Žena u islamu

Vjeroispovijesti, i smisao...
Miss Y.
Tersy blonde
Tersy blonde
Reactions: 21640

Re: Žena u islamu

Post Postao/la Miss Y. »

Insomnia je napisao/la: 12 aug 2020, 11:38
Miss Y. je napisao/la: 12 aug 2020, 07:50

Kao i obično...
Odosmo od činjenica ka njegovom ličnom životu i mišićima, i bljuvotinama, sto bi jednostavno kad moze komplikovano.
:cek
A sta more jednostavnije od lika koji ti propovjeda nesto cega se ni sam ne pridrzava
A kako mi znamo?
Rekao neko? Trač ili izvrnuta činjenica?
Ne zamaram se nikad tim, gledam sustinu i nije bitno ko je rekao u ovom slučaju već na sta se tema odnosi.
Od teme odosmo do njegovog torza.
Nisam taj tip, konkretna tema konkretan odgovor, briga me za njega.
0
Ters je ”čovjek koji je uvijek upravu, al’ drugi to ne razumiju”- A.Sidran

:missy
Fatih
PRObehar
PRObehar
Reactions: 6876

Post Postao/la Fatih »

Dosta, de... Tema je takva da se o njoj moze toliko toga napisati. Brisacu odsad komentare vezane za njega.
2
2 slika
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

"Prema zenama su velikodusni i pazljivi samo plemeniti ljudi, a zene ponizuju i zlostavljaju samo oni koji su losi i niske naravi." (Ibn Asakir)
5
5 slika
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
Iskra
PRObehar
PRObehar
Reactions: 34237

Post Postao/la Iskra »

Fatih je napisao/la: 12 aug 2020, 12:46 "Prema zenama su velikodusni i pazljivi samo plemeniti ljudi, a zene ponizuju i zlostavljaju samo oni koji su losi i niske naravi." (Ibn Asakir)

:sok

Dva puta sam ovo htjela.postaviti i nikako da stignem! I sad ti...

:sret
1
1 slika
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

Iskra je napisao/la: 12 aug 2020, 12:53
Fatih je napisao/la: 12 aug 2020, 12:46 "Prema zenama su velikodusni i pazljivi samo plemeniti ljudi, a zene ponizuju i zlostavljaju samo oni koji su losi i niske naravi." (Ibn Asakir)

:sok

Dva puta sam ovo htjela.postaviti i nikako da stignem! I sad ti...

:sret

Pa eto, naredni put me preteci, u postavljanju nekog drugog hadisa vezanog za zene. :oke
1
1 slika
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

"Kada neko od vas ima spolni odnos sa svojom suprugom, neka se ne udaljuje od nje sve dok i ona ne zadovolji svoje potrebe."

Molim vas sve da se suzdrzite od neumjesnih komentara na ovaj hadis. Naime, radi se o necemu sto je jako ozbiljno. Znamo da je Islam dao smjernice u svim sferama zivota jednog covjeka, pa nije za cuditi da i ovaj hadis, takodjer potvrdjuje jos jedno pravo zene: Ni u ovoj situaciji muskarac ne smije biti sebican. Naravno, iznimka u svemu postoji. U ovom slucaju bi to mogao da bude neki poremecaj, zdravstvene prirode.
2
1 slika 1 slika
lejlamo
Komorebi
Komorebi
Reactions: 13994

Post Postao/la lejlamo »

ja razumijem potrebu u vremenu kada je žena bila u nepovoljnom položaju, kada su sahranjivali živu žensku novorođenčad, kada se bilo jako teško izboriti za sebe ako si žena da je islam uzeo u zaštitu na način na koji jeste i podržavam ....

no, nije mi jasno da su i nakon toliko vremena i dalje isti ti odnosi, u kojima se žena prikazuje kao neko kome treba da se govori kako će i šta će, koja treba da je poslušna ako želi biti zaštićena od strane muškarca, i sl.

i ovaj hadis u kojem se kaže da su prema ženama velikodušni samo plemeniti ljudi (to valjda važi za sve insane, velike i male, ž i m...da budu velikodušni i pažljivi), čiji smisao vidim u tom prošlom vremenu, da bi odvratili muškarce od iživljavanja....sada mi je diskutabilno što se i dalje ističe ta nesposobnost i obespravljenost.
2
2 slika
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

lejlamo je napisao/la: 12 aug 2020, 13:03 ja razumijem potrebu u vremenu kada je žena bila u nepovoljnom položaju, kada su sahranjivali živu žensku novorođenčad, kada se bilo jako teško izboriti za sebe ako si žena da je islam uzeo u zaštitu na način na koji jeste i podržavam ....

no, nije mi jasno da su i nakon toliko vremena i dalje isti ti odnosi, u kojima se žena prikazuje kao neko kome treba da se govori kako će i šta će, koja treba da je poslušna ako želi biti zaštićena od strane muškarca, i sl.

i ovaj hadis u kojem se kaže da su prema ženama velikodušni samo plemeniti ljudi (to valjda važi za sve insane, velike i male, ž i m...da budu velikodušni i pažljivi), čiji smisao vidim u tom prošlom vremenu, da bi odvratili muškarce od iživljavanja....sada mi je diskutabilno što se i dalje ističe ta nesposobnost i obespravljenost.
Koliko razumijem ( a mozda i grijesim) ti ovaj hadis pratis u vremenskom kontekstu. I OK je to, zaista. Jer ima hadisa koji su zaista specificni za to vrijeme (pocetke islama).

Medjutim, nismo li svi svjedoci koliko samo policija sirom svijeta ima posla sa agresivnim muzevima? To se nikada nije promijenilo, od momenta odkada su ljudi stvoreni. Mnogi muskarci su skloni zloupotrebi svoje (obicno) vece fizicke snage prema svim svojim suprugama.

Zato ovaj hadis ne treba posmatrati samo u kontekstu vremena pocetka islama. Ovaj hadis je univerzalan za svako vrijeme, proslo i buduce.

Samo zamisli svijet, hipoteticki, u kom su svi muskarci muslimani i uvijek svjesni ovog hadisa. Mislim da bi policija imala jako malo posla (naravno, ovim ne zelim da kazem da su samo muslimani vjernici ovakvi prema zenama, kao sto je receno u hadisu; ima tu i kucnog odgoja i osobnosti muskarca, no islam je muslimanu preci od bilo kog zakona, te ce svaki ako je iole jak vjernik,i postupati po njemu).
1
1 slika
lejlamo
Komorebi
Komorebi

Post Postao/la lejlamo »

razumijem, ali društvene postavke i položaji oba spola su se mnogo promijenili. nažalost, u trenutnom vremenu mnogo je žena koje vrše nasilje nad muževima...zato kažem, treba biti formulisano za oba spola podjednako.

fizička snaga i umijeće muškaraca slabi, predispozicije koje su imali i genetski nestaju jer se ne upotrebljavaju...

u tom smislu sam mislila....nekako bi mi bilo okej da se interpretacije i tumači hadisa vode realnim vremenom i uslovima i prate u korak moderne tokove...
1
1 slika
lejlamo
Komorebi
Komorebi

Post Postao/la lejlamo »

ne može sve izrečeno u tim uslovima biti univerzalno.
1
1 slika
Insomnia
Perspektivni član
Perspektivni član
Reactions: 220

Post Postao/la Insomnia »

Lijepo. Samo sto se nesto sto je normalno po islamskim pravilima danas na zapadu svodi pod ponizavanje i zlostavljanje
0
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

Insomnia je napisao/la: 12 aug 2020, 13:48
Lijepo. Samo sto se nesto sto je normalno po islamskim pravilima danas na zapadu svodi pod ponizavanje i zlostavljanje
Kao?
0
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

lejlamo je napisao/la: 12 aug 2020, 13:30 ne može sve izrečeno u tim uslovima biti univerzalno.
Ja sam svojim ogranicenim znanjem, pokusao da odgovorim naajbolje sto sam mogao (naveo jedan primjer koji je bezvremenski, dogadjao se i dalje se dogadja). Hvala ti sto ukazuje na neke nejasnoce. To pomaze i meni, daje mi vise volje da nadjem vise dokaza za ono sto iznesem.S ti, sto u ovom slucaju to necu biti u stanju.

Sasvim je normalno da se ne slazemo po bilo kom pitanju. A svakako, sto je meni i najbitnije, ne zelim da se prikazujem kao sveznalica. :oke
1
1 slika
Insomnia
Perspektivni član
Perspektivni član

Pa skoro sve vezano za zene. Pocni samo od ona dva svjedoka, osamljivanja sa nepoznatima, pokrivanje, poligamija...
0
dmr
Progressed Mars
Progressed Mars
Reactions: 37810

Post Postao/la dmr »

a do Zenice sama u autu, a? :ooo
1
1 slika
make your move :damir
Zejnep
Perspektivni član
Perspektivni član
Reactions: 686

Post Postao/la Zejnep »

Postaje zanimljivo :apl
1
1 slika
Hakuna Matata
Insomnia
Perspektivni član
Perspektivni član

dmr je napisao/la: 12 aug 2020, 14:03 a do Zenice sama u autu, a? :ooo
Pa i to.
Osim toga zenu je na kraju krajeva ako se ispune svi uslovi dozvoljeno i udariti. Time ti ne krsis ovah hadis o lijepom ponasanju prema njoj samo sto se sudstvo bas nece sloziti
2
1 slika 1 slika
Odgovori

Natrag na “Religija”