Slažem se u potpunosti. Međutim, treba razdvojiti naučne činjenice od naših želja.
Kaže, "naše emocije utiču na stanje našeg srca". Pa naše emocije utiču apsolutno na stanje svakog našeg organa, u zavisnosti od jačine.
Ovo me prisjetilo na jednu tematiku forumaša Fazlije tamo na bf.. Kad nam je govorio da pokušamo osluškivati i fokusirati se samo na jedan dio tijela.. primjer srce.. stopalo ili štagod..Imamo, ugrubo rečeno, potencijal da mislimo čitavim tijelom
Ne, ti tvrdis da koza komanduje mozgu, a nije tacno, samo salje " informaciju o stanju na terenu", mozak je taj koji rješava i komanduje dalje postupanje.Socrates je napisao/la: ↑30 okt 2021, 23:13 Pa to i ja tvrdim, iskra.
Ne znam zašto je srce drugačije.
Ukucajte "da li naš stomak misli", pa ćete naći daleko ubjedljivije razloge od ovih "da li srce misli".
Mada, i to su samo akrobacije. Stvar je da svaki organ ima podsvjesni sistem da obavlja neke sasvim pragmatične funkcije. Kada se kaže podsvjesno, to po definiciji isključuje misli i razmišljanje.
Rekao sam da bi se "moglo protumačiti da koža komanduje mozgu". Svaka povratna informacija se može tumačiti i kao komanda.Iskra je napisao/la: ↑30 okt 2021, 23:19Ne, ti tvrdis da koza komanduje mozgu, a nije tacno, samo salje " informaciju o stanju na terenu", mozak je taj koji rješava i komanduje dalje postupanje.Socrates je napisao/la: ↑30 okt 2021, 23:13 Pa to i ja tvrdim, iskra.
Ne znam zašto je srce drugačije.
Ukucajte "da li naš stomak misli", pa ćete naći daleko ubjedljivije razloge od ovih "da li srce misli".
Mada, i to su samo akrobacije. Stvar je da svaki organ ima podsvjesni sistem da obavlja neke sasvim pragmatične funkcije. Kada se kaže podsvjesno, to po definiciji isključuje misli i razmišljanje.
Kod srca je drugačije, jer 65% svih ćelija srca čine ćelije nervnog sistema.
Socrates je napisao/la: ↑30 okt 2021, 23:27Rekao sam da bi se "moglo protumačiti da koža komanduje mozgu". Svaka povratna informacija se može tumačiti i kao komanda.
Apsolutno nema nikakve podloge teza da srce misli, bez obzira koliko ćelija nervnog sistema ga čini.
To samo znači da ima komplikovanije pragmatične svakodnevne funkcije od ostalih organa i da je moralo razviti sistem po kojem to podsvjesno (ili automatski) radi.
Nema govora o razmišljanju. Podsvijest (ili automatizacija) nije razmišljanje.
Tako je sa svim nervnim ćelijama u svakom organu.Iskra je napisao/la: ↑30 okt 2021, 23:28Socrates je napisao/la: ↑30 okt 2021, 23:27
Rekao sam da bi se "moglo protumačiti da koža komanduje mozgu". Svaka povratna informacija se može tumačiti i kao komanda.
Apsolutno nema nikakve podloge teza da srce misli, bez obzira koliko ćelija nervnog sistema ga čini.
To samo znači da ima komplikovanije pragmatične svakodnevne funkcije od ostalih organa i da je moralo razviti sistem po kojem to podsvjesno (ili automatski) radi.
Nema govora o razmišljanju. Podsvijest (ili automatizacija) nije razmišljanje.
Nervne ćelije o.kojima.govorimo kako već rekoh identične su onima u mozgu.
Ni probavne organe ne kontroliramo mozgom. Ni jetru. Ni bubrege.storm je napisao/la: ↑30 okt 2021, 23:23 Ne znam nešto puno, i možda sam subjektivan, jer znam "osjetiti" srce...
Ali ne bih ga čak ni laički dovodio u ravan sa ostalim organima...
Nevjerojatan mišić, zapravo jedini koji mozgom ne znamo kontrolirati, barem ne svjesno...
Recimo i disemo sami od sebe, refleksom, ali dah znamo zaustaviti svjesno, možemo ubrzano disati svjesno... Sa srcem pak ne vladamo...
Ali neće ti jetra iskociti od emocije...Socrates je napisao/la: ↑30 okt 2021, 23:33Ni probavne organe ne kontroliramo mozgom. Ni jetru. Ni bubrege.storm je napisao/la: ↑30 okt 2021, 23:23 Ne znam nešto puno, i možda sam subjektivan, jer znam "osjetiti" srce...
Nevjerojatan mišić, zapravo jedini koji mozgom ne znamo kontrolirati, barem ne svjesno...
Recimo i disemo sami od sebe, refleksom, ali dah znamo zaustaviti svjesno, možemo ubrzano disati svjesno... Sa srcem pak ne vladamo...
A što se tiče mišića, ima ih nekoliko stotina u tijelu. Podijeljeni su u tri vrste, i samo skeletalne možemo svjesno kontrolirati.
Znaš na šta mislim... Puls.
Nije tacno, da ti ja ne objašnjava evo ti dokaz, koji dio mozga upravljq organima varenja i bubrezimaSocrates je napisao/la: ↑30 okt 2021, 23:33Ni probavne organe ne kontroliramo mozgom. Ni jetru. Ni bubrege.storm je napisao/la: ↑30 okt 2021, 23:23 Ne znam nešto puno, i možda sam subjektivan, jer znam "osjetiti" srce...
A što se tiče mišića, ima ih nekoliko stotina u tijelu. Podijeljeni su u tri vrste, i samo skeletalne možemo svjesno kontrolirati.