Psihosocijalno lisavanje - jedan od korijena autizma?

Ommadawn
Florida Man
Florida Man
Reactions: 17343

Psihosocijalno lisavanje - jedan od korijena autizma?

Post Postao/la Ommadawn »

@lejlamo i @Iskra naumpadoste mi vas dvije pa reko....

Davne 1993 sjedeci tako na konacno sigurnoj teritoriji (citaj izbjeglicki smjestaj u Svedskoj), gledali smo TV, kada su na jednom prikazali reportazni dokumentarac o djecijim domovima u Rumuniji. Nismo tada znali ni beknuti svedskog jezika, ja sam tek malo engleskog (onaj ko kaze da je SFRJ-skola bila super, ubit cu ga argumentima al nebitno sad) nabadao ali dovoljno osnovno da znam.
Slike su bile stravicne - uslovi toliko katastrofalni da je stari prokomentarisao "pa ovo je gore nego kod nas sad u ratu, jbt!!". Pricamo o djeci koja su vezana spagom za krevete, uneredjena i prepustena sama sebi. Djecak koji jede komad suhog kruha kao da je najljepsa cokolada mi se urezao duboko u sjecanje. Mama je sjedila i plakala a mi ostali zaprepasteno gledali. Uglavnom jedan ogroman pakao.
Sjetih se nase tadasnje komsinice, Rumunke koja je imala dijete od tad nekih 10-ak godina koje se jedva kretalo i komuniciralo samo uz pomoc krikova, koji bi nekada bili stravicni. S vremena na vrijeme bi je posjecivao jedan muskarac, odjeven kao da je izasao iz americke sapunice s kraja sedamdesetih, vozeci se u starom svijetlozelenom Opelu Rekordu iz 1975-e. Uvijek bi donosio cegere pune namirnica. Neko je govorio da joj je to brat, neko drugi da joj je rodjak, neko da joj je ljubavnik.... nebitno. Tad mi je sasvim jasno bilo zasto je i ona napustila Rumuniju i trazila azil, a nepoznavanje nekog zajednickog jezika se svelo na samo "Cao" u znak pozdrava i njeno "Romania katastrof, Romania katastrof!" htijuci valjda da nam kaze da ni ona, bas kao ni mi, nije pobjegla od vruceg kolaca.

Elem, tih godina smo cesto gledali reportaze iz istocne Europe koja se nalazila u postkomunistickom haosu i tranzicijskoj ekonomiji i ljudima koji nalazili sve moguce nacine da prezive, od kojih bi neke neke nerijetko zavrsavale katastrofom. Iz Rumunije su se one bavile uglavnom djecom koja su bila prepustena samoj sebi, da li u domovima ili na ulici. A bilo ih je masa.
Naime, za vrijeme vladavine diktatora Ceausescua, isti je podsticao stanovnistvo na rast nataliteta, gotovo ih primorao da imaju djecu, tim sto je zabranio bilo kakav oblik prevencije, kontracepcije i abortusa a kao rezultat se pojavili abortusi na crno, nerijetko sa smrtnim ishodom. Cak su obecavali i automobil (rumunski Aro 10) majci koja bi rodila deseto dijete ali to se takodjer rijetko ispunjavalo. Nije ga interesovalo cime ce se ta djeca hraniti i kako uzgajati, jer on je imao viziju da ce oni u tome biti najbolji, ne u Europi, nego u svijetu. Ta megalomanija je zavrsila smrtnim ishodom po njega i njegovu zloglasnu suprugu Elenu ali posljedice su ostale.

Sjedeci jutros za kafom, nadjoh ovaj clanak, bas o tim famoznim domovima (kucom uzasa) i posljedicama koje su nastale nakon sto su djeca-sticenici bili liseni svake moguce paznje osim one najosnovnije - da su nahranjena (a i to jedva).
Postoji navodno povezanost izmedju autizma i lisavanja psihosocijalnog kontakta i stimulacije mozga tokom najranijeg doba.
Clanak vrijedan citanja pa izvolite iznijeti i vase misljenje :)
https://www.spectrumnews.org/opinion/vi ... ns-autism/
3
2 slika 1 slika
Reci hodža - Džennet il’ Džehennem?
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Iskra
PRObehar
PRObehar
Reactions: 34237

Re: Psihosocijalno lisavanje - jedan od korijena autizma?

Post Postao/la Iskra »

Odlicna tema Omma, svakako cu napisati nesto, cim stignrm.
0
lejlamo
Komorebi
Komorebi
Reactions: 13993

Post Postao/la lejlamo »

Ommadawn je napisao/la: 08 jan 2021, 15:11

Sjedeci jutros za kafom, nadjoh ovaj clanak, bas o tim famoznim domovima (kucom uzasa) i posljedicama koje su nastale nakon sto su djeca-sticenici bili liseni svake moguce paznje osim one najosnovnije - da su nahranjena (a i to jedva).
Postoji navodno povezanost izmedju autizma i lisavanja psihosocijalnog kontakta i stimulacije mozga tokom najranijeg doba.
Clanak vrijedan citanja pa izvolite iznijeti i vase misljenje :)
https://www.spectrumnews.org/opinion/vi ... ns-autism/
pročitala sam članak....
grozan je to bio period u rumuniji, a za opisani odnos prema djeci bez roditeljskog staranja zaista nemam riječi :tuz

prema onome što sam imala priliku naučiti iz razvojne psihologije i, inače o neurorazvojnim karakteristikama, većina struke se slaže da se do četvrte godine najintenzivnije razvija i aktivira moždana regija, da je najbitnije aktivirati asocijativno područje, koje zauzima i najveću površinu i, naravno, obje polovine mozga podjednako.

ako izostane rana stimulacija, neki problem se mora javiti.

površno sam pratila informacije vezane za autizam.
koliko sam shvatila, još uvijek se sa sigurnošću ne može utvrditi zašto tačno dolazi do autizma, a širok je spektar simptoma i njihovog intenziteta. različita su i iskustva roditelja.

ali, ono što sam ja primijetila kao zajedničko svima i neki generalni zaključak ( pa i u slučaju ove rumunske djece) autizam se javlja isključivo do 3/4 godine.

ja bih to povezala sa ovim saznanjima da se mozak u tom periodu najintenzivnije razvija i ako izostane neka od bitnih stimulacija u moždanoj regiji dolazi do kuršlusa, regresije, povlačenja djeteta u svoj svijet i sl.
tako da mi je jasna i ova poveznica sa psihosocijalnim zanemarivanjem djece iz sirotišta i pojave nekog od simptoma autizma kod određenog broja.

e, sad, zašto se autizam nije razvio kod sve djece, jer su bila u istim uslovima....ne znam... ima li tu ulogu neka urođena/genetska sposobnost rezilijentnosti i stavljanja mozga na neki drugi mod...

možda ima među nama onih koji vladaju ovom problematikom stručnije i bolje pa bi mogli dati doprinos....
mene svakako zanima šta se događa i zašto....

ono s čim roditelji mogu pogriješiti od prvih bebinih dana su:
-fiksacija glave (ono, boje se da beba ne slomi vrat, pa fiksiraju glavu, a zapravo ne dozvoljavaju ramenim i vratnim mišićima da jačaju te se sprečava slanje poruka mozgu)
-izloženost ekranima, nedozvoljavanje prirodne akomodacije oka, dijete fiksira pogled na neki sadržaj, manje trepće, izloženo je štetnoj svjetlosti i sl...a sve to negativno utiče na razvoj
-nedozvoljavanje skakanja, pokreta kojima se dijete vrti, visi naopačke i sl...a sve iz straha da ne padne, međutim, prema istraživanjima, upravo te radnje skakanja i kada se dijete vrte ukrug dovode do uspostavljanja sinapsi
...... i ima toga mnogo...

ono što sam ja primijetilaje porast broja djece sa smetnjama u razvoju. to je veliki procenat i jako je vidljivo, a dovodim u vezu baš sa ovim smanjenim kretanjem i sve manje povezanosti sa prirodom i prirodnim oblicima kretanja.

koncentracija i zainteresovanost djece su problem učiteljima, ali pravi problem koji imaju ta djeca i njihovi roditelji, bojim se da je mnogo veći...
3
3 slika
Sarajka
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 4747

Post Postao/la Sarajka »

Autizam još uvjek nazalost nema poznatih uzroka. S obzirom na složenost ovog stanja kao i da se da se simptomi i njihova ozbiljnost razlikuju, vjerojatno postoji više mogućih uzroka. Genetika i okolina. Obzirom da je @lejlamo dosta rekla u predhodnom upisu o okolini i uzrocima/posljedicama...

Utjecaj gena se razlikuje u svakom slučaju, jedno je sigurno da moze biti od velike ali ne isključive/presudne vaznosti. I to bez obzira je li riječ o nasljednom genetskom poremećaju ili onom koji se razvio/ja spontano. (Okolina i porodično okruzenje)

Genske mutacije se mogu dogoditi i prilikom začeća a i tokom razvoja. Ne mora znači nuzno postoji genska podloga za razvoj autizma. A ni okolina i porodično okruzenje takodjer ne djeluju na svaki primjer isto. Kao sto je i Lejla sama primijetila. Što se tiče autizma, imamo raznoraznih primjeru i statističkih disertacija.

Recimo Nature Reviews Genetics objavio je studiju o jednojajčanim blizancima, dvojajčanim blizancima i braći i sestrama.

Kod jednojajčanih blizanaca postoji skoro 80% šansa je da će i drugi blizanac biti autističan. Kod dvojajčanih blizanaca postoji preko 30% šanse a kod „normalne braće i sestara“ taj procenata se smanjuje na 20% da će dijete biti autistično. (ako ima brata ili sestru s istom dijagnozom)

Iako genetika znaci igra veliku ulogu, ne zna se radi li se o jednom genu ili više, mozda kombinaciji gena?

Nekoliko studija (pa i ova predhodno pomenuta) o blizancima govori o učestalijem javljanju autizma u jednojajčanih nego u dvojajčanih blizanaca, odnosno da se taj procenat još više smanjuje kod braće i sestara.

To je ujedno i dokaz da genetski utjecaj moze biti veliki rizik Ali nije jedini uvjet za autizam.

Nadalje se istražuju:
imaju li na autizam utjecaj virusne infekcije ili komplikacija u trudnoći te konzumiranje svjesno Ili nesvjesno štetnih sastojaka.

Teoretičari urote otišli su i korak dalje. Pa za autizam okrivljuju i vakcinaciju. Obzirom da je to aktuelna tema sada.
Nikakvo znanstveno uporište nije do danas pronadjeno da je vakcinacija (u prošlosti) mogla biti uzrokom autizma.
Tako da neće ni ova „koronalna“ vakcinacija vjerovatno.
3
2 slika 1 slika
A sad adio :sara
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

Sarajka je napisao/la: 10 jan 2021, 20:08

Iako genetika znaci igra veliku ulogu, ne zna se radi li se o jednom genu ili više, mozda kombinaciji gena?

Radi se o vise gena , ali naglasak , u procesu promatranja i proucavanja autizma i nrgove etiologije stavlja se na tri skupine gena:

-geni ukljuceni u sgrukturu i aktivnost sinapse
-geni ukljuceni u sintezu proteina
-geni ukljucrni u regulaciju genske ekspresije

Tako su nas saznanja o mutacije gena neurologin 3 i 4 , dovele do znacajnih saznanja o sprezi autizma sa . specificnim molekulama kije su vazne za adheziju stanica u sinapsi.
0
Ommadawn
Florida Man
Florida Man

Zanimljivi su mi vaši odgovori :) Baš mi je drago da ovo obrađujemo.
0
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Sarajka
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la Sarajka »

Iskra je napisao/la: 10 jan 2021, 20:40
Sarajka je napisao/la: 10 jan 2021, 20:08

Radi se o vise gena , ali naglasak , u procesu promatranja i proucavanja autizma i nrgove etiologije stavlja se na tri skupine gena:

Tako su nas saznanja o mutacije gena neurologin 3 i 4 , dovele do znacajnih saznanja o sprezi autizma sa . specificnim molekulama kije su vazne za adheziju stanica u sinapsi.

Ja sam se očitovala na Studiju iz Nature Reviews Genetics i Leo Kanner. Koji je ajmo reći postavio temelje.
Po Kenneru uzrok nastanka autizma vodi se kao nepoznat. Pa se zato i velika većina stručnjaka priklanja multikauzalnoj etiologiji autističnog poremećaja.

Tačno je da su neki od mogućih uzroka oštećenja središnjeg živčanog sustava, genetika, moždana oštećenja te poremećaj zrcalnih neurona.

Novije studije upućuju na prevalencije poremećaja iz autističnog spektra i to u velikom razmjeru.

O tome ti svakako mozeš se više referirati @Iskra. Kad stigneš.

Da razvijemo temu. 👌
0
Sarajka
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la Sarajka »

Ommadawn je napisao/la: 10 jan 2021, 20:49 Zanimljivi su mi vaši odgovori :) Baš mi je drago da ovo obrađujemo.
Trudimo se da ti razvijemo temu. U svim mogućim pravcima i damo doprinos. 🤗
1
1 slika
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

Sarajka je napisao/la: 10 jan 2021, 20:54
Iskra je napisao/la: 10 jan 2021, 20:40

Ja sam se očitovala na Studiju iz Nature Reviews Genetics i Leo Kanner. Koji je ajmo reći postavio temelje.
Po Kenneru uzrok nastanka autizma vodi se kao nepoznat. Pa se zato i velika većina stručnjaka priklanja multikauzalnoj etiologiji autističnog poremećaja.

Tačno je da su neki od mogućih uzroka oštećenja središnjeg živčanog sustava, genetika, moždana oštećenja te poremećaj zrcalnih neurona.

Novije studije upućuju na prevalencije poremećaja iz autističnog spektra i to u velikom razmjeru.

O tome ti svakako mozeš se više referirati @Iskra. Kad stigneš.

Da razvijemo temu. 👌
Svakako da hocu , volim kad imam s kim diskutovati. :srce
0
storm
Administrator
Reactions: 38019

Post Postao/la storm »

Napisao bih jednu moju traumu iz ranog djetinstva, apropo brige društva za djecu u SFRJ...
Dok sam čitao ovo iz Rumunjske, neka mi je nelagoda nastala, i zbog te djece, a i zbog mog iskustva...
Kao mali sam imao jak bronhitis, i doktor preporučio mami, da me se pošalje na otok Lošinj....navodno specifična mediteranska klima, borovi, svašta nešto, super....i to na mjesec dana, sam samcat, a meni ni tri godine.
I razni pritisci, obečali su i da mogu dolaziti meni (laž, no ipak su došli i doslovno upali iza ograde) i nekako me puste, misleći, to je uredno kako tito zapovijeda.
Prva je ružna situacija bila, da nitka, ali nitko od osoblja nije znao slovenski jezik, a ni ja neki naš...pa sam tu bio na margini svega...količinu traume sam shvatio tek kasnije, jer se tako živo sjećam nekih detalja...one ružne sive sobe i metalnih kreveta, sjećam se tučnjava u sobi...sjećam se kako sam plakao često, ni sa kim pričao...
Urezao mi se jedan trenutak u pamčenje...metalni krug od debelog lima, na kojem su ručke, i djeca se nogama odgurivaju od zemlje i ono se vrti, i djeca na njemu...i hoću i ja, stojim i gledam, čekam...a jedan malac sličan meni, u onoj gužvi pao- gurnut ispod onog lima, i sve ga lupka po glavi, kako se vrti....plačem ja, vrišti on, nitko me ne razumije....a one starije konjine iz svih republika exyu, umiru od smijeha...nije bilo odvojeno po godinama...od 2 do 18 godina svi skupa...teror starije djece nad mladima, a ja još jezika ne poznajem.
Nigdje nadzora, nigdje osoblja, vjerojatno su se hebavali po kancelarijama i kave pili.
Ničega se ja ne sjećam iz tog doba, pa ni kasnijih godina....Lošinja se sjećam itekako dobro.
Eto, sorita, nije baš na temu direktno...morao sam :cvijece
7
5 slika 2 slika
Sarajka
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la Sarajka »

Baš traumatično Celjo. 🥺 Žao mi je. Tvoja mama i ljekar su mislili najbolje. Zbilja je Lošinj tkz Dušna banja. I ima posebnu klimu, čisto more i tu okolinu obraslu borovima i crnogoričnim drvećem.

Ja sam mnogo puta odsijedala u hotelu “Punta”. Trebaš otići sa @Iskra jednom, da se oslobodiš loših sjećanja.

Šteta je da te za tako lijep otok vežu traume. Nije Korčula, ali je prelijep takodjer na svoj poseban način.

I savjetujem ti sedmicu dana onih divnih bungalova, sunca i kupanja.

Ne bi rekla da ima trajekt još uvjek. Ali lako se stiže preko Cresa i pontonskog mosta. Samo fino sredi da te gužva ne potrefi. 🤗
1
1 slika
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

Sarajka je napisao/la: 10 jan 2021, 23:47 Baš traumatično Celjo. 🥺 Žao mi je. Tvoja mama i ljekar su mislili najbolje. Zbilja je Lošinj tkz Dušna banja. I ima posebnu klimu, čisto more i tu okolinu obraslu borovima i crnogoričnim drvećem.

Ja sam mnogo puta odsijedala u hotelu “Punta”. Trebaš otići sa @Iskra jednom, da se oslobodiš loših sjećanja.

Šteta je da te za tako lijep otok vežu traume. Nije Korčula, ali je prelijep takodjer na svoj poseban način.

Ne bi rekla da ima trajekt još uvjek. Ali lako se stiže preko Cresa i pontonskog mosta. Samo fino sredi da te gužva ne potrefi. 🤗
Vjeruj, nije mi do sad padalo na pamet otići, ni u onaj dio Jadrana uopće. Jedino što je bilo dobro od onoga svega... Nisam više imao problema sa bronhijima, i nisam se više nikad plasio ničega u životu. Ali bih više volio da se nije dogodilo.
0
Sarajka
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la Sarajka »

storm je napisao/la: 10 jan 2021, 23:53
Sarajka je napisao/la: 10 jan 2021, 23:47 Baš traumatično Celjo. 🥺 Žao mi je. Tvoja mama i ljekar su mislili najbolje. Zbilja je Lošinj tkz Dušna banja. I ima posebnu klimu, čisto more i tu okolinu obraslu borovima i crnogoričnim drvećem.

Vjeruj, nije mi do sad padalo na pamet otići, ni u onaj dio Jadrana uopće. Jedino što je bilo dobro od onoga svega... Nisam više imao problema sa bronhijima, i nisam se više nikad plasio ničega u životu. Ali bih više volio da se nije dogodilo.
Divno je tamo. I kad je bura čak. Imaš dojam da si na kraj svijeta. Valovi i sitne kapljice mora. Osjetiš sol u nosu i ustima.
Obožavam jutarnje šetnje. I obala je prilično nepristupačna oko tog Hotela, ali imaš onu uvalu kod Velog Lošinja i tamo je uvjek zaklonjeno, vruća voda i sunce.
Logično da ondje niko nije znao slovenački, ali italijanski bi svi znali. Samo ti si bio premalen naravno i za ostanak i da se snađeš.
Ali posjeti ga. Iznenadiće te ljepota. Cres je miran a Lošinj vrvi od ljudi 🤗
1
1 slika
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

Sarajka je napisao/la: 10 jan 2021, 23:58
storm je napisao/la: 10 jan 2021, 23:53

Divno je tamo. I kad je bura čak. Imaš dojam da si na kraj svijeta. Valovi i sitne kapljice mora. Osjetiš sol u nosu i ustima.
Obožavam jutarnje šetnje. I obala je prilično nepristupačna oko tog Hotela, ali imaš onu uvalu kod Velog Lošinja i tamo je uvjek zaklonjeno, vruća voda i sunce.
Logično da ondje niko nije znao slovenački, ali italijanski bi svi znali. Samo ti si bio premalen naravno i za ostanak i da se snađeš.
Ali posjeti ga. Iznenadiće te ljepota. Cres je miran a Lošinj vrvi od ljudi 🤗
Na Cresu mi frend ima app, ali sam ga ignorirao :D
A ne znam... Možda i odem nekad, čuo sam da je lijepo...
Ma da, jezik je bio jedan problem, ali sve bi i to bilo nekako, da nisi bio usamljen medju većom, dosta većom djecom, da se nadziralo sve malo bolje...
2
2 slika
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

Negdje sam.procitala.podatak ( iskopat cu izvor sutra), da je 2000 godine ucestalost pojave autizma bila.1 na 150 djece, a do 2019 je porasla na 1 na 59 djece. Radi se o podrucju sjeverne Amerike. Za 19 godina prevalenca se utrostrucila skoro.
3
1 slika 1 slika 1 slika
Ommadawn
Florida Man
Florida Man

storm je napisao/la: 10 jan 2021, 22:45 Napisao bih jednu moju traumu iz ranog djetinstva, apropo brige društva za djecu u SFRJ...
Dok sam čitao ovo iz Rumunjske, neka mi je nelagoda nastala, i zbog te djece, a i zbog mog iskustva...
Kao mali sam imao jak bronhitis, i doktor preporučio mami, da me se pošalje na otok Lošinj....navodno specifična mediteranska klima, borovi, svašta nešto, super....i to na mjesec dana, sam samcat, a meni ni tri godine.
I razni pritisci, obečali su i da mogu dolaziti meni (laž, no ipak su došli i doslovno upali iza ograde) i nekako me puste, misleći, to je uredno kako tito zapovijeda.
Prva je ružna situacija bila, da nitka, ali nitko od osoblja nije znao slovenski jezik, a ni ja neki naš...pa sam tu bio na margini svega...količinu traume sam shvatio tek kasnije, jer se tako živo sjećam nekih detalja...one ružne sive sobe i metalnih kreveta, sjećam se tučnjava u sobi...sjećam se kako sam plakao često, ni sa kim pričao...
Urezao mi se jedan trenutak u pamčenje...metalni krug od debelog lima, na kojem su ručke, i djeca se nogama odgurivaju od zemlje i ono se vrti, i djeca na njemu...i hoću i ja, stojim i gledam, čekam...a jedan malac sličan meni, u onoj gužvi pao- gurnut ispod onog lima, i sve ga lupka po glavi, kako se vrti....plačem ja, vrišti on, nitko me ne razumije....a one starije konjine iz svih republika exyu, umiru od smijeha...nije bilo odvojeno po godinama...od 2 do 18 godina svi skupa...teror starije djece nad mladima, a ja još jezika ne poznajem.
Nigdje nadzora, nigdje osoblja, vjerojatno su se hebavali po kancelarijama i kave pili.
Ničega se ja ne sjećam iz tog doba, pa ni kasnijih godina....Lošinja se sjećam itekako dobro.
Eto, sorita, nije baš na temu direktno...morao sam :cvijece
Ooo Bože sačuvaj...

A to za personal i njihovu nebrigu za pacijente, pogotovo djecu mi je poznato.
Kod nas je u BL 1979 otvorena nova bolnica, na čijoj izgradnji je radio moj stari. Imali su nove uređaje, ma sve super i par godina nakon toga, zaglavi moj rođak tamo.
Supa koju su mu servirali je bila hladna, rijetka, a prilikom jedne posjete tata je osjetio da nešto smrdi. On ode do ventilacionog postrojenja, i tamo kod filtera gdje treba da se usisava čist zrak ostavljeno smeće. Nedaleko odatle, neki doktor ponavlja gradivo iz anatomije sa nekom studenticom na malo praktičniji način.
I kažu bio red u SFRJ...

Nego da se malo vratimo temi. Ja sam imao jednog učenika koji je imao jedan spektar autizma - jako težak slučaj no interesantna stvar je da je mene zavolio pravo. Htio je jadan da radi sa robotima a učenje istog zahtijeva poznavanje koordinacionog sistema, makar osnovno znanje matematike - njemu su cifre izazivale bukvalno povraćanje. Jedne prilike sjedim i nešto se zamislio kad eto njega, spusti mi ruku na leđa, nasloni glavu na moje rame i reče “Zašto si tužan?”. Ma reko nisam, nešto sam se zamislio. A on, poput robota, onako “vjerovatno misliš na nešto ozbiljno”.
Nažalost, čitav mašinski smjer za njega je bio konfuzan a pošto je bio jako pedantan, nije mogao hantirati to da u radionici prilikom rada mora biti nered.
Prebacili smo ga kasnije za kuhara ali ni tamo nije funkcionisalo. Šta je kasnije bilo s njim, ne znam.
2
2 slika
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

Sta mislite da prije nego nastavimo dalje, kazemo nesto uopcrno o autizmu? Sta je, kako nastaje, koji su simptomi, kako se dijagnosticira, lijeci?

Nekako uvijek mislim, mozda nekom zatreba, pa.procita .

@Ommadawn ?
0
Odgovori

Natrag na “Psihologija”