Sinoć nikad više ljudi nije bilo na polnoćki u Tuzli. Iznenadio sam se.
Stigla dijaspora
Da se mene pita, ja im ne bih dao da uđu u Bosnu!
1
1
1
ja se nesto i ne osjecam kao dijaspora.
1
E ovako, država je ulagala u njihovo obrazovanje i struku - mogla je to država i bolje i modernije ali nije. No dobro, ulagala je.
2
Sve ok drug.Ommadawn je napisao/la: ↑25 dec 2024, 13:51E ovako, država je ulagala u njihovo obrazovanje i struku - mogla je to država i bolje i modernije ali nije. No dobro, ulagala je.
Eh kad svi ti završe to obrazovanje, u bilo kojoj oblasti da se radi, i to sa najboljim ocjenama - koga država u svoje institucije zaposli? One koji su podobni a ne koji su sposobni. Tako da ostane i izvisi pun qurac stručnjaka koji hodaju bez posla.
Oni koji i imaju tu neku sreću pa se ubace u neki posao, eh tu ih dočeka neki kreten koji im se navali na kosti i sabotira njihov rad jer se boji konkurencije.
Za to vrijeme država BiH (sa svim svojim entitetima i blentitetima) ne iskorištava na pravi način potencijal tih mladih i visokoobrazovanih ljudi da bi išla ka nekom progresu, da bi služili za opšte dobro sviju. Čak ne koristi ni one ljude koji su tokom rata napustili istu tu državu pa se školovali na Zapadu, dobar dio njih i na prestižnim sveučilištima.
I šta da rade onda ti ljudi? Ganjaju alternativu da se maknu odatle van gdje će neko drugi prepoznati njihov potencijal.
I to zarad nekih deset familija koji u Bosni žive k’o grofovi.
A ja ti garantujem da bi dobar dio nas bio spreman da se vrati nazad i uloži sebe i svoje znanje da ta država krene naprijed. Problem je što to nije u interesu države.
I šta nam onda preostaje nego da dolazimo tu kad imamo slobodno od posla, da posjetimo naše najdraže, da osjetimo naše korijene, da se prisjetimo djetinjstva, mladosti, nekih ljepših dana? Šta drugo?
A ne glasa ni 10% dijaspore a dobar dio njih pojma i nema o strankama i onima koji ih vode. Ja prvi nemam pojma za koga da se glasa da u BiH bude bolje niti mogu tebi ili bilo kome drugome da sugeriram šta i kako.
Meni nije loše ovdje gdje jesam. Snašao sam se dobro, školovao, napredovao na poslu, rezultati moga rada su vidljivi i na nacionalnom nivou ove zemlje, stekao sam mnoge prijatelje za koje bih ruku dao a znam da bi i oni za mene.
Ali bi mi bilo mnogo lakše kada ne bih svako malo morao objašnjavati kako se pravilno izgovara moje ime, kako se pravilno piše i izgovara moje prezime, zašto ne jedem svinjetinu, i o čemu to Damir Avdić, Indexi, Kemal Monteno, Zoster, Edi Ljubić, Damir Imamović pjevaju i zašto ja uz neke njihove pjesme krenem da plačem a da nisam popio ni kap alkohola.
I neka me domicilno stanovništvo proziva za popravljanje zuba, za svako malo što zaboravim riječ na našem jeziku, za auto za koje plaćam ratu svaki mjesec, za svaki jebeni put što moram prijaviti boravak a našminkana službenica mi kaže “Evo još jednog stranca! Evo ti ova uplatnica, uplati deset maraka pa dođi s potvrdom pa ćemo ispuniti papire”, neka me mrko gleda policajac na aerodromu kojem je teško da me odzdravi iako sam se ja nasmiješio i sve. Nema veze, podnijeću to. Mada moram priznati da zna malo da zaboli.
Ja se fakat gnušam svih onih papaka koji se kurče u markiranoj odjeći, voze kao kreteni u skupocjenim automobilima, bacaju smeće gdje god stignu, galame okolo kao kerovi i misle da je sve njihovo - oni su takvi i ovdje samo što su tada u grupi i niko ih ne benda ni s glave.
Ja ne mašem ovdje zastavom, ne nosim nikakve simbole ali kad god nešto uradim da valja pa me ljudi pohvale kažem “bosanska pamet”. A to mnogo govori o činjenici kada ovdje čuješ da ljudi otvoreno govore o bosanskom stanovništu koje se najbolje uklopilo u društvo i pridonijelo i pridonosi istom.
Samo bi bilo bolje da pridonosimo svome.
Eto.
Izvinjavam se ako sam nekoga uvrijedio.
1