Stižu covid pasoši: Hrvatska i još 12 evropskih zemalja dogovorile kriterije za olakšice putovanja

Korona virus danas
storm
Administrator
Reactions: 38010

Stižu covid pasoši: Hrvatska i još 12 evropskih zemalja dogovorile kriterije za olakšice putovanja

Post Postao/la storm »

slika
Autor: Raport.ba
Austrija i još 12 zemalja Evropske unije, među kojima je i nama susjedna Hrvatska, dogovorile su se o sedam kriterija za stvaranje takozvanih covid pasoša koji bi trebalo da olakšaju turistička putovanja ovog ljeta.

“Cilj je uvesti korona-pasoš brzo i što ravnomjernije na evropskom nivou”, rekla je za agenciju APA austrijska ministrica turizma Elisabeth Koestinger (OVP).

Ovih sedam kriterija sada treba da se proslijede Evropskoj komisiji.

Na poziv ministrice Elizabet Koestinger, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Danska, Francuska, Njemačka, Grčka, Italija, Malta, Portugal, Slovenija, Španija i Austrija prvi put su razgovarale o uvođenju covid pasoša 29. marta. Dvije sedmice kasnije, 13 članica EU složilo se da bi propust za koronu trebalo da bude uveden najkasnije do juna, što bi olakšalo putovanje prije kraja pandemije, prenio je Net.hr.

Pasoš pokazuje da li je neko vakcinisan, testiran ili je preležao infekciju, a sve se čita putem jedinstvenog QR koda.

Glavni uslov je izbeći diskriminaciju pa se covid pasoš ne smije koristiti za uvođenje obavezne vakcinacije malog obima. Pored toga, čak i nakon postizanja sporazuma, svaka država zadržava pravo da sama odluči koga će pustiti preko granice. Nacionalna sloboda izbora mora se sačuvati, kažu Austrijanci.

Podaci o zdravlju pojedinih građana ne bi se prosljeđivali u centralizovanu bazu podataka na nivou EU, već bi se čuvali samo u državi članici. Pored olakšavanja turističkog prometa, cilj je i postizanje prekograničnih sporazuma između susjednih zemalja.
0
dmr
Progressed Mars
Progressed Mars
Reactions: 34599

Re: Stižu covid pasoši: Hrvatska i još 12 evropskih zemalja dogovorile kriterije za olakšice putovanja

Post Postao/la dmr »

Da li ce priznavati kodove od naseg dragog agresora? :keke

I hoce li nasi ikad napraviti bazu? :rola
1
1 slika
:damir
storm
Administrator

Re: Stižu covid pasoši: Hrvatska i još 12 evropskih zemalja dogovorile kriterije za olakšice putovanja

Post Postao/la storm »

dmr je napisao/la: 12 apr 2021, 19:29 Da li ce priznavati kodove od naseg dragog agresora? :keke

Bilo je priče, da ne...ali što će biti do ljeta, boga pitaj.
i inače sam skeptičan do svega toga oko covid putovnica.
0
dmr
Progressed Mars
Progressed Mars

Post Postao/la dmr »

storm je napisao/la: 12 apr 2021, 19:50
dmr je napisao/la: 12 apr 2021, 19:29 Da li ce priznavati kodove od naseg dragog agresora? :keke

A ne znam, meni je nekako logicno da dokument o vakcini zamijeni pcr test pri prelasku granice. Ili je kod mene u pitanju ono, sto babi milo,... :D
0
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

dmr je napisao/la: 12 apr 2021, 19:52
storm je napisao/la: 12 apr 2021, 19:50

A ne znam, meni je nekako logicno da dokument o vakcini zamijeni pcr test pri prelasku granice. Ili je kod mene u pitanju ono, sto babi milo,... :D
Ja mislim da će do ljeta, sve to priznati. U biti je to sve pitanje administracije, koja su cjepiva dobila pozitivno mišljenje od EMA, a koja ne, tj pitanje vremena.
Ili ideš izvaditi nalaz o antitijelima... Što je po meni relevantnije od bilo čega drugoga, a tri puta jeftiniji od PCR
0
Nice try
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 3380

Post Postao/la Nice try »

Svakako sam za olakšice u obliku ovog ili onog, pasoš, neka potvrda, svejedno, samo me zanima kako će sve funkcionisati sa bazama podataka :ovaj
Neko je vakcinisan, neko ima antitijela, neko je negativan, kako to sve strpati u bazu i kako ažurirati podatke...ne znam, malo sam i skeptična.
0
dmr
Progressed Mars
Progressed Mars

Post Postao/la dmr »

Nice try je napisao/la: 13 apr 2021, 08:13

Svakako sam za olakšice u obliku ovog ili onog, pasoš, neka potvrda, svejedno, samo me zanima kako će sve funkcionisati sa bazama podataka :ovaj
Neko je vakcinisan, neko ima antitijela, neko je negativan, kako to sve strpati u bazu i kako ažurirati podatke...ne znam, malo sam i skeptična.
Konkretno za vakcine vec postoji online baza. Na ovom papiru koji dobijes (isti dobijes i na mail) ima qr kod, koji sadrzi link na web stranicu gdje pise ime i podaci i status OK. Drug se vakcinisao u Jordanu, poslao mi potvrdu, isto tako stoji. Ne vidim problem da se u istu bazu unosi i status antitijela, pcr testa i slicno. Sprijecilo bi se i falsifikovanje i slicne stvari.
3
3 slika
Nice try
Etablirani član
Etablirani član

Jeste, tačno tako. A i olakšalo bi prelaske granica, putovanja.
1
1 slika
dmr
Progressed Mars
Progressed Mars

Post Postao/la dmr »

To je svakom normalnom u interesu.
2
2 slika
Crvena Nit
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 2219

Testiranje na koronavirus i na Međunarodnom aerodromu Sarajevo

Post Postao/la Crvena Nit »

Testiranje na koronavirus i na Međunarodnom aerodromu Sarajevo

Na prostoru Međunarodnog aerodroma Sarajevo od 01.04.2021. putnici, ali i svi ostali građani mogu izvršiti testiranje na prisustvo koronavirusa. Naime, poliklinika Eurofarm, s kojom je sklopljen ugovor o suradnji na Aerodromu vrši slijedeća testiranja:

Antigen test – vrijeme potrebno za dobijanje rezultata testa je 15-20 minuta;
RT-PCR test – vrijeme potrebno za dobijanje rezultata testa je jedan i pol sat;
SEROLOŠKI TEST– Ukoliko se krv izvadi do 10:00h ujutro rezultati nalaza su isti dan iza 15:00h. Ukoliko se krv izvadi iza 10:00h rezultati nalaza naredni dan iza 15:00h;
LAMP test na COVID-19 – rok za izdavanje nalaza je 2h 30min od uzimanje uzorka.
S ( SPIKE ) PROTEIN – Ukoliko se krv izvadi do 10:00h ujutro rezultati nalaza su isti dan iza 15:00h. Ukoliko se krv izvadi iza 10:00h rezultati nalaza naredni dan iza 15:00h;
Testiranja vezana za Antigen, serološki i S protein se vrše unutar terminalne zgrade, dok se PCR i LAMP testiranje obavlja na prostoru ispred zgrade terminala po drive-in principu, gdje je postavljen odgovarajući kontejner u kojima su smješteni ljudi i oprema potrebna za uzimanje i analizu uzoraka.

Cijene testova:

Antigen test

45,00 KM

RT-PCR test

100,00 KM

SEROLOŠKI TEST

40,00 KM

LAMP test na COVID-19

80,00 KM

S ( SPIKE ) PROTEIN

50,00 KM

Cijene testiranja su formirane uzimajući u obzir brzinu obrade uzoraka i dobijanje rezultata.

Također, bitno je naglasiti da je MAS za partnera na ovom projektu odabrao polikliniku koja već ima iskustvo sa testiranjem na koronavirus na aerodromima, a za partnera su odabrani i od aerodroma Ramsgate u Londonu.

I za kraj važno je navesti da ciljna skupina kada su u pitanju korisnici ovih usluga nisu isključivo putnici koji lete sa MAS-a, već i sve druge osobe kojima je potrebna brza i kvalitetna usluga testiranja na virus COVID-19.

Radno vrijeme punktova za testiranje na Međunarodnom aerodromu Sarajevo je u skladu sa otvorenošću Međunarodnog aerodroma Sarajevo, od ranih jutarnji do kasnih večernjih sati.

Ova usluga je uvedena u skladu za zahtjevima i očekivanjima naših putnika, čime je Sarajevski aerodrom, postao jedan od prvih aerodroma u regionu koji je za svoje putnike, ali i ostale građane uveo ovu pogodnost, a što sve bitno olakšava putovanja građanima u vrijeme pandemije COVID19.
0
Crvena Nit
Etablirani član
Etablirani član

https://www.koronavirus.hr/privremena-z ... aza-rh/733

Privremena zabrana i ograničenje prelaska preko graničnih prijelaza RH
0
Crvena Nit
Etablirani član
Etablirani član

EU COVID-19 Certifikat

https://www.iata.org/en/pressroom/pr/2021-02-29-01/

A new name, “EU COVID-19 Certificate” has been agreed to make it clearer to EU citizens and also limit the certificates’ use to during the pandemic.

Free and accessible testing: Testing is absolutely key in the fight against COVID-19, and the requirement to conduct pre-departure tests (often PCR) should not create an economic distortion between travellers. With tests ranging from €10 to €150, it is clear that such high costs could become a deterrent to travel – in particular among families.

Full equality among vaccinated and tested citizens: No additional measures such as quarantine or further testing should be imposed on travellers presenting a valid “EU COVID-19 Certificate”.
0
vjesticanametli
PRObehar
PRObehar
Reactions: 13833

Post Postao/la vjesticanametli »

covid app pokazem i free to go 👍 luca app isto extra
2
1 slika 1 slika
Iskra
PRObehar
PRObehar
Reactions: 34237

Post Postao/la Iskra »

20210701_064137.jpg
0
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

Dobijo
IMG_20210706_185250.jpg
3
2 slika 1 slika
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Nice try
Etablirani član
Etablirani član

Kad li će kod nas :ccc
0
Crvena Nit
Etablirani član
Etablirani član

storm je napisao/la: 06 jul 2021, 18:57 Dobijo

IMG_20210706_185250.jpg
storm, u HR su mnogi primili ljeti, dobili papire, ali, vrijedi im godinu dana :toxi

Da li tvoja vrijedi godinu dana :heidi2

Raspad sistema, jer bi trebalo vrijediti 6 mjeseci za boostere :heidi2
0
Odgovori

Natrag na “SARS- CoV 2....korona virus”