Fobije
Fobije
Fobije se sastoje od trajnih, nerazumnih, jakih strahova (fobija) od situacija, okolnosti ili predmeta. Strahovi izazivaju tjeskobu i izbjegavanje. Fobije se dijele u opće (agorafobija i društvena fobija) i specifične. Uzroci fobija su nepoznati. Dijagnosticiraju se na osnovi anamneze. Agorafobija i društvena fobija se liječe farmakoterapijom, psihoterapijom (npr. izlaganjem, kongnitivno–bihevioralnom terapijom), ili na oba načina. Neke se fobije liječe uglavnom izlaganjem.
0
Re: Fobije
Imate li vi neku fobiju, znate li kako ste je stekli?
Ja imam
Strah od zmija zove se ofidiofobija i jedna je od najraširenijih fobija. Pa zašto se ljudi boje zmija? Točnog odgovora na to pitanje još uvijek nemamo, jer on je vjerojatno vrlo složen. U postanku ofidiofobije važnu ulogu igraju kulturni, vjerski, povijesni, pa i biološki čimbenici.
Ja imam
Strah od zmija zove se ofidiofobija i jedna je od najraširenijih fobija. Pa zašto se ljudi boje zmija? Točnog odgovora na to pitanje još uvijek nemamo, jer on je vjerojatno vrlo složen. U postanku ofidiofobije važnu ulogu igraju kulturni, vjerski, povijesni, pa i biološki čimbenici.
0
Bojim se pasa.
Kao jako mali me napao pas i od tad kad vidim psa da mi trči u susret dobijem paniku.
No zadnjih godina se sve više pokušavam družiti s psima mojih prijatelja i sa njima se rado igram da bi ih bolje upoznao.
Kao jako mali me napao pas i od tad kad vidim psa da mi trči u susret dobijem paniku.
No zadnjih godina se sve više pokušavam družiti s psima mojih prijatelja i sa njima se rado igram da bi ih bolje upoznao.
3
2
1
1
Reci hodža - Džennet il’ Džehennem?
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Bojim se visine ali samo u odredjenim situacijama. Kad se vozim avionom ne, kad se vozim autom pored litice da. Npr prozore na visini nema sanse da operem. Hvala Bogu pa sam ja u prizemlju.
2
2
- lejlamo
- Komorebi

- Reactions: 13993
i meni je visina problem. stajanje na rubovima, nestabilna podloga i sl. ali nemam fobiju / panične napade straha, jednostavno mi se počne mantati i to je to.
2
2
I ja se također bojim visine.
Iako se dešavalo da se popnem na krov kuće da očistim snijeg, kad se moram popeti na ljestve to mi je smrt.
Al avionom nije problem.
Iako se dešavalo da se popnem na krov kuće da očistim snijeg, kad se moram popeti na ljestve to mi je smrt.
Al avionom nije problem.
1
1
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Joj meni treba dva dana da se naviknem na osmi sprat kad boravim u Bosni.
0
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Akrofobija-strah od visine
Procjenjuje se kako u svijetu svaka deseta osoba ima neku fobiju. Neke od njih nastaju za vrijeme djetinjstva, dok se neke počnu pojavljivati od 15. do 25. godine života. Akrofobija je iznimka jer se uglavnom počinje pojavljivati u kasnijim godinama života, nakon 30. godine.
Procjenjuje se kako u svijetu svaka deseta osoba ima neku fobiju. Neke od njih nastaju za vrijeme djetinjstva, dok se neke počnu pojavljivati od 15. do 25. godine života. Akrofobija je iznimka jer se uglavnom počinje pojavljivati u kasnijim godinama života, nakon 30. godine.
1
1
Eh meni je to sto se prozora tice, strah me da stojim na rubu, kad je otvoren... nije me strah kad je prozor zatvoren.
I nemam sad ono fobiju sto kazes nego me nervoza uhvati, malo strah ali ne bih rekla da je to fobija.. dok kod voznje gdje ima litica, jos ako je put sa jednom trakom, eh tu mi srce pocne nenormalno lupati, nekad i zaplacem, pogotovo ako osoba ruzno vozi, pa sto puta vicem sta vozis tako nenormalno poginut cemo
0
Ja se ne plasim visine kad letim avionom npr ali u svakom drugom slucaju da. .
Ne pada mi na pamet ni s balkona da gledam prema dole cak, izbjegavam.
Ne pada mi na pamet ni s balkona da gledam prema dole cak, izbjegavam.
1
1
Znate li da postoji i "fobija" od lijecnika. Tzv sindrom bijelog mantila koji kod pacijenta uzrokuje povecanje krvnog tlaka samo u prisustvu lijecnika.
1
1
Autofobija
Strah od samog sebe nastaje iz nekoliko razloga. Jedan od uzroka je posljedica događaja iz djetinjstva u kojemu je osoba iz nekog razloga ostala sama. To može biti gubitak jednog ili oba roditelja, smrt bliske osobe u ranom djetinjstvu, rastava roditelja, neugodna situacija u prošloj vezi, prekid veza iz neobjašnjivih razloga, neugodne situacije koje su dovele do odvajanja s ljudima u okolini. Autofobija osim toga može biti posljedica nekog drugog psihološkog poremećaja – anksioznosti ili druge fobije radi koje osoba teško podnosi samoću.
Osobe koje pate od straha od samog sebe najčešće budu potpuno svjesne kako je njihov strah iracionalan, ali bez obzira na to osjećaju psihičke i fizičke simptome koji im otežavaju svakodnevan život. Kod nekih osoba se autofobija može povezati sa samomržnjom što može dovesti do samodestruktivnog ponašanja. Do ovog dolazi radi stalnog osjećaja kako osoba nije dovoljno dobra za svoje društvo ili partnera te počinje sama sebe kriviti za sve probleme koji se događaju i za osjećaj straha koji osjeća. Kažnjavanje samog sebe može biti na psihičkoj i fizičkoj razini. Kažnjavanje samog sebe na psihičkoj razini može dovesti do poteškoća u razvitku u uobičajenim životnim situacijama, manjku motivacije i želje za pokretanje i normalan život. Jedan od problema koji može nastati je svaljivanje krivnje na druge ljude i stalan osjećaj tuge i depresije.
Autofobija može utjecati na razvitak različitih problema – korištenje droga i neprimjereno seksualno ponašanje, neodgovornost i neispunjavanje svakodnevnih obaveza, poremećaji u prehrani.
0
Pa to je auto
Strah od samoće može prerasti u fobiju u kojoj osoba doživljava tjeskobu ako ostane sama i brine da će stanje takvo ostati.
Autofobija ili monofobija je strah od toga da ostanemo sami i usamljeni. Može se dogoditi čak i kada je osoba na poznatom i sigurnom mjestu te kada ima prijatelje uz sebe. Osobe koje pate od autofobije imaju veliku potrebu uvijek biti u društvu s nekim jer tek tada ne osjećaju toliki strah.
1
1