Prije 41 godinu preminuo Josip Broz Tito: Državnik čija je sjena nad Balkanom i dalje prisutna

Mog'o si na klupi spavat'....
Ommadawn
Florida Man
Florida Man
Reactions: 17304

Re: Prije 41 godinu preminuo Josip Broz Tito: Državnik čija je sjena nad Balkanom i dalje prisutna

Post Postao/la Ommadawn »

storm je napisao/la: 05 maj 2021, 09:31
Ommadawn je napisao/la: 05 maj 2021, 08:34

Ne bi ni tamo da im nije bilo marsalske pomoci Amerike. Ameri zauzeli pozicije, instalirali bazu i yebavali Ruje u zdrav mozak. A Ruje imale kontrolu nad drugom NJemackom.
Svabe imale znanje, tehnologiju pa krenuli sa pravljenjem "njemackog cuda". Falilo im ljudi.
Istovremeno Tito skontao da se zajebao u racunici. Fabrike rade ali su nerentabilne i imaju previse zaposlenih nego bi trebalo biti a novih je sve vise i vise.
I onda se sjetio - ja njima radnu snagu, oni meni ditakre.
Sve bi to bilo super, da nije te kredite koristio za održavanje neodrživog ekonomskog modela.
A ljude je morao pustiti van. Bilo je 50ih i gladi.
Pomoć UNHCR-a je bila do 1964 u školama.
2
1 slika 1 slika
Reci hodža - Džennet il’ Džehennem?
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
storm
Administrator
Reactions: 38012

Re: Prije 41 godinu preminuo Josip Broz Tito: Državnik čija je sjena nad Balkanom i dalje prisutna

Post Postao/la storm »

Nešto ja uvijek kontam, i pisao sam već tu.
Ako se furalo i guralo bratstvo i jedinstvo, zašto nije Tito postavio za glavni grad Sarajevo?
Ovo je realna opaska, ne zato jer pišem na forumu gdje smo Bosanci.
Argumenata koliko hoćeš.
Multi etnicka republika, Multi etnički grad, ako to nije bila srž ideje jugoslovenstva, onda ne znam što je.
I strateški smješten grad u srcu države, poprilično smislen razlog u ta vremena hladnog rata... Iz rumunjske i bugarske, a bome i iz madzarske, do Beograda se prepisa...
A izbili bi se mnogi argumenti protivnicima povlaštenog statusa Srbije.
Početkom devedesetih, teško bi Milošević ovladao Sarajevom, kako je beogradom, i tako stavio pod svoj utjecaj sve strukture, i vojne, i političke, i obavještajne... A i diplomacija bi drukčije izgledala.
Skupo je plaćena ta greška.
3
3 slika
Ommadawn
Florida Man
Florida Man
Reactions: 17304

Post Postao/la Ommadawn »

Baš tako.
Ali malo bilo dvorova tada, Sarajevo bila malo veća kasaba u odnosu na Zagreb i Belgrejd, nije bilo tog nečeg luksuznog.
A Joža yebiga, volio čovjek luksuz.
0
Reci hodža - Džennet il’ Džehennem?
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
John Cleese
Moderator
Moderator
Reactions: 2300

Post Postao/la John Cleese »

storm je napisao/la: 05 maj 2021, 11:36 Nešto ja uvijek kontam, i pisao sam već tu.
Ako se furalo i guralo bratstvo i jedinstvo, zašto nije Tito postavio za glavni grad Sarajevo?
Ovo je realna opaska, ne zato jer pišem na forumu gdje smo Bosanci.
Argumenata koliko hoćeš.
Multi etnicka republika, Multi etnički grad, ako to nije bila srž ideje jugoslovenstva, onda ne znam što je.
I strateški smješten grad u srcu države, poprilično smislen razlog u ta vremena hladnog rata... Iz rumunjske i bugarske, a bome i iz madzarske, do Beograda se prepisa...
A izbili bi se mnogi argumenti protivnicima povlaštenog statusa Srbije.
Početkom devedesetih, teško bi Milošević ovladao Sarajevom, kako je beogradom, i tako stavio pod svoj utjecaj sve strukture, i vojne, i političke, i obavještajne... A i diplomacija bi drukčije izgledala.
Skupo je plaćena ta greška.
To je jedan od ocitih primjera politicke kratkovidosti i tragicno pogresne procjene.
A ujedno je i ocekivana posljedica ranijih zbivanja, od trenutka kad je komunisticki makijavelizam jasno pokazao svoje odvratno lice - povratka vise nije bilo.
Oslanjanje na srpski unitarizam uz potpuno pogresno razumijevanje njegove prirode (ili donekle i ignoriranje cinjenica u uvjerenju da ga je moguce kontrolirati i usmjeravati) nije ni moglo rezultirati drugacijim tokom desavanja niti dati drugaciji krajnji rezultat.
Jer srpski unitarizam zapravo i nije jugoslovenski nego velikosrpski.
Korijeni jugoslovenske ideje su drugdje.
1
1 slika
grunf
Perspektivni član
Perspektivni član
Reactions: 1052

Post Postao/la grunf »

Josip Broz je bio jahac cistokrvne engleske kobile.

Ona je odavno mrtva.

U medjuvremenu doslo je do smjene jahaca i ideala.

U sedlu su jahaci magaraca, mazgi i kamila.
0
Kako se pise "Ti si idiot"?
Crvena Nit
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 2219

Post Postao/la Crvena Nit »

Socrates je napisao/la: 04 maj 2021, 21:24 Meni je Kosovo zapravo prvi slučaj za posmatranje.

Dok su oni tamo patili, ostatak Jugoslavije je i dalje prividno živio dobro i u miru.

Ja tu vidim ekstremnu netrpeljivost ostalih naroda prema Albancima. Šta su to Albanci neki niži narod bili u SFRJ?
Soc, naročito Metohija, evo ti link:

https://www.slobodnaevropa.org/a/metohi ... 13526.html
0
Crvena Nit
Etablirani član
Etablirani član

storm je napisao/la: 05 maj 2021, 08:06 Meni žao samo austrougarske... Taman nas bilo krenulo.

Fascinantno je, kako se onda šezdesetih iz zemlje pobjednice, krenulo trbuhom za kruhom u zemlje porazene.
Nešto je pošlo krivo.
Ni AU nije bila tako bajna, a dugo sam bila uvjetena da su bili svjetlo na kraju tunela.
0
Crvena Nit
Etablirani član
Etablirani član

Ja dijelim Socrates_ov stav na temi.
0
Heidi
Lemon Addict
Lemon Addict
Reactions: 27201

Post Postao/la Heidi »

Crvena Nit je napisao/la: 05 maj 2021, 13:56 Ja dijelim Socrates_ov stav na temi.
KOji?
1
1 slika
Heidi
Lemon Addict
Lemon Addict

Post Postao/la Heidi »

Svi smo se slozili da su Kosovari patili.

Samo jos da se slozimo da su opet izradjeni.
1
1 slika
Crvena Nit
Etablirani član
Etablirani član

Heidi je napisao/la: 05 maj 2021, 13:58
Crvena Nit je napisao/la: 05 maj 2021, 13:56 Ja dijelim Socrates_ov stav na temi.
KOji?
Pa sve njegove postove napisane na temi.
0
Heidi
Lemon Addict
Lemon Addict

Post Postao/la Heidi »

Aha. Samo sam htjela da utvrdim je li sve.
2
1 slika 1 slika
Socrates
PRO behar
PRO behar
Reactions: 14897

Post Postao/la Socrates »

Na osnovu čega tvrdiš da su izrađeni?

Kako bi im bolje bilo da su ostali u Srbiji?
0
Tražili smo se po prethodnim životima
Socrates
PRO behar
PRO behar

Da se vrate u Srbiju, neki manijak bi ih morao pobiti sve do jednog.
0
Crvena Nit
Etablirani član
Etablirani član

Heidi je napisao/la: 05 maj 2021, 14:00 Aha. Samo sam htjela da utvrdim je li sve.
Da, sve, a znaš da nikad nisam napisala nešto lijepo o Titu, a bila sam u Bijeloj Kući i Kumrovcu, jer volim povijest.
0
Socrates
PRO behar
PRO behar

Ljudima prijetio genocid neviđenih razmjera, i oni uzeli jedinu moguću opciju, kako su tačno izrađeni?
0
Heidi
Lemon Addict
Lemon Addict

Post Postao/la Heidi »

Vec sam pisala zbog cega.
0
Odgovori

Natrag na “Bilo jednom u Jugoslaviji”