Toksična ponašanja u vezama

Ona-on, ona- ona, on- on, i tome slično...
Odgovori
Moonlight
Menadžerska legenda
Menadžerska legenda
Reactions: 15632

Toksična ponašanja u vezama

Post Postao/la Moonlight »

Toksična ponašanja u vezama: Na prvu loptu neprimjetna

Ako ste imali baš jako loš dan na poslu, a vaš partner je previše zaokupljen problemima da bi vam pružio podršku, nikako ga nemojte napadati.

Postoje stvari koje radimo kao par i koje djeluju bezazleno, ali to su zapravo toksična ponašanja u odnosima.

Neke radnje za koje mislimo da su zdrave, zapravo su toksične za vezu i umesto da je ojačamo, možemo je malo po malo uništiti.

Šest toksičnih ponašanja u vezama

Autor Mark Manson bivši je terapeut za sastanke koji piše o najvažnijim životnim temama, uključujući sreću, samospoznaju, navike i veze.

U jednom od svojih postova govorio je i o toksičnim navikama u odnosima. U nastavku pročitajte šest toksičnih ponašanja u odnosima koje mnogi od nas rade, a da zapravo ne znaju koliku štetu mogu da naprave.

1. Vodite popis svih "nepravdi" vašeg partnera

Ako i dalje krivite partnera za greške učinjene u prošlosti, niste u sadašnjosti i ne bavite se problemima koji se u sadašnjem trenutku pojave. Sve se te nepravde zbrajaju i prelaze u bitku ko je načinio više nepravde tokom posljednjih mjeseci ili godina i čiji je red da "izgladi" stvari.

To je kao da nakupljate povrede i bol zbog akcije koju ćete kasnije koristiti protiv svog partnera, a kad napokon iskoristite svu onu lošu energiju, teško je da se veza oporavi od svih emocionalnih "troškova".

Rešavajte probleme kad se pojave, odvojeno, osim ako nisu prirodno povezani (na primer partner koji vara).

2. Očekujete da će druga osoba pročitati vaše misli

Ako vi ili vaš partner odbijete da kažete šta je tačno ono što želite i zavisite od toga da druga osoba zna što je to, to nije samo glupo, već je i besmisleno. Posebno je loše ako na to mislite kao na nekakav test: "Pa, da me stvarno voli, znao bi...".

Ako je ono što osjećate tuga, i umjesto da svom partneru date do znanja kako se osjećate, radite hrpu stvari da biste ih izludjeli kako biste se osjećali bolje. Takvo ponašanje pokazuje da ne komunicirate otvoreno i iskreno jedno s drugim. Parovi moraju da iznesu svoja osećanja i želje bez zatvaranja.

3. Emocionalno ucjenjujete

To se događa kada jedna osoba ima problem i ucjenjuje drugu osobu prijeteći joj s predanošću u vezi. Na primjer, ako se neko osjeća kao da je potpuno ignorisan na nekom društvenom događaju, umjesto da kaže: "Osjećao sam se kao da me ignorišeš na zabavi", kaže: "Ne mogu da budem s nekim ko ne misli da sam zabavan na partiju".
Ako svako malo pitanje veze preraste u neku prijetnju ili raskid, to je veliki problem. To ne samo da stvara čitavu hrpu drame, već tjera ljude da se boje da podjele svoja osjećanja i izazovu raskid.

4. Krivite partnera za svoja osjećanja

Ako ste imali baš jako loš dan na poslu, a vaš partner je previše zaokupljen problemima da bi vas podržao, umesto da pokušate da se osjećate bolje, napadate partnera jer nije spreman da zadovolji sve vaše potrebe - bez obzira na to s čim se nosi.
Kriviti partnera za to kako se osjećate je sebično i primjer nepoštivanja ličnih granica. Obje strane u vezi treba da se podržavaju.

5. Ponašate se kao ludo ljubomorna osoba

Postoji vjerovanje da kad osoba izgubi razum od ljubomore, ona zaista pokazuje svoju ljubav. Intenzivno ljubomorno ponašanje kontroliše i stvara ne samo puno nepotrebne drame, već može da ugrozi povjerenje. Malo ljubomore je u redu, ali pretjerana ljubomora nije. Povjerenje jedno u drugo dugoročno će bolje funkcionisati.

6. Sve nadoknađujete kupovinom poklona

Kada dođe do sukoba, umjesto riješavanja problema, jedan ili oba partnera kupiće nešto skupo ili rezervisati putovanje, pa će tako uzbuđenje sakriti problem.
Evo u čemu je stvar: problem nije nestao i vratiće se opet kroz neko vreme. Riješite ga kad se pojavi, a zatim otputujte gdje želite, da to proslavite.

Koja su po vama još toksična ponašanja u nekoj vezi? Šta je to što vama smeta i zbog čega se odlučite prekinuti neki odnos?
1
1 slika
Control + Alt + Delete
| Control Yourself | Alter Your Thinking | Delete Negativity |
lejlamo
Komorebi
Komorebi
Reactions: 13994

Re: Toksična ponašanja u vezama

Post Postao/la lejlamo »

mene zanima kakav je opis posla ovog terapeuta za sastanke...
5
5 slika
Ramzess
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 2942

Post Postao/la Ramzess »

Moonlight je napisao/la: 17 dec 2020, 09:40 Toksična ponašanja u vezama: Na prvu loptu neprimjetna

Ako ste imali baš jako loš dan na poslu, a vaš partner je previše zaokupljen problemima da bi vam pružio podršku, nikako ga nemojte napadati.

Postoje stvari koje radimo kao par i koje djeluju bezazleno, ali to su zapravo toksična ponašanja u odnosima.

Neke radnje za koje mislimo da su zdrave, zapravo su toksične za vezu i umesto da je ojačamo, možemo je malo po malo uništiti.

Šest toksičnih ponašanja u vezama

Autor Mark Manson bivši je terapeut za sastanke koji piše o najvažnijim životnim temama, uključujući sreću, samospoznaju, navike i veze.

U jednom od svojih postova govorio je i o toksičnim navikama u odnosima. U nastavku pročitajte šest toksičnih ponašanja u odnosima koje mnogi od nas rade, a da zapravo ne znaju koliku štetu mogu da naprave.

1. Vodite popis svih "nepravdi" vašeg partnera

Ako i dalje krivite partnera za greške učinjene u prošlosti, niste u sadašnjosti i ne bavite se problemima koji se u sadašnjem trenutku pojave. Sve se te nepravde zbrajaju i prelaze u bitku ko je načinio više nepravde tokom posljednjih mjeseci ili godina i čiji je red da "izgladi" stvari.

To je kao da nakupljate povrede i bol zbog akcije koju ćete kasnije koristiti protiv svog partnera, a kad napokon iskoristite svu onu lošu energiju, teško je da se veza oporavi od svih emocionalnih "troškova".

Rešavajte probleme kad se pojave, odvojeno, osim ako nisu prirodno povezani (na primer partner koji vara).

2. Očekujete da će druga osoba pročitati vaše misli

Ako vi ili vaš partner odbijete da kažete šta je tačno ono što želite i zavisite od toga da druga osoba zna što je to, to nije samo glupo, već je i besmisleno. Posebno je loše ako na to mislite kao na nekakav test: "Pa, da me stvarno voli, znao bi...".

Ako je ono što osjećate tuga, i umjesto da svom partneru date do znanja kako se osjećate, radite hrpu stvari da biste ih izludjeli kako biste se osjećali bolje. Takvo ponašanje pokazuje da ne komunicirate otvoreno i iskreno jedno s drugim. Parovi moraju da iznesu svoja osećanja i želje bez zatvaranja.

3. Emocionalno ucjenjujete

To se događa kada jedna osoba ima problem i ucjenjuje drugu osobu prijeteći joj s predanošću u vezi. Na primjer, ako se neko osjeća kao da je potpuno ignorisan na nekom društvenom događaju, umjesto da kaže: "Osjećao sam se kao da me ignorišeš na zabavi", kaže: "Ne mogu da budem s nekim ko ne misli da sam zabavan na partiju".
Ako svako malo pitanje veze preraste u neku prijetnju ili raskid, to je veliki problem. To ne samo da stvara čitavu hrpu drame, već tjera ljude da se boje da podjele svoja osjećanja i izazovu raskid.

4. Krivite partnera za svoja osjećanja

Ako ste imali baš jako loš dan na poslu, a vaš partner je previše zaokupljen problemima da bi vas podržao, umesto da pokušate da se osjećate bolje, napadate partnera jer nije spreman da zadovolji sve vaše potrebe - bez obzira na to s čim se nosi.
Kriviti partnera za to kako se osjećate je sebično i primjer nepoštivanja ličnih granica. Obje strane u vezi treba da se podržavaju.

5. Ponašate se kao ludo ljubomorna osoba

Postoji vjerovanje da kad osoba izgubi razum od ljubomore, ona zaista pokazuje svoju ljubav. Intenzivno ljubomorno ponašanje kontroliše i stvara ne samo puno nepotrebne drame, već može da ugrozi povjerenje. Malo ljubomore je u redu, ali pretjerana ljubomora nije. Povjerenje jedno u drugo dugoročno će bolje funkcionisati.

6. Sve nadoknađujete kupovinom poklona

Kada dođe do sukoba, umjesto riješavanja problema, jedan ili oba partnera kupiće nešto skupo ili rezervisati putovanje, pa će tako uzbuđenje sakriti problem.
Evo u čemu je stvar: problem nije nestao i vratiće se opet kroz neko vreme. Riješite ga kad se pojavi, a zatim otputujte gdje želite, da to proslavite.

Koja su po vama još toksična ponašanja u nekoj vezi? Šta je to što vama smeta i zbog čega se odlučite prekinuti neki odnos?
Zar nisu sve zene ovakve? Ili ja bas nisam imao srece ... :zid
0
Miss Y.
Tersy blonde
Tersy blonde
Reactions: 21636

Post Postao/la Miss Y. »

lejlamo je napisao/la: 17 dec 2020, 09:42 mene zanima kakav je opis posla ovog terapeuta za sastanke...
bivšeg :ehe
1
1 slika
Ters je ”čovjek koji je uvijek upravu, al’ drugi to ne razumiju”- A.Sidran

:missy
Moonlight
Menadžerska legenda
Menadžerska legenda

lejlamo je napisao/la: 17 dec 2020, 09:42 mene zanima kakav je opis posla ovog terapeuta za sastanke...
Ja mislim da on terapeutira ove što imaju problema sa djetovima, vako ko ja, ne izguraju više od 3 dejta :keke
1
1 slika
Control + Alt + Delete
storm
Administrator
Reactions: 38078

Post Postao/la storm »

Slažem se sa svim točkama "optužnice" :D
A nije mi ni teško zamisliti, zašto je bivši na tom poslu...po meni mukotrpan poziv, teško ljudi sebi priznaju greške, a još teže će platiti, da im netko sasuje istinu u lice :oo
0
Iskra
PRObehar
PRObehar
Reactions: 34237

Post Postao/la Iskra »

Ovo.pod 1.

Jel to ono kad se.posvadjamo pa ja izvucem sve njegove greske od Hidzre pa.na ovamo?

:crni
1
1 slika
Moonlight
Menadžerska legenda
Menadžerska legenda

Iskra je napisao/la: 17 dec 2020, 14:26 Ovo.pod 1.

Jel to ono kad se.posvadjamo pa ja izvucem sve njegove greske od Hidzre pa.na ovamo?

Aha, to se kaže Nakon novih, idu stari hitovi :hehe
1
1 slika
Control + Alt + Delete
Xeno
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 4259

Post Postao/la Xeno »

Najbolje se pretvoriti u biljku. :maxuz
1
1 slika
hani_jong_un
Pjur seks
Pjur seks
Reactions: 31198

Post Postao/la hani_jong_un »

@toxicna ponasanja 🤗
1
1 slika
1811
toxic
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 10001

Post Postao/la toxic »

Hannibal je napisao/la: 17 dec 2020, 16:40 @toxicna ponasanja 🤗
Svaka slicnost sa stvarnim dogadjajima je slucajna :lala
1
1 slika
⇻ Nᴏᴛ Aʟʟ Wʜᴏ Wᴀɴᴅᴇʀ Aʀᴇ Lᴏsᴛ ⇺
Username
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 4088

Post Postao/la Username »

Hannibal je napisao/la: 17 dec 2020, 16:40 @toxicna ponasanja 🤗
Dobila zastavu, dobila temu

A ti funkciju moda nikad
2
1 slika 1 slika
Username
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 4088

Post Postao/la Username »

Zato mi je avatar poturila

Da imam i ja nesto osim pupoljka a zanovijetak sam svakako
0
hani_jong_un
Pjur seks
Pjur seks
Reactions: 31198

Post Postao/la hani_jong_un »

Username je napisao/la: 17 dec 2020, 16:58 Zato mi je avatar poturila

Da imam i ja nesto osim pupoljka a zanovijetak sam svakako
brt vrti te oko malog prsta
1
1 slika
1811
storm
Administrator
Reactions: 38078

Post Postao/la storm »

Iskra je napisao/la: 17 dec 2020, 14:26 Ovo.pod 1.

Rock koncert... Krene se sa promocijom novih pjesama, a na bis izlazimo sa starim hitovima :valja
1
1 slika
Maksuz svratila
Perspektivni član
Perspektivni član
Reactions: 704

Post Postao/la Maksuz svratila »

...odjednom truliš, dok jabuku guliš...neće kurva niz grlo...:maxuz...ma i čokolino te sad ogrebe...znaš da će opet sve da sjebe...ja, pa ja, ja... cijeli svemir se vrti zarad iste jebene drama kvin persone, koja te tako zna majstorski da energetski spusti tako da ti se priča čuprica od polovine i traje jedno dvije zime...:maxuz

...a ti ko hrčak u krug...jer stalno te vrti uživajući u svojoj boji glasa, tako da mu se divi i na mišićima masa...ono je moš mislit dasa... a tebi na kanalu već dva sata zamrznut Medvjed i Maša...:maxuz

...srećom, to ti je lekcija u kojoj si samo posjed, kakva ljubav trice i kurčine...a ne doživotna robija...osim ako si mazohi gori nego Kaya...:maxuz...pa fino to sve od sebe što te crva i crpi, zarad čega... koga bolan, komada mesine cca 150 grama sa smegmom, bez hvala, odjebi...:maxuz

slika
2
2 slika
...kineski mačak...slika
lejlamo
Komorebi
Komorebi
Reactions: 13994

Post Postao/la lejlamo »

2
2 slika