Mitovi o SFRJ

Mog'o si na klupi spavat'....
Fatih
PRObehar
PRObehar
Reactions: 6876

Re: Mitovi o SFRJ

Post Postao/la Fatih »

respo je napisao/la: 03 aug 2020, 12:58
Bosfor je napisao/la: 27 jul 2020, 12:52
Primijetio sam da ti ljudi imaju tendenciju da skoro zamrze covjeka, samo na osnovu toga sto ima drugacije vidjenje oko Jugoslavije. Dok obratno to nikada nije slucaj.
zasto ovakav stav?
bas ovi sto pljuju jugoslaviju pokazuju stav da zamrze covjeka koji imaju da kazem ljubav prema jugoslaviji
da ne idem siroko uglavnom su takvi ratni profiteri koji nisu mogli prosipati svoje za vrijeme iste a rat im je dao tu mogucnost i uz kradju se obogatili i na osnovu toga plivaju u tim kriminogenim vodama pa ih se ne moze tako lako suditi za njihova nedjela

budimo realni i pricajmo o primitivno protiv obrazovano koliko god to neki spocitavali tako je nazalost
Kako stav? Rekao sam ono sto primijetim. Znaci nije moj stav, vec obzervacija. I danas dan se u BiH na svim partizanskim spomenicima ostavlja cvijece. Nijednom nisam naisao na neku situaciju,gdje to neko sprjecava. Ali jesam na price koje nekad krenu nakon toga. Dovoljno je da neko kaze: "svaka cast partizanima kao borcima, ali komunizam (cesto i socijalizam) je nesto najgore sto je donijeo kraj 2.sv. rata". E, tada odmah krene podizanje glasova. "Tito je bio ovo, bio je ono, za ove nase fukare"... Znaci, vecina ne zna napraviti razliku izmedju Tita, socijalizma, komunizma. Neki ljudi, koji cak idu i u dzamiju, brane ideju komunizma ponekad. To je van pameti, naravno.
1
1 slika
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
storm
Administrator
Reactions: 38012

Post Postao/la storm »

Šta je to Tito dao Bosni? A da drugima nije dao puta x...
E jedino tu moramo izuzeti prljavu industriju i katastrofalnu infrastrukturu... Aha... I bunker od stajaznam koliko milijardi usd...
0
respo
Perspektivni član
Perspektivni član
Reactions: 250

Post Postao/la respo »

Fatih je napisao/la: 03 aug 2020, 23:16
respo je napisao/la: 03 aug 2020, 12:58

zasto ovakav stav?
bas ovi sto pljuju jugoslaviju pokazuju stav da zamrze covjeka koji imaju da kazem ljubav prema jugoslaviji
da ne idem siroko uglavnom su takvi ratni profiteri koji nisu mogli prosipati svoje za vrijeme iste a rat im je dao tu mogucnost i uz kradju se obogatili i na osnovu toga plivaju u tim kriminogenim vodama pa ih se ne moze tako lako suditi za njihova nedjela

budimo realni i pricajmo o primitivno protiv obrazovano koliko god to neki spocitavali tako je nazalost
Kako stav? Rekao sam ono sto primijetim. Znaci nije moj stav, vec obzervacija. I danas dan se u BiH na svim partizanskim spomenicima ostavlja cvijece. Nijednom nisam naisao na neku situaciju,gdje to neko sprjecava. Ali jesam na price koje nekad krenu nakon toga. Dovoljno je da neko kaze: "svaka cast partizanima kao borcima, ali komunizam (cesto i socijalizam) je nesto najgore sto je donijeo kraj 2.sv. rata". E, tada odmah krene podizanje glasova. "Tito je bio ovo, bio je ono, za ove nase fukare"... Znaci, vecina ne zna napraviti razliku izmedju Tita, socijalizma, komunizma. Neki ljudi, koji cak idu i u dzamiju, brane ideju komunizma ponekad. To je van pameti, naravno.
Ajmo prvo o komunizmu
Jesi svjestan da komunizam nije postojao ni u jednoj drzavi nikada?

Pominjes groblja partizanska
Zer nije neki dan u mostaru na partizanskom groblju ispisano isarano nesto ako se sjecam ustase i sl?

A reci mi gdje si vidio situaciji da neki "jugosloven" brani nesto bosnkacima hrvatima srbima? Al sam isto kao ti cuo price o tim titoistima i sl

Ne znam gdje zivis al po prici tipujem da je manje mjesto
Nemoj misliti da te s time ponizavam ili sl samo je cinjenica da progresivnije razmisljanje se nalazi u velikim gradovima itd
0
Insomnia
Perspektivni član
Perspektivni član
Reactions: 220

Post Postao/la Insomnia »

😂
0
carobnjak_N
Perspektivni član
Perspektivni član
Reactions: 310

Post Postao/la carobnjak_N »

U Jugoslaviji se nije ekonomski živjelo bolje ,nego što se danas živi u ex republikama i to je definitivno mit
ali on ima svoje uzroke, zašto ljudi imaju taj osjećaj da je bilo bolje.
Mislim da je prvi uzrok sama suština komunističke doktrine, koja je donekle primjenjena u Jugi, a to je besklasno društvo.
To je suština marksizma i cilj komunizma.
Zbog toga je stepen međusobne zavisti među ljudima , daleko manji nego u kapitalističkim zemljama, gdje je kapital jednostavno
božanstvo i vrijednost koja te u društvu izdiže i stavlja u višu klasu.
Dakle, međuljudski odnosi su bili drukčiji u socijalizmu i zato ljudi imaju taj osjećaj nezadovoljstva danas puno više nego tad.

Drugi faktor je drukčija vrsta atmosfere u socijalizmu, koja se stvara putem medija ili propagandom.
Fokus je na pozitivnim dešavanjima u društvu jer su mediji i cenzurisani i usmjeravani da tako interpretiraju stvarnost .
Danas kad ljudi pogledaju dnevnik, nakon toga se osjećaju frustrirano i nezadovoljno.

Naročito kad se kombinuje ovaj prvi i drugi faktor i ljudi vide npr jednog Senaida Memića, čovjeka koji postaje ambasador u Maleziji,
a po dojmu pismenosti takav bi nekad dogurao maksimalno do predsjednika mjesne zajednice.
Kad bi potpuno ignorisali ove faktore koji su čisto subjektivni ( ali jako važni ) i išli bez ikakvih emocija , hladno i objektivno porediti
kvalitet života nekad i danas , socijalizam bi vjerovatno bio bolji u ovim aspektima :

-opći dojam reda i sigurnosti
- kvalitet kulture u svim poljima
-zdravstvena zaštita
- dostupnost najvišeg obrazovanja za sve
2
2 slika
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

respo je napisao/la: 03 aug 2020, 23:52
Fatih je napisao/la: 03 aug 2020, 23:16

Ajmo prvo o komunizmu

Zer nije neki dan u mostaru na partizanskom groblju ispisano isarano nesto ako se sjecam ustase i sl?

A reci mi gdje si vidio situaciji da neki "jugosloven" brani nesto bosnkacima hrvatima srbima? Al sam isto kao ti cuo price o tim titoistima i sl

Nemoj misliti da te s time ponizavam ili sl samo je cinjenica da progresivnije razmisljanje se nalazi u velikim gradovima itd
Da, pisem iz manjeg mjesta. Ali sam pola svog zivota zivio u velikom gradu. Nije to nikakav pokazatelj. Ako kazes da progresivnije razmisljanje dolazi iz vecih mjesta (koliko je samo ljudskih intelektualnih gromada cak iz malih sela), treba onda reci da odatle dolazi i droga, kriminal, ird. Tako da gdje ko zivi i odakle pise, nema veze sa tim kakva je ta osoba, po bilo kom pitanju.
0
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
respo
Perspektivni član
Perspektivni član

Post Postao/la respo »

Fatih je napisao/la: 04 aug 2020, 12:40
respo je napisao/la: 03 aug 2020, 23:52

Ajmo prvo o komunizmu

Da, pisem iz manjeg mjesta. Ali sam pola svog zivota zivio u velikom gradu. Nije to nikakav pokazatelj. Ako kazes da progresivnije razmisljanje dolazi iz vecih mjesta (koliko je samo ljudskih intelektualnih gromada cak iz malih sela), treba onda reci da odatle dolazi i droga, kriminal, ird. Tako da gdje ko zivi i odakle pise, nema veze sa tim kakva je ta osoba, po bilo kom pitanju.
nisi me razumio i kao sto sam rekao nije mi namjera uvrijediti te jer si ti mozda veci intelektualac nego citavo sarajevo
niko ne osporava da je iz malih mjesta doslo kako ti kazes intelektualnih gromada ali su oni svoj potencijal pokazali tek u velikom gradu sto je razumljivo
i naravno vece mjesto tj grad nosi i svoje negativne strane
i nisam rekao da ima veze kakva je ta osoba nego njeno okruzenje ima veze i sa shvatanjem i sa razmisljanjem i svim ostalim

ne moras cak ni ici u manje mjesto dovoljan ti je dokaz stari grad gdje su mahale i novi dijelovi gdje su zgrade i vidjet ces razliku u mentalitetu razmisljanju i sl

jednostvno ljudi pljuju ono sto nisu ili nisu dozivili nije njihov svjetonadzor njihova okolina i sl
0
Insomnia
Perspektivni član
Perspektivni član

Ili obrnuto. Ko kad ti branis jugoslaviju a nikad nosi zivio u istoj
0
Spinerka
Perspektivni član
Perspektivni član
Reactions: 567

Post Postao/la Spinerka »

Tako da gdje ko zivi i odakle pise, nema veze sa tim kakva je ta osoba, po bilo kom pitanju.
Donekele ima... prilagodjavamo se koliko toliko okolini.
0
respo
Perspektivni član
Perspektivni član

Post Postao/la respo »

Insomnia je napisao/la: 04 aug 2020, 14:20 Ili obrnuto. Ko kad ti branis jugoslaviju a nikad nosi zivio u istoj
zivio zivio
bio i pionir i svasta nesto
0
Insomnia
Perspektivni član
Perspektivni član

Jasta si
0
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

respo je napisao/la: 04 aug 2020, 13:34
Fatih je napisao/la: 04 aug 2020, 12:40

nisi me razumio i kao sto sam rekao nije mi namjera uvrijediti te jer si ti mozda veci intelektualac nego citavo sarajevo
niko ne osporava da je iz malih mjesta doslo kako ti kazes intelektualnih gromada ali su oni svoj potencijal pokazali tek u velikom gradu sto je razumljivo
i naravno vece mjesto tj grad nosi i svoje negativne strane
i nisam rekao da ima veze kakva je ta osoba nego njeno okruzenje ima veze i sa shvatanjem i sa razmisljanjem i svim ostalim

ne moras cak ni ici u manje mjesto dovoljan ti je dokaz stari grad gdje su mahale i novi dijelovi gdje su zgrade i vidjet ces razliku u mentalitetu razmisljanju i sl

jednostvno ljudi pljuju ono sto nisu ili nisu dozivili nije njihov svjetonadzor njihova okolina i sl
Dobro, ako insistiras na tome. Skoro dvije pune decenije sam zivio u gradu, metropoli, koja je vrlo vjerovatno veca od grada u kom ti zivis (uzimajuci u obzir koliko jos tolikih gradova ima, izvan Kine i Japana).
0
Sarajka
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 4747

Post Postao/la Sarajka »

Nijedna bitka a ni ofanziva vodjena u drugom svjetskom ratu, nije imala utjecaj na izhod :D

Zaglupljivanje teško ofanzivama i sl
0
A sad adio :sara
Ommadawn
Florida Man
Florida Man
Reactions: 17260

Post Postao/la Ommadawn »

Mislim da su najjači mitovi:
“Besplatan stan”
Čekaj, a odakle novac da se finansira gradnja tih stanova?
Iz tzv. Fonda solidarnosti, za koji se odvajalo od svačije plate. Ako posjeduješ ili gradiš kuću - gubiš pravo na stan. Ali ti se i dalje odvaja od plate za gradnju istog. Doduše, gradile su se i sportske dvorane te ulagalo u Domove kulture ali...

“Besplatno ljetovanje na moru”
Jeste ali u kurcu. Firma ti obezbjedi smještaj, ukoliko posjeduje odmaralište, za čije se korištenje tebi odbije od plate, pa ti nategneš muda dok dođeš do tamo.

“Sretne osamdesete”
Ako nekog sretnim čine nestašice i restrikcije goriva (40 l mjesečno), električne energije, ulja, šećera, kafe, te nezaposlenost (22% u BiH) onda su itekako sretne.

“Bratstvo i jedinstvo, voljeli smo jedni druge”
Znamo kako je to završilo - bilo šta dodatno reći je suviše.

“Mogo si slobodno prespavati na klupi u parku”
Jednu noć da. Drugu noć ako te ne orobe, milicija će ti razbiti kamen u bubregu. Zapravo, ko je to spavao u parku?
Al’ da je država bila organizovanija nego ove danas - jeste.
2
2 slika
Reci hodža - Džennet il’ Džehennem?
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
storm
Administrator
Reactions: 38012

Post Postao/la storm »

Ommadawn je napisao/la: 11 aug 2020, 19:42 Mislim da su najjači mitovi:
“Besplatan stan”
Čekaj, a odakle novac da se finansira gradnja tih stanova?
Iz tzv. Fonda solidarnosti, za koji se odvajalo od svačije plate. Ako posjeduješ ili gradiš kuću - gubiš pravo na stan. Ali ti se i dalje odvaja od plate za gradnju istog. Doduše, gradile su se i sportske dvorane te ulagalo u Domove kulture ali...

“Besplatno ljetovanje na moru”
Jeste ali u kurcu. Firma ti obezbjedi smještaj, ukoliko posjeduje odmaralište, za čije se korištenje tebi odbije od plate, pa ti nategneš muda dok dođeš do tamo.

“Sretne osamdesete”
Ako nekog sretnim čine nestašice i restrikcije goriva (40 l mjesečno), električne energije, ulja, šećera, kafe, te nezaposlenost (22% u BiH) onda su itekako sretne.

“Bratstvo i jedinstvo, voljeli smo jedni druge”
Znamo kako je to završilo - bilo šta dodatno reći je suviše.

“Mogo si slobodno prespavati na klupi u parku”
Jednu noć da. Drugu noć ako te ne orobe, milicija će ti razbiti kamen u bubregu. Zapravo, ko je to spavao u parku?
Al’ da je država bila organizovanija nego ove danas - jeste.
Ta fraza "besplatno" je kriva za mnogo te nostalgije, iako uopće nije točna.
Ništa nije besplatno na ovom svijetu, barem ne te stvari u kontekstu društvenog uređenja...nego je bilo- ti plati, a mi ćemo misliti umjesto tebe...
A ni to ne bi bilo najgore, da su dobro mislili...a nisu, kolaps je samo odlagan kreditima, do sloma (bankrot 1981) i konačnog pada krajem osamdesetih...nacionalizam je samo uzeo zicer...

Omma, dobro te vidjeti :ok
1
1 slika
Ommadawn
Florida Man
Florida Man
Reactions: 17260

Post Postao/la Ommadawn »

Slabo isplanirana ekonomija, neodrziv trgovinski balans, vise se uvozi nego izvozi, nerentabilna industrija...
Jugoslavija je tu bila balans-feder sve dok je Sovjetski Savez bio jak i tu su Ameri imali interes da je odrzavaju. Cim je SSSR poceo da slabi, Jugoslavija kao takva nije bila interesantna nikome, onda "De vi vratite onaj kredit" "Ali od cega, nemamo trenutno, znate..." "Ma ne interesuje nas imate li ili nemate? Sto se toliko trosili? Vracaj pare".

A i tad je bilo privilegovanih. Znalo se ko je manje-vise primoran da kupi Zastavu a ko ima mogucnosti da se voza Opelom.
1
1 slika
Reci hodža - Džennet il’ Džehennem?
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
laga-nini
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 1170

Post Postao/la laga-nini »

..i mnogi zaborave napamet da smo imali finu crvenu burzoaziju prije svega na visoke članove Saveza komunista..
1
1 slika
Odgovori

Natrag na “Bilo jednom u Jugoslaviji”