Snahe i svekrve - da li je sukob neizbježan?
Re: Snahe i svekrve - da li je sukob neizbježan?
Ja sam ispricala iskustvo moje mame. Tu nije bilo u pitanju da ona nije htjela da se trudi oko svekrve nego jednostavno imas tako ljudi kojima niko nije dobar i ko svakoga vidi kao najveceg neprijatelja..potrefi se da te osobe budu i necije svekrve
Ne znam da li da stavim na ovu temu isto
Ne znam da li da stavim na ovu temu isto
Zadnja izmjena: blinkonce, dana/u 10 sep 2020, 19:07, ukupno mijenjano 1 put.
To mozda tako sad mislis,ali vjeruj da nebi navikla bi se sigurno naravno ako bi zeljela.Iskra je napisao/la: ↑10 sep 2020, 19:04Lana je napisao/la: ↑10 sep 2020, 18:56
Majka je samo jedna,zamjene joj nema!!
A ovo sto se tice da se svekrve zovu mamom,zasto da ne?
To je iz postovanja nekog prema njoj ali i prema svom muzu.
Ja nemam ni majku a ni svekrvu,ali dok je bila ziva,zvali smo je majkom..Dobar smo odnos imali zasta je bila divna zena,da nikada nisam ni pomislila da bih trebala drugacije da je zovem.
Čini minsenkad bih nekog drugog nazvala Mama, srce bi mi puklo. Ja jednostavno nisam za to sposobna.
1
1
Moraš da istreniraš svoj um da bude jači od tvojih osjećanja,ili ćeš izgubiti samog sebe.
Ma tema.je na psihologiji iz razloga što je to odnos koji se karakterise kao jako težak, konfliktan i može se obraditi sa više gledišta. S psihološkog ponajbolje. A ako će nečije izlaganje s akcentom na to kako pomiriti odredjene razlike u svrhu zajedničkog suživota, nekome možda biti korisne, tim prije i jeste na ovom.pf.
2
2
Ni ja.
Mama je jedna jedina.
Niko, niko ne moze uzeti to mjesto u mom srcu niti mogu ikoga drugog osloviti sa imenom mama.
2
1
1
1
Moja mama i nana se recimo, slažu odlično. Tata kaže da je to zato što su miljama udaljene i nikada ni dana skupa nisu živjele
.
Donekle se zaista slažem s njim , jednostavno nisu mogle doći u nikakvu raspravu ili sukob. Jako su različite naravi obje i s te strane možda bi se konflikt i mogao izbjeći. Jako se poštuju, mama joj ono malo vremena kad dodje uvijek nastoji da uljepsa. Simpatije su jake i sveprisutne obostrano.
Dok izmedju mame i dede, zaista vlada ljubav . Uvijek kaže da je dedo njen drugi babo i da ga baš voli.
Donekle se zaista slažem s njim , jednostavno nisu mogle doći u nikakvu raspravu ili sukob. Jako su različite naravi obje i s te strane možda bi se konflikt i mogao izbjeći. Jako se poštuju, mama joj ono malo vremena kad dodje uvijek nastoji da uljepsa. Simpatije su jake i sveprisutne obostrano.
Dok izmedju mame i dede, zaista vlada ljubav . Uvijek kaže da je dedo njen drugi babo i da ga baš voli.
3
3
Svaki sukob unutar familije ovisi o karakteru ljudi. Milion je primjera sukoba rođene braće, sestara, roditelja i djece... Jednostavno se neki karakteri ne poklapaju. Oslovljavanje nema neku posebnu ulogu u odnosu snaha-svekrva, može biti ustupak ili želja jednoj od strana, ali ako se radi o narušenom odnosu, samo po sebi i nema svrhu.
4
4
"Treba otimati radost danima što bježe".
mad_max_ba je napisao/la: ↑10 sep 2020, 18:37I ti otvoris ovu temu kad sam ja na mobu....
Svaka stvar zbog voljene osobe se pregrmi, obzirom da imam sukob dvije vrlo slicne naravi, a gledao sukob dvije slicne naravi....
Mogu samo rec da je u ovoj situaciji sinu/muzu tesko do bola. S jedne strane ima autoritet majke a sa druge ljubav, postovanje i autoritet supruge.
Jako čupava situacija kada i jedna i druga ganjaju svoje namove i inate a preko ledja sina/muža....
Sve ćeš nam sutra lijepo izložiti i na osnovu dozivljenog iz prve ruke nadam se dati i neki savjet. Nema boljeg argumenta od realnog mišljenja temeljenog na iskustvu.
0
Zaista bih zelio ucestvovati na ovu temu iz licnog iskustva,ali kod mene je zaista specificna situacija....Iskra je napisao/la: ↑10 sep 2020, 19:44mad_max_ba je napisao/la: ↑10 sep 2020, 18:37
I ti otvoris ovu temu kad sam ja na mobu....
Svaka stvar zbog voljene osobe se pregrmi, obzirom da imam sukob dvije vrlo slicne naravi, a gledao sukob dvije slicne naravi....
Mogu samo rec da je u ovoj situaciji sinu/muzu tesko do bola. S jedne strane ima autoritet majke a sa druge ljubav, postovanje i autoritet supruge.
Jako čupava situacija kada i jedna i druga ganjaju svoje namove i inate a preko ledja sina/muža....
Sve ćeš nam sutra lijepo izložiti i na osnovu dozivljenog iz prve ruke nadam se dati i neki savjet. Nema boljeg argumenta od realnog mišljenja temeljenog na iskustvu.
Nisam relevan, objektivno, diskutovati na ovu temu.
1
1
I say what I think, I think what I say
Materm cu kineza sutra uslikat...
I metnut na avatar
I metnut na avatar
2
2
I say what I think, I think what I say
Moja mama je imala karcinom dojke i hvala Bogu izljecila se, dobila ga jos dok je pricala sa svekrvom. Jednog dana tokom rucka moja majka (svekrva) je mami rekla da joj je ona dala taj karcinom, to jeste da se je molila Bogu, dovila da mama oboli, dobije rak. I sad kad ti neko tako nesto kaze da li bi htjeli da vise ista imate sa tom osobom? Ja ne bi, pa da mi je rodjena mama.
Ja se iskreno nadam da cu imati normalan odnos i sa svekrom i sa svekrvom.
Ja se iskreno nadam da cu imati normalan odnos i sa svekrom i sa svekrvom.
Svasta cu procitati.
0
Tražili smo se po prethodnim životima
- Moonlight
- Menadžerska legenda

- Reactions: 15632
Normalno je da se ljudi ne slažu po svim pitanjima, još normalnije kad su žene u pitanju, jelte....
Samo svako treba znati granice svog ponašanja.
Moja bivša svekrva je imala bubica, i ponekad sam morala "zube" pokazati, ali sam uvijek gledala da to bude s mjerom i da mi ne zamjeri. Jako mi je pomogla i stvarno gledam da joj ne zamjerim isto ono što ne bih ni svojoj mami.
Što se tiče zvanja, ona je meni sama rekla Zovi ti mene imenom, majka je jedna, i meni moja i tebi tvoja. I jako je zbog toga cijenim.
Isto mi je rekla Molim te sve što ti smeta direktno meni reci, i ja cu tebi. Ne treba ni meni ni tebi da drugi o nama pričaju i naslađuju se. Ko me pita za snahu ja cu reci najbolja mi je, a i ti za svekrvu, a nas dvije cemo se dogovarati.
Neke žene jedva dočekaju snahu da se na njoj iživljavaju kako su se na njima njihove svekrve. Neke opet ne žele biti kao one.... Mislim da je ta "generacija" izumrla, da su današnje majke i svekrve obrazovanije, ostvarenije i normalnije žene nego je to bilo prije 50 godina.
Samo svako treba znati granice svog ponašanja.
Moja bivša svekrva je imala bubica, i ponekad sam morala "zube" pokazati, ali sam uvijek gledala da to bude s mjerom i da mi ne zamjeri. Jako mi je pomogla i stvarno gledam da joj ne zamjerim isto ono što ne bih ni svojoj mami.
Što se tiče zvanja, ona je meni sama rekla Zovi ti mene imenom, majka je jedna, i meni moja i tebi tvoja. I jako je zbog toga cijenim.
Isto mi je rekla Molim te sve što ti smeta direktno meni reci, i ja cu tebi. Ne treba ni meni ni tebi da drugi o nama pričaju i naslađuju se. Ko me pita za snahu ja cu reci najbolja mi je, a i ti za svekrvu, a nas dvije cemo se dogovarati.
Neke žene jedva dočekaju snahu da se na njoj iživljavaju kako su se na njima njihove svekrve. Neke opet ne žele biti kao one.... Mislim da je ta "generacija" izumrla, da su današnje majke i svekrve obrazovanije, ostvarenije i normalnije žene nego je to bilo prije 50 godina.
4
4
Control + Alt + Delete
| Control Yourself | Alter Your Thinking | Delete Negativity |
| Control Yourself | Alter Your Thinking | Delete Negativity |
Ja kontao da se nije sadie forever sa Klixa prebacila ovamo.
Kad vidim nije. Jos.
Kad vidim nije. Jos.
4
4
Ko nije taslačio tuđu ženu - ne zna šta je prava ljubav.
- WhiskeyPete
- Sleepless FM

- Reactions: 10486
Držo li se još na temi Migranti. Aj koja krvopija, Sadeta, ufffff...
2
2
“I don't like 'em putting chemicals in the water that turn the freakin' frogs gay!”
Ja mislim da je moja zadnja poruka na tom forumu bas na temi Migranti. Onakvim fasistickim izjavama bi i Hitler pozavidio.Trafalgar Law je napisao/la: ↑10 sep 2020, 20:32Držo li se još na temi Migranti. Aj koja krvopija, Sadeta, ufffff...![]()
A Sadeta je... zali Boze svekrve.
0
Ko nije taslačio tuđu ženu - ne zna šta je prava ljubav.
- WhiskeyPete
- Sleepless FM

- Reactions: 10486
Klix forum je priča za sebe, ja i ne sumnjam da ima ljudi koji za neku pisljivu naknadu rasplamsavaju vatru po temama. Od hardocore rusofila do bošnjačkog "sa dna kace...."
0
“I don't like 'em putting chemicals in the water that turn the freakin' frogs gay!”