Pa i za "Ne lomite mi bagrenje" tvrde... Ali ima niz tumačnja te verzije.
Veliko Srbi negativno tumače za sebe...radi Albanaca..
Pa i za "Ne lomite mi bagrenje" tvrde... Ali ima niz tumačnja te verzije.

Pa što ga onda prozivim za Ne lomite mi bagrenje... navodno je tu pjesmu posvetio Kosovu?
Pa našli se u onome.. Ne može tek tako da se uđe, da se lomi tuđe..
Laku noć braćo Janezi
1

Pa vidi, da ne kvarimo temu:Socrates je napisao/la: ↑26 aug 2020, 21:40 Čovjek je bio ubjedjeni Jugosloven, čini mi se, odatle i neki stihovi ili izjave o Slovencima i Albancima. Slovenci i Albanci su bili najhrabriji u početku rušenja te iluzije.
Nisam baš ubjedjen da čak i dosta Bošnjaka nisu u to vrijeme imali iste osjećaje prema Albancima i Slovencima. Ali o tome možete vi koji ste to proživljavali.
Tako da ne mislim da je to bilo nešto neobično među mnogim ubjedjenim Jugoslovenima.
I on je samo čovjek koji je proživljavao to gadno vrijeme rušenja iluzija na svoj način.
I gle filma ono pretisno na fwd one dvi strelice unaprijed na video playeru....Ommadawn je napisao/la: ↑26 aug 2020, 21:38Laku noć braćo Janezi
Shvatam vas, sve su to geni
Mame vas habsburški kavezi
Neko je rođen da seni
Malo ste plebiscirali
Pre tog ste puno rovarili
Tovariši, dugo ste svirali
Dok se niste natovarili
Ajte vi, braćo Slovenci,
Nemojte s tim da se šalite
Samo vas čekaju Nemci
Samo im vi još falite
Kvarni ste, jadna vam majka,
Nismo iz istog filma
I dečki iz trećeg rajha
Za vas su GG firma
Ne kunem, ne kunem i ne pretim
Sve ovo smatrajte šalom
Ja neću da vas se setim
Ni kad budem gledao slalom
Na nama svako ućari
I vi ste tako odlučili
Laku noć braćo smučari
Dobro ste mi se smučili
Želim vam mir i spokojstvo
I slavu vašoj zastavi
Bilo je zadovoljstvo
Hbo nas ko nas sastavi
Nije on imao tako velikih iluzija kao mi, pa se nije morao buditi iz istih.Socrates je napisao/la: ↑26 aug 2020, 21:56 Mislim da je Bosnu (i Bošnjake, posebno, tada Muslimane) dobro koštala ta iluzija jugoslovenstva u kasnijem razvoju događaja, ali to je za drugu temu.
Samo to napominjem da kažem da onda ni Balasevica ne možemo suditi po tome. Ni po jednom osnovu.
Platio je i on svoje iluzije i buđenje iz istih.