Iskra je napisao/la: ↑30 mar 2021, 16:32
Fatih je napisao/la: ↑30 mar 2021, 15:43
Pa, razlike postoje samo radi obicaja i tradicije. Inace, ovo sto si dobro primijetila, je vazece za sve muslimane. Eh, naravno, potpuno "drugi par opanaka" je to sto je to nas muslimana ovdje nesto nezamislivo. Ali, niko ne smije da negira da je to dozvoljeno (iako sam ja misljenja da za tim nema potrebe, obzirom da vise ne postoji situacija, zbog koje je ta dozvola i dosla).
Kakve razlike Fatih? Jel.ima negdje propis koji kaze da je dozvoljen brak izmedju djece dva brata?
U Islamu nije dozvoljen brak sa prvim, drugim i trecim koljenom. Od amidze djeca su drugo koljeno.
Muhammed savs je rekao
"Ženite se što dalje (od rodbine), potomci će vam biti zdravi!“
Ovaj ajet govori ko je zabranjen. Sto znaci da u nacelu ostali nisu zabranjeni.
en-Nisa, 23
"Zabranjuju vam se: matere vaše, i kćeri vaše, i sestre vaše i sestre očeva vaših, i sestre matera vaših i bratične vaše, i sestrične vaše, i pomajke vaše koje su vas dojile, i sestre vaše po mlijeku, i majke žena vaših, i pastorke vaše koje se nalaze pod vašim okriljem od žena vaših s kojima ste imali bračne odnose, - ali ako vi s njima niste imali bračne odnose, onda vam nije grijeh -, i žene vaših rođenih sinova, i da sastavite dvije sestre, - što je bilo, bilo je. Allah zaista prašta i samilostan je."
Naravno, vec sam pomenuo kontekst u kome je ovaj ajet objavljen, kada se muslimankama zabranila udaja za nemuslimane, a muslimana tada nije bio veliki broj. I opet, kako god, ovaj ajet nikada nije derogiran. Naravno, hadis koji si navela je takodjer tacan. I, posto vecinom za time nema potrebe i prema savjetu iz ovog hadisa, ipak ne smijemo reci da je haram nesto sto nije.
Fatima, kcerka Muhameda s.a.v.s, je bila zena Alija r.a, a on i Poslanik s.a.vs su bili amidzici.
Znaci, sve sto je izostavljeno, nije u nacelu zabranjeno.
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.