Mobing na poslu

Funkcioniranje društva, navike, kultura ophodjenja, pa i deviacije...
dmr
Progressed Mars
Progressed Mars
Reactions: 37854

Re: Mobing na poslu

Post Postao/la dmr »

Veca je napisao/la: 29 okt 2020, 10:15
dmr je napisao/la: 29 okt 2020, 09:43 Ja imam (sad vec bivseg) poslovodju u proizvodnji koji se ponasa ruzno prema radnicima, kabadahijski, nervozno,... najgore je sto radnici tesko progovore o tome, neki misle da ima nasu podrsku u tome, neki ga se jednostavno boje, ... neki se pokupe i odu. Odlucio sam ga zamijeniti, vec je tu novi, lagano preuzima obaveze a ovog medjeda polako guramo u stranu.

...zaposli me u tvoju firmu! :plaki ...vec sam te to jednom pitala! :roll

...sad ce rec', muska je firma! :sok ...pa ja sam i radila samo u muskim firmama!

:sunja
firma nije moja, ja u njoj radim za platu :keke

A bili bi glavna vijest na portalima, u rubrikama vjerovali ili ne, dosla iz Njemačke u BiH trbuhom za kruhom :crni :crni
2
2 slika
make your move :damir
Veca
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 2403

Post Postao/la Veca »

...nego, kad sam vidjela ovu temu, strcnu me nesto, iako sam ja to sve preradila!

...ja sam u penziju otisla zbog mobinga! ...momentalno nemam volje o tome pisati, ali nadoci ce!
6
6 slika
Bice kad se sjetim :kez
Bella_
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 8303

Post Postao/la Bella_ »

Nisam, ali sam zato doživjela bullying u školi.

Najbolja obrana ti je stav, ljudi napadaju onoga za koga misle da je slabiji od njih, djaba ti verbalna samoobrana ako pokazuješ znakove da se bojiš.
4
1 slika 3 slika
"Kimsenin fark edemeyeceği detayları görmeyi çok severim."
Veca
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la Veca »

dmr je napisao/la: 29 okt 2020, 10:19

...zaposli me u tvoju firmu! :plaki ...vec sam te to jednom pitala! :roll

...sad ce rec', muska je firma! :sok ...pa ja sam i radila samo u muskim firmama!

A bili bi glavna vijest na portalima, u rubrikama vjerovali ili ne, dosla iz Njemačke u BiH trbuhom za kruhom :crni :crni

...podigla bih vam reputaciju 100% :zbunj
1
1 slika
Veca
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la Veca »

Bella_ je napisao/la: 29 okt 2020, 10:22 Nisam, ali sam zato doživjela bullying u školi.

Najbolja obrana ti je stav, ljudi napadaju onoga za koga misle da je slabiji od njih, djaba ti verbalna samoobrana ako pokazuješ znakove da se bojiš.

...vjerojatno ima i toga, ali ja ti ne izgledam tako, jel'!?

...kod mene je razlog bio sto sam bila dobar radnik i nikom se nisam dala pod noge!

...vjerujte, ako hocete!

...prije nego sam ovamo dosla, nisam imala takvih slucajeva, uglavnom su me kolegice/kolege postovale/li, a posebno su me sefovi postovali! ...radila kao sivacica, a i konobarica, isto su me tretirali!

...kako vidim, tu dole na balkanu, nije nista sada bolje, nego ovdje!

...puno zavisi od stava, da, ali ima i drugih razloga, kako rekoh!
2
2 slika
Veca
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la Veca »

Veca je napisao/la: 29 okt 2020, 10:23
dmr je napisao/la: 29 okt 2020, 10:19

...podigla bih vam reputaciju 100% :zbunj

...ja sam Njemacku htjela napustiti zbog mobinga, otisla sam u jednu pravnu sluzbu (nisu mi htjeli dat pemziju) i rekla, direkt u oci i ozbiljno...ja sam dosla sa nervima do kraja, ako nedate pemziju ja sad odoh u opstinu i bacicu im Ausweis na sto, ne treba mi, koji ce mi qratz! :sok ...ako ni to ne upali dovescu tv kamere na po centra-grada, pa cemo i tako iznijeti sve na svjetlost dana, ako ni to ne upali otici cu na Europäischer Gerichtshof für Menschenrechte (Europski sud za ljudska prava)...............i tacno bih to uradila, sjela bih k'o prosjak pred vrata dok ne bi novinari dosli!

MRRRSUPICKUMATERINUNEOLIBERALNU!!!
3
1 slika 2 slika
Malena
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 7843

Post Postao/la Malena »

Članom 8 i 9 Zakona o radu FBiH definisana je diskriminacija i mobing.
Međutim, država nam je takva kakva trenutno jeste, bespravna, tako da ove definicije ne znače ništa, bar po mom mišljenju.
Iz ličnog iskustva, aršini se ne primjenjuju prema svima isto, tako da je jako teško komentarisati na ovu temu. Na žalost još nismo dosegli nivo revolucije gdje će običan narod uspjeti postići pravdu i pravo.
Pod "običan narod" podrazumijevam porodice koje su prvenstveno apolitične, nisu članovi nikakvih stranaka, nemaju bliže u strankama, nisu bogatuni, nisu intesešdžije...
S druge strane, radnici koji ne prijavljuju mobing i diskriminaciju su ili prevelike inačije, čija je parola"gonićemo dokle god, pa kom opanci, kom obojci" ili toliko slabi psihički da će radije trpiti torturu nego dići glas.
3
2 slika 1 slika
Dragulj ne gubi vrijednost i kad padne u blato, a prašina ostaje prašina i kad se do neba digne
Veca
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la Veca »

...bas me interesira, gdje su ti koji su dozivjeli mobinge, prijavili-tuzili -DOKAZALI-i dobili na sudu! :ovaj
...daj, molim vas, javite se! :djed
0
storm
Administrator
Reactions: 38080

Post Postao/la storm »

Veca je napisao/la: 02 nov 2020, 09:38 ...bas me interesira, gdje su ti koji su dozivjeli mobinge, prijavili-tuzili -DOKAZALI-i dobili na sudu! :ovaj
Egzistencija.
Pitanje egzistencije sputava veliku većinu žrtava...i imam dojam, da kako je tržište neurednije, više je toga...jer nasilnici znaju, da nemaju žrtve kud već iz tog razloga, a ni na sudu nemaju previše šansi, ako i dođe do tog epiloga.
Kod pitanja svjedoka, opet se taj egzistencijalni problem ponavlja.
2
2 slika
Bella_
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 8303

Post Postao/la Bella_ »

Veca je napisao/la: 29 okt 2020, 10:34
Bella_ je napisao/la: 29 okt 2020, 10:22 Nisam, ali sam zato doživjela bullying u školi.

...kod mene je razlog bio sto sam bila dobar radnik i nikom se nisam dala pod noge!

...vjerujte, ako hocete!

...prije nego sam ovamo dosla, nisam imala takvih slucajeva, uglavnom su me kolegice/kolege postovale/li, a posebno su me sefovi postovali! ...radila kao sivacica, a i konobarica, isto su me tretirali!

Veco izvini, nisam mislila ništa lose.
Oprosti ako te moj komentar uvrijedio.
0
"Kimsenin fark edemeyeceği detayları görmeyi çok severim."
Veca
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la Veca »

storm je napisao/la: 02 nov 2020, 09:48
Veca je napisao/la: 02 nov 2020, 09:38 ...bas me interesira, gdje su ti koji su dozivjeli mobinge, prijavili-tuzili -DOKAZALI-i dobili na sudu! :ovaj
Egzistencija.
Pitanje egzistencije sputava veliku većinu žrtava...i imam dojam, da kako je tržište neurednije, više je toga...jer nasilnici znaju, da nemaju žrtve kud već iz tog razloga, a ni na sudu nemaju previše šansi, ako i dođe do tog epiloga.

...hallo, Storme, ja sam mislila da ti znas gdje ja zivim! ......................mobinge u ex YU nisam dozivljavala, gdjegod sam radila bila sam respektirana!
0
Veca
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la Veca »

Bella_ je napisao/la: 02 nov 2020, 09:51
Veca je napisao/la: 29 okt 2020, 10:34

...vjerujte, ako hocete!

Veco izvini, nisam mislila ništa lose.
Oprosti ako te moj komentar uvrijedio.

...ma nisi me uvrijedila, ovaj stav me ubo u oci, ako mi ista fali, stav mi ne fali! :ljubi ...nije to tako jednostavno kad je mobing u pitanju!
0
storm
Administrator
Reactions: 38080

Post Postao/la storm »

Veca je napisao/la: 02 nov 2020, 10:09
storm je napisao/la: 02 nov 2020, 09:48

Egzistencija.

...hallo, Storme, ja sam mislila da ti znas gdje ja zivim! ......................mobinge u ex YU nisam dozivljavala, gdjegod sam radila bila sam respektirana!
Ne možeš taj problem promatrati iz osobne perspektive...ako se nije dogodilo tebi ne znači da toga nema...
Drugo... kad si ti bila u sfrj, sve je bilo drukčije nego danas...
Odnosi, relacije, tržište.
0
Veca
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la Veca »

Dobro!
2
2 slika
Jimmy McNulty
Perspektivni član
Perspektivni član
Reactions: 483

Post Postao/la Jimmy McNulty »

Danas sam čak do 09:15 izdržao bez "u šali uvali uvreda" na svoj račun, a onda se otvorilo. Dobro je, već sam se bio zabrin'o da neće prvo na doručak pa onda mene jebavat.
0
I expect nothing and I'm still let down.
Ramzess
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 2942

Post Postao/la Ramzess »

... i ja ... :kme
0
Ramzess
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 2942

Post Postao/la Ramzess »

Malena je napisao/la: 29 okt 2020, 11:43 Članom 8 i 9 Zakona o radu FBiH definisana je diskriminacija i mobing.
Međutim, država nam je takva kakva trenutno jeste, bespravna, tako da ove definicije ne znače ništa, bar po mom mišljenju.
Iz ličnog iskustva, aršini se ne primjenjuju prema svima isto, tako da je jako teško komentarisati na ovu temu. Na žalost još nismo dosegli nivo revolucije gdje će običan narod uspjeti postići pravdu i pravo.
Pod "običan narod" podrazumijevam porodice koje su prvenstveno apolitične, nisu članovi nikakvih stranaka, nemaju bliže u strankama, nisu bogatuni, nisu intesešdžije...
S druge strane, radnici koji ne prijavljuju mobing i diskriminaciju su ili prevelike inačije, čija je parola"gonićemo dokle god, pa kom opanci, kom obojci" ili toliko slabi psihički da će radije trpiti torturu nego dići glas.
Ima ih koji znaju plivati u tim vodama, ali ih je malo. Primjer moj kolega i ja, ista direkcija. Ja dva puta zavrsio na hitnoj zbog stresa koji mi je nabijao direktor, a isti direktor radi stresa koji mu je nabijao kolega. :haha
Kako nije znao sta sa njim, uvali ga u moj tim, a ja ga pustim da radi sta hoce i - uzivam ... :oho
Zove nas direktor i prigovara mu predamnom zasto nije uradio neki posao koji mu je zadao prije pola godine - neka smijurija, poslije ja to zavrsio za par dana, a on kaze mudro - Direktore, ja ne odbijam da to uradim, ali ne znam ... u skoli nas tome nisu ucili ... ako ima neki kurs (u pitanju je prikupljanje informacije koliko se stampa izvoda po sluzbama :crni ), ja cu rado otici da naucim. :haha :haha :haha
Direktor se trese od muke, baca olovke po kancelariji, a on mene pogleda ispod oka kao "vidi levata" ... :haha
... ali zena mu je pravnica i dobro ga upoznala sa zakonima. Nije odbio da uradi, trazi kurs koji ne postoji ... ne moze da izvrsi trazeni zadatak. :zbunj
A direktor zna da ce ona stati iza tuzbe o povredi radnih prava ako mu ista naudi ...

Ja nazalost nisam znao tako, sve sta mi se da ja shvatim profesionalno, a zatim ide trpanje poslova dok vise ne mozes izdrzati, i za svaki uvijek pritisak kad ce biti gotovo, cak me je zvao ujutru prije nego krenem na posao da pita da li cu stici na vrijeme iako nikad nisam kasnio, uz napomenu to mora hitno biti gotovo.

Kad sam dao otkaz doveo svog covjeka koji nema pojma, ne urade ni pola mog posla ali to mu nije pravilo problem.
1
1 slika
Odgovori

Natrag na “Društvo”