Da li ste za lockdown?
Da li ste za lockdown?
Dok broj oboljelih i umrlih u nasoj drzavi raste, čini se da nema jasne i jedinstvene strategije za borbu protiv kovida, na državnom nivou. Iscjepkani smo po entitetskim i kantonalnim linijama, razjedinjeni u stavovima, pravila i upute koje se preporucuju građanstvu razliciti su ovisno o mjestu zivljenja.
Svjedoci smo da je Vlada Ks , a po preporuci Ministarstva zdravlja na celu sa prof dr Vranic Harisom, proteklog vikenda naredila.i sprovela.parcijalni lockdown.
Mislite li da su time postignuti neki rezultati? Da li ste vi za opciju zatvaranja, na koji period? Kako bi se to odrazilo na ekonomiju, kako u ovom.ludilu odrediti sta je prioritet, ekonomska.stabilnost po cijenu ljudskih zivota ili obrnuto? Vase misljenje?
Hvala
Svjedoci smo da je Vlada Ks , a po preporuci Ministarstva zdravlja na celu sa prof dr Vranic Harisom, proteklog vikenda naredila.i sprovela.parcijalni lockdown.
Mislite li da su time postignuti neki rezultati? Da li ste vi za opciju zatvaranja, na koji period? Kako bi se to odrazilo na ekonomiju, kako u ovom.ludilu odrediti sta je prioritet, ekonomska.stabilnost po cijenu ljudskih zivota ili obrnuto? Vase misljenje?
Hvala
0
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
- lejlamo
- Komorebi

- Reactions: 13994
Re: Da li ste za lockdown?
kaže onaj imunolog da sada nema smisla ključati. 
ja bih pooštrila praćenje poštivanja postojećih mjera, kažnjavala neodgovorne, ali ne bih ključala.
moje laičko mišljenje je otprilike kao i njegovo.Poboljšanje će se dogoditi kad se imunizira veći dio stanovništva jedne zemlje, kao što radi Evropska unija, Izrael, Amerika, Srbija. Tada se može očekivati pad procenta zaražavanja i smrtnosti koja je u Bosni i Hercegovini izuzetno velika i zabrinjavajuća. Sve ostalo nema rezultata.
ja bih pooštrila praćenje poštivanja postojećih mjera, kažnjavala neodgovorne, ali ne bih ključala.
2
2
Italija je medju prvima uvela lockdown - je li im situacija bolja?
Nije.
Nije.
1
1
Ko nije taslačio tuđu ženu - ne zna šta je prava ljubav.
@Iskra hoces da otvorimo Anketu?
1
1
Tražili smo se po prethodnim životima
Dok god je Vranić tu napretka neće biti.
Lockdown kao ovaj u KS je besmislen jer to treba na većem nivou raditi.
Lockdown kao ovaj u KS je besmislen jer to treba na većem nivou raditi.
0
You know who is coming for you, you've always known.
Mislim da sada, nakon godinu od pocetka pandemije, lockdown nema smisla.
0
Problem je sto se ovo na pocetku nije dovoljno ozbiljno shvatilo.
Jesu oni (mislim na drzave) svi imali lockdown-e, ali onda se javi milion zabrinutih za ljudska prava, i svakakvih drugih, i nikad to do kraja nije sprovedeno dosljedno. Ima i do kulture, i do drustvenog poretka, i tako dalje.
Dzabe Italiji lockdown kad ga na lokalnom i privatnom nivou nisu dovoljno ozbiljno shvatili.
Naravno, ima i do toga da je ovo bio nepoznati dusman, pa se ozbiljnost istog nije mogla precizno odrediti. Nije tamanio ljude kao kuga, ali je ovaj virus podmukao. Kazu jedinstven virus, jer mutira u opasnije forme, a to je netipicno za viruse. Obicno mutiraju na drugaciji nacin.
.
Jesu oni (mislim na drzave) svi imali lockdown-e, ali onda se javi milion zabrinutih za ljudska prava, i svakakvih drugih, i nikad to do kraja nije sprovedeno dosljedno. Ima i do kulture, i do drustvenog poretka, i tako dalje.
Dzabe Italiji lockdown kad ga na lokalnom i privatnom nivou nisu dovoljno ozbiljno shvatili.
Naravno, ima i do toga da je ovo bio nepoznati dusman, pa se ozbiljnost istog nije mogla precizno odrediti. Nije tamanio ljude kao kuga, ali je ovaj virus podmukao. Kazu jedinstven virus, jer mutira u opasnije forme, a to je netipicno za viruse. Obicno mutiraju na drugaciji nacin.
.
1
1
Dakle, prvi lockdown je trebao biti "fasisticki" rigorozan.
Sad je kasno za to. Sad ga ne bih uveo. Polako sve otvarati, gledati uvesti malo rigoroznije mjere sto se tice rizicnih grupa.
Ekonomski, ne znam sta bih rekao. Na koljenima su skoro svi. Kod nas liberali opet pricaju o uvodjenju garantiranog licnog dohotka, jer niko zapravo i nema ideju kako drugacije pokrenuti ekonomiju.
Pricali su prije, rekli da jos nije vrijeme, ali sad se radikalnije lijevo krilo stranke opet zalaze za to.
Sad je kasno za to. Sad ga ne bih uveo. Polako sve otvarati, gledati uvesti malo rigoroznije mjere sto se tice rizicnih grupa.
Ekonomski, ne znam sta bih rekao. Na koljenima su skoro svi. Kod nas liberali opet pricaju o uvodjenju garantiranog licnog dohotka, jer niko zapravo i nema ideju kako drugacije pokrenuti ekonomiju.
Pricali su prije, rekli da jos nije vrijeme, ali sad se radikalnije lijevo krilo stranke opet zalaze za to.
1
1
Da, na samom početku neki jako strogi ključ na nivou cijelog svijeta bi sigurno dao rezultate, međutim...znamo kako je to sve izgledalo u praksi.
0
Treba samo "fašistički" sprovoditi postojeće mjere,
1
1
You know who is coming for you, you've always known.
Pitanje je da li smo naucili lekcije za buducnost, i kakve su to lekcije. Na pojedinacnom nivou, na lokalnom nivou, na drzavnom nivou?
Ovo nece biti posljednja pandemija. Ili mozda hoce? Promjena svijeta nakon ovoga je neminovna. Ova krizna situacija je jasno dala do znanja kako teorije zavjere i internet mogu uticati na odgovor drustva u cjelini na krizu ovakvih razmjera.
Najbolji je primjer Amerika, u kojoj je najodgovornija figura, Predsjednik, bio onaj koji je sirio nedokazane teorije, bio influencer, neozbiljno shvatio sve ovo. Skoro 550 000 zrtava, od kojih su mnogi zrtve ovoga gore navedenog.
Ne znam kako ce se u buducnosti drzave ponasati nakon ovog.
Ovo nece biti posljednja pandemija. Ili mozda hoce? Promjena svijeta nakon ovoga je neminovna. Ova krizna situacija je jasno dala do znanja kako teorije zavjere i internet mogu uticati na odgovor drustva u cjelini na krizu ovakvih razmjera.
Najbolji je primjer Amerika, u kojoj je najodgovornija figura, Predsjednik, bio onaj koji je sirio nedokazane teorije, bio influencer, neozbiljno shvatio sve ovo. Skoro 550 000 zrtava, od kojih su mnogi zrtve ovoga gore navedenog.
Ne znam kako ce se u buducnosti drzave ponasati nakon ovog.
0
Ja licno nisam za lockdown, ali sam.za extremno rigorozne mjere i.propise kao i kazne za nepostivanje istih. Nazalost, nadgledati sprovodjenje mjera je skoro pa.nemoguce ali to nas ne smije obeshrabriti i mislim da konstantim ukazivanjem, razvijanjem svijesti, apelacijama mozemo znatno svako od nas, uticati na neodgovorne iz nase blize okoline.
0
Cjelu godinu sam radila uz strogu distancu I sva propisana higijenska pravila plus testiranje personala svake sedmice jednom I pacijenata koji ulaze na klinicko lijecenje I uspjeli smo u cjelom klinickom centru ostati corona free Zone!!Ovo je meni bio dokaz da je prakticno moguce ostvariti negativnu zonu I to samo ako su ljudi razumni I spremni pridrzavati se barem ovih osnovnih higijenskih pravila . Sve vise sam za opciju vracanja u normalni zivot po meni svo ovo zatvaranje nosi sa sobom jos gore posljedice, kao sto je ekonomska propast vecine malih firmi, egzistencijski strahovi prouzrokuju vise psihičkih bolesnika a mozemo bas drugacije probati, pootvarati sve sa maskama distancom testiranjem za svakoga I sa. brzim vakcinacijama dotjerati Coronku na minimum ili na 0
2
2
Zadnja izmjena: Angela, dana/u 16 mar 2021, 16:30, ukupno mijenjano 1 put.
Kod nas kaze treci talas na pomolu.
Vlada salje nesigurne poruke sto se tice AstraZenece. Odlozili su March Break do aprila.
Na Floridi juce uhapsilo 100 djece jer su se zabavljali na plazi povodom March Break-a. Biden rekao da ce od 1 maja svi Amerikanci moci primiti vakcinu. Obecao im da ce 4. juli moci normalno slaviti, ako se sad pridrzavaju mjera.
Luda kuca.
Tacno mi dodje da negdje odem.
Vlada salje nesigurne poruke sto se tice AstraZenece. Odlozili su March Break do aprila.
Na Floridi juce uhapsilo 100 djece jer su se zabavljali na plazi povodom March Break-a. Biden rekao da ce od 1 maja svi Amerikanci moci primiti vakcinu. Obecao im da ce 4. juli moci normalno slaviti, ako se sad pridrzavaju mjera.
Luda kuca.
Tacno mi dodje da negdje odem.
0
Omladina je izgleda glavni problem u cjelom svjetu, oni smatraju da corona ne predstavlja nikakvu opasnost za njih 
0
Da, tako izgleda. A sto ce pobiti nane/bake i dede, mozda cak majke i oceve, jbg, upsić 
0
Kad smo vec kod takve odgovornosti, mozda sam i ja nekog ubio.
Bio sam asimptomatican, prije lockdowna, maski, testiranja i bilo cega drugog.
Mozda nisam iz prve ruke, ali...
Bio sam asimptomatican, prije lockdowna, maski, testiranja i bilo cega drugog.
Mozda nisam iz prve ruke, ali...
0