Moze li se biti previse pozitivan?

smajlic
Administrator
Reactions: 49340

Moze li se biti previse pozitivan?

Post Postao/la smajlic »

Ja sam haman takva osoba.
Uglavnom uvijek gledam pozitivno i trudim se i u losim stvarima pronaci nesto dobro. Cesto mi ljudi kazu da sam previse pozitivna.

Pa me zanima kako vi gledate na to. Da li vam prija kad imate pored sebe nekoga ko uvijek pokusava podici raspolozenje, ohrabriti vas i reci da ce sve biti dobro?

Ili vam nekad takva pozitivnost ide na zivce? :oo

Mislim, nekad covjek samo hoce da se pozali i da mu neko kaze: "Jeste, bas je sranje“, a ne da mu odmah trazi pozitivnu stranu svega.

Sta vi mislite, postoji li granica izmedju optimizma i pretjerane pozitivnosti?
0
Zivot se desava sada, a ravan stomak nam ne treba da ga zivimo. :sret
Duh
PRObehar
PRObehar
Reactions: 6176

Re: Moze li se biti previse pozitivan?

Post Postao/la Duh »

Moze.
npr konkretno ti.
Ako kazes -Nije to nista, proci ce...onda si kod ozbiljnih stvari previse pozitivna...a bome i budala. Nekada previse pozitivnosti zna zanemariti i odgovornost ...
Ako kazes-Ma jeste uzasno, jeste sranje...ali proci ce. To nije pozitivnoost, nije hrabrost-to je odlucnost.

Mozes odgovoriti sta hoses.
Ja znam odgovor.
0
smajlic
Administrator

Post Postao/la smajlic »

a dobro, nisam previse :valja
pa imala sam to drugo kad sam otkrila da sam bolesna
jbg, proci ce
moglo je i gore :keke
2
2 slika
Duh
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Duh »

Ne treba uvijek misliti pozitivno. Treba misliti realno.

Ako je dobro, raduj se.
Ako je lose, popravljaj.
Ako se ne moze popraviti, prihvati.
0
sikiriki
PRO tulipan
PRO tulipan
Reactions: 5758

Post Postao/la sikiriki »

Pozitivnost koja ide na živce je ona gdje neko negira da uopće postoji problem, uvjerava druge da je sve divno/krasno i kad nije i sl. I kad je nekako "lažno" tj. usiljeno pozitivan.
A obična pozitivnost je itekako poželjna i lijepa, pogotovo kad neko ohrabruje nekoga ko je u nekom problemu i pomaže mu da nađe rješenje ili je samo tu da ga sasluša itd.
4
3 slika 1 slika
VR4G
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 1154

Post Postao/la VR4G »

Ne savija se kasika oko tebe već ti oko kasike 🤣
0
Ako nemaš stava onda ti ga stave..
Duh
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Duh »

Dobro. Kasiku smo rijesili. Sad jos samo da utvrdimo ko jede supu pozitivno i kako to izvede.
0
smajlic
Administrator

Post Postao/la smajlic »

jesti supu pozitivno mozes samo ako je supa ustvari cokolada :missy
0
VR4G
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la VR4G »

Mene zamalo dvije turkinje ne odvedose u tursku a samo im malo pomogao.. jedna je rekla da imam fino ime..🤩
1
1 slika
Socrates
PRO behar
PRO behar
Reactions: 14903

Post Postao/la Socrates »

Ne pišem ni o kom specifičnom. Odgovaram na pitanje. Uostalom, svako od nas je nekad toksično pozitivan. Eto, ja se sjećam kada sam na forumu to bio. Nešto je bilo oko sikiriki i njenog posla, koliko me pamćenje služi, i ona me djelimično izribala zbog toga. Opravdano.

Da, može se biti previše pozitivan. Pozitivnost kao i negativnost može biti toksična, štetna, ponekad čak i opasna. Stručni izraz je toksična pozitivnost (ili pozitivna toksičnost). Razlika između toksične negativnosti i toksične pozitivnosti je što većina ljudi prepoznaje toksičnu negativnost i izbjegava je ili joj se aktivno suprotstavlja. Toksična pozitivnost je teže prepoznatljiva i ljudi ne reaguju instinktivno da je izbjegnu ili zaustave.

Štetnost pozitivne toksičnosti (namjerno koristim oba izraza) se ogleda u tome što implicitno ili eksplicitno, svjesno ili nesvjesno, pokušava poništiti važnost negativnih osjećanja, misli, iskustava, predosjećanja, i slično, kao da ne postoje. Međutim, ona postoje i važna su za psihološku sliku i psihološko zdravlje svakog čovjeka.

Ljudi koji su toksično pozitivni a na odgovornim su funkcijama mogu biti štetni po čitave grupe ljudi pa čak i narode, države, itd. Da ne navodim primjere. Kad sam prije radio na zapošljavanju ljudi striktno sam izbjegavao toksično pozitivne aplikante.

Kako definirati ili prepoznati kada smo pozitivno toksični? Nema formule. Zavisi od situacije do situacije, od osobe do osobe. Ono što je u jednoj situaciji prihvatljivo, u drugoj nije. Mislim da je važno prije svega informirati se i svoje ponašanje uskladiti na osnovu pročitanog. Ne mora se čitati sto knjiga na temu, dovoljno je znati osnove.

Gdje je granica između zdrave pozitivnosti i toksične pozitivnosti? Ne može se nacrtati. Mora se osjetiti, prepoznati i zaustaviti se prije nego je šteta počinjena.

Bilo bi prepotentno od mene da savjetujem ljudima kako bi trebali biti realistični i objektivni a ne toksično pozitivni. Svakako ih ne savjetujem da budu ravnodušni. "But I can't possibly be that stupid" da savjetujem kompletnu populaciju planete kakvi trebaju biti. :D Mislim da bi svi pokušaji takve vrste bili donekle i primjer toksične pozitivnosti. :D

Može se još naširoko i nadugo o ovome. O, recimo, značaju interneta i društvenih mreža u širenju toksične pozitivnosti. Ili čak i štetnosti nekih umjetničkih djela po tom pitanju. Paulo Coelho je, recimo, notoran po tome. :D Nekima je zbog toga najveći pisac svih vremena, a meni je notorno toksično pozitivan. :D
0
VR4G
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la VR4G »

Sve je stvar percepcije zao čovjek ne mislio da je zao ili los.. zato ljudi kažu zlatna sredina..
0
Odgovori

Natrag na “Psihologija”