Ovaj slučaj iz Španije ponovo je pokrenuo raspravu o eutanaziji – ženi koja je godinama živjela s teškim posljedicama traume odobreno je da okonča svoj život, uprkos protivljenju porodice.
Ovo nije samo pravno, nego i duboko lično i moralno pitanje.
Gdje vi povlačite granicu – podržavate li eutanaziju ili ste protiv?
"Noelija Kastiljo Ramos silovana je u dva navrata – prvi put od bivšeg dečka, a drugi put od trojice mladića 2022. godine. Nakon toga pokušala je sebi oduzeti život."
https://n1info.ba/svijet/slucaj-iz-span ... silovanja/
Eutanazija - Da li čovjek ima pravo da odluči kada je dosta?
Eutanazija - Da li čovjek ima pravo da odluči kada je dosta?
1
1
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Zivot se desava sada, a ravan stomak nam ne treba da ga zivimo. 
Re: Eutanazija - Da li čovjek ima pravo da odluči kada je dosta?
Uh, teška tema. Generalno sam protiv, treba se boriti do kraja. Mada, kad je jasno da nekome nema spasa, da je sve što ima od života teška agonija, možda i ima smisla. Molim Boga da nikad ne dođem u slična iskušenja, ni ja, ni bilo ko drugi.
1
1
Teska tema, nema univerzalnog odgovara.
Kada neka osoba sama za sebe trazi eutanaziju, smatram da treba omoguciti da se ista odobri, ali isto tako mislim da je potrebno da se prije toga prodju ozbiljne procjene i rad sa tom osobom, da se prije te odluke proba uraditi sve sto se moze da se osoba predomisli, jer mislim da se u velikom broju slucajeva moze naci neki motiv za zivotom, koliko god tezak i naporan bio. Ako se bas nista ne moze uraditi i ako se procijeni da nema nacina da se pomogne toj osobi, mislim da treba odobriti.
Puno je slozenije kada neko treba odluciti za drugu osobu, jer ta osoba nema mogucnost da se izjasni. Jako je tesko procijeniti sta bi ta osoba stvarno htjela, pa samim tim je teze i donijeti odluku, pogotovo sto cesto odluke drugih osoba mogu imati i neke licne interese, da ne ulazimo u detalje ali ima raznih primjera zasto neko moze imati licni interes i za i protiv eutanazije. Opet, i tad treba angazovati strucnjake da probaju to procijeniti, ne samo dozvoliti nekome ko je skrbnik da odluci.
Kada neka osoba sama za sebe trazi eutanaziju, smatram da treba omoguciti da se ista odobri, ali isto tako mislim da je potrebno da se prije toga prodju ozbiljne procjene i rad sa tom osobom, da se prije te odluke proba uraditi sve sto se moze da se osoba predomisli, jer mislim da se u velikom broju slucajeva moze naci neki motiv za zivotom, koliko god tezak i naporan bio. Ako se bas nista ne moze uraditi i ako se procijeni da nema nacina da se pomogne toj osobi, mislim da treba odobriti.
Puno je slozenije kada neko treba odluciti za drugu osobu, jer ta osoba nema mogucnost da se izjasni. Jako je tesko procijeniti sta bi ta osoba stvarno htjela, pa samim tim je teze i donijeti odluku, pogotovo sto cesto odluke drugih osoba mogu imati i neke licne interese, da ne ulazimo u detalje ali ima raznih primjera zasto neko moze imati licni interes i za i protiv eutanazije. Opet, i tad treba angazovati strucnjake da probaju to procijeniti, ne samo dozvoliti nekome ko je skrbnik da odluci.
2
2
I da, i ne.
Grozno je kad je neko terminalan i pati se. Zeli da umre, a niko mu ne moze pomoci. Zato podrzavam zelju da odes samovoljno, prije nego osoba udje u fazu teskog mucenja. Te osobe samo zele da odu dostojanstveno, a ne u teskim patnjama.
S druge strane, znajuci kakvi smo mi stoka, vjerujem da bi doslo do zloupotrebe.
Grozno je kad je neko terminalan i pati se. Zeli da umre, a niko mu ne moze pomoci. Zato podrzavam zelju da odes samovoljno, prije nego osoba udje u fazu teskog mucenja. Te osobe samo zele da odu dostojanstveno, a ne u teskim patnjama.
S druge strane, znajuci kakvi smo mi stoka, vjerujem da bi doslo do zloupotrebe.
0
- medvjed23
- Administrator
- Reactions: 8895
- Kontakt:
Ako je namjera ozbiljna, za.
Život je težak. Ne možemo ga učiniti lijepim. Al možemo jedni drugima ponuditi dostojanstven izlaz.
Život je težak. Ne možemo ga učiniti lijepim. Al možemo jedni drugima ponuditi dostojanstven izlaz.
0
Koliko god težak i tragičan bio ovaj slučaj, apsolutno podržavam njeno pravo da to uradi.
Ne možete natjerati nekoga da se ne pati.
Ne možete natjerati nekoga da se ne pati.
1
1