Zanimljive objave sa društvenih mreža
- lejlamo
- Komorebi

- Reactions: 13994
Re: Zanimljive objave sa društvenih mreža
Bilo koji izvor svetlosti koji narušava tamu noćnog neba predstavlja vid svetlosnog zagađenja, a ono je jedno od najbrže rastućih globalnih problema životne sredine. Balkan na mapi svetlosnog zagađenja nije označen sa velikim brojem upozoravajućih markera, ali na teritoriji Srbije Beograd i Novi Sad spadaju u izuzetke. Sjajom ova dva, uz brojne manje gradove, stvaraju se veliki energetski, ekonomski i zdravstveni problemi duž čitave države, a trenutno ne postoji informacija kada će Srbija da donese zakon koji bi regulisao ovaj vid zagađenja.
Melatonin je veoma značajan hormon u ljudskom telu koji se luči u mraku, dok prilikom imitacije dnevnog svetla čovekovo telo ne dobija informaciju da je vreme za odmor i hormon neće početi da se proizvodi u dovoljnoj meri. Prema rezultatima naučnih istraživanja svetlosno zagađenje utiče na šanse oboljevanja od raka dojke i prostate. U značajnoj meri ovaj vid zagađenja pogoršava i nivo sna i dovodi do promene u životnom bioritmu.
Po rečima asistentkinje na Departmanu za geografiju, turizam i hotelijerstvo na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu Dajane Bjelajac, izloženost jakom rasvetnom telu od čak i pola sata utiče na to koliko se neko odmorno probudi i kako njegove neuro sinapse reaguju na informacije koju prime.
Pogled ka svemiru
Istraživačica pripravnica na Matematičkom institutu Srpske akademije nauka i umetnosti u Beogradu Marina Pavlović za Autonomiju kaže da postoje istraživanja koja pokazuju da više od 40% mladih nikada nije videlo čisto noćno nebo iznad svojih glava, kao ni Mlečni put, koji je Zemljino stanište u univerzumu.
fakat, svjetlosno zagađenje je ogromno, ne znam gdje sve postoje zakoni koji umanjuju svjetlosno zagađenje....
jako je teško pronaći mjesto sa kojeg ćeš vidjeti komad čistog noćnog neba..
3
2
1
1
- WhiskeyPete
- Sleepless FM

- Reactions: 10790
I kod mene se pogoršalo kako su kod Avaza u Nedžarićima postavili veliki LED panel, sada ne mogu prema sjeveru navečer okrenuti fotoaparat.
3
1
1
1
1
1
“I don't like 'em putting chemicals in the water that turn the freakin' frogs gay!”
- Moonlight
- Menadžerska legenda

- Reactions: 15652
Takodjer postoji i problem zvučnog zagađenja, koje se emituje kroz različite niske frekvencije koje čovjekova svijest ne registruje ali um da. Ti zvukovi izazivaju glavobolje, nervozu, napetost i različite vrste bolova.
3
3
Control + Alt + Delete
| Control Yourself | Alter Your Thinking | Delete Negativity |
- East_side
- Etablirani član

- Reactions: 3738
1
1
Nikada ne gasi svoje svjetlo samo zbog toga što nekima ide u oči.
- East_side
- Etablirani član

0
Bas dobro zvuci i cura uziva dok svira
Pjesma Fergalicious pa dio kad Fergie repuje
Pjesma Fergalicious pa dio kad Fergie repuje
4
3
1
1
- East_side
- Etablirani član

0
- hani_jong_un
- Pjur seks

- Reactions: 31200
joj brt ja nisam znao da su ga stavili i jednu noc pogledam bezveze kroz prozor, zeleno nebo jbt. kontam jel ovo kijamet jbt i onda mi padne na pamet sigurno su klosari stavili taj panelSleepy Joe je napisao/la: ↑16 dec 2020, 08:23 I kod mene se pogoršalo kako su kod Avaza u Nedžarićima postavili veliki LED panel, sada ne mogu prema sjeveru navečer okrenuti fotoaparat.
0
1811
- WhiskeyPete
- Sleepless FM

- Reactions: 10790
Kod tebe je balkon oprenut skoro kontra pa i ne primjetiš, kada je baš vedro vidi se bukvalno kako blješti onaj panel, nisam siguran da li Smradončićev, ili neke kompanije koja se bavi zinajmljivanjem reklamnog prostora.Hannibal je napisao/la: ↑16 dec 2020, 19:51joj brt ja nisam znao da su ga stavili i jednu noc pogledam bezveze kroz prozor, zeleno nebo jbt. kontam jel ovo kijamet jbt i onda mi padne na pamet sigurno su klosari stavili taj panelSleepy Joe je napisao/la: ↑16 dec 2020, 08:23 I kod mene se pogoršalo kako su kod Avaza u Nedžarićima postavili veliki LED panel, sada ne mogu prema sjeveru navečer okrenuti fotoaparat.
1
1
“I don't like 'em putting chemicals in the water that turn the freakin' frogs gay!”
To je Radon PlazaSleepy Joe je napisao/la: ↑16 dec 2020, 08:23 I kod mene se pogoršalo kako su kod Avaza u Nedžarićima postavili veliki LED panel, sada ne mogu prema sjeveru navečer okrenuti fotoaparat.
Par puta nam se desilo nesto trebaju donjeti u kancelariju, kazemo nalazimo se u Avazu, oni odnesu u Nedzarice
1
1
- East_side
- Etablirani član

3
3
- Moonlight
- Menadžerska legenda

Aman besposlene žene 
0
Control + Alt + Delete
- Moonlight
- Menadžerska legenda

U šoku sam 
4
4
Control + Alt + Delete
- East_side
- Etablirani član

2
2