Kako živjeti s Covid 19

Korona virus danas
hani_jong_un
Pjur seks
Pjur seks
Reactions: 31200

Re: Kako živjeti s Covid 19

Post Postao/la hani_jong_un »

dina prezivjela 🤗
1
1 slika
1811
Iskra
PRObehar
PRObehar
Reactions: 34237

Post Postao/la Iskra »

Dina je napisao/la: 16 dec 2020, 19:33 Jesam li morala pročitati :face
Jesi. Da znas i da si svjesna da treba strpljenja i vremrna i da istrajes u strpljivosti bez nerviranja i sekiracije abd.
.:lkub
1
1 slika
R4IN
Sajber kurajber
Sajber kurajber
Reactions: 8652

Post Postao/la R4IN »

Meni zao ljudi vise ne znaju normalno zivjeti i uzivati, da su bar malo kao ja da se opuste..
0
ALPHA ET OMEGA🔥
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

R4IN je napisao/la: 16 dec 2020, 22:42 Meni zao ljudi vise ne znaju normalno zivjeti i uzivati, da su bar malo kao ja da se opuste..
Pa ja ne znam.mnogo takvih kao ti... u svakom smicaju mamo relaksacije je potrebno svakako, ali to.je jako tesko obzirom.da korona ima.visestruke negativne ucinke , ne samo zdravstveno vec i ekonomski, teret je to veliki.
0
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

Uobičajeni haos u Federaciji BiH: Vakcina koja život znači u borbi između dvoje ministara HDZ-a

Nabavka vakcine protiv koronavirusa utrka je za život i pobjedu protiv pandemije koja je u crno zavila cijeli svijet. Svi angažuju sve raspoložive snage, samo u Federaciji BiH problem su plaćanje i bankovne garancije, ili je ipak nešto drugo.

To ipak nije slučajnost, a i kako bi bilo u entitetu u kojem je nabavka respiratora prerasla u najveću aferu i završila na sudu i tužilaštvu, gdje vlast još uvijek ima vlada formirana poslije izbora 2014. godine, koja već pola godine nema ni većinu u parlamentu za bilo koji zakonski prijedlog.

Prvo je jučer objavljena vijest kako je Vijeće ministara BiH upoznato o "problemu osiguranja preostalih finansijskih sredstava za nabavku vakcine protiv Covid-19 u okviru COVAX mehanizma, što bi moglo ugroziti nabavku", uz konstatovanje kako su Republika Srpska i Brčko distrikt svoje obaveze već izvršili.

Iz Federalnog ministarstva zdravstva oglasili su se brzo nakon toga kazavši kako su 11. decembra uputili premijeru Federacije BiH, dopremijerima i federalnoj ministrici finansija zahtjev za iznalaženje rješenja za plaćanje preostalog iznosa od 11 miliona i 564.738 KM, a za šta je krajnji rok 15. decembra.

Kažu i kako su tri dana kasnije dobili odgovor Federalnog ministarstva finansija u kojem predlažu da sačine informaciju prema Vladi Federacije BiH.

"Ovo ministarstvo je to i učinilo tražeći da se osiguraju navedena finansijska sredstva te je o tome Vlada FBiH raspravljala 15. decembra. Vlada FBiH nije iznašla mogućnost za osiguranje potrebnih finansijskih sredstava u navedenom kratkom roku te je zaključeno da su navedena sredstva planirana u budžetu Federacije za 2021. godinu te će moći biti uplaćena nakon usvajanja budžeta FBiH za 2021. godinu", navode oni.

Priča o nedostatku sredstava i prekratkim rokovima naprosto je smiješna i tragična, posebno kad se zna koji je ulog u igri te da su svoje obaveze već izvršili oni koji su prema mišljenju brojnih federalnih zvaničnika već bankrotirali - komšije iz RS-a. Uz to FBiH svoje "redovne" finansijske obaveze izmiruje bez problema, nema priča o kašnjenju plata javom sektoru, dijeli se novac po setu mjera "Korona 2", službeni listovi puni su javnih nabavki...

Tako je cijela priča o nabavci vakcine koju čekaju građani, a posebno zdravstveni radnici, zapela između dva ministarstva koja predvode kadrovi iste stranke - HDZ-a BiH, između Vjekoslava Mandića i Jelke Milićević. Kako s tih adresa informacije obično dolaze na kapaljku, javnost je osuđena na spekuliranje šta se zapravo desilo i ko koga u cijeloj toj priči "topi" na najfatalnijoj priči bilo koje vlade.

Ministrica Milićević bi tako u kratkom roku dva puta mogla doći pred paljbu ozbiljnih optužbi. Prvo je i formalno-pravno protiv nje podignuta optužnica za nesavjesan rad u famoznoj nabavci kineskih respiratora preko "Srebrene maline", da bi ova put ispala dežurni kočničar u nabavci koja bi konačno olakšala borbu protiv smrtonosnog virusa.

Nije isključena ni mogućnost međustranačkog obračuna kadrova, posebno kad se zna da je Milićević još od kolapsa mostarskog giganta Aluminija imala otklon od klasičnih stranačkih stavova i, prema mišljenju nekih, bila predodređena da bude kadrovirana kao Pedro koji će pred nezadovoljnom svjetinom "visiti" na kraju.
0
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

Naoon ovakvih vijesti , zaista je opravdano pita je iz naslova teme,
Malo toga je u nasoj moci, i sva nastojanja za postivati mjere i odredbe, koje su svakako u nasem interesu, nekako ostaju nedostatna kada vlast ne čini nista sta bi trebala.
0
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

Ovo je clanak sa stranice Ministarstva Civilnih poslova BiH od 12.11. 2020

Pogoršana epidemiološka situacija  

12.11.2020

Zbog povećanog interesa javnosti i medija, uzrokovanog pogoršanom epidemiološkom situacijom u Bosni i Hercegovini, u vezi sa nabavkom  lijekova i medicinskih sredstava za sprečavanje širenja i liječenja zarazne bolesti COVID-19 želimo da informiramo javnost da Ministarstvo civilnih poslova, u skladu sa zakonom definiranim nadležnostima, realizira aktivnosti na nabavki zdravstvenih protivmjera i vakcina. S tim u vezi potpisan je Ugovor između Bosne i Hercegovine i Globalnog saveza za vakcine o nabavki vakcina za stanovnike BiH. Na osnovu istog principa potpisan je  i Sporazum o zajedničkoj javnoj nabavki medicinskih protivmjera.

Ministarstvo civilnih poslova je sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Federalnim ministarstvom zdravstva i Odjelu za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta usaglasilo međusobna prava i obaveze u vezi nabavke vakcina putem mehanizma za globalni pristup vakcinama za sprečavanje COVID-19 i zajedničke javne nabavke medicinskih protivmjera.

Bosna i Hercegovina se potpisivanjem ugovora sa Globalnom alijansom za vakcina ubilježila da će među prvim zemljama u svijetu dobiti vakcina protiv COVID – 19.

Naručeno je 1.232.000 doza potencijalnih vakcina za 20% populacije uz sveobuhvatni prosjek cijena po dozi od 10,55 USD.

Dakle, Bosna i Hercegovina će imati iste mogućnosti za nabavku vakcina kao i ostale zemlje potpisnice Ugovora i u narednom periodu se očekuju dalja obavještenja Svjetske zdravstvene organizacije, Globalne alijanse za vakcina (GAVI) i Koalicije za inovacije pripravnosti na epidemiju (CEPI) o potencijalnim proizvođačima vakcina  i rokovima za isporuku, a transparentnost ovog procesa garantiraju Svjetska zdravstvena organizacija, GAVI i CEPI.

U okviru Sporazuma o zajedničkoj javnoj nabavki zdravstvenih protivmjera, koji se primjenjuje u slučajevima ozbiljnih prekograničnih prijetnji javnom zdravlju omogućavajući zajedničku kupovinu lijekova, medicinske opreme i potrepština, trenutno se realiziraju aktivnosti nabavke lijeka Remedesivir.

Primjenom alokacijskog ključa Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, koji podrazumijeva praćenje posljednjih sedmičnih stopa hospitalizacije, Evropska komisija je Bosni i Hercegovini za prvi mjesec dodijelila 1794 od traženih 2400 ampula lijeka Remdesivir.

Ministarstvo civilnih poslova još jednom apeluje na poštivanje preporuka i mjera koje su na snazi u nadi da ćemo poštivanjem ovih mjera zaustaviti širenje virusa. Podjednako apeluje na strpljenje za nabavku vakcina podcrtavajući da je Ministarstvo civilnih poslova u pogledu ove nabavke učinilo savjesno i odgovorno sve korake za preveniranje širenja zaraze Covid – 19.

Juce je u javnost prvi izasao dr Ednan Drljevic, infektolog, sa vijescu da drzava nema novca za vakcine.
Jutros smo u mogućnosti procitati clanak kako su RS i Brcko distrikt izvrsili svoje obveze a u Federaciji traje mali "rat" izmedju politickih protivnika...

Na sve to imamo i slijedece upozorenje

"Ministarstvo civilnih poslova BiH je obaviješteno od Globalne alijanse za vakcinaciju (GAVI), koja upravlja COVAX mehanizmom, aktom od 7. decembra 2020. godine o krajnjem roku za plaćanje preostalih sredstava, a to je 15. decembar 2020. godine te da ukoliko sredstva ne budu uplaćena u zadatom roku, GAVI neće rezervirati doze vakcina za BiH kod proizvođača u prvom krugu narudžbi", rekli su u ovom ministarstvu."
0
R4IN
Sajber kurajber
Sajber kurajber

Post Postao/la R4IN »

Iskra je napisao/la: 17 dec 2020, 06:33
R4IN je napisao/la: 16 dec 2020, 22:42 Meni zao ljudi vise ne znaju normalno zivjeti i uzivati, da su bar malo kao ja da se opuste..
Pa ja ne znam.mnogo takvih kao ti... u svakom smicaju mamo relaksacije je potrebno svakako, ali to.je jako tesko obzirom.da korona ima.visestruke negativne ucinke , ne samo zdravstveno vec i ekonomski, teret je to veliki.
Meni je moja mama rekla da sam specijalan.. :heidi2
A fakat koliko se oduzilo i jos planiraju ovoliko pa zaboravice ljudi da zive normalno od paranoje..
0
ALPHA ET OMEGA🔥
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

R4IN je napisao/la: 17 dec 2020, 13:08
Iskra je napisao/la: 17 dec 2020, 06:33

A fakat koliko se oduzilo i jos planiraju ovoliko pa zaboravice ljudi da zive normalno od paranoje..
Kad kazes Paranoja pretpostavljam.da mislis :" strah od realne opasnosti obolijevanja .
0
R4IN
Sajber kurajber
Sajber kurajber

Post Postao/la R4IN »

Iskra je napisao/la: 17 dec 2020, 13:13
R4IN je napisao/la: 17 dec 2020, 13:08

Kad kazes Paranoja pretpostavljam.da mislis :" strah od realne opasnosti obolijevanja .
Kad vec pitas da ti odgovorim
Paranoja kao sire pretjeranu paniku,oblik sezonske gripe su toliko napuhali,sta je drugi val korone nego sezonska gripa koja je aktuelna,a ne pricaju o tome vec samo korona korona ubija.. sta se zna vise o tome.. samo se deru korona ubija i novozarazeni a gdje su izljeceni..koliko ih ima da se prebolovali a da nisu ni znali.. niko ne prica statisticki koliko je sezonska gripa ubila a koliko korona,koliko ljudi umire sad i koliko je prosle godine... vec se sve pripisuje koroni.. ofirbo bas vise postalo.. pa eto ja 10mj ne nosim masku medju ljudima sam pa sto se ne zarazim kad je toliko opasno..
Moza jeste kome je bas zdravlje naruseno i los imunitet..
Toliko neke ne logicnosti vezano za tu koronu...
0
ALPHA ET OMEGA🔥
Socrates
PRO behar
PRO behar
Reactions: 14926

Post Postao/la Socrates »

Ne moze covid-19 biti oblik sezonske gripe, kada vec traje nesmanjenom zestinom skoro citavu godinu.

Generalno, neki ljudi bi sebi I drugima trebali uciniti uslugu i informirati se o virusima.
0
R4IN
Sajber kurajber
Sajber kurajber

Post Postao/la R4IN »

Socrates je napisao/la: 17 dec 2020, 13:32 Ne moze covid-19 biti oblik sezonske gripe, kada vec traje nesmanjenom zestinom skoro citavu godinu.
Pa ako imas sezonsku gripu,korona test ce ti biti pozitivan..

S jedne strane kazu korona je toliko opasna, pa sa druge strane govore vakcina je ko nanin kolac nema nista opasno u njoj al se treba transportovati na -80, toliko nigdje veze logike.. na kraju ce ispasti dobar biznis u hiljadama milijardi... ljudi ce biti sjebani materijalno i psihicki...
0
ALPHA ET OMEGA🔥
R4IN
Sajber kurajber
Sajber kurajber

Post Postao/la R4IN »

I niko ne govori sta sa ljudima koju su je prebolovali..
0
ALPHA ET OMEGA🔥
Socrates
PRO behar
PRO behar
Reactions: 14926

Post Postao/la Socrates »

R4IN je napisao/la: 17 dec 2020, 13:37
Socrates je napisao/la: 17 dec 2020, 13:32 Ne moze covid-19 biti oblik sezonske gripe, kada vec traje nesmanjenom zestinom skoro citavu godinu.

S jedne strane kazu korona je toliko opasna, pa sa druge strane govore vakcina je ko nanin kolac nema nista opasno u njoj al se treba transportovati na -80, toliko nigdje veze logike.. na kraju ce ispasti dobar biznis u hiljadama milijardi... ljudi ce biti sjebani materijalno i psihicki...
Ti si rekao da je korona kao sezonska gripa, a to jednostavno nije tacno. Bice tacno tek kada izgradimo bilo kakav pomena vrijedan imunitet kao grupa i/ili kada vakcinacija protiv korone bude normalna stvar, bas kao sto je slucaj sa obicnom gripom.

Kao sto rekoh, informacija o virusima je pod moranje da bi se moglo pricati o ovoj problematici. Ti jednostavno ne pokazujes da ista znas i razumijes o virusima.
0
R4IN
Sajber kurajber
Sajber kurajber

Post Postao/la R4IN »

Socrates je napisao/la: 17 dec 2020, 13:41
R4IN je napisao/la: 17 dec 2020, 13:37

Ti si rekao da je korona kao sezonska gripa, a to jednostavno nije tacno. Bice tacno tek kada izgradimo bilo kakav pomena vrijedan imunitet kao grupa i kada vakcinacija bude normalna stvar, bas kao sto je slucaj sa gripom.

Kao sto rekoh, informacija o virusima je pod moranje da bi se moglo pricati o ovoj problematici. Ti jednostavno ne pokazujes da ista znas o virusima.
Pa sto onda korona test je pozitivan na obicnu gripu..?
Znam ja dobro sta je vecina vakcina to je ista bolest samo oslabljena da se tjelo moze prilagoditi njoj.. a tjelo se moze i samo izboriti bez te vakcine kao sto ih ima masa koji su prebolovali cak su neki ima veoma blage simptome.. moze se o tome dosta pisati i nekoj prevenciji da se ojaca imunitet prije uzimanja vakcine da ona bude zadnja opcija.. ja sam pisao vec ne znam jesi li citao o komsinici koja je prebolovala koronu ,koja je srcani bolesnik ,dijabeticar na inzulinu, kojoj su tumor iz goave izvadili, bas ima naruseno zdravlje al uspjela se izboriti sama u kucnoj izolaciji..

Proce i ovo nece trajati do vjeka kao sto sve prodje.. danas korona,iduce godine neki novi virus..

Mene vise brine kroz taj strah i paniku sto sire kako sve vise oduzimaju ljudima slobodu i proturaju neke zakone,ne daju vise da zivis normalno vec programirano..

Ok ti imas svoje mislje je ,a ja svoje, vrijeme ce pokazati najbolje...
0
ALPHA ET OMEGA🔥
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

R4IN je napisao/la: 17 dec 2020, 13:27
Iskra je napisao/la: 17 dec 2020, 13:13
Paranoja kao sire pretjeranu paniku,oblik sezonske gripe su toliko napuhali,sta je drugi val korone nego sezonska gripa koja je aktuelna,a ne pricaju o tome vec samo korona korona ubija.. sta se zna vise o tome.. samo se deru korona ubija i novozarazeni a gdje su izljeceni..koliko ih ima da se prebolovali a da nisu ni znali.. niko ne prica statisticki koliko je sezonska gripa ubila a koliko korona,koliko ljudi umire sad i koliko je prosle godine... vec se sve pripisuje koroni.. ofirbo bas vise postalo.. pa eto ja 10mj ne nosim masku medju ljudima sam pa sto se ne zarazim kad je toliko opasno..

To je svakako nesto o cemu se da raspravljati, jer svaki covjek ima.pravo na vlastiti stav , sto je po meni jako.pozeljno . Obzirom da i na forumu imamo.ljudi koji su prošli lakse ili teze s koronom , smatram da je izraz paranoja apsolutno neprikladan. Namjerno sam ti postavila.pitanje , jer ti zelim skrenuti paznju na ovo o cemu pisem. A sad cemo se nesto dogovoriti...vidim da je tema Vase licno misljenje o koroni, autorski tvoja, i dobro je sto si ju otvorio, od sada cemo na toj temi pisati bas to...svoje licbe stavove. Sve ostalo pisat cemo na drugim temama o koroni ovisno o preciznijoj tematici ? Na taj nacin napravit ce se malo reda a i citaocima ce biti lakse sortirati informacije koje zele ili ne zele čitati. Ok?

I jos sitnica

Paranoia grc. Ludilo, bezumnost .

Rijec PARANOIA Vezuju se uglavnom za negativan kontekst bježanja od nečega, straha od nečega, proganjanja. Nekada je riječ „paranoia“ označavala svaki oblik duševnog poremećaja.
U psihijatriji se taj pojam koristi za veoma tešku ali rijetku bolest.
3
3 slika
R4IN
Sajber kurajber
Sajber kurajber

Post Postao/la R4IN »

Iskra je napisao/la: 17 dec 2020, 14:00
R4IN je napisao/la: 17 dec 2020, 13:27

To je svakako nesto o cemu se da raspravljati, jer svaki covjek ima.pravo na vlastiti stav , sto je po meni jako.pozeljno . Obzirom da i na forumu imamo.ljudi koji su prošli lakse ili teze s koronom , smatram da je izraz paranoja apsolutno neprikladan. Namjerno sam ti postavila.pitanje , jer ti zelim skrenuti paznju na ovo o cemu pisem. A sad cemo se nesto dogovoriti...vidim da je tema Vase licno misljenje o koroni, autorski tvoja, i dobro je sto si ju otvorio, od sada cemo na toj temi pisati bas to...svoje licbe stavove. Sve ostalo pisat cemo na drugim temama o koroni ovisno o preciznijoj tematici ? Na taj nacin napravit ce se malo reda a i citaocima ce biti lakse sortirati informacije koje zele ili ne zele čitati. Ok?

I jos sitnica

Paranoia grc. Ludilo, bezumnost .

Rijec PARANOIA Vezuju se uglavnom za negativan kontekst bježanja od nečega, straha od nečega, proganjanja. Nekada je riječ „paranoia“ označavala svaki oblik duševnog poremećaja.
U psihijatriji se taj pojam koristi za veoma tešku ali rijetku bolest.
Dobro iskra,naravno tu smo da svako iznese svoje licno misljenje i to treba postovati... ne da se ubjedjujemo cije je ispravno..

Imam i ja doktora u familiji i specijalista..

A sto se tice ovog zadnjega, da se ispravim , prave paranoju medju ljudima..
0
ALPHA ET OMEGA🔥
Odgovori

Natrag na “SARS- CoV 2....korona virus”