..sto zamisli rekla da u bih ima isilovaca..lagala..MarlboroGold je napisao/la: ↑18 nov 2020, 17:52 Kolinda je proglašena neprijateljem BiH od strane Bošnjaka iz drugih razloga... ih da su samo migranti u pitanju pa tad bi bili najbolji susjedi igdje. Jedva dočekala da i migrante upakuje u svoju retoriku protiv BiH.
Migranti u BiH
Moderator/ica: Moderator
Re: Migranti u BiH
0
Nije lagala, ali je strašno preuveličala. Uostalom kao što rekoh jedva dočekala da i to upotrijebi kontra BiH pored svega ostalog.laga-nini je napisao/la: ↑18 nov 2020, 17:58..sto zamisli rekla da u bih ima isilovaca..lagala..MarlboroGold je napisao/la: ↑18 nov 2020, 17:52 Kolinda je proglašena neprijateljem BiH od strane Bošnjaka iz drugih razloga... ih da su samo migranti u pitanju pa tad bi bili najbolji susjedi igdje. Jedva dočekala da i migrante upakuje u svoju retoriku protiv BiH.
0
..ok mozda je preuveličava al na sam spomen toga postala je vještica umjesto kraljice kako su joj tepale majke Srebrenice...necu rec ono sto sam reka za ono sto sam za migrante da ono sto ste sijali braće te ..
0
Stvar je u tome da se sigurnosne stvari takve vrste rjesavaju na nivou sigurnosnih sluzbi dvije (dobro)susjedne zemlje a ne tako kako je Kolinda radila.laga-nini je napisao/la: ↑18 nov 2020, 17:58..sto zamisli rekla da u bih ima isilovaca..lagala..MarlboroGold je napisao/la: ↑18 nov 2020, 17:52 Kolinda je proglašena neprijateljem BiH od strane Bošnjaka iz drugih razloga... ih da su samo migranti u pitanju pa tad bi bili najbolji susjedi igdje. Jedva dočekala da i migrante upakuje u svoju retoriku protiv BiH.
Ona je tom izjavom htjela politicke poene i zadovoljavala politicke ciljeve. Tako se to ne radi kad imas dobre namjere prema susjedima. Ja sam sasvim siguran da su sigurnosne sluzbe (EU, Hrvatske i BIH) saradjivale po ovom pitanju od pocetka i da je njena izjava samo izazvala povracanje kod svih njih.
Na stranu to sto je pretjerivala sa brojevima. Da ne spominjem ni to sto ozbiljnost njene izjave uopste ne odgovara situaciji na terenu. Ako i postoje neki migranti u BIH koji su radikalniji, sigurno nisu dobro organizirani.
Zapravo su bolje organizirani I ima ih vise u mnogim zemljama EU.
0
Tražili smo se po prethodnim životima
Pitanje migranata je svjetsko.politicko ogromno i nerijeseno.pitanje, no za mene je prvenstveno humanitarno.pitanje. Izbjegavam.ovu temu jer sam.jako slaba na ove jadne.i bespomocne.ljude.
1
1
Ma majke Srebrenice su pale na njene populističke fore... možda će ovo sad zvučiti surovo s moje strane, ali nisu to žene koje se mogu pohvaliti nekim obrazovanjem. Kolinda je uvijek težila da je u centru pažnje, ali je u suštini gajila loš pogled na BiH i to je x puta javno pokazala tako da je apsolutno opravdano da je ljudi etiketiraju kao neprijateljem države BiH.
Ako ćemo spominjati ISIL-ovce iz BiH njihov broj je neznatan. Mnogo više ISIL-ovaca je otišlo iz Francuske u Siriju da ratuju. Mislim čak i iz Austrije, ali se ne sjećam tačno. Ako dodamo migrante koji su trenutno u BiH opet je minoran broj u odnosu na neke druge velike evropske države.
Islamska zajednica BiH (kakva takva) ipak radi odličan posao u BiH jer je homogena, a što se ne može reći za iste u drugim evropskim državama. Mislim da čak i ne postoje.
Ako ćemo spominjati ISIL-ovce iz BiH njihov broj je neznatan. Mnogo više ISIL-ovaca je otišlo iz Francuske u Siriju da ratuju. Mislim čak i iz Austrije, ali se ne sjećam tačno. Ako dodamo migrante koji su trenutno u BiH opet je minoran broj u odnosu na neke druge velike evropske države.
Islamska zajednica BiH (kakva takva) ipak radi odličan posao u BiH jer je homogena, a što se ne može reći za iste u drugim evropskim državama. Mislim da čak i ne postoje.
2
2
..ok ako je koli neinformirana sto sumnjam mislite da političar svjetskog kalibra Ala macron isto to konstatirao ..jel i on populist ko i koli..mozda će neko rec nije obo tema al ja mislim da ima poveznice s nekontroliranim prihvatom bih migranata..
0
Ma Macron liječi frustracije koje ima sa Erdoganom već duže vrijeme. Sve je to igra u međunarodnoj politici, a i sama BiH je u tome kao bivša država Osmanskog carstva čija su većina muslimani.
Ono što Macronu nije jasno je da su bosanski muslimani najliberalniji na planeti Zemlji, pa mu je zato i Komšić poslao ono pismo da se dobro ogriješio. Naši muslimani nisu francuski alžirci, marokanci, saudijci itd.
Ono što Macronu nije jasno je da su bosanski muslimani najliberalniji na planeti Zemlji, pa mu je zato i Komšić poslao ono pismo da se dobro ogriješio. Naši muslimani nisu francuski alžirci, marokanci, saudijci itd.
1
1
..jasno koli je populist a macron lijeci frustracije..zajednički nazivnik nesto se nije svidilo sto su rekli Bošnjacima.. 
0
Macron (i Francuska) imaju daleko sire probleme, koji prevazilaze temu ovog zadnjeg vala migranata.
Svejedno, ja ne mislim da Hrvatska radi nesto pogresno sto odbija pustiti migrante da joj predju granicu. Da je sve to organiziranije, onda bih vjerovatno imao drugacije misljenje.
0
..nema se to kome svidit il ne svidit..nije politika sviđanje..MarlboroGold je napisao/la: ↑18 nov 2020, 18:34 Nije se svidjelo svakom razumnom čovjeku. Vrlo jednostavno.
0
..u kom smislu mislis organizirano...Socrates je napisao/la: ↑18 nov 2020, 18:34Macron (i Francuska) imaju daleko sire probleme, koji prevazilaze temu ovog zadnjeg vala migranata.
Svejedno, ja ne mislim da Hrvatska radi nesto pogresno sto odbija pustiti migrante da joj predju granicu. Da je sve to organiziranije, onda bih vjerovatno imao drugacije misljenje.
0
Sviđanje (u političkom smislu) je osnova svakog glasanja... tako da ti je to nonsense samo takav.laga-nini je napisao/la: ↑18 nov 2020, 18:39..nema se to kome svidit il ne svidit..nije politika sviđanje..MarlboroGold je napisao/la: ↑18 nov 2020, 18:34 Nije se svidjelo svakom razumnom čovjeku. Vrlo jednostavno.
0
Pa da ima neki proces. Imena, prezimena, i sve ostalo. Odakle idu, zasto idu, jesu li izbjeglice, prognanici, da ih se moze sigurnosno provjeriti, itd. Upada, recimo, u oci da su vecina muskarci. Gdje su im porodice?laga-nini je napisao/la: ↑18 nov 2020, 18:39..u kom smislu mislis organizirano...Socrates je napisao/la: ↑18 nov 2020, 18:34
Macron (i Francuska) imaju daleko sire probleme, koji prevazilaze temu ovog zadnjeg vala migranata.
1
1
Tragično je ovo što se desilo sinoć, žao mi čovjeka.
Mada svi mislimo da se sredstva za migrante razbacuju samo tako, izgleda da vlasti u BiH i ne upravljaju sa njima.
"Iako je u bh. javnosti proteklih godina stvorena slika kako institucije države BiH, nemilice troše novac namijenjen za migrante i izbjeglice to očito nije slučaj. Istitucijama BiH donirana je samo oprema, navodi se u tekstu N1.
Od početka 2018. godina EU je za pomoć izbjeglicama, azilantima i migrantima u BiH - uplatila 36 miliona eura. Od toga samo na račune Međunarodne organizacije za migracije (IOM) BiH i partnera - 33,7 miliona eura.
Sredstva iz IPA fondova i Generalne direkcije za humanitarnu pomoć i civilnu zaštitu Evropske komisije. I nije novac, tvrde u Evropskoj komisiji, koji je ranije bio namijenjen građanima BiH, pa preusmjeren. Ono što su također potvrdili, od 36 mliona eura, 2,3 miliona su utrošena na pomoć institucijama BiH.
- Sredstva nisu direktno uplaćivana na bankovne račune institucija u BiH, već je nabavljena oprema koju direktno koriste institucije zadužene za upravljanje migracijama u BiH - kazali su iz Evropske komisije.
Evo kako je IOM rasporedio novac.
- Nisu svi ti novci još potrošeni, jer nam moraju trajati do 31. marta naredne godine. Oko pet miliona eura je otišlo na uspostavljanje centara koji su u BiH. Šta to znači, evo odabrat ću Ušivak kao primjer, kada je dat na korištenje Ministarstvu sigurnosti, tamo nije bilo ništa, osim drvenih baraka.
Sve se moralo renovirati. Onda oko 3,5 miliona eura je alocirano na različite institucije BiH u vidu pomoći s opremom. Ili primjer u Bihaću, ulična rasvjeta, za čišćenje javnih površina. Ostatak novaca, sav ide na humanitarnu asistenciju - kazao je Peter Van der Auweraert, šef misije Međunarodne organizacije za migracije-a u BiH.
Dakle, novcem isključivo upravlja IOM BiH. No, Evropska unija nije jedini donator. U jednom od Izvještaja koji je ova organizacija u toku 2018. podnijela Ministarstvu sigurnosti BiH navodi se da je od ukupno 12 miliona i 300 hiljada dolara, uz evropske donatore, tu donacija od 350 hiljada dolara, čelnog IOM-a.
Potom, milion i 150 hiljada dolara Razvojne banke Vijeća Evrope, donacija Vlade Ujedinjenog kraljevstva od 726 hiljada dolara, donacija katarske humanitarne organizacije od 364 hiljade dolara.
- Novca će sigurno trebati, zavisi od broja migranata, zavisi od razne situacije, Peter je rekao ima novac obezbijeđen iz evropskih fondova, nije bilo dogovora da ga potrošimo. Ja se slažem da izlazimo s nekom informacijom tromjesečnom koliko je novca potrošeno - kazao je Dragan Mektić. ministar sigurnosti BiH.
U bh. javnosti proteklih godina, stvorena je slika kako institucije države nemilice troše novce namijenjen za migrante i izbjeglice u druge svrhe. Što, očito, nije slučaj".
Mada svi mislimo da se sredstva za migrante razbacuju samo tako, izgleda da vlasti u BiH i ne upravljaju sa njima.
"Iako je u bh. javnosti proteklih godina stvorena slika kako institucije države BiH, nemilice troše novac namijenjen za migrante i izbjeglice to očito nije slučaj. Istitucijama BiH donirana je samo oprema, navodi se u tekstu N1.
Od početka 2018. godina EU je za pomoć izbjeglicama, azilantima i migrantima u BiH - uplatila 36 miliona eura. Od toga samo na račune Međunarodne organizacije za migracije (IOM) BiH i partnera - 33,7 miliona eura.
Sredstva iz IPA fondova i Generalne direkcije za humanitarnu pomoć i civilnu zaštitu Evropske komisije. I nije novac, tvrde u Evropskoj komisiji, koji je ranije bio namijenjen građanima BiH, pa preusmjeren. Ono što su također potvrdili, od 36 mliona eura, 2,3 miliona su utrošena na pomoć institucijama BiH.
- Sredstva nisu direktno uplaćivana na bankovne račune institucija u BiH, već je nabavljena oprema koju direktno koriste institucije zadužene za upravljanje migracijama u BiH - kazali su iz Evropske komisije.
Evo kako je IOM rasporedio novac.
- Nisu svi ti novci još potrošeni, jer nam moraju trajati do 31. marta naredne godine. Oko pet miliona eura je otišlo na uspostavljanje centara koji su u BiH. Šta to znači, evo odabrat ću Ušivak kao primjer, kada je dat na korištenje Ministarstvu sigurnosti, tamo nije bilo ništa, osim drvenih baraka.
Sve se moralo renovirati. Onda oko 3,5 miliona eura je alocirano na različite institucije BiH u vidu pomoći s opremom. Ili primjer u Bihaću, ulična rasvjeta, za čišćenje javnih površina. Ostatak novaca, sav ide na humanitarnu asistenciju - kazao je Peter Van der Auweraert, šef misije Međunarodne organizacije za migracije-a u BiH.
Dakle, novcem isključivo upravlja IOM BiH. No, Evropska unija nije jedini donator. U jednom od Izvještaja koji je ova organizacija u toku 2018. podnijela Ministarstvu sigurnosti BiH navodi se da je od ukupno 12 miliona i 300 hiljada dolara, uz evropske donatore, tu donacija od 350 hiljada dolara, čelnog IOM-a.
Potom, milion i 150 hiljada dolara Razvojne banke Vijeća Evrope, donacija Vlade Ujedinjenog kraljevstva od 726 hiljada dolara, donacija katarske humanitarne organizacije od 364 hiljade dolara.
- Novca će sigurno trebati, zavisi od broja migranata, zavisi od razne situacije, Peter je rekao ima novac obezbijeđen iz evropskih fondova, nije bilo dogovora da ga potrošimo. Ja se slažem da izlazimo s nekom informacijom tromjesečnom koliko je novca potrošeno - kazao je Dragan Mektić. ministar sigurnosti BiH.
U bh. javnosti proteklih godina, stvorena je slika kako institucije države nemilice troše novce namijenjen za migrante i izbjeglice u druge svrhe. Što, očito, nije slučaj".
0
"Treba otimati radost danima što bježe".