Vanjska politika BIH

Društvena kretanja, politika.. Začarani krugovi u žitu (i ispod žita)

Moderator/ica: Moderator

Socrates
PRO behar
PRO behar
Reactions: 14899

Vanjska politika BIH

Post Postao/la Socrates »

Komšić i Džaferović odbili Lavrova zbog 'negiranja institucija BiH'
d0c7f062-0d62-4fdb-aa9c-1dff4d2b2c51_w1080_h608_s.jpg

Nedostatak zastave Bosne i Hercegovine (BiH) na sastanku ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, te podrška Rezoluciji o vojnoj neutralnosti koju je usvojila Narodna skupština Republike Srpske, opredijelili su članove Predsjedništva BiH Željka Komšića i Šefika Džaferovića da odbiju sastanak sa Lavrovom, objasnili su u utorak, 15. decembra, na konferenciji za medije.

“To doživljavamo kao jednu vrstu nipodaštavanja, pa čak i negiranja institucija BiH zemlje u kojoj je došao u zvaničnu posjetu”, kazao je Komšić.

Kazao je kako poruke Lavrova, otkad je stigao u zvaničnu posjetu BiH u ponedjeljak, 14. decembra, nisu njegove lične, već poruke zemlje koju zastupa i predstavlja.

“Izjava gospodina Lavrova u kojoj pozdravlja Rezoluciju Narodne skupštine RS koja govori o takozvanoj vojnoj neutralnosti u slučaju pristupanja nekoj vojnoj asocijaciji, također govori o tome da ruski ministar koji je savršeno informisan i iskusan, izbjegava činjenicu da takvu vrstu odluke mogu donijeti samo državni organi BiH, odnosno da je BiH donijela odluke koje se tiču njene budućnosti u euroatlantskim integracijama, u odlukama je učestvovao i Dodik s kojim se sastao", rekao je Komšić.

Istakao je kako na osnovu "ova dva primjera, misli da je, nažalost, Lavrov pokazao nepoštivanje institucija i ustavnog sistema i države BiH".

"Nažalost, jer mi nije drago što je do ovoga došlo. Naše opredijeljenje jeste da imamo s Ruskom Federacijom najbolje odnose, ali očekujemo i da svi oni koji predstavljaju Rusiju poštuju BiH”, dodao je Komšić.

Lavrov je dan ranije poslao niz političkih poruka, a između ostalog je kazao da je odavno trebalo da bude zatvoren Ured visokog predstavnika u BiH, jer je BiH kako je naveo odavno postala članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN).

"Ovaj vanjski protektorat koji predstavlja Ured visokog predstavnika u BiH, u potpunosti je prevaziđen. Postojanje OHR-a pokazuje nepoštovanje prema narodima u BiH i prema suverenitetu ove zemlje. Svaki pokušaj da se ruši Dejtonski sporazum može imati nesagladive posljedice. Veoma je teško bilo izgraditi krhku ravnotežu i bez samo jedne komponente može se ugroziti čitava stabilnost", rekao je Lavrov.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović naveo je kako je Ruska Federacija velika država, svjetska sila, da to BiH nije, ali je veoma važna država u svijetu.

“Imamo svoj ponos i želimo da kažemo šta mislimo u datom trenutku. Rusija poštuje Dejtonski mirovni sporazum, ali izjave koje su jučer date na pres-konferenciji od strane ministra Lavrova, govore nam nešto drugačije", naveo je na konferenciji za novinare Šefik Džaferović.

Poručio je da poštovati Dejtonski mirovni sporazum znači poštovati sve njegove anekse.

"Prva stvar koja se navodi u sporazumu je država BiH, njen kontitunitet, institucije, njena zastava i grb. To se mora poštovati, to jučer nije ispoštovano. Poštovati Dejtonski sporazum znači poštovati svih 11 aneksa”, kazao je on.

Prema Džaferovićevim riječima, odlazak OHR-a iz BiH zagovaraju snage koje stalno govore o secesiji.

“Ideja je bila da odemo na sastanak i sve ovo kažemo ili da ne odemo na sastanak. Procijenili smo na kraju da je ovaj postupak jača poruka. Ovo je poruka i našim prijateljima iz Evrope, našim partnerima, da smo mi ponosni ljudi i odlučni. Kada jedanput donesemo odluku u ovoj zemlji, moramo je se pridržavati", naveo je Džaferović.

'Nećemo pristati da budemo ruski pijun na Balkanu'

Odgovarajući na pitanja novinara, član Predsjedništva Željko Komšić, je naveo kako nemaju problem da se ministar vanjskih poslova Rusije sastaje s kim hoće, “ali da postoji red koji mu je savršeno poznat, te da ovdje nema greške”.

"Ovo smo shvatili kao poruke Ruske Federacije. Poštujemo da mu gospodin Dodik može biti drag, ali ono što je Ustavom rečeno i donesena odluka u čemu je Dodik učestvovao ne može biti negirano. Uz dužno poštovanje Ruske Federacije kao velike i moćne države, nećemo pristati da budemo ruski pijun na Balkanu u njihovim igrama i obračunima bilo sa zemljama Evropske unije ili zemljama članicama NATO-a”, dodao je Komšić.

Naveo je kako očekuje da se takav stav shvati i podrži.

Na novinarsko pitanje kakvu reakciju očekuju nakon što su odbili da se sastanu sa ministrom vanjskih poslova Rusije, član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je rekao da očekuju da Ruska Federacija kao jedan od šest svjedoka Dejtonskog mirovnog sporazuma poštuje sporazum do kraja.

“Dejtonski sporazum je i visoki predstavnik i odluke institucija BiH za članstvo u NATO-u i odluke institucija BiH za naš evropski put i zastava BiH", zaključio je Džaferović.

Dodik i Turković se sastali sa Lavrovim

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik sastao se u utorak u Sarajevu sa ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Sergejom Lavrovom, najavljeno je ranije iz Predsjedništva.

Potom se Lavrov sastao s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković, a planiran je i sastanak delegacija ministarstava BiH i Rusije.

Predviđeno je da tokom posjete ministra vanjskih poslova Rusije bude potpisan Plan konsultacija između Ministarstva vanjskih poslova u Vijeću ministara i Ministarstva vanjskih poslova Rusije za period 2020/2021.

Lavrov se u ponedjeljak sastao sa predsjedavajućim bosanskohercegovačkog Predsjedništva Miloradom Dodikom, nakon čega je poručio "da svaki pokušaj da se ruši Dejton ili da se vrši njegova erozija može dovesti do ozbiljnih posljedica".

Održao je i sastanak s liderom Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Draganom Čovićem na kojem je, kako je saopšteno, razgovarano o političkoj situaciji u BiH i hitnosti promjene Izbornog zakona BiH.

(slobodnaevropa.org)
0
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Tražili smo se po prethodnim životima
Socrates
PRO behar
PRO behar
Reactions: 14899

Re: Komšić i Džaferović odbili Lavrova zbog 'negiranja institucija BiH'

Post Postao/la Socrates »

Rusi malo ispituju teren nakon pritiska na Dodika sa vise strana. Sve je ovo posljedica Bidenove pobjede.

Svejedno, nisam siguran da li je bolje ovako ili da su se sreli sa Lavrovom i sve mu ovo u oci rekli. :hm
2
2 slika
Tražili smo se po prethodnim životima
Fatih
PRObehar
PRObehar
Reactions: 6876

Post Postao/la Fatih »

Daleko je Bosna od vas, Lavro. NATO je naslonjen na nas, sa dvije strane. Imate sve manje vasih spijuna u BiH... Laki bolje neka se priprema za put za Rusiju, u jednom pravcu.

Imal' ko sta dodat'? :djed
2
2 slika
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
Atomic
PRO behar
PRO behar
Reactions: 10796

Post Postao/la Atomic »

Smart move prema ruskoj politici :apl
0
Ommadawn
Florida Man
Florida Man
Reactions: 17559

Post Postao/la Ommadawn »

Pametnije bi im bilo da su se sastali sa njim.
Ovako samo navukli vodu na RS-ov mlin.
1
1 slika
Nista kao dama koja te oralno zadovoljava. Hem suti, hem pusi kurrac
Veca
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 2403

Post Postao/la Veca »

...neam nista dodat osim, da su nam bar malo dostojanstva sacuvali! ...pa, dokle vise da nas guze?!
0
Bice kad se sjetim :kez
storm
Administrator
Reactions: 38080

Post Postao/la storm »

Socrates je napisao/la: 15 dec 2020, 12:21 Rusi malo ispituju teren nakon pritiska na Dodika sa vise strana. Sve je ovo posljedica Bidenove pobjede.

Svejedno, nisam siguran da li je bolje ovako ili da su se sreli sa Lavrovom i sve mu ovo u oci rekli. :hm
Ja mislim, da je trebalo snažno nastupiti....sasuti sve na stol i u lice, pa eventualno onda ustati i otići, na prvi signal nepoštovanja...
2
2 slika
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

storm je napisao/la: 15 dec 2020, 12:44
Socrates je napisao/la: 15 dec 2020, 12:21 Rusi malo ispituju teren nakon pritiska na Dodika sa vise strana. Sve je ovo posljedica Bidenove pobjede.

Ja mislim, da je trebalo snažno nastupiti....sasuti sve na stol i u lice, pa eventualno onda ustati i otići, na prvi signal nepoštovanja...
Slazem se. Jedino,on bi tu gledao "da postuje sve".
0
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
Ommadawn
Florida Man
Florida Man

A s druge strane Komsic je... :rola
0
R4IN
Sajber kurajber
Sajber kurajber
Reactions: 8652

Post Postao/la R4IN »

Bar nesto da urade kako treba.. :cool
0
ALPHA ET OMEGA🔥
WhiskeyPete
Sleepless FM
Sleepless FM
Reactions: 10542

Post Postao/la WhiskeyPete »

Kamo sreće da nisu ovako "emotivno" reagovali, iako je sve moglo biti organizovano da Lavrov bude gost svoj trojici predstavnika naroda. Ovako je poslata jedna čudna poruka, barem ja tako vidim, kako rusi stihijski podržavaju separatizam lidera koji zagovaraju izdvajanje terotirijalnih jedinica iz sastava BIH. Drugi put moraju biti izričiti u namjerama kada primaju zvaničnike zemalja koji baš nisu naklonjni integracimaja BIH u EU i NATO.
1
1 slika
“I don't like 'em putting chemicals in the water that turn the freakin' frogs gay!”
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

Sleepy Joe je napisao/la: 15 dec 2020, 16:21 Kamo sreće da nisu ovako "emotivno" reagovali, iako je sve moglo biti organizovano da Lavrov bude gost svoj trojici predstavnika naroda. Ovako je poslata jedna čudna poruka, barem ja tako vidim, kako rusi stihijski podržavaju separatizam lidera koji zagovaraju izdvajanje terotirijalnih jedinica iz sastava BIH. Drugi put moraju biti izričiti u namjerama kada primaju zvaničnike zemalja koji baš nisu naklonjni integracimaja BIH u EU i NATO.
Nije cudna poruka nimalo. Mozda je mogla biti bolja, npr. kako je storm napisao. Ali, zar mislis da Uncle Sam sve ovo ne prati? Znam da znas. I zato, bolje je sto su ovako reagovali. Moskva ima ljude na terenu ovdje. Ovo sada, samo ce uzrokovati jos vecu paznju sluzbi bezbjednosti SAD.
0
WhiskeyPete
Sleepless FM
Sleepless FM
Reactions: 10542

Post Postao/la WhiskeyPete »

Fatih je napisao/la: 15 dec 2020, 16:32
Sleepy Joe je napisao/la: 15 dec 2020, 16:21 Kamo sreće da nisu ovako "emotivno" reagovali, iako je sve moglo biti organizovano da Lavrov bude gost svoj trojici predstavnika naroda. Ovako je poslata jedna čudna poruka, barem ja tako vidim, kako rusi stihijski podržavaju separatizam lidera koji zagovaraju izdvajanje terotirijalnih jedinica iz sastava BIH. Drugi put moraju biti izričiti u namjerama kada primaju zvaničnike zemalja koji baš nisu naklonjni integracimaja BIH u EU i NATO.
Nije cudna poruka nimalo. Mozda je mogla biti bolja, npr. kako je storm napisao. Ali, zar mislis da Uncle Sam sve ovo ne prati? Znam da znas. I zato, bolje je sto su ovako reagovali. Moskva ima ljude na terenu ovdje. Ovo sada, samo ce uzrokovati jos vecu paznju sluzbi bezbjednosti SAD.
Godilo im je dok je Trump budaljasao i zabavljao amerikance, znali su oni koliko je Trump nepsosoban za vođenje spoljnje politike. Sibolična posjeta u simboličnom trenutku kada je Bajden i konačno dobio odobrenje elektora. Vakat je i da se malo više pozabave riješavanjem nedostataka Dejtona.
0
“I don't like 'em putting chemicals in the water that turn the freakin' frogs gay!”
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

Sleepy Joe je napisao/la: 15 dec 2020, 17:07
Fatih je napisao/la: 15 dec 2020, 16:32

Godilo im je dok je Trump budaljasao i zabavljao amerikance, znali su oni koliko je Trump nepsosoban za vođenje spoljnje politike. Sibolična posjeta u simboličnom trenutku kada je Bajden i konačno dobio odobrenje elektora. Vakat je i da se malo više pozabave riješavanjem nedostataka Dejtona.
Siguran sam da ce se na tome raditi. I to sa dobro odradjenom kalkulacijom. Da, Trump im se moze obiti o glavu. Cini mi se ipak, da sta god da bude prijedlog rjesenja, Srbi ce to odbiti kao i "Z4" onomad. Vjerovatno sa istim ishodom.

Ovo su moja nagadjanja. Vidimo sta ce biti. :ddk
1
1 slika
Ommadawn
Florida Man
Florida Man

Prvo, trebali su se sastati.
Zdravstvuj tavariš Ljavrov, kak dzjila?
Pa kad ovaj “Eto harašjo..” a oni “Počekaj, šta bolan harašjo? Što ti nisi najavio da’š dolazit’? Šta ti misliš da je ovo neka prćija pa da mo’š kako ho’š? Kakva je to kultura? Koji si ti q-rac da nama mješaš čorbu? Svojoj kući u Moskvu pa miješaj kašu! Ama nemam ja više šta s tobom pričat. Popij tu kafu, čaj, pojedi baklavu i tutanj kako si i doš’o”.
1
1 slika
Ramzess
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 2942

Post Postao/la Ramzess »

Mislim da je ovo prije svega odigran potez prema SAD, da se jasno pokaze da nemamo nista skriveno u nastojanjima da se odupremo ruskom uticaju, za razliku od hrvatskih zvanicnika koji bi i tamo i 'vamo, bitan im NATO ali drage i pare ruskih oligarha. I vjerujem da im je neko bitan sugerisao da upravo ovo urade, Komsic nema kapaciteta da sam ovako nesto smisli. Ako cemo realno Dzaferovic je daleko mudriji mada ni jedan nisu kapacitetom za clana predsjednistva.
2
2 slika
Ramzess
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 2942

Post Postao/la Ramzess »

A steta sto mu nisu rekli dudlaj mi ga loma i pitali ga za ruske dobrovoljce, da li podrzava genocide, ima li namjeru da podrzi opet ubijanje bosnjaka i hrvata ... :malagani
2
2 slika
Odgovori

Natrag na “Bosna i Hercegovina”