Preminula.
Kako živjeti s Covid 19
- Dita Brodski
- Novi behar

- Reactions: 85
Re: Kako živjeti s Covid 19
Sad me zove mama.. Pozitivna.
Za vikend nešto imala temperaturu... Jučer ja odem u dom zdravlja, da uzmem za uzorak urina, odnesem joj, vratim u lab, i prijavi se za brzi test...
Upala mokraćnih puteva pokazana na urinu, ali i jutros bila na testiranju, i stiže SMS... Pozitivna.
Imam dobre šanse, da sam i ja
Za vikend nešto imala temperaturu... Jučer ja odem u dom zdravlja, da uzmem za uzorak urina, odnesem joj, vratim u lab, i prijavi se za brzi test...
Upala mokraćnih puteva pokazana na urinu, ali i jutros bila na testiranju, i stiže SMS... Pozitivna.
Imam dobre šanse, da sam i ja
6
3
3
3
Ne mora da znaci. Sacekat ces 3 dana bar i otici na test.storm je napisao/la: ↑22 dec 2020, 09:27 Sad me zove mama.. Pozitivna.
Imam dobre šanse, da sam i ja![]()
Znala sam ja sta je cim si rekao , da ima temp.
Sad se distanciraj malo, za svaki slucaj.
1
1
@Lana @Dita Brodski
Žao mi je
Teško je pronaći riječi utjehe 
@storm nadam se da će tvoja mama proći s lakšim simptomima i brzo se oporaviti
Prije temperature izgleda da.osoba i nije zarazna...
Moj sin je cijelu sedmicu išao u školu, sjedio s drugom u klupi, u petak, poslije škole bio samo puno umoran, u subotu temperatura.... i niko drugi se nije zarazio, hvala Bogu...
Žao mi je
@storm nadam se da će tvoja mama proći s lakšim simptomima i brzo se oporaviti
Prije temperature izgleda da.osoba i nije zarazna...
Moj sin je cijelu sedmicu išao u školu, sjedio s drugom u klupi, u petak, poslije škole bio samo puno umoran, u subotu temperatura.... i niko drugi se nije zarazio, hvala Bogu...
4
2
2
2
İnsanın en iyi yoldaşı onu seven değil, anlayan kişidir. Anlamakla başlar yolculuk.
@Lana
Zao mi je..
Nemam rijeci utjehe osim da joj dragi Allah podari Dzennet a porodici i bližnjima sabur.
@Storm
Želim tvojoj mami svako dobro i da sto prije prebrodi.
Zao mi je..
@Storm
Želim tvojoj mami svako dobro i da sto prije prebrodi.
1
1
"Kimsenin fark edemeyeceği detayları görmeyi çok severim."
- hani_jong_un
- Pjur seks

- Reactions: 31200
ahaa komso pametovo tako ne postoji koronija i ta prica dok ga ne zakova za krevet dvije sedmice, sad promijenijo pricu
0
1811
E pa ja nisam pametovala,nego jednostavno nisam vjerovala.
@Bella_
1
1
Moraš da istreniraš svoj um da bude jači od tvojih osjećanja,ili ćeš izgubiti samog sebe.
Njemački doktor: Antivakseri bi trebali odbiti respirator i intenzivnu ako se zaraze

Index Magazin
Foto: EPA
NJEMAČKI liječnik Wolfram Henn smatra da bi ljudi koji ne žele dobiti cjepivo protiv koronavirusa trebali odustati od respiratora ili od intenzivnog liječenja ako se zaraze koronom. Genetičar također smatra da bi antivakseri sa sobom trebali nositi dokument koji objašnjava da ne žele biti cijepljeni.
"Tko želi izravno odbiti cijepljenje, trebao bi, molim vas, uvijek nositi dokument s natpisom: 'Ne želim se cijepiti! Želim prepustiti zaštitu protiv bolesti drugima! Želim, ako se razbolim, svoj krevet za intenzivnu njegu i respirator prepustiti drugima.'"
Liječnik je rekao da je sasvim u redu da su ljudi zabrinuti zbog cjepiva koje se pojavilo naizgled tako brzo. Ne smeta mu ako postoje oni koji imaju kritična, dobro istražena pitanja na koja žele dobiti odgovor.
Ljudi za koje nema vremena i razumijevanja su oni koji svoje podatke dobivaju iz grupa na Facebooku bez medicinskog uporišta.
"Hitno preporučujem tim 'alarmantima' da odu u najbližu bolnicu i prezentiraju svoje teorije zavjere liječnicima i medicinskim sestrama koji su upravo iscrpljeni došli s prenapučene jedinice za intenzivnu njegu", rekao je.
U odvojenom intervjuu za njemački WDR dr. Henn je objasnio da će liječnici uvijek liječiti bolesne ljude, uključujući i antivaksere.
Međutim, želi da oni koji su zabrinuti zbog cijepljenja shvate da je učinjeno puno posla kako bi se osiguralo sigurno cjepivo.
"Brzina nije naštetila kvaliteti i sigurnosti. Brzinu je omogućilo s jedne strane administrativno ubrzanje u postupku odobravanja, a s druge strane činjenica da je tempo ubrzan s ogromnim naporom koji je financirala država", rekao je.
"Potpuno je jasno da na kraju nitko neće odustati od liječenja u hitnim slučajevima. Poanta je u tome da ljudi koji su prebrzo i previše kritični govore protiv čega su, trebaju umjesto toga reći za što su. A ako se okrenu protiv nečega, onda bi stvarno trebali do kraja razmisliti o posljedicama svojih djela", smatra Henn.
1
1
Zašto muškarci više umiru od COVID-a 19?
Autor Alexander Freund | KORONA-PANDEMIJA
Muškarci, žene i djeca podjednako često su podložni zarazi koronavirusom. Ali muškarci imaju teži tijek bolesti i češće umiru od žena. Zašto su žene i djeca manje izloženi riziku od korone?
Od početka pandemije je bilo različitih nagađanja o tome zašto muškarci više oboljevaju od koronavirusa: muškarci manje obraćaju pažnju na svoje zdravlje, češće puše i manje jedu. Posebno starija generacija ima nezdrav način života. Pored toga, muškarci generalno kasno idu liječniku.
Trijaža: koga će se liječiti, a koga ne?
Nova meta-studija, objavljena 9. prosinca u stručnom časopisu Nature Communications, potvrđuje neke ranije rezultate istraživanja. Podaci istraživačke inicijative Global Health 50/50 iz više od 20 zemalja još u lipnju su pokazali da su žene podjednako često kao muškarci sklone infekciji. Ali muškarci često teže oboljevaju od kovida-19 i češće umiru. Što se tiče stope smrtnosti, odnos između žena i muškaraca je: jedna trećina u odnosu na dvije trećine.
Tu sigurno veliku ulogu igraju prethodna oboljenja. Na primjer, kod muškaraca je mnogo veća vjerojatnost da boluju od kardiovaskularnih bolesti, od kojih češće i umiru nego žena. Starosna struktura je takođe odlučujuća: Prema Institutu Robert Koch (RKI), najmanje dvostruko više muškaraca nego žena umrlo je u svim starosnim grupama zaključno sa onom od 70 do 79 godina. Tek nakon 79 godina izjednačava se odnos oboljelih žena i muškaraca i počev od starosne grupe 90 do 99 godina ponovo preokreće. RKI ne može navesti razloge za to.
ACE2 receptor
Moguće je da tu važnu ulogu ima ACE2 receptor jer služi kao svojevrsni prolaz za bolesti izazvane koronavirusom KOVID-19, SARS i MERS. Prema studiji Sveučilišnog medicinskog centra Groningen, ACE2 receptor se javlja u većim koncentracijama kod muškaraca.
Autor Alexander Freund | KORONA-PANDEMIJA
Muškarci, žene i djeca podjednako često su podložni zarazi koronavirusom. Ali muškarci imaju teži tijek bolesti i češće umiru od žena. Zašto su žene i djeca manje izloženi riziku od korone?
Od početka pandemije je bilo različitih nagađanja o tome zašto muškarci više oboljevaju od koronavirusa: muškarci manje obraćaju pažnju na svoje zdravlje, češće puše i manje jedu. Posebno starija generacija ima nezdrav način života. Pored toga, muškarci generalno kasno idu liječniku.
Trijaža: koga će se liječiti, a koga ne?
Nova meta-studija, objavljena 9. prosinca u stručnom časopisu Nature Communications, potvrđuje neke ranije rezultate istraživanja. Podaci istraživačke inicijative Global Health 50/50 iz više od 20 zemalja još u lipnju su pokazali da su žene podjednako često kao muškarci sklone infekciji. Ali muškarci često teže oboljevaju od kovida-19 i češće umiru. Što se tiče stope smrtnosti, odnos između žena i muškaraca je: jedna trećina u odnosu na dvije trećine.
Tu sigurno veliku ulogu igraju prethodna oboljenja. Na primjer, kod muškaraca je mnogo veća vjerojatnost da boluju od kardiovaskularnih bolesti, od kojih češće i umiru nego žena. Starosna struktura je takođe odlučujuća: Prema Institutu Robert Koch (RKI), najmanje dvostruko više muškaraca nego žena umrlo je u svim starosnim grupama zaključno sa onom od 70 do 79 godina. Tek nakon 79 godina izjednačava se odnos oboljelih žena i muškaraca i počev od starosne grupe 90 do 99 godina ponovo preokreće. RKI ne može navesti razloge za to.
ACE2 receptor
Moguće je da tu važnu ulogu ima ACE2 receptor jer služi kao svojevrsni prolaz za bolesti izazvane koronavirusom KOVID-19, SARS i MERS. Prema studiji Sveučilišnog medicinskog centra Groningen, ACE2 receptor se javlja u većim koncentracijama kod muškaraca.
1
1
Re: Njemački doktor: Antivakseri bi trebali odbiti respirator i intenzivnu ako se zaraze
Ne komentirate...
Iako sam "vaxxer"
ovo su opasne tvrdnje.
Ako nije ustavom, zakonom propisano, ne može se cijepiti nekoga, tko ne želi.
A još manje odbiti, ili umanjiti, zdravstveni tretman i pomoć...
I ovakvi su opasni, gotovo koliko i oni, koji bacaju teorije zavjera... Podijeliti će narod.
Iako sam "vaxxer"
Ako nije ustavom, zakonom propisano, ne može se cijepiti nekoga, tko ne želi.
A još manje odbiti, ili umanjiti, zdravstveni tretman i pomoć...
I ovakvi su opasni, gotovo koliko i oni, koji bacaju teorije zavjera... Podijeliti će narod.
0
Re: Njemački doktor: Antivakseri bi trebali odbiti respirator i intenzivnu ako se zaraze
Ja sam htio komentirati, ali ne znam sta. 
Izgubio sam svaku volju za pricom o ovome. Svejedno, ovo je slicno kao kad neko kaze da pusaci trebaju odbiti tretman za rak pluca uzrokovan pusenjem.
Placaju I antivakseri porez, pa tako i finaciraju zdravstveni sistem.
Izgubio sam svaku volju za pricom o ovome. Svejedno, ovo je slicno kao kad neko kaze da pusaci trebaju odbiti tretman za rak pluca uzrokovan pusenjem.
1
1
Upravo...Socrates je napisao/la: ↑23 dec 2020, 21:35 Ja sam htio komentirati, ali ne znam sta.
Ali događa se, da smo sve čvršći, generalno u stavovima...
Čitam komentare svuda, ljudi su sve iskljuciviji, dijelimo se...
Nema više ni da hoće netko pogledati nešto, osim ono, u šta je uvjeren...
0
Medicina napreduje svakodnevno,ako su sigurne one vakcine koje su nastale prije nekoliko desetljeca,zasto bih se sad brinuo.
Idiota na ovom svijetu ima previse koji vjeruju u razne gluposti.
Idiota na ovom svijetu ima previse koji vjeruju u razne gluposti.
0
Ne čitaju ljudi ništa, osim light čtiva...
Sretnem poznanika na FB...
Jaran mantra, kako sad za nepunu godinu, kad DOBRO ZNAMO, DA SE CJEPIVO RAZVIJA DESET GODINA?!
I to je mantra, gotovo, ne pomjeris ga, on čuo, amen.
Dzaba mu osam članaka pošalješ, o tome, da se za korona virus zna desetke godina, da je znanje i tehnologija naprijed otišlo, da ovaj put nema limita budžeta, administracija ekspresno radi...
Ne.
Deset godina treba, ostalo sve je Bill Gates smislio
Šta ćeš, okrenes se...
1
1
A jel.
Pa mogo bi Wolfram i zute trake podijeliti svima koji nece vakcinu i natjerati ih da je nose kad god izadju vani.
Korak dalje, nek napravi logore pa tamo ko god nece vakcinu.
Mnogo pametan Wolfram.
Pa mogo bi Wolfram i zute trake podijeliti svima koji nece vakcinu i natjerati ih da je nose kad god izadju vani.
Korak dalje, nek napravi logore pa tamo ko god nece vakcinu.
Mnogo pametan Wolfram.
1
1
Moj stric pametan bio strahovito oko toga...
Kae gripa k'o gripa, eno ga u bolnici od jučer na kisiku...
Zovem rodicu, šta je kako je... Kaže joj nema gdje ni mob napuniti, na hodniku mu krevet, sve krcato na covid odjelu...
Mislim se u sebi, bolje da ga ne puni, ionako samo gluposti čita na FB i širi dalje... Al ajd nije red, jel...
2
2
Hajd vjerovat da nije opasan,donekle razumijem,nije raja vidjela u bolnici.
Medjutim vjerovat da ne postoji,a vec je tu desetljecima je
Medjutim vjerovat da ne postoji,a vec je tu desetljecima je
2
2