Kako se prestati opterećivati s očekivanjima i mišljenjima drugih?

Socrates
PRO behar
PRO behar
Reactions: 14897

Re: Kako se prestati opterećivati s očekivanjima i mišljenjima drugih?

Post Postao/la Socrates »

Pa i sama rečenica "ne opterećuj se mišljenjima drugih" je očekivanje od tebe da to prihvatiš.

Ne razlikuje se ona puno od ostalih očekivajućih rečenica koje ljudi izgovore.
0
Tražili smo se po prethodnim životima
Socrates
PRO behar
PRO behar

Eto, ja se sjećam kad je Hanni na drugom forumu ispričao da njegov otac vrši pritisak na njega da ide za zubara, a njemu se to tada nije radilo.

Pitam ja njega "imaš li ti kakav drugi normalan plan u životu".

Kaže on: "Nemam"

Moj savjet mu je bio da radi ono što mu otac kaže, jer svaka druga opcija mu je bila gora.
0
lejlamo
Komorebi
Komorebi
Reactions: 13993

Post Postao/la lejlamo »

Socrates je napisao/la: 03 nov 2021, 18:19
Nekad su nekim ljudima i opterećenja zbog mišljenja drugih ljudi potrebna. I zamisli da imaju kapacitet da ih prihvate pozitivno.
pa dobro. ja se slažem da je nekada očekivanje/mišljenje okoline dodatni motiv i pozitivna stvar. zaista može biti od koristi da se više potrudimo.
ali to je pozitivna strana.

negativna bi bila ona koju sam opisala o uzroku te nezdrave opterećenosti koja postoji i može nanijeti zaista mnogo štete.
0
Socrates
PRO behar
PRO behar

lejlamo je napisao/la: 03 nov 2021, 18:38
Socrates je napisao/la: 03 nov 2021, 18:19
Nekad su nekim ljudima i opterećenja zbog mišljenja drugih ljudi potrebna. I zamisli da imaju kapacitet da ih prihvate pozitivno.
pa dobro. ja se slažem da je nekada očekivanje/mišljenje okoline dodatni motiv i pozitivna stvar. zaista može biti od koristi da se više potrudimo.

negativna bi bila ona koju sam opisala o uzroku te nezdrave opterećenosti koja postoji i može nanijeti zaista mnogo štete.
Ja, vidiš, nikad nisam imao ni očekivanje ni opterećenje ni od koga u bilo kom pogledu. Ja smatram da većina drugih ljudi, generalno govoreći, ima veoma malo očekivanja od drugih ljudi.

Pretpostavljam da se ovdje radi o ljudima koji su subjektu (meni, tebi, bilo kome drugom) dovoljno bliski (porodica, partner i najbliži prijatelji) da mogu imati očekivanja. Ne znam zašto bi bilo ko obraćao pažnju na mišljenje ljudi koji mu nisu bliski. :zbunj
0
lejlamo
Komorebi
Komorebi

Post Postao/la lejlamo »

Socrates je napisao/la: 03 nov 2021, 18:48
lejlamo je napisao/la: 03 nov 2021, 18:38

Ja, vidiš, nikad nisam imao ni očekivanje ni opterećenje ni od koga u bilo kom pogledu. Ja smatram da većina drugih ljudi, generalno govoreći, ima veoma malo očekivanja od drugih ljudi.

Pretpostavljam da se ovdje radi o ljudima koji su subjektu (meni, tebi, bilo kome drugom) dovoljno bliski (porodica, partner i najbliži prijatelji) da mogu imati očekivanja. Ne znam zašto bi bilo ko obraćao pažnju na mišljenje ljudi koji mu nisu bliski. :zbunj
ja uzimam u obzir i bliske, i navela sam primjer kako bliska osoba može gušiti, stavljati nepotreban i pogrešan pritisak.

razumijem i tvoje nerazumijevanje obraćanja pažnje na to šta će misliti i reći ljudi iz okoline, ali postoji mnogo ljudi koji zbog toga osjećaju ogroman pritisak i nelagodu i onda urade suprotno onome što bi oni željeli samo da ne slušaju priče, ogovaranja, prigovaranja i sl. a opet, korijen toga dolazi iz naučenog obrasca u porodici.
1
1 slika
lejlamo
Komorebi
Komorebi

Post Postao/la lejlamo »

ponekad, možda i često, iz stečenog strahovanja od reakcije drugih, ljudi sami sebi nabijaju veći pritisak nego što bi to okolina uradila. i to stoji.

ali treba razmisliti o uzroku. zašto je to tako?
0
Socrates
PRO behar
PRO behar

lejlamo je napisao/la: 03 nov 2021, 19:10 ponekad, možda i često, iz stečenog strahovanja od reakcije drugih, ljudi sami sebi nabijaju veći pritisak nego što bi to okolina uradila. i to stoji.

Niko od nas nije imun na okolinu, ma koliko mi verbalno minimizirali njen uticaj na nas.

Na kraju krajeva, svi mi uzimamo maske koje su adekvatne za bilo koju situaciju u kojoj se nalazimo. Ja u krugu moje porodice sam dosta drugačiji od mene na poslu, među prijateljima, od mene koji putujem mjesec dana u stranu zemlju i tako dalje.

Drugačiji smo kad uzmemo masku vođe tima na poslu, kad smo navijač fudbalskog tima, itd. Pa čak i u slučaju pojedinačnih odnosa sa bilo kojim članom porodice ili prijateljem zahtijeva od nas da nosimo različitu masku od one koju nosimo kad se "predstavljamo" grupi.

Ove maske su, između ostalog, i odgovor na očekivanja drugih. I pored svih tih maski, treba dodati još jednu "ulogu" koju igramo, a to je ona kad smo sami, kad nas niko ne gleda i procjenjuje. Međutim, i to je samo percepcija nas samih o sebi.

Na kraju, dolazi objektivno Ja, koje je mješavina svih ovih gore navedenih stvari, i koje niko živ ne može dovoljno precizno opisati.
0
lejlamo
Komorebi
Komorebi

Post Postao/la lejlamo »

naravno. ti si i otvorio temu o tome.
i tačno je da su dijelom rezultat odgovora na očekivanja okoline. to je neminovno.
i sve dok nam ne predstavlja preopterećenje, dok nas ne počne gušiti ok je.
ali mislim da tema tretira dio kada počinje gušenje.
0
Socrates
PRO behar
PRO behar

Ja mislim da je sve to prvenstveno u našoj glavi.

Čak i to gušenje. Ja nikad i nigdje nisam vidio da ljudi pretjerano brinu da nekom drugom izraze negativno mišljenje o njima. Naravno, ima i biće sukoba zbog takvih slučajeva, ali ja nemam podlogu da kažem da imam neprijatelje, da imam ljude koji ne mogu dočekati da mi daju negativno mišljenje o meni, i sl.

Na kraju krajeva, da li ljudi uopšte očekuju od drugih ljudi da su iskreni prema njima u tom pogledu? :hm Deklarativno da, ali da li je to zaista tako?

Ovdje bi možda trebao još jedan stepen analize, a to je društvo u cjelini.
0
lejlamo
Komorebi
Komorebi

Post Postao/la lejlamo »

Socrates je napisao/la: 03 nov 2021, 19:53 Ja mislim da je sve to prvenstveno u našoj glavi.

a otkud je došlo u glavu?

naravno, svaki slučaj bi trebalo zasebno proanalizirati, ali mislim da ipak postoji poveznica za sve osobe koje osjećaju da su pod pritiskom i opterećeni su mišljenjima i očekivanjima.
0
Socrates
PRO behar
PRO behar

lejlamo je napisao/la: 03 nov 2021, 19:58
Socrates je napisao/la: 03 nov 2021, 19:53 Ja mislim da je sve to prvenstveno u našoj glavi.

a otkud je došlo u glavu?

naravno, svaki slučaj bi trebalo zasebno proanalizirati, ali mislim da ipak postoji poveznica za sve osobe koje osjećaju da su pod pritiskom i opterećeni su mišljenjima i očekivanjima.
Pa kao i sve drugo, vjerovatno je pitanje odgoja, obrazovanja, sistema obrazovanja, društvenih vrijednosti, karaktera.
0
Iskra
PRObehar
PRObehar
Reactions: 34237

Post Postao/la Iskra »

Crvena Nit je napisao/la: 03 nov 2021, 17:09
Iskra je napisao/la: 03 nov 2021, 17:07 Necije misljenje o nama nije činjenica. Nicije misljenje o nama samima ne odredjuje nas niti nasu vrijednost. To treba imati na umu.
Kako biramo partnere, prijatelje? :ovaj
Govorila sam u smislu, kad je necije misljenje o nama negativno,
0
Crvena Nit
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 2219

Post Postao/la Crvena Nit »

Iskra je napisao/la: 03 nov 2021, 20:31
Crvena Nit je napisao/la: 03 nov 2021, 17:09

Kako biramo partnere, prijatelje? :ovaj
Govorila sam u smislu, kad je necije misljenje o nama negativno,
Ali, ponekad je negativno mišljenje točno. :ovaj
0
PilePipi
Perspektivni član
Perspektivni član
Reactions: 199

Post Postao/la PilePipi »

Socrates je napisao/la: 03 nov 2021, 19:39
lejlamo je napisao/la: 03 nov 2021, 19:10 ponekad, možda i često, iz stečenog strahovanja od reakcije drugih, ljudi sami sebi nabijaju veći pritisak nego što bi to okolina uradila. i to stoji.

Niko od nas nije imun na okolinu, ma koliko mi verbalno minimizirali njen uticaj na nas.

Na kraju krajeva, svi mi uzimamo maske koje su adekvatne za bilo koju situaciju u kojoj se nalazimo. Ja u krugu moje porodice sam dosta drugačiji od mene na poslu, među prijateljima, od mene koji putujem mjesec dana u stranu zemlju i tako dalje.

Drugačiji smo kad uzmemo masku vođe tima na poslu, kad smo navijač fudbalskog tima, itd. Pa čak i u slučaju pojedinačnih odnosa sa bilo kojim članom porodice ili prijateljem zahtijeva od nas da nosimo različitu masku od one koju nosimo kad se "predstavljamo" grupi.

Ove maske su, između ostalog, i odgovor na očekivanja drugih. I pored svih tih maski, treba dodati još jednu "ulogu" koju igramo, a to je ona kad smo sami, kad nas niko ne gleda i procjenjuje. Međutim, i to je samo percepcija nas samih o sebi.

Na kraju, dolazi objektivno Ja, koje je mješavina svih ovih gore navedenih stvari, i koje niko živ ne može dovoljno precizno opisati.
Meni ovo izgleda kao previse maski. Ne znam kako bi uspjela sve to odglumiti za svaku situaciju.
ali svaka cast onome ko moze, nije losa osobina
0
Djevojka koja obecava :habibi
Socrates
PRO behar
PRO behar

Ne radi niko to svjesno, nego nesvjesno.

Vjerujem da i ti nisi izuzetak.
1
1 slika
PilePipi
Perspektivni član
Perspektivni član
Reactions: 199

Post Postao/la PilePipi »

Ne mislim da jesam, nego jeste da smo manje / vise opusteni u nekim situacijama, ali ipak ne maska sad da budem nesto sto nisam, nekako mi to bas djeluje ekstremno.

Doduse covjeka kroz zivot svasta nesto snadje pa je nekada ipak najbolja solucija biti sam, jebo rodbinu prijatelje poznanike partnere momke itd
Moras raditi jedino tu nemas izbora.
0
Djevojka koja obecava :habibi
Iskra
PRObehar
PRObehar
Reactions: 34237

Post Postao/la Iskra »

Kad čovjek dodje u neku tešku situaciju, ili prozivljava teške trenutke, mišljenja i očekivanja okoline, postaju zadnja stvar kojom se bavi. Shvati koliko je to u stvari nebitno.
Covjek se treba fokusirati na sebe, zadati sebi neke realne ciljeve, koji neće biti neostvarivi i nerealni, a ciji ce proces ostvarivanja poluciti zadovoljstvo, i raditi na tome, tj na sebi. Očekivati od sebe. Sta ko očekuje ili misli tada je apsolutno manje važno.
1
1 slika
Odgovori

Natrag na “Psihologija”