Kako živjeti s Covid 19

Korona virus danas
Odgovori
smajlic
Administrator
Reactions: 49486

Re: Kako živjeti s Covid 19

Post Postao/la smajlic »

poostrili lockdown ovdje u austriji
kaze 24 sata zabrana izlaska sem u prodavnicu, posjetu porodice, setnju ili na posao
restorane su nedavno zatvorili, sad ce skole i radnje sem ovih sa hranom
ne kontam
hoce li zaustavljati ljude na cesti i pitati ih kuda ce
ne d'o Bog da me s tetkom zaustave, zena bi crkla :plaki
4
1 slika 2 slika 1 slika
Zivot se desava sada, a ravan stomak nam ne treba da ga zivimo. :sret
R4IN
Sajber kurajber
Sajber kurajber
Reactions: 8652

Post Postao/la R4IN »

Jel ovo 19 znaci godina proizvodnje :D
1
1 slika
ALPHA ET OMEGA🔥
storm
Administrator
Reactions: 38083

Post Postao/la storm »

Aplikacija mi javila da sam imao kontakt :oo
Screenshot_20201117_055719_si.gov.ostanizdrav.jpg
4
2 slika 1 slika 1 slika
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
storm
Administrator

Sumorna statistika Francuza: Depresija udvostručena u nekoliko sedmica

Post Postao/la storm »

slika
List izvještava da se psihološki u najtežoj situaciji nalaze studenti koji su tek započeli studije.

Piše:
Nataša Jokić
Proljetos je 50 posto ispitanih studenata izjavilo da pate zbog usamljenosti i izolacijeEPA/Ilustracija
„Brojni Francuzi utonuli su u neraspoloženje: simptomi depresije udvostručili su se u periodu od (samo) nekoliko nedelja, sa 10 na 21 odsto, prema izveštaju zdravstvene agencije », prenosi francuski nedeljnik Le Nouvel Observateur u tekstu pod naslovom „Otkačiću: neraspoloženje i depresija eksplodiraju u vreme zdravstvene krize“.

„Nemogućnost da se nazre svetlo na kraju tunela, usamljenost, zabrinutost na profesionalnom nivou, korona virus, zatvaranje zbog ograničavanja kretanja kao i terorizam koji ne prestaje, gurnuli su brojne Francuze u duboko neraspoloženje“, piše list.

Pariski dnevnik Le Monde donosi rubriku o usamljenosti koja pogađa mlade: „Vodimo život starih ljudi: Usamljenost preti studentima“.

List izveštava da se psihološki u najtežoj situaciji nalaze studenti koji su tek započeli studije i koji ne uspevaju da se integrišu u univerzitetski život kako kada je u pitanju nastava tako i kada su u pitanju društveni kontakti, sticanje prijatelja i upoznavanje sa kolegama.

'Kako da mi prođe dan?'
Beatrice, studentkinja na prvoj godini psihologije u Parizu kaže da više ne može da izdrži sama u svojoj „sobici“ ceo dan pred ekranom. Vratila se kod roditelja i opisuje kako živi od kada je uvedena nastava preko interneta i ograničeno kretanje.

Bila je prikovana za ekran prateći predavanja. Početak u 9 sati ujutro, do 13 sati. Zatim od 14 do 20 sati, a često od 21 do 23 sata.

„Rad je jedino što imam u životu. Uz to ne znam ni kako da radim. Na primer, ne znam kako da hvatam beleške. Kada gledam čas na odloženo, moram da zaustavljam snimak kako bih mogla da zapišem šta je profesor rekao“, kaže ona.

Većina studenata od početka univerzitetske godine nije provela na univerzitetu više od četiri do šest nedelja. Nije bilo vremena da se naprave veze ni među studentima, ni između studenata i nastavnika, izveštava Le Monde.

Na Univerzitetu u Strasbourgu, Carine Jeangeorge, savetnica za studentska pitanja bila je zasuta porukama uglavnom studenata prve godine. „Šta da radim, kako da mi prođe dan?“, pitaju neki od njih.

Carine je jedini savetnik za 50 hiljada studenata. Predsednik vlade Jean Castex najavio je da će do januara biti otvoreno 1.600 radnih mesta za studente čiji bi posao bio da pomažu kolegama brucošima i onima koji imaju teškoća“, piše Le Monde.

Proletos je 50 odsto ispitanih studenata izjavilo da pate zbog usamljenosti i izolacije, a 30 odsto njih imalo je simptome psihoške ugroženosti.

Povećana potrošnja lijekova
Nedeljnik Le Nouvel Observateur izveštava da psiholoških problema i kriza ima i kod ostalih stanovnika Francuske, pa čak i kod dece predpubertetskog uzrasta.

Crveni krst prima oko 300 poziva dnevno, tri puta više nego prošle godine. Rosine Duhamel, koja rukovodi sekcijom za psihološku podršku, zabeležila je nekoliko poziva. Jedan od njih je: „Nisam želeo da se vrati zatvaranje i zabrana kretanja… Ne vidim kraj toga, ne znam da li će stvari ikada biti onakve kakve su bile ranije i užasno se toga plašim“.

Već proletos početkom prvog talasa epidemije povećana je potrošnja anksiolitika i sredstava za spavanje. Statistike pokazuju da je, u odnosu na uobičajene količine, za prvih šest meseci ove godine, isporučeno dodatnih oko 1,6 miliona tretmana.

„Najgore je to što su se stvari akumulirale. Skupilo se mnogo toga ove godine“, kaže Marie (43).

Ova Parižanka, majka dvoje dece poverava autoru članka da oseća da je „na ivici“ da upadne u depresiju. Sa svojim mužem, koji je lekar opšte prakse, opsesivno prati statistike o COVID-u 19.

Već desetak dana oseća da joj teško pada i da radi i da u bilo čemu pronađe bilo kakvo zadovoljstvo. Sve je postalo napor - i bavljenje decom i slavljenje rođendana i organizovanje preko Skype sa prijateljima.

Kaže da oseća kao da se guši, prenosi Le Nouvel Observateur.

Marie ipak pokušava kod kuće da govori samo o pozitivnim stvarima. „Inače, pukao bi mi film“, kaže ona.

„Film“ je, iz drugih razloga „pukao“ i posadi private jahte jednog francuskog milijardera – preneo je javni radijski servis FranceInfo.

Otpušten zbog testiranja
U emisiji „Oko 20h“ mogli smo da čujemo kako se dogodilo da jahta „Idol“ duga 59 metara bude blokirana u luci Ajaccio na Korzici bez prava isplovljavanja. Bivši kapetan te jahte je Philippe Frasse-Mathon. Vlasnik je „prebogati“ Thomas Leclercq, „ljubitelj luksuznih automobila i naročito jedan od sinova osnivača sportskih supermarketa Decathlon, najomiljenijeg trgovinskog lanca Francuza“.

„Krajem leta (…) jahta 'Idol' je konfiskovana pošto su kapetan i jedan deo posade podneli tužbu protiv vlasnika. Razlog? Nametnuto im je radno vreme kao da su robovi na antičkim galijama“, prenosi radio FranceInfo.

Kapetan, koji je proveo sedam meseci na jahti, kaže da su mornari – državljani Filipina, radeći po 105 sati nedeljno, uveliko premašili granice dozvoljene propisima što „bez sumnje dovodi u opasnost bezbednost broda, putnika i posade“.

U ugovoru, za koji je nadležno filipinsko pravo, jasno je napisano da radna nedelja može da traje 48 sati”, prenosi Radio FranceInfo.

“Neto zarada šefa posade iznosila je 1.250 eura mesečno što je zagarantovana minimalna mesečna plata u Francuskoj. Radni sat bio je dakle plaćen 3,40 eura što nije čak ni polovina minimuma zagarantovanog zakonom“, izveštava radio.

Kapetan broda i filipinska posada traže sada od vlasnika jahte odštetu u visini od 2,2 miliona eura.

Sudije u Ajacciju izjasniće se 20. decembra o tome da li će Thomas Leclercq moći da provede Božić na svojoj jahti – zaključuje ironično izveštač radija FranceInfo.

Dnevnik Le Parisien prenosi slučaj Sebastiana Klema iz Mulhousea na istoku Francuske koji je dobio otkaz pošto je šefu prijavio da je pozitivan na COVID-19. Kao izgovor za otpuštanje rukovodstvo firme navelo je činjenicu da se Klem testirao u toku radnog vremena kada je plaćen da radi, a ne da se testira.

Procvat virtuelnog šminkanja
Kao i milijarder Leclercq, tako ni direkcija preduzeća Habitat koje je otpustilo Sebastiana Klema – nije odgovorila na pozive novinara. I Klemu je „pukao film“, pa je podneo tužbu sudu. Njegov advokat tražiće poništenje otkaza i odštetu od 10 hiljada eura.

Ljubitelji šminke su među retkima kojima ovih dana u Francuskoj ne „puca film“. Za njih je francuski kozmetički gigant L’Oreal uveo virtuelno šminkanje putem portala za video-konferencije.

Naime, mnogi ljubitelji i ljubiteljke šminkanja unervozili su se jer zbog karantina ne mogu da kupuju kozmetiku u radnjama. Kako kupiti ruž za usne bez probanja, a kako tek maskaru za oči? Zar možete da imate poverenja u boju koju vidite na ekranu?

Pariski Le Figaro izveštava: „L’Oreal se prilagođava našem novom načinu numeričkog života… otpočinjući sa jednim sasvim novim iskustvom u modernom šminkanju. Za vreme pandemije broj virtuelnih šminkanja kod l’Oreala upetostručen, a portal za video-konferencije imao je milijardu poseta“.

Saznajemo iz članka da je za kapke sada „hit“ - roze maskara sa svetlucavim pepitama. Što se tiče ruža za usne (koji se ne vidi jer su usta pokrivena maskom) sada je u modi - boja breskve.

Izvor: Al Jazeera
0
Heidi
Lemon Addict
Lemon Addict
Reactions: 27394

Re: Sumorna statistika Francuza: Depresija udvostručena u nekoliko sedmica

Post Postao/la Heidi »

STRAH!

To je okidac nastanka depresije.
Mladi gube tlo pod nogama.
0
CocoMa
Čupavo
Čupavo
Reactions: 17554

Post Postao/la CocoMa »

Zalosno, ali depresija, ce donijeti vise stete od Covida...
0
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

Slična priča na tu temu...što će nam COVID ostaviti u "nasljeđe" , i nakon cjepiva, lijekova, kad se stavi pod kontrolu?

RIGOROZAN REŽIM
Iza željezne zavjese u Glasgowu: Susjedima na kavu se ne smije. Ako izađeš, prijeti uhićenje

Juraj Aničić je za vrijeme prvog lockdowna ostao bez posla. Tvrtka mu je otišla u stečaj
Piše: Višnja Gotal
Juraj Aničić
slika

U petak ujutro Glasgow se probudio u najstrožem lockdownu u Europi. Sve je zatvoreno, zabranjeno je i k susjedima na kavu, nema putovanja, čak ni u druge dijelove Škotske. Pokušaju li stanovnici ove regije prijeći u drugu, bit će uhićeni. Nema frizeraja, wellnesa, teretane. Pravila vrijede za 2,3 milijuna ljudi u 11 područnih zona. Dokad, ne zna se.

Nove je mjere škotska premijerka Nikola Sturgeon objavila u utorak, točno u 15.30 po hrvatskom vremenu. U Škotskoj je bilo sat vremena manje.

Juraj Aničić u četvrtak je legao u 22 sata jer ustaje u pet. Iako je naviknuo na prohladna jutra zorom u Škotskoj, tog su ga dana prolazili trnci. Koža mu se ježila, ali ne od hladnoće.

Sjetio se prvog lockdowna proljetos i sama pomisao na drugi grčila mu je utrobu. A slijedi déjà vu.

​Rekao je tada sebi: ako se ovo ponovi, napuštam Glasgow.

- Ne bih mogao više to izdržati – kaže u petak, kad je "to" već počelo.

Došao je doma s posla, sretan jer radi. Gospodarstvo se neće zatvarati. Iako, to ne znači i da će sljedeća dva tjedna ići na posao. Ujutro su ih okupili u velikoj dvorani poduzeća, sa zelenim fikusima u kutovima prostorije i cijelim nizom reflektorskih svjetiljki koje su zbog magle bile upaljene i u deset ujutro. Kolegina supruga, javio je, zaražena je covidom, a pretpostavlja se da je i on. Moguće je da će svi u samoizolaciju. Znat će u utorak. I ne bi mu to nikako bilo drago. Iznova bi prolazio samoću. Nije Jurju teško biti sam, ali kad je sam jer to mora biti, shvatio je, opasno je to za njegovo psihičko zdravlje.

Zbog njega i sličnih mu, samaca, jedna je mjera manje stroga nego u proljeće.

- Onda nitko nije mogao k nikome, sad samci mogu u posjete. To se smatra proširenim kućanstvom. Razlog je nagli porast broja samoubojstava - objašnjava nam. Nagonski, već s ulaza u stan, kreće prema prozoru. I "cure" to znaju i čekaju na pozdrav dok ne otvori prozor. Da prolufta. I evo ga! Već prvog dana lockdowna zrakom se širi miris marihuane.

- Svejedno je, ujutro ili navečer, uvijek je u zraku. Tržište droge procvjetalo je u pandemiji. Unosno je biti diler u koronakrizi - ježi se.

I ne može vjerovati da mu nedostaje autoritet hrvatske policije.

- Policajci su ovdje skroz ustrašeni. Nema šanse da se usude upozoriti, a kamoli napisati kaznu. No nikad se ne zna. Prijeti se uhićenjima - kaže Juraj.

​Danas još nije bilo razbijanja i lopovluka, ali zna da će uslijediti. Sve su to ulice Glasgowa već prošle. Škoti, za njega mirni i ljubazni ljudi, pokazali su drugo lice. Nije mu se dopalo. Razularena rulja, kaže.

- Klinci od 14-15 godina su podivljali pa razbijali izloge, bušili gume. I evo, meni su prekjučer, odmah nakon najave restrikcija, razbili retrovizor. Roditelji su na alkoholu, nasilje u obitelji dramatično je poraslo. Kolega s posla je iz Motherwella. Jednoga je dana sumještanin izvadio mačetu, izašao na ulicu i krenuo sjeći ljude. Nekoliko njih uspio je osakatiti, specijalna policija rješavala je stvar - s grozom prepričava.

slika
Andy Buchanan/AFP
Proljeće u lockdownu ​Juraj je pokušao stoički izdržati, ali snašle su ga sve gospodarske posljedice pandemije. U zemlju je došao kao dobro plaćeni inženjer šumarstva, zarađeno je trošio na putovanja u svijet, živio život kakav je želio. Momački s dva psa koja je doveo sa sobom iz Hrvatske. A onda je došla korona. Rečenica koja zvuči kao prijelomna u jeftinom romanu - dogodila mu se. A mislio je da je s prvim letom avionom u životu i prvom vožnjom lijevom stranom ceste najveće iskušenje završilo.

- Firma je otišla u stečaj, ostao sam bez posla. Do Božića će, računa se, samo u Škotskoj pola milijuna ljudi ostati bez posla. Bio sam dobro plaćeni poslovođa, CNC programer, u najvećoj britanskoj tvrtki za gradnju drvenih kuća, CCG. Sam u stanu, nisam mogao odlaziti prijateljima. Zatvoren, sa sve manje novaca, pao sam u depresiju. Kao i svi, počeo sam previše piti. Sa zadnjih 20 funti nazvao sam agenciju od koje sam unajmio stan i objasnio im da ne znam hoću li se morati iseliti. Pomiren s tim. A oni su me šokirali. Ne samo da su rekli da uopće na to ne pomišljam, nego su mi ponudili financijsku pomoć do izlaska iz krize. I svim su stanarima poslali veliki paket ohrabrenja. Nakon tog je poziva sve krenulo dobro. Dotad sam napisao mnoge molbe bez odgovora. Ili su mi nudili rad na crno, što se u Škotskoj nikad prije nije događalo - strese se Juraj kad se sjeti. Englezi ga zovu Georg.

slika
Juraj Aničić
Jutarnji Grafika
Stranci su počeli napuštati Škotsku. Kao ni Jurju, ne sviđa im se škotsko "novo normalno". Ne mjere i red, nego nered. Jurja iznenađuje da ista pravila ne vrijede za područje cijele Velike Britanije, nego Engleska, Škotska i Sjeverna Irska svaka imaju svoje epidemiološke mjere. Engleska je ove jeseni prva krenula sa strožim mjerama. Škotska premijerka Nicola Sturgeon nije dugo čekala, uvela ih je i ona za Škote. Strože. Nicola Sturgeon nije se libila donijeti stroge mjere.

Za prvog je zatvaranja nisu slušali, pa je sad uvela uhićenje kao drastičnu mjeru. Na proljeće je reagirala prekasno. Kad je cijela Europa već tjednima bila zatvorena, samo Velika Britanija i Švedska nisu. Ovaj put nije željela čekati. I priuštiti sebi opći kaos, kako Juraj opisuje ono što se događalo kad je proglašen prvi lockdown. Ljudi su ostajali bez posla, a nisu mogli do burze i novca.

Nicola Sturgeon nije bila voljna opet riskirati. Pa je zatvorila Glasgow i regiju. Za početak.

Službeno je to četvrta, dosad najstroža faza, ali s njezinim donošenjem uvedena je i peta faza zaštitne razine. Premijerka Sturgeon za četvrtu se razinu odlučila nakon što je broj ukupno oboljelih u Škotskoj prešao 85 tisuća, a umrlih je 3427.

Već u rujnu uvedena je zabrana kućnih posjeta za Glasgow i okolicu jer je zaključeno da se zaraza najčešće širi za kućnih druženja.

Nicola Sturgeon, katolička premijerka, čvrste je ruke. Kad je glavna zdravstvena savjetnica škotske Vlade, Catherine Calderwood, podnijela ostavku zbog kršenja mjera koja je donijela Sturgeon, nitko nije sumnjao da je ostavku inicirala premijerka sama. Savjetnici koja je kršila mjere, a uvela ih je drugima, pa dva vikenda zaredom putovala u vikendicu na istočnu obalu, dopustila je častan uzmak.

- Nisam slijedila preporuke koje sam davala drugima i zbog toga žalim - pokunjeno se škotskoj javnosti ispričala Calderwood. Ostavku je podnijela nakon razgovora s premijerkom, a, uz to što je ostala bez posla, morala je platiti globu.
Koliko mu god to teško padalo, Juraj smatra da škotska "željezna lady" ima pravo. Škoti se, kaže, baš ničega ne pridržavaju.

I prije ovog petka, otkad im je zabranjeno raditi, većina pubova i restorana u Glasgowu je zatvorena. Mnogi i zauvijek.
Kad se prošli tjedan igrao derbi vječitih rivala Glasgow Rangersa i Celtica, navijači oba kluba otišli su gledati utakmicu u - Englesku. Ondje je bilo dopušteno posluživanje alkohola. U škotskim pubovima je zabranjeno.

- U britanskom ugostiteljstvu bez alkohola nema posla. Pijenje je dio kulture. Prijatelj radi u centru, na Georg Squareu, imao je poslijepodne samo jednog gosta - žao mu je što će ostati bez posla. Sve je teže, kaže, pronaći dobar posao. - Nevjerojatno mi je kako se sve promijenilo. Sve je bilo po pravilima, kao po špagi. Zapadni sistem. S pandemijom je Škotska preuzela balkanske navike. Preko noći. One kojih sam se gnušao u Hrvatskoj i zbog kojih sam otišao. Potplaćenost, korupcija, rad na crno, muljanje s porezom... Ne sviđa mu se ni to što se rijetko tko pridržava propisanih mjera. Kršiti ih je lako, jer su kazne u odnosu na škotski standard minimalne.

slika
Andy Buchanan/AFP
- Kazna je, recimo, za kršenje mjere iznosila 60 funti, a ako je platiš u roku od tri dana, prepolovi se na 30. Sljedeći put se udvostručuje, pa opet na pola. Ovdje je sve to ništa, svi su radili baš što su htjeli. Slušali su rijetki, a brojke su rasle - prepričava nam Juraj kako je bilo proljetos, a to će se sad, u jesen, pokušati spriječiti prijetnjom uhićenja. Za tjedan dana će proslaviti 29. rođendan. K najboljem prijatelju neće ići iako bi mogao. Ima doma staru baku i Juraj ne želi riskirati. On pak k njemu ne može jer dolazi iz višebrojnog kućanstva.

Drugačiji je Juraj od mnogih. Nicola Sturgeon mu se, recimo, zamjerila ne zbog toga što je sad uvela strogi lockdown, nego što ga u proljeće nije uvela na vrijeme. Smatra da pandemija ne bi podivljala. Prema anketi BBC Scotlanda, 72 posto Škota danas podržava premijerku u strogim mjerama. Iako, već dan poslije javnost moli premijerku da olabavi mjere za božićne praznike jer se strahuje od eskalacije obiteljskog nasilja.

U petak je u Glasgowu bilo 1018 novozaraženih i trideset i dvoje umrlih.
0
Iskra
PRObehar
PRObehar
Reactions: 34237

Post Postao/la Iskra »

1
1 slika
hani_jong_un
Pjur seks
Pjur seks
Reactions: 31200

Post Postao/la hani_jong_un »

ja mislim da opet imam koronu ☹
pocelo je da me baca, tako je i prosli put pocelo ☹
2
1 slika 1 slika
1811
hani_jong_un
Pjur seks
Pjur seks

sad je i zvanicno ☹
20201205_214739.jpg
3
1 slika 1 slika 1 slika
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
1811
Heidi
Lemon Addict
Lemon Addict
Reactions: 27394

Post Postao/la Heidi »

Trudim se zivjeti normalno. Ojacavam imunitet I psihu redovno, posebno vrijeme sam posvetila k tome.

Izbjegavam panicare. Joj svi cemo pomrijeti, cudo sam jos ziv/a I slicno. Informiram se o Coronaviridae.

Druzim se I dalje sa osobama koje to isto primjenjuju. Trudimo se da nadjemo hobije koje je moguce izvesti, razgovaramo mnogo o situaciji, podrzavamo se, I ostajemo jedno uz drugo do kraja. Nikom ne smije faliti podrska I paznja. Strah ne smije preovladati dan, o to me se odmah mora pricati.

Od polovine decembra I prvu heftu januara cemo provesti svi zajedno, pokrenuli smo projektic koji ce svima biti od koristi.

Sretna sam sto poznajem ovu bandu I jedva cekam da se vratim u moj stari grad, da budemo uvijek blizu ❤❤❤🍀
5
2 slika 3 slika
Ommadawn
Florida Man
Florida Man
Reactions: 17674

Post Postao/la Ommadawn »

A šta drugo raditi?
Ako me zakači - zakači. Preležat ga kao i ostalo. Jedino se eto bojim radi staraca i radi porodice.
Ali da paničim neću. Pridržavam se datih pravila i preporuka. Nadam se da ću u maju moći da se nađem s rajom na moru.
1
1 slika
Nema tog problema koje jedno ludačko pušenje ne može da riješi. Ona na koljenima, ja na 7 nebu
Iskra
PRObehar
PRObehar
Reactions: 34237

Post Postao/la Iskra »

Ommadawn je napisao/la: 06 dec 2020, 08:05 A šta drugo raditi?
Ako me zakači - zakači. Preležat ga kao i ostalo. Jedino se eto bojim radi staraca i radi porodice.
Ali da paničim neću. Pridržavam se datih pravila i preporuka. Nadam se da ću u maju moći da se nađem s rajom na moru.
Ma.ispravan stav.

Ja sam istog musljenja, uciniti sve sto je do mene, maximalmo koliko mogu. Za sebe cu opet lahko , ali da zarazim nanu i dedu...uzasavam se te mogucnosti.

Mogu ja i bez kafa i bez sastajanja.moram.

Testirala.sam se do sad 4-5 puta, i svaki.put nakon negativnog nalaza trknem.do.drugarice koja ima bebu, ugnjavim ih, izgrlim, izljubim, pozovem rodjake na veceru, da me zelja za njima malo.prodje...i tako. Prilagodjavam se, sta cu.
0
hani_jong_un
Pjur seks
Pjur seks

breaking news : vakcina protiv korone nije halal ☹
2
1 slika 1 slika
1811
Fatih
PRObehar
PRObehar
Reactions: 6876

Post Postao/la Fatih »

Hannibal je napisao/la: 06 dec 2020, 22:24 breaking news : vakcina protiv korone nije halal ☹
Brte, izvor?
0
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
Miss Y.
Tersy blonde
Tersy blonde
Reactions: 21681

Post Postao/la Miss Y. »

Hannibal je napisao/la: 05 dec 2020, 21:48 sad je i zvanicno ☹
20201205_214739.jpg
00381

na pešteru se testirao

:ccc
2
2 slika
Ters je ”čovjek koji je uvijek upravu, al’ drugi to ne razumiju”- A.Sidran

:missy
Fatih
PRObehar
PRObehar
Reactions: 6876

Post Postao/la Fatih »

@Hannibal Brt, nemoj se zezati u vezi ovoga. Imamo forumasa koji su vec to prebrodili, neki se jos bore protiv njega.
0
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
Odgovori

Natrag na “SARS- CoV 2....korona virus”