Kad posao postane treći partner u braku

Intrigantne teme, koje niste sigurni gdje postaviti...
Lulica
Novi behar
Novi behar
Reactions: 137

Re: O čemu trenutno razmišljate

Post Postao/la Lulica »

MunDzi je napisao/la: 27 feb 2026, 15:43
Lulica je napisao/la: 27 feb 2026, 15:35

Zašto mu je teško promjeniti posao, odnosno, donijeti odluku o promjeni istog?
Ma nije mu tesko. Mijenjao je taj poslove stalno. Iz jedne firme u drugu firmu.
Aaa, e' nek' odluči, dobro si reagirala.
1
1 slika
Duh
PRObehar
PRObehar
Reactions: 5231

Post Postao/la Duh »

Lulica je napisao/la: 27 feb 2026, 15:34
Duh je napisao/la: 27 feb 2026, 15:10

naravno da sam u pravu.
ja nisam imao tu temu prije sklapanja prvog braka.
pa se desilo.
nekoliko dana sam slusao i onda ujutro pitam.
-gdje ces?
-na posao!
-nigdje ti ne ides!

Nazovem ja njenog sefa i uljudno kazem -Dobro jutro, ona ne moze doci na posao, zato sto hocu i ja da idem sa njom. Ako ja dodjem na posao, poslije ce morati dolaziti vjerovatno i policija. Dok policija ne dodje, moze se desiti svasta.

I sad ja dodjem sa zenama do te teme i naglasim uvijek da necu da cujem o poslu nista.
Razumijem ja da neko i ko fol mora. Ali bas ovdje ne mora.
Ali nikako ne moramo opterecivati druge.
Večina osoba radi posao koji ne vole.

Da, treba mijenjati posao, ako nema bolje opcije.

Ne znam, zašto se ljudi boje promjeniti isti, posebno je lakše vama u braku.
Ne znam zasto se posao mora voliti. Nesto se mora. Dakle mora se zaradijivati
I da volis, moze ga mnogostosta ugroziti...radna klima npr ili losi prihodi.
Vjerovatno samo umjetnici vole svoj posao i osjecaju uvijek zadovojstvo dok rade. Mozda se umore, ali nikada ne mrze.
Sad pricamo o tome kad posao bas opterecuje...pa i sve oko nas.
0
Spock
Moderator
Moderator
Reactions: 688

Re: Kad posao postane treći partner u braku

Post Postao/la Spock »

Covjek je na poslu trecinu dana, a posto jednu trecinu spava, to je pola radnog dana koji si budan. Ok, ima godisnji i vikendi, ali opet se jako puno vremena provede na poslu.
Tako da se mogu sloziti da je tuzno ici svaki dan na posao koji ne volis i koji te na neki nacin ne ispunjava.

Svoj posao i struku ne bih mijenjao nikad ni za neki puno bolje placen, jebo sve pare svijeta ako se ja veliki dio svog zivota mucim, dosadjujem (ako je posso monoton i dosadan) i slicno.
To ne znaci da bih radije bio na poslu nego kuci, daleko od toga, ali mi posao nije dosadan i imam odredjeno zadovoljstvo dok ga radim, ne sve ali kljucni dio mog posla.

Da bi neko bio zadovoljan poslom, osim ato treba izabrati nesto u cemu vidi neko zadovoljstvo i sto mu ide, treba naravno i naci odgovarajuce zaposlenje gdje to mozes raditi, da te niko ne maltretira, ili u konacnici napraviti vlastiti biznis. Ovo drugo je kod nas malo teze ako nisi na nekoj politickoj funkciji ili neki dobar background kao osnovu.
1
1 slika
MunDzi
PRObehar
PRObehar
Reactions: 10705

Post Postao/la MunDzi »

Sta je ba ovo. Jesmo li to na novoj temi. To se ja upecala. :valja

Hajde nema veze. A sta ces. Ne valjaju brakovi koji ne prolaze kroz probleme. To onda nisu pravi brakovi. :valja

Haha, jesam i ja zesca budala. :oo
3
3 slika
Spock
Moderator
Moderator

Post Postao/la Spock »

Duh je napisao/la: 27 feb 2026, 15:10

naravno da sam u pravu.
ja nisam imao tu temu prije sklapanja prvog braka.
pa se desilo.
nekoliko dana sam slusao i onda ujutro pitam.
-gdje ces?
-na posao!
-nigdje ti ne ides!

Nazovem ja njenog sefa i uljudno kazem -Dobro jutro, ona ne moze doci na posao, zato sto hocu i ja da idem sa njom. Ako ja dodjem na posao, poslije ce morati dolaziti vjerovatno i policija. Dok policija ne dodje, moze se desiti svasta.

I sad ja dodjem sa zenama do te teme i naglasim uvijek da necu da cujem o poslu nista.
Razumijem ja da neko i ko fol mora. Ali bas ovdje ne mora.
Ali nikako ne moramo opterecivati druge.

Boje se jer ne znaju sta ih ceka negdje drugo. Svi su slatkorjecivi na razgovorima i pricaju bajke, niko ne kaze realne probleme i tek kad pocnes raditi vidis realno stanje. Nekad je bolje a nekad losije. Znam puno onih koji su poletili za boljom platom pa se zajebali, neki su i presli na bolje naravno, ali puno je zajeba.

Kad si negdje dugo, opet imas neke privilegije, kad si negdje novi onda te tako i tretiraju, ocekuju vise da se dokazujes.
1
1 slika
Lulica
Novi behar
Novi behar

Post Postao/la Lulica »

Duh je napisao/la: 27 feb 2026, 15:45

Vjerovatno samo umjetnici vole svoj posao i osjecaju uvijek zadovojstvo dok rade. Mozda se umore, ali nikada ne mrze.
Zdravlje ne smije biti ugroźeno radi posla, a najviše je psihički problem, nezadovoljstvo radnom stedinom. Naravno, postoje poslovi ugrozbe fizičkog zdravlja.

Visina zarade jeste važna, a ista ovisi od potrošnje, solo, brak, stanovanje na svom isplacenom objektu.

Meni je na poslu važno da imam mogućnost napredovanja.
2
2 slika
Duh
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Duh »

Spock je napisao/la: 27 feb 2026, 15:46 Covjek je na poslu trecinu dana, a posto jednu trecinu spava, to je pola radnog dana koji si budan. Ok, ima godisnji i vikendi, ali opet se jako puno vremena provede na poslu.
Tako da se mogu sloziti da je tuzno ici svaki dan na posao koji ne volis i koji te na neki nacin ne ispunjava.

Svoj posao i struku ne bih mijenjao nikad ni za neki puno bolje placen, jebo sve pare svijeta ako se ja veliki dio svog zivota mucim, dosadjujem (ako je posso monoton i dosadan) i slicno.
To ne znaci da bih radije bio na poslu nego kuci, daleko od toga, ali mi posao nije dosadan i imam odredjeno zadovoljstvo dok ga radim, ne sve ali kljucni dio mog posla.

Da bi neko bio zadovoljan poslom, osim ato treba izabrati nesto u cemu vidi neko zadovoljstvo i sto mu ide, treba naravno i naci odgovarajuce zaposlenje gdje to mozes raditi, da te niko ne maltretira, ili u konacnici napraviti vlastiti biznis. Ovo drugo je kod nas malo teze ako nisi na nekoj politickoj funkciji ili neki dobar background kao osnovu.
pocetak ti je dobar, ali matematika-onako...

ovdje bar vecinom rade 40 sati nedeljno.
2 dana i dvije noci imaju 48 sati.
odbij jos mjesec dana godisnjeg.
izracunaj koliko godina ima sati a koliko je od toga radno.
posao ne smije biti problem.
0
MunDzi
PRObehar
PRObehar
Reactions: 10705

Post Postao/la MunDzi »

Šabović Adis je napisao/la: 27 feb 2026, 15:43
MunDzi je napisao/la: 27 feb 2026, 15:37

Ne mora vala. Ali moze promijeniti sebe i svoje shvacanje posla. Nacin na koji pristupa svom poslu, itd. Dobar je u svom poslu, i veoma precizan i detaljan. Ocekuje I od drugih da budu takvi, a ljudi nisu. On ima prevelika ocekivanja. Treba sebe da promijeni, da uspori sa svojim radim, da ponekad napravi i greske I da nauci da je to ok i prihvatljivo.

Unosila sam se u njegove probleme, davala savjete, pronalazila rjesenja, ........a onda sam shvatila da on ne zeli pomoc.......zeli samo da kuka i da se tako ispuse. A sta sam onda ja u svemu tome? Njegov ispuhni ventil? Ili punching bag? Pa ne moze ni tako. Nije zdravo ni za njega, ni za mene.
Kaže se rame za plakanje.
Ne, ne. Sve ima granice. Rame za plakanje da, do odredjene granice. Nakon granice to vec postaje zloupotreba.
2
1 slika 1 slika
Spock
Moderator
Moderator

Post Postao/la Spock »

Duh je napisao/la: 27 feb 2026, 15:45

Ne mora se nista, ali nije bas lijepo za pomisliti da toliki dio zivota radis nesto sto nikako ne volis i sto te nikako ne ispunjava, bas ono samo za pare. Ok nekad i nesto odraditi samo zbog para, ali stalno tako nije zdravo i moze biti uzrok generalnog nezadovoljstva.
0
Lulica
Novi behar
Novi behar

Post Postao/la Lulica »

Spock je napisao/la: 27 feb 2026, 15:52

Boje se jer ne znaju sta ih ceka negdje drugo. Svi su slatkorjecivi na razgovorima i pricaju bajke, niko ne kaze realne probleme i tek kad pocnes raditi vidis realno stanje. Nekad je bolje a nekad losije. Znam puno onih koji su poletili za boljom platom pa se zajebali, neki su i presli na bolje naravno, ali puno je zajeba.

Kad si negdje dugo, opet imas neke privilegije, kad si negdje novi onda te tako i tretiraju, ocekuju vise da se dokazujes.
Radna sredina I države su različite, osobno iskustvo.

Zajeb se desi radi nemanja dovoljno informacija o toj poziciji.
Evo, ja cu raditi u novoj državi, nema što nisam pitala.
0
Spock
Moderator
Moderator

Post Postao/la Spock »

Duh je napisao/la: 27 feb 2026, 15:53
Spock je napisao/la: 27 feb 2026, 15:46 Covjek je na poslu trecinu dana, a posto jednu trecinu spava, to je pola radnog dana koji si budan. Ok, ima godisnji i vikendi, ali opet se jako puno vremena provede na poslu.

pocetak ti je dobar, ali matematika-onako...

ovdje bar vecinom rade 40 sati nedeljno.
2 dana i dvije noci imaju 48 sati.
odbij jos mjesec dana godisnjeg.
izracunaj koliko godina ima sati a koliko je od toga radno.
posao ne smije biti problem.
Rekao sam odmah da imaju vikendi i godisnji, brzinskom matematikom se nesto preko 20% vremena u radnom vijeku provede na poslu.
0
smajlic
Administrator
Reactions: 46036

Post Postao/la smajlic »

Lulica je napisao/la: 27 feb 2026, 15:40
smajlic je napisao/la: 27 feb 2026, 15:22
ako je dugo u toj firmi valja ostaviti sve i krenuti ispocetka...
Naprotiv, promjena posla je preporučljiva.
ma.nije to ni do posla vise
trebali bi se mi k'o ljudi mijenjati
nasa ocekivanja smanjiti
al kako....
1
1 slika
Zivot se desava sada, a ravan stomak nam ne treba da ga zivimo. :sret
Spock
Moderator
Moderator

Post Postao/la Spock »

Lulica je napisao/la: 27 feb 2026, 15:57
Spock je napisao/la: 27 feb 2026, 15:52

U uredjenim drzavama je sigurno drugacije, ovdje puno vise zavidi od volje nekog gazde ili sefa. Raspitati se mozes jedino sa strane, sta ljudi pricaju, niko ti nece reci realno kako jeste, naglasavam u BiH, vjerujem da je u svijetu to malo drugacije.
0
Lulica
Novi behar
Novi behar

Post Postao/la Lulica »

smajlic je napisao/la: 27 feb 2026, 15:59
Lulica je napisao/la: 27 feb 2026, 15:40

Naprotiv, promjena posla je preporučljiva.
ma.nije to ni do posla vise
trebali bi se mi k'o ljudi mijenjati
nasa ocekivanja smanjiti
al kako....
Pa vidi, ljudi danas mijenjaju struke, zanimanja, ja imam 4, dakle, lakše se uklopim pronaći posao kojim se kombiniraju prethodna iskustva I znanja. Očekivati treba na osnovu realnih saznanja o sebi I informacije o poslodavcu.

Eto, ja tako radim, plus, opet učim još jedan strani jezik.
0
Duh
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Duh »

Ja sam zadovoljan sa svima, jer znam kako je njima sa mnom.
3
2 slika 1 slika
Lulica
Novi behar
Novi behar

Post Postao/la Lulica »

Spock je napisao/la: 27 feb 2026, 16:02
Lulica je napisao/la: 27 feb 2026, 15:57

U uredjenim drzavama je sigurno drugacije, ovdje puno vise zavidi od volje nekog gazde ili sefa. Raspitati se mozes jedino sa strane, sta ljudi pricaju, niko ti nece reci realno kako jeste, naglasavam u BiH, vjerujem da je u svijetu to malo drugacije.
BiH nije normalna država, a moje iskustvo u Hrvatskoj je bilo, ne cijene dovoljno rad radnika u hotelijerstvu. Kao strana sam u zrakoplovstvu imala čak I dio plačenog stana, I besplatan prijevoz na posao. Tu mi je bilo super, no bio je posao sa Ugovorom.
Nije mi žao jer se najbolje vidim na novoj lokaciji.
0
Lulica
Novi behar
Novi behar

Post Postao/la Lulica »

Duh je napisao/la: 27 feb 2026, 16:04 Ja sam zadovoljan sa svima, jer znam kako je njima sa mnom.
Koka struka?

Ja sam imala intervju za rad na dronovima za civilne svrhe, I gle sranja, nemam putovnicu sa stalnim adresom u Hrvatskoj, a kompanija je strana.

Dronovi su mi :zaljub
0
Odgovori

Natrag na “Razne diskusije”