight
Menadžerska legenda
Menadžerska legenda
Reactions: 15634

Post Postao/la Moonlight »

Na mom poslu je atmosfera losa generalno, ali nas odsjek je super. Valjda IT pa i drugi mindset skroz.
Skoro sa svima sam super, imam dvije kolegice s kojima se i privatno druzim, ne stalno, ali ponekada.
Kolega iz kancelraije mi je legnenda, kao da smo brat i sestra i jedno drugom čuvamo leđa u svakoj prilici.
Sa još par kolega imamo takav odnos i posao je stvarno onda puno lakši.
Inače ne volim puno miješati poslovno i privatno. Ne vjerujem da bih ikada mogla na poslu imati neku vezu ili neko baš veliko prijateljstvo. Ja volim mijenjati posao, pa ne volim da se vežem za ljude, jer to sve onda otežava.
0
Control + Alt + Delete
| Control Yourself | Alter Your Thinking | Delete Negativity |
Ommadawn
Florida Man
Florida Man
Reactions: 17113

Post Postao/la Ommadawn »

Na ovom radnom mjestu sam sa kolegama stvarno super. Dobar sam i sa šefom mada je nekad tvrdoglav u nekim stvarima i prenagal ali ja mu kasnije dokažem da nije u pravu.
Nije da se nešto privatno družimo ali kad zagusti, znamo jedni drugima pomoći. Nedavno smo dobili novog kolegu i ruku na srce, na prvu nisam ono što se kaže klikao s njim.
Ali ispostavilo se da ima fakat pravo dobro znanje, da je zajebant poput svih nas. Njemu se svidio moj muzički ukus pa sam nedavno ih na jednoj pauzi zabavljao s gitarom.
Prije par sedmica sam napravio i tortu pa odnio na posao da ih počastim a za Bajram sam pravio baklavu. Ovaj jedan je lud za baklavom.
Nekad znamo i izaći na večeru, popije se koja.
Odnos je stvarno super i kao takav rezultira i dobrom suradnjom pa i uspjesima.
1
1 slika
Reci hodža - Džennet il’ Džehennem?
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
grunf
Perspektivni član
Perspektivni član
Reactions: 1053

Post Postao/la grunf »

medvjed23 je napisao/la: 05 sep 2025, 11:48 U kakvim ste odnosima sa kolegicama i kolegama na poslu? Kako biste ocijenili saradnju s njima? Družite li se mimo posla?

Ja zadnjih sedmica radim smjene sa momkom koji je stvarno odgovoran. Dođe na vrijeme ili ranije, uradi sve što treba, pa i više od toga, ostane dokad treba ili duže.... Stvarno je ljepota raditi s njim. Izgleda da i posao može biti lijep :oo
Jesi li ti siguran u sopstveno seksualno opredjeljenje?

Obilje naznaka koje upucuju na tvoju otvorenost ka muskom polu. :dirka
2
2 slika
Kako se pise "Ti si idiot"?
medvjed23
Administrator
Reactions: 9146
Kontakt:

Post Postao/la medvjed23 »

Jesam. Al cvaja je cvaja.
4
4 slika
hani_jong_un
Pjur seks
Pjur seks

eno drugu se javlja neka pedercina s instagrama, hoce da kupi carape od njega, kaze ima fetis na stopala. kaze razvio fetis ko mali, jeo one sladolede u obliku stopala. drug ko nece, a siguran sam da je prodo nego krije.
3
3 slika
1811
grunf
Perspektivni član
Perspektivni član

Post Postao/la grunf »

Najveca laz poslije - Ja, N.N., uzimamam tebe za svoga supruga/suprugu…do kraja zivota, bla, bla, bla, je da ljudi vole svoj posao.

Vecina ljudi ne voli glupi posao koji radi, kolege jos manje. Voli se tata, mama jos vise, a najvise novac za koji se vecina prostituise na dnevnoj bazi, kako bi platili racune i otplatili kredite. Da ljudi vole svoj posao, svi bi se radovali kad je radna subota ili rad na drzavni praznik.

Najgori posao na svijetu poslije zubara i cistaca kanalizacije, prosvjetni radnik.

Pretpostavljam da je uspjeh u Srednjoj zanatskoj skoli ako ucenici ne mlate nastavni kadar i nauce citati i pisati prije punoljetstva.
1
1 slika
hani_jong_un
Pjur seks
Pjur seks

ja bgm volim radit kad je za sebe
kad je za drugog ne volim ni lezat na poslu
0
1811
Polaris
PRO behar
PRO behar
Reactions: 16947

Post Postao/la Polaris »

medvjed23 je napisao/la: 05 sep 2025, 11:48 U kakvim ste odnosima sa kolegicama i kolegama na poslu? Kako biste ocijenili saradnju s njima? Družite li se mimo posla?

Što se tiče druženja s kolegama mimo posla, u tome, u pravilu, ne učestvujem, ponajviše zbog toga što sam introvert. Ali, postoji izuzetak od pravila. Nekad, haman pa davno, sam nešto duže od dvije godine radio u firmi koja je finansijski jako slabo stajala. Nije bilo para, nije bilo plata, al radio sam tu kako bih stekao iskustvo u struci. Ali, pored iskustva, stekao sam i draga poznanstva sa ljudima sa kojima se i danas čujem i vidim. Super ekipa sa zanimljivim smislom za humor i meni bliskim ukusom za muziku i književnost. Tad, kad smo radili skupa, mi smo bili mladi, a firma pred kolapsom. Bilo je dana sa malo il nimalo posla. I onda smo pričali o stihovima, muzici, ovom, onom... I zbližili se... I ta bliskost mi je obogatila život.
Ne druzim se, samo na poslu, nismo bliski toliko 🤷‍♀️
1
1 slika
Zadnja izmjena: Polaris, dana/u 11 sep 2025, 23:50, ukupno mijenjano 1 put.
Polaris
PRO behar
PRO behar
Reactions: 16947

Post Postao/la Polaris »

Sto se posla ticu saradnja je ok
0
BeogradjanIN
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 1407

Post Postao/la BeogradjanIN »

Ako mi se nesto ne dopada ovde u Nemackoj to je kolegijalnost Cast izuzecima ali vecina su cudni ili je meni cudno jer sam hiperaktivan lik. Na primer radimo nedelju dana zajedno,za istom masinom,ispricamo se kao braca rodjena...a onda sledece nedelje nismo za istom masinom,liku se javljam jedva promumla hallo. Drugo, svi ti se keze i glume dobrog coveka a iza ledja ti smesta radnje. Samo im je problem sa mnom sto ja to odmah sasecem u korenu, cim saznam nesto,pozovem ga da ispred mene ponovi, oteram ga u tri lepe pm da mu vise ne padne na pamet ista greska barem kada sam ja u pitanju A medju sobom neka se j.bu ako hoce, zabole me patka...
0
Spock
Moderator
Moderator
Reactions: 652

Post Postao/la Spock »

grunf je napisao/la: 06 sep 2025, 23:29 Najveca laz poslije - Ja, N.N., uzimamam tebe za svoga supruga/suprugu…do kraja zivota, bla, bla, bla, je da ljudi vole svoj posao.

Vecina ljudi ne voli glupi posao koji radi, kolege jos manje. Voli se tata, mama jos vise, a najvise novac za koji se vecina prostituise na dnevnoj bazi, kako bi platili racune i otplatili kredite. Da ljudi vole svoj posao, svi bi se radovali kad je radna subota ili rad na drzavni praznik.

Najgori posao na svijetu poslije zubara i cistaca kanalizacije, prosvjetni radnik.

Pretpostavljam da je uspjeh u Srednjoj zanatskoj skoli ako ucenici ne mlate nastavni kadar i nauce citati i pisati prije punoljetstva.
Ovdje se govori o kolegama i atmosferi na poslu, to nije isto kao i voljeti svoj posao. Neko moze voljeti sam posao, a da su mu kolege katastrofa i obrnuto - posao smor ali dobre kolege.

Kad se kaze da neko voli posao, to za mene znaci da ono sto mu je ono sto radi na tom poslu zanimljivo, da ga na neki nacin ispunjava. Naravno da ce svaki posao nakon sto ga radis svaki radni dan 8 sati preci u rutinu i postati obaveza, da ce se svako obradovati vikendu i godisnjem odmoru, da ce radije biti kuci i odmarati ili raditi nesto skroz drugo samo za svoj cejf, ali to ne znaci da mu i sam posao nije u odredjenoj mjeri zanimljiv.

Razlika je opet u odnosu na to kada neko radi posao koji mu je dosadan, smor, ni na koji nacin mu nije zanimljiv i ne vidi nista zanimljivo u tome, radi ga samo da zavrsi i da dodje kuci, budi se ujutru sa mukom sto mora ici na posao i slicno.
0
grunf
Perspektivni član
Perspektivni član

Post Postao/la grunf »

Spock je napisao/la: 10 sep 2025, 09:16
grunf je napisao/la: 06 sep 2025, 23:29 Najveca laz poslije - Ja, N.N., uzimamam tebe za svoga supruga/suprugu…do kraja zivota, bla, bla, bla, je da ljudi vole svoj posao.

Ovdje se govori o kolegama i atmosferi na poslu, to nije isto kao i voljeti svoj posao. Neko moze voljeti sam posao, a da su mu kolege katastrofa i obrnuto - posao smor ali dobre kolege.

Kad se kaze da neko voli posao, to za mene znaci da ono sto mu je ono sto radi na tom poslu zanimljivo, da ga na neki nacin ispunjava. Naravno da ce svaki posao nakon sto ga radis svaki radni dan 8 sati preci u rutinu i postati obaveza, da ce se svako obradovati vikendu i godisnjem odmoru, da ce radije biti kuci i odmarati ili raditi nesto skroz drugo samo za svoj cejf, ali to ne znaci da mu i sam posao nije u odredjenoj mjeri zanimljiv.

Razlika je opet u odnosu na to kada neko radi posao koji mu je dosadan, smor, ni na koji nacin mu nije zanimljiv i ne vidi nista zanimljivo u tome, radi ga samo da zavrsi i da dodje kuci, budi se ujutru sa mukom sto mora ici na posao i slicno.
Ko zna govori kratko, pise jos krace. :respekt
0
Odgovori

Natrag na “Ekonomija i poslovanje”