Mehaning je napisao/la: ↑02 jan 2025, 20:05
Ommadawn je napisao/la: ↑02 jan 2025, 19:58
Ja sam skontao kolika smo krkanska država bili kad sam došao u prvi izbjeglički kamp.
Nikad neću skužiti, što je vama, mladoj generaciji moglo lijepoga ostati u sjećanju...
Osim možda mitova i legendi, koji su bili posljedica selektivnog sjećanja...
Ja sam se barem u 70 i 80 godina nanauživao, ali vi, ni to...
Ostalo mi je u sjecanju:
- odvratne cokolade, neke od njih zvane "secerna tabla" zbog nedostatka kakaomase koju drzava nije uvezla.
- redukcije struje, onako malo kroz maglu
- redovi pred trgovinama
- inflacija koja je dobrim dijelom kriva sto nisam uspio skupiti pare za novi RIZ-ov gramofon
- stari i stara sjede za kuhinjskim stolom i diskutuju kako pregurati mjesec jer oboma kasni plata
- stan koji smo napokon dobili u novogradnji a koji je imao hipten gresaka koje se nikada nisu ispravile
- stari koji dolazi kuci sa dvije kese hrane i ogorceno govori mami "Evo za sta sam ja dvije godine radio na Bliskom Istoku", jer mu je inflacija pojela isplatu u dinarima a 12.000 dolara mu nikada nisu isplatili.
- pionirska kapa i marama koju cemo samo jednom obuci prilikom zakletve i nikada vise.
- uciteljica koja se izderala na mene jer sam sjedio s kapom na glavi ne postujuci tako mrtvog predsjednika, svejedno sto u skoli danima nema grijanja jer nije stigao cumur (koji cemo mi djeca kasnije utovarati) uz opasku "a partizani se mogli smrzavati po Romaniji da bi tebi danas bilo dobro".
- poziv roditeljima na razgovor od strane skolske uprave jer sam u cetvrtom osnovne rekao da je glupost sto ne mozemo uvoziti Grundigove televizore koji su bolji od Ei Nis, Cajavec i Gorenje. Nisam siguran, ali mislim da su i ljudi iz DB-a tada prisustvovali tom sastanku. Umalo me nisu okrivili i za zlocin u Jasenovcu tada.
- strajkovi u fabrikama jer su radnicima obespravljena njihova prava, plate nisu isplacene na vrijeme a direktor se dvoumio da li da kupi novog Audija 100, Opel Omegu ili Fiata Cromu. U to vrijeme luksuzna auta za jugoslovenski standard.
- bijeli Golf parkiran ispred zgrade i u njemu dvojica koji sjede, jedan od njih u bijelom mantilu. Kasnije sam saznao da su pratili komsiju koji je zaradio penziju u Njemackoj, kupio stan i vratio se da zivi u BL. Dva tri mjeseca je trajalo to.
- sveopsta netolerancija prema albanskom zivlju prikazivajuci ih kao teroriste, trovace, baliste...
- sveopsta netolerancija prema Romima, prikazujuci ih kao kriminalce koji kradu i sakate djecu
- sveopsta netolerancija prema Slovencima prikazujuci ih kao arogantan narod koji ne zele da zive sa ostalima
- vicevi o Sulji, Muji, Husi, Hasi i Bosancima kao priglupom narodu
- vicevi o Crnogorcima kao lijenom narodu
- vicevi o Romima kao prljavom i incestoidnom narodu...
Kad budem imao vremena, napisem jos.