MarlboroGold je napisao/la: ↑17 nov 2020, 22:18
Najjače mi je kad kažu nismo mogli ići u džamije i crkve dok je bila KPJ. Nije da nisu mogli, već nisu htjeli ići. To tad nije bilo IN, a sad je recimo IN biti prvi u safu.
Nije da je KPJ gledala blagonaklono na to ali nije branila niti šikanirala. Doduše, imali su svoje ljude infiltrirane i tu ali ni jedan te nije povukao za rukav i rekao “Hajmo, bježi odavdje” ako si ušao i molio se Bogu.
Samo, rijetki su to bili.
Što veliš, nije bilo IN.
1
1
Nema tog problema koje jedno ludačko pušenje ne može da riješi. Ona na koljenima, ja na 7 nebu
MarlboroGold je napisao/la: ↑17 nov 2020, 22:18
Najjače mi je kad kažu nismo mogli ići u džamije i crkve dok je bila KPJ. Nije da nisu mogli, već nisu htjeli ići. To tad nije bilo IN, a sad je recimo IN biti prvi u safu.
Nije da je KPJ gledala blagonaklono na to ali nije branila niti šikanirala. Doduše, imali su svoje ljude infiltrirane i tu ali ni jedan te nije povukao za rukav i rekao “Hajmo, bježi odavdje” ako si ušao i molio se Bogu.
Samo, rijetki su to bili.
Što veliš, nije bilo IN.
Nisu dali da religije utiču na politički život i privatno si to mogao upražnjavati, a devedesete su to samo potvrdile da je bilo ispravno. Pa samo SPC je blagoslovila zločine i genocid kad se otela kontroli.
Ommadawn je napisao/la: ↑17 nov 2020, 21:19
Mislim, dobro je da je SDA smaknuta. Okej.
Ali ljudi, moram se sloziti da je @Miss Y. u pravu. Ovakvi kao ovaj Kifla (burek, zemicka ili pekmezara) su najopasniji. Oni su spremni zarad vlastite guzice sutra i vjeru promjeniti, pa taman da je dvaput bio na Hadzu. Ovo je isto Milorad Dodik. Za vrijeme rata pomogao mnogim Bosnjacima i Hrvatima i to samo jer je pametno znao da ce rat kad-tad stati, on ruke nije ukaljao nego naprotiv, imat ce ko da ga brani. Kad se stolica negdje tamo 2006-e pocela tresti - gori od Karadzica. Jer znao je kako dobiti glasove.
Ne vodi ovo nekom boljitku.
Ma to je isto kad su u ex yugi mnogi bili turbo komunjare, a onda promijenili par čarapa nakon rata i postali teški nacionalisti, ultra vjernici i počeli pljuvati po Jugoslaviji i komunistima. Gdje vide korist tako će i igrati nažalost. Hipotetički ako se sutra opet vrati Juga kakva je i bila vidjećeš šta će tad postati. Yenna je u pravu 100%. Ne treba ovim vjerovati... ono ok sarađivati, koalicija i to, ali biti spreman na izdaju ukoliko se desi.
Kad je Komšić izdao ljevicu onda možeš sve očekivati.
..ja mislio da je samo izda naciju ..a on vec dupli izdajnik....al bice on spreman za parlamentarne
Ne ponaša se kao Bošnjak, već kao Bosanac i Hercegovac koji voli svoju zemlju i za koju je mogao poginuti. To mu se ne može osporiti. Ovo dalje što je radio je druga priča i za to je kažnjen na ovim izborima. Nisam njegov fan još od kako je napustio SDP, ali je nula kao političar. Za HDZ je oduvijek bio škart od Hrvata... još od njegovog vremena u SDP-u.
Ne mogu etno-nacionalne matrice svakoj osobi diktirati kakve će biti i kako će se osjećati. Mogu pretežno u homogenim sredinama gdje su otjerali ljude iz svojih ognjišta u RS-u i Hercegovini, ali malo dalje tipa Zenica, Tuzla i Sarajevo (recimo) to teško prolazi.
..moga je bit član SDP vjerojatno ima dosta i Hrvata u SDP-u živimo u demokraciji svak moze birat svoju opciju i sto HDZ ima s tim..bili bi politički konkurenti i ne vidim problem ne mora svaki Hrvat bit u HDZ-u..zato mani se tih floskula...i u hr SDP respektabilna stranka koja je dobila dva puta izbore i niko nije proglašen izdajnikom..izdajnik ostaje komsic i Mesić ..
Meni se svidja sto prije si mogao biti vjernik al u dzamiji i sto nisu dali da se mjesa vjera i politika.. a danas sve pod okruljem vjere i nacionalnosti huskaju jedne na druge a pokradose boga oca i zavadi pa vladaj...
Sve su srozali i unustili sto su mogli od sporta pa na dalje.. samo dzamija i crkva.. i robovati,prije su ljudi znali vise uzivati..
Svaki sistem ima svoje prednosti i nedostatke. Ne postoji nijedan kojim bi svi stanovnici bez izuzetka bili zadovoljni.
Pošto sam ja lično vrlo kratko živio u ex Yu (do njenog raspada) a i to čega se sjećam sam upamtio 'očima dječaka', stoga ne mogu si dati za pravo da previše mudrujem o tome.
Ali kada pitam svoje roditelje o tome, odgovor je vrlo jasan. Prije je bilo mnogo bolje nego danas i tačka.
Od školstva, zdravstva, privrede i ekonomije (zaposlenosti) pa sve do pravnog uređanja i sigurnosti građana. Dominirao je viši srednji stalež i u tom smislu su svi bili jednaki. Samim tim je bilo mnogo manje zavidnosti među ljudima (čitaj bolji međuljudski odnosi), te manje megalomanskih snova i nezadovoljstva. Ljudi su dobijali stanove od firmi, imali svoja odmarališta na moru, išli na godišnje odmore po mjesec dana i td. Ovog zadnjeg se još uvijek dobro sjećam jer sam sa svojima po mjesec dana bio na moru.
Ko se želio baviti mutnim radnjama i na taj način sticati kule i vile, imao je vrlo malo ili nikako prostora za djelovanje na tom polju. Bit će da upravo takvi danas kritikuju prošli sistem.
Moj grubi zaključak je sljedeći. Kada bi se samo na par dana vratio prošli sistem, sve Hrvatsko otočje bi bilo premalo da poput Golog otoka primi brojne kriminalce iz svih današnjih država bivše Jugoslavije.
Nisam toliko upućen u ostale zemlje osim donekle u Hrvatsku. Ali BiH samo što ne eksplodira od svojih brojnih 'Sanadera'.
0
Nikada ne gasi svoje svjetlo samo zbog toga što nekima ide u oči.
Buki je napisao/la: ↑17 nov 2020, 13:13
Meni je drago da su skinuti, i svaka cast onome ko ih je makao jer njihov nepotizam je rodjen 92-ge i od tada harace ovom drzavom, tj. njenim dijelom. Zato mi je i takav Konakovic dobar. Jos vaznije je da nece biti jedini, bice tu jos drugih ljudi a najbitnije je da ce mnogi mladi dobiti sansu. Ja u svemu ovome vidim veliki napredak.
Nepotizam si imao i prije 1992. Samo se to tad nije smjelo otvoreno reci.
U drugom obliku. Imao si gacane u Sarajevskim firmama, istocnjake i tako u tom folu, familija investira u jednoga da zavrsi skolu, da se dobro zaposli na neku sefovsku poziciju a onda on dotegli svu familiju. Ovi su opasniji ...
I dobar ti novi nick, vidi ga isti ja kad sam se jednom napio na nudistickoj u Ulcinju pa zasp'o na suncu ... - ovako sam skak'o kad probam sjesti na stolicu.
Nepotizam si imao i prije 1992. Samo se to tad nije smjelo otvoreno reci.
U drugom obliku. Imao si gacane u Sarajevskim firmama, istocnjake i tako u tom folu, familija investira u jednoga da zavrsi skolu, da se dobro zaposli na neku sefovsku poziciju a onda on dotegli svu familiju. Ovi su opasniji ...
I dobar ti novi nick, vidi ga isti ja kad sam se jednom napio na nudistickoj u Ulcinju pa zasp'o na suncu ... - ovako sam skak'o kad probam sjesti na stolicu.
Misliš avatar, prika?
Je, znam. Samo oni prije su mom starom obećavali da će mu ispuniti neke zahtjeve ukoliko se učlani u KP a on iz inata nije htio.
Ovi danas su morali ispeći zanat negdje, to jeste u SFRJ.
1
1
Nema tog problema koje jedno ludačko pušenje ne može da riješi. Ona na koljenima, ja na 7 nebu