Imunitet - sta je to?
Re: Imunitet - sta je to?
Hmmm, ja sam primjetila promjene uz gomilu vitamina koje uzimam... više one estetske...
Koza mi blista, kosa buja, obrve, trepavice... čak i nokti nisu više tako krhki kao prije...
Hranim se poprilično zdravo, i nisam ranije uzimala ništa od dodataka, ali osjetim razliku, zaista
Koza mi blista, kosa buja, obrve, trepavice... čak i nokti nisu više tako krhki kao prije...
Hranim se poprilično zdravo, i nisam ranije uzimala ništa od dodataka, ali osjetim razliku, zaista
4
3
1
İnsanın en iyi yoldaşı onu seven değil, anlayan kişidir. Anlamakla başlar yolculuk.
Re: Imunitet - sta je to?
Ja svakodnrvno uzmem
C vit 500 mg
D Vit 400 ij
I neke kapsule od divlje borovnice
C vit 500 mg
D Vit 400 ij
I neke kapsule od divlje borovnice
0
Re: Imunitet - sta je to?
https://suppleman.ba/product/multivitam ... x-gymbeam/
Ove cu sebi naruciti cim stare potrosim
Ove cu sebi naruciti cim stare potrosim
0
Re: Imunitet - sta je to?
Ma.ja samo.pojedinacno....nisam.nesto zagovornik ovi multi kompleksaAtomic je napisao/la: ↑17 dec 2020, 20:00 https://suppleman.ba/product/multivitam ... x-gymbeam/
Ove cu sebi naruciti cim stare potrosim
0
Re: Imunitet - sta je to?
Mozes da kazes neke od tih sto si koristilaDina je napisao/la: ↑17 dec 2020, 15:08 Hmmm, ja sam primjetila promjene uz gomilu vitamina koje uzimam... više one estetske...
Koza mi blista, kosa buja, obrve, trepavice... čak i nokti nisu više tako krhki kao prije...
Hranim se poprilično zdravo, i nisam ranije uzimala ništa od dodataka, ali osjetim razliku, zaista
0
Moraš da istreniraš svoj um da bude jači od tvojih osjećanja,ili ćeš izgubiti samog sebe.
Re: Imunitet - sta je to?
Lizozim – enzim budućnosti – važan faktor lokalnog imuniteta2 min čitanja
Autor: Silvija Rutalj, mag.pharm.
Grlobolja je jedan od najčešćih razloga posjete ljekarniku ili liječniku, posebno u zimskim mjesecima. Zbog direktnog kontakta s vanjskom okolinom, grlo je izloženo djelovanju kako nepovoljnih vanjskih faktora, kao što su suh i hladan zrak, tako i uzročnicima infekcija: virusima i bakterijama. Virusne upale grla znatno su češće i čine oko 80 % svih upala grla, a bakterijske svega 20 %. Postoji oko 200 različitih vrsta mikroorganizma koje mogu uzrokovati upalu grla, a imunitet koji stekne organizam u kontaktu s jednom vrstom ne štiti ga od druge vrste. To je razlog zbog kojeg se upale ponavljaju više puta tijekom godine, a kod osoba s oslabljenim imunitetom i više puta tijekom jedne sezone.
Opće stanje organizma i imuniteta, ali i lokalna otpornost sluznice usne šupljine predstavljaju važan faktor u zaštiti od uzročnika upala. S obzirom na to da usna šupljina predstavlja “ulazna vrata” za mikroorganizme iz vanjske okoline, slina sa svojim antimikrobnim proteinima predstavlja prvu liniju obrane domaćina sprečavajući prodor mikroorganizama. Lizozim sline jača lokalnu prirodnu otpornost tkiva i predstavlja značajan faktor nespecifične antimikrobne zaštite oralne sredine. Oralnu sluznicu štiti od kolonizacije mikroorganizmima i sprečava poremećaj ravnoteže normalne flore. Lizozim kao prirodni faktor lokalnog imuniteta sluznice djeluje antimikrobno, a sposobnost lizozima da razara bakterijske stanice osnova je njegovog naziva.
Zahvaljujući svom enzimatskom, ali i dodatnom neenzimatskom djelovanju, lizozim ima širok antimikrobni spektar, tj. djeluje na bakterije, viruse i gljivice. Bakterije osjetljive na djelovanje lizozima prvenstveno su Gram-pozitivne, zbog jedinstvene građe ćelijskog zida protiv kojeg lizozim pokazuje specifično enzimsko djelovanje, ali i pojedine Gram-negativne bakterije. Virusi na koje djeluje lizozim virusi su gripe i herpesa. Pored širokog antibakterijskog i antivirusnog djelovanja, lizozim pokazuje antimikotično djelovanje protiv gljivice Candida albicans. Može se zaključiti da lizozim pruža prirodnu zaštitu protiv mikroorganizama koji su najčešći uzročnici infektivnih bolesti kod čovjeka.
Pored antimikrobnog djelovanja, lizozim djeluje i antiinflamatorno, smanjujući upalnu reakciju, a time i oštećenje tkiva. Lizozim stabilizira membrane stanica koje sudjeluju u upalnoj reakciji, čime se sprečava oslobađanje tvari koje induciraju i promoviraju upalu te time oštećuju tkivo.
Lizozim pozitivno djeluje na proces regeneracije tkiva nakon upala ili kirurških intervencija potičući obnovu epitelnih stanica i fibroblasta, a smanjuje broj bakterijskih kolonija i infiltraciju tkiva upalnim stanicama. Kod djece s manjim titrom lizozima uočeno je sporije zarastanje postoperativne rane nakon tonzilektomije, kao i jače izraženi simptomi upale. Stimulacija fagocita od strane lizozima pomaže pri zarastanju rana i povlačenju upalnih i nekrotičnih procesa.
Imunomodulatorni efekti lizozima su direktni i indirektni; djeluje na stanice obrambenog sustava stimulacijom produkcije kemijskih posrednika visoke biološke i imunosne aktivnosti (interferoni, interleukini, faktori nekroze tumora). Lizozim potiče koordinaciju međusobnog djelovanja stanica imunosnog sustava, a uključen je u “čišćenje” organizma od štetnih komponenti imunosnog odgovora i toksičnih metabolita – proizvoda dezintegracije imunosnih kompleksa. Lizozim djeluje kao antioksidans jer sprečava nastanak slobodnih radikala i njihovo štetno djelovanje.
Dakle, lizozim je jedan od najvažnijih faktora nespecifične lokalne otpornosti, a njegova uloga u organizmu opravdava naziv “enzim budućnosti”.
Zbog svega navedenog, proizvodi koji sadrže lizozim desetljećima se uspješno koriste u liječenju grlobolje jer posjeduju široko antimikrobno djelovanje, smiruju upalni proces, pomažu u zarastanju rana i oštećenja sluznice usne šupljine, ubrzavaju ozdravljenje te štite sluznicu usne šupljine i grla.
“Otkriće lizozima pobudit će jednog dana veći interes od otkrića penicilina”. Ovo je rečenica slavnog nobelovca Alexandera Fleminga koji je 1922. godine otkrio ovaj enzim, a 6 godina poslije i penicilin.
Autor: Silvija Rutalj, mag.pharm.
Grlobolja je jedan od najčešćih razloga posjete ljekarniku ili liječniku, posebno u zimskim mjesecima. Zbog direktnog kontakta s vanjskom okolinom, grlo je izloženo djelovanju kako nepovoljnih vanjskih faktora, kao što su suh i hladan zrak, tako i uzročnicima infekcija: virusima i bakterijama. Virusne upale grla znatno su češće i čine oko 80 % svih upala grla, a bakterijske svega 20 %. Postoji oko 200 različitih vrsta mikroorganizma koje mogu uzrokovati upalu grla, a imunitet koji stekne organizam u kontaktu s jednom vrstom ne štiti ga od druge vrste. To je razlog zbog kojeg se upale ponavljaju više puta tijekom godine, a kod osoba s oslabljenim imunitetom i više puta tijekom jedne sezone.
Opće stanje organizma i imuniteta, ali i lokalna otpornost sluznice usne šupljine predstavljaju važan faktor u zaštiti od uzročnika upala. S obzirom na to da usna šupljina predstavlja “ulazna vrata” za mikroorganizme iz vanjske okoline, slina sa svojim antimikrobnim proteinima predstavlja prvu liniju obrane domaćina sprečavajući prodor mikroorganizama. Lizozim sline jača lokalnu prirodnu otpornost tkiva i predstavlja značajan faktor nespecifične antimikrobne zaštite oralne sredine. Oralnu sluznicu štiti od kolonizacije mikroorganizmima i sprečava poremećaj ravnoteže normalne flore. Lizozim kao prirodni faktor lokalnog imuniteta sluznice djeluje antimikrobno, a sposobnost lizozima da razara bakterijske stanice osnova je njegovog naziva.
Zahvaljujući svom enzimatskom, ali i dodatnom neenzimatskom djelovanju, lizozim ima širok antimikrobni spektar, tj. djeluje na bakterije, viruse i gljivice. Bakterije osjetljive na djelovanje lizozima prvenstveno su Gram-pozitivne, zbog jedinstvene građe ćelijskog zida protiv kojeg lizozim pokazuje specifično enzimsko djelovanje, ali i pojedine Gram-negativne bakterije. Virusi na koje djeluje lizozim virusi su gripe i herpesa. Pored širokog antibakterijskog i antivirusnog djelovanja, lizozim pokazuje antimikotično djelovanje protiv gljivice Candida albicans. Može se zaključiti da lizozim pruža prirodnu zaštitu protiv mikroorganizama koji su najčešći uzročnici infektivnih bolesti kod čovjeka.
Pored antimikrobnog djelovanja, lizozim djeluje i antiinflamatorno, smanjujući upalnu reakciju, a time i oštećenje tkiva. Lizozim stabilizira membrane stanica koje sudjeluju u upalnoj reakciji, čime se sprečava oslobađanje tvari koje induciraju i promoviraju upalu te time oštećuju tkivo.
Lizozim pozitivno djeluje na proces regeneracije tkiva nakon upala ili kirurških intervencija potičući obnovu epitelnih stanica i fibroblasta, a smanjuje broj bakterijskih kolonija i infiltraciju tkiva upalnim stanicama. Kod djece s manjim titrom lizozima uočeno je sporije zarastanje postoperativne rane nakon tonzilektomije, kao i jače izraženi simptomi upale. Stimulacija fagocita od strane lizozima pomaže pri zarastanju rana i povlačenju upalnih i nekrotičnih procesa.
Imunomodulatorni efekti lizozima su direktni i indirektni; djeluje na stanice obrambenog sustava stimulacijom produkcije kemijskih posrednika visoke biološke i imunosne aktivnosti (interferoni, interleukini, faktori nekroze tumora). Lizozim potiče koordinaciju međusobnog djelovanja stanica imunosnog sustava, a uključen je u “čišćenje” organizma od štetnih komponenti imunosnog odgovora i toksičnih metabolita – proizvoda dezintegracije imunosnih kompleksa. Lizozim djeluje kao antioksidans jer sprečava nastanak slobodnih radikala i njihovo štetno djelovanje.
Dakle, lizozim je jedan od najvažnijih faktora nespecifične lokalne otpornosti, a njegova uloga u organizmu opravdava naziv “enzim budućnosti”.
Zbog svega navedenog, proizvodi koji sadrže lizozim desetljećima se uspješno koriste u liječenju grlobolje jer posjeduju široko antimikrobno djelovanje, smiruju upalni proces, pomažu u zarastanju rana i oštećenja sluznice usne šupljine, ubrzavaju ozdravljenje te štite sluznicu usne šupljine i grla.
“Otkriće lizozima pobudit će jednog dana veći interes od otkrića penicilina”. Ovo je rečenica slavnog nobelovca Alexandera Fleminga koji je 1922. godine otkrio ovaj enzim, a 6 godina poslije i penicilin.
1
1
Re: Imunitet - sta je to?
C vitamin, D vitamin, zink, selen, B vitamin...Lana je napisao/la: ↑18 dec 2020, 00:22Mozes da kazes neke od tih sto si koristilaDina je napisao/la: ↑17 dec 2020, 15:08 Hmmm, ja sam primjetila promjene uz gomilu vitamina koje uzimam... više one estetske...
Koza mi blista, kosa buja, obrve, trepavice... čak i nokti nisu više tako krhki kao prije...
Hranim se poprilično zdravo, i nisam ranije uzimala ništa od dodataka, ali osjetim razliku, zaista
1
1
İnsanın en iyi yoldaşı onu seven değil, anlayan kişidir. Anlamakla başlar yolculuk.
Re: Imunitet - sta je to?
0
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
ALPHA ET OMEGA
Re: Imunitet - sta je to?
Vitamin D - besplatno ljekovito sredstvo
Postoji li sredstvo koje jača kosti, podiže imunitet i smanjuje podložnost šećernoj bolesti, visokom tlaku, srčanom udaru, raku i depresiji, a uz sve to još i besplatno?
Zvuči fantastično, no zapravo je realno!
To je vitamin D koji dobivamo tijekom izlaganja suncu.
Unatoč njegovoj velikoj dostupnosti, polovica stanovništva nema ga dovoljno u organizmu.
Vitamin D prisutan je u mnogim dijelovima tijela, gdje utječe na važne životne procese.
Odavna se zna da je ovaj vitamin bitan za zdravlje i snagu kostiju te da zbog njegovog nedostatka dolazi do razvoja rahitisa i osteoporoze.
Međutim, u novije je vrijeme uočena povezanost njegovog manjka s mnogim drugim bolestima poput dijabetesa, bolesti srca i krvnih žila, autoimunim bolestima, oslabljenim mentalnim funkcijama i nekim vrstama raka.
Dakle, koje dobrobiti za zdravlje donosi nam vitamin D?
1. Zdravlje kože
Ako primijetite da Vam je koža blijeda i bez sjaja, moguće je da imate nisku razinu vitamina D. Uzimanjem vitamina D uspješno se mogu smanjiti akne, povećati elastičnost kože, potaknuti proizvodnja kolagena i ublažiti tamne mrlje na koži.
Unosom vitamina D moguće je smanjiti opasnost od razvoja melanoma, po život opasnog raka kože, otkrilo je Stanfordsko sveučilište u SAD-u.
2. Rak dojke
Visoke doze vitamina D povezane su i s nižim rizikom od raka dojke.
Jedna je studija otkrila da spoj 1000 IU vitamina D i 1500 mg kalcija smanjuje stopu obolijevanja od ovog oblika karcinoma.
Ovo je istraživanje pokazalo da povećane doze vitamina D smanjuju izgled za razvoj karcinoma za 75%. U pola slučajeva vitamin D je sprječio rast već nastalih tumora dojke.
3. Dijabetes
Djeca koja u prvoj godini života dobivaju vitamin D3 imaju u idućih 30 godina 80 % nižu stopu obolijevanja od dijabetesa tipa 1.
Istraživanje je pokazalo da vitamin D smanjuje rizik i od dijabetesa tipa 2, osobito ako se uzima zajedno s kalcijem.
4. Kardiovaskularne bolesti
Irski su stručnjaci poručili da vitamin D povoljno djeluje na zdravlje srca i krvnih žila tako što regulira hormone koji utječu na krvni tlak i kontroliraju količinu kalcija u krvi.
Istraživanje provedeno na Harvardskom Sveučilištu otkrilo je da žene s niskim razinama vitamina D imaju 67% veći rizik od razvoja hipertenzije.
5. Mišićna slabost
Slabost mišića obično je posljedica manjka ovog vitamina, jer bez njega mišići ne funkcioniraju ispravno. Vitamin D odgovoran je za apsorpciju kalcija i fosfora u mišiće, čime se poboljšava mišićna kontrakcija.
Jedno je istraživanje pokazalo da se prehranom obogaćenom vitaminom D razvija veća mišićna masa.
6. Kronična bubrežna bolest
Dodavanje vitamina D potrebno je pacijentima s uznapredovalom bolesti bubrega.
Organizam bolesnika s ozbiljnom kroničnom bubrežnom bolesti nije u stanju proizvesti aktivan oblik vitamina D.
7. Gripa i prehlada
Manjak vitamina D donosi veću podložnost bolestima dišnih putova.
U studiji obavljenoj u Ujedinjenom Kraljevstvu otkriveno je da unos vitamina D uvelike smanjuje izglede za razvoj bolesti dišnog sustava kod djece.
8. Astma
Nedostatak vitamina D povezan je s povećanom osjetljivošću dišnih putova, slabijom funkcijom pluća te jačim napadima astme.
Vitamin D može smanjiti težinu napada astme. Ovi su napadi mnogo blaži kod ljudi koji uzimaju 1200 IU vitamina D dnevno.
9. Psorijaza
Istraživanja pokazuju da je vitamin D koristan i protiv psorijaze. Vitamin D djeluje tako da usporava abnormalni rast stanica kože i smanjuje lokalne upale.
Upotreba vitamina D povećava učinkovitost drugih tretmana protiv psorijaze.
10. Paradentoza
Kronična bolest desni izaziva oticanje i krvarenje, no vitamin D je može ublažiti.
Veća količina vitamina D stvara spojeve koji sadrže antimikrobna svojstva i smanjuju upalne procese u ustima.
11. Demencija
Znanstvenici s europskih sveučilišta utvrdili su da je vitamin D povezan s našim mentalnim funkcijama.
Studija na sveučilištu u Cambridgeu proučila je umne sposobnosti pacijenata prema nivou vitamina D u krvi. Otkrili su da osobe s najviše vitamina D imaju najbolje mentalne funkcije, dok najlošije su pokazale osobe s najvećim deficitom ovog vitamina.
12. Depresija
S nedostatkom vitamina D povezana je i depresija. Ljudi koji boluju od depresije obično su kućni tipovi, koji malo izlaze, ne vježbaju mnogo i ne hrane se dobro, što može dovesti do manjka ovog vitamina.
Pacijenti se obično osjećaju bolje kad uzimaju D vitamin.
Jedna je od njegovih funkcija povećavanje razine serotonina u mozgu, po srodnom principu po kojemu djeluju i antidepresivi.
Kako dobiti dovoljne količine vitamina D?
Razumno izlaganje sunčevoj svjetlosti je jednostavan i besplatan način da dobijete dovoljne količine vitamina D i poboljšate Vaše zdravlje. (To ne znači da se trebate sunčati na najjačoj vrućini, između 12 i 15 sati.)
Izlaganje suncu je zaista jedna od najmoćnijih terapija, čiji efekt premašuje djelovanje mnogih modernih lijekova.
1
1
Re: Imunitet - sta je to?
Jačanje imuniteta trebalo bi biti prioritet pri odabiru namirnica kroz dan, a u tome uvelike može pomoći i voće bogato željezom.
Željezo je u važan mineral u našem organizmu za razvoj i za dobar imunitet iako se taloži u malim količinama. Ovaj mineral nam je potreban za dobro zdravlje srca i krvnih žila jer doprinosi normalnom stvaranju crvenih krvnih stanica.
Zašto nam je potrebno voće bogato željezom?
Mineral željezo se u našem organizmu taloži u malim količinama, no i one su dostatne za ispunjavanje uloge u jačanju imuniteta i poboljšavanju zdravlja. Jedno od najvažnijih svojstava željeza je stvaranje crvenih krvnih stanica i hemoglobina. Upravo te stanice su zaslužne za pravilan transport kisika kroz cijelo tijelo, rast i diobu stanica. Nepravilan transport kisika, točnije, loše djelovanje crvenih krvnih stanica može utjecati na stvaranje bolesti žila, srca i mozga koje mogu biti pogubne. Dovoljna količina željeza kroz dan to može prevenirati.
Manjak željeza u organizmu može se očitovati smanjenom energijom i osjećajem umora, što se češće događa kod žena nego muškaraca, a nerijetko je i kod trudnica.
Ovo su još neki simptomi manjka željeza:
– vrtoglavica
– bljedilo lica
– jako lupanje srca
– listanje i slabi nokti
– osjećaj umora i malaksalosti
– pospanost
U početku simptomi ne moraju biti jasno vidljivi, no s vremenom mogu pogoršati kvalitetu života. U početku možete primjećivati da se brzo umarate nakon treninga ili dužeg hodanja, da češće hvatate dah ili da počinjete biti lošije koncentrirani zbog stalnog umora i osjećaja malaksalosti.
Ovakvi simptomi obično znače da osoba kroz dan nije unijela preporučenu dnevnu razinu željeza, što je do 15 mg u više doza. Preporučena dnevna doza razlikuje se kod muškaraca i žena te ovisi o godinama. Tako je za trudnice preporučena dnevna doza do oko 15 mg, a za odrasle muškarce oko 10 mg, za djecu i manje.
Nadomještanje željeza u krvi može se provoditi uz pomoć tableta i pripravaka poput šumećih tableta sa željezom. Srećom, osim pripravaka željeza postoje i brojni prirodni načini za poboljšanje razine ovog minerala u krvi, a to je voće bogato željezom.
Koje je voće bogato željezom?
Ako patite od problema preniskog željeza u krvi ili anemije, to ćete saznati nakon pretraga krvi te će vas liječnik uputiti na liječenje dodacima ako je to potrebno. Svakako preporučujemo da pratite upute liječnika, posebice kod trudnica, jer manjak željeza može uzrokovati dugoročne probleme. Međutim, ako želite održavati višu razinu ovog minerala i pomoći organizmu u svakodnevnom funkcioniranju, savjetuje se konzumiranje namirnica i voća bogato željezom.
Hrana bogata željezom se lako može uvrstiti u svakodnevni jelovnik. Među takvim namirnicama su prvenstveno nemasno crveno meso, iznutrice, jaja, orašasto voće, zeleno lisnato povrće i mahunarke. Iako voće općenito ne sadrži mnogo željeza, zbog drugih vitamina može pomoći u apsorbiraju tog minerala u organizam i povećati njegovu iskoristivost. Najbolji saveznik u tome su bobičasto voće te sušeno voće.
U nastavku donosimo voće bogato željezom.
1. Bobičasto voće – kupine, borovnice i aronija
Bobičasto voće tamne boje obično je bogato željezom, ali i vitaminom C. Odličan odabir voća bogatog željezom tako mogu biti bobice aronije od kojih se može raditi sok ili džem, kao i kupine te borovnice koje se mogu konzumirati svježe, u smoothiejima ili u obliku soka i pekmeza. Tako primjerice 100 grama aronije sadrži oko 90% preporučenog dnevnog unosa željeza zbog čega se često preporučuje anemičnim ljudima. Dobar odabir može biti i crni ribizl.
2. Cikla
Cikla je odavno poznato oružje protiv slabokrvnosti, a to najbolje do znanja daje njena tamna boja. Iako se radi o povrću, cikla se bez problema može uvrstiti u smoothieje uz drugo voće jer nema intenzivan okus. Iako cikla ne sadrži previsoku razinu željeza, sadrži kvalitetno željezo koje se može apsorbirati u našem organizmu i koje pomaže u čišćenju i izgradnji krvi.
3. Sušene grožđice
Mala količina sušenih grožđica može sadržavati oko 0,5 mg željeza, a ovo voće se vrlo lako uvrsti u svakodnevni jelovnik kao zdrava namirnica za grickanje između dva obroka. Grožđice se mogu dodavati u zobenu kašu, uz žitarice za doručak ili u smoothieje.
4. Šipak ili nar
Osim što je nar poznat po velikoj količini vitamina C, ovo voće sadrži željezo te se u jednom naru obično nalazi oko 2-5% dnevne preporučene doze ovog minerala. On tako može smanjiti simptome anemije i poboljšati razinu energije i ukloniti slabost uz pomoć željeza, ali i antioksidanasa.
5. Banana
Osim što sadrže vitamine A, B i C, banane u sebi imaju željeza koje se uz pomoć vitamina C i magnezija lakše apsorbira u organizam.
6. Datulje
Datulje, svježe ili sušene, odlično su voće bogato željezom. Oko 100 grama datulja sadrži oko 11% dnevne preporučene doze ovog minerala. Osim toga dobre su liječenje visokog krvnog tlaka i lošeg kolesterola, a vjeruje se i da zbog luteina mogu poboljšati zdravlje očiju.
7. Sušene šljive
Sušene šljive mogu biti dobar saveznik u poboljšavanju apsorbiranja željeza u organizmu zbog čega se savjetuje konzumirati ih uz drugo voće bogato željezom. Za to je zaslužan vitamin C kojeg također sadrže. Osim toga, šljive pomažu u poboljšavanju probave i čuvaju zdravlje srca.
Namirnice koje trebate izbjegavati ako imate nisko željezo
Dok konzumirate voće bogato željezom, trebate uzeti u obzir i ostale namirnice koje konzumirate kroz dan. Kako postoje one koje povećavaju razinu željeza u krvi, postoje i one koje otežavaju njegovu iskoristivost u organizmu, ali i one koje će utjecati na brzo izbacivanje željeza iz krvi.
Ako želite optimalnu apsorpciju željeza, ove namirnice trebate izbjegavati ili ih konzumirati u vremenskom razmaku od namirnica bogatih željezom:
– kava, čajevi i drugi napici bogati kofeinom
– hrana bogata vlaknima
– hrana iznimno bogata kalcijem
– rajčice
– mineralna voda
– mliječni proizvodi
Željezo je u važan mineral u našem organizmu za razvoj i za dobar imunitet iako se taloži u malim količinama. Ovaj mineral nam je potreban za dobro zdravlje srca i krvnih žila jer doprinosi normalnom stvaranju crvenih krvnih stanica.
Zašto nam je potrebno voće bogato željezom?
Mineral željezo se u našem organizmu taloži u malim količinama, no i one su dostatne za ispunjavanje uloge u jačanju imuniteta i poboljšavanju zdravlja. Jedno od najvažnijih svojstava željeza je stvaranje crvenih krvnih stanica i hemoglobina. Upravo te stanice su zaslužne za pravilan transport kisika kroz cijelo tijelo, rast i diobu stanica. Nepravilan transport kisika, točnije, loše djelovanje crvenih krvnih stanica može utjecati na stvaranje bolesti žila, srca i mozga koje mogu biti pogubne. Dovoljna količina željeza kroz dan to može prevenirati.
Manjak željeza u organizmu može se očitovati smanjenom energijom i osjećajem umora, što se češće događa kod žena nego muškaraca, a nerijetko je i kod trudnica.
Ovo su još neki simptomi manjka željeza:
– vrtoglavica
– bljedilo lica
– jako lupanje srca
– listanje i slabi nokti
– osjećaj umora i malaksalosti
– pospanost
U početku simptomi ne moraju biti jasno vidljivi, no s vremenom mogu pogoršati kvalitetu života. U početku možete primjećivati da se brzo umarate nakon treninga ili dužeg hodanja, da češće hvatate dah ili da počinjete biti lošije koncentrirani zbog stalnog umora i osjećaja malaksalosti.
Ovakvi simptomi obično znače da osoba kroz dan nije unijela preporučenu dnevnu razinu željeza, što je do 15 mg u više doza. Preporučena dnevna doza razlikuje se kod muškaraca i žena te ovisi o godinama. Tako je za trudnice preporučena dnevna doza do oko 15 mg, a za odrasle muškarce oko 10 mg, za djecu i manje.
Nadomještanje željeza u krvi može se provoditi uz pomoć tableta i pripravaka poput šumećih tableta sa željezom. Srećom, osim pripravaka željeza postoje i brojni prirodni načini za poboljšanje razine ovog minerala u krvi, a to je voće bogato željezom.
Koje je voće bogato željezom?
Ako patite od problema preniskog željeza u krvi ili anemije, to ćete saznati nakon pretraga krvi te će vas liječnik uputiti na liječenje dodacima ako je to potrebno. Svakako preporučujemo da pratite upute liječnika, posebice kod trudnica, jer manjak željeza može uzrokovati dugoročne probleme. Međutim, ako želite održavati višu razinu ovog minerala i pomoći organizmu u svakodnevnom funkcioniranju, savjetuje se konzumiranje namirnica i voća bogato željezom.
Hrana bogata željezom se lako može uvrstiti u svakodnevni jelovnik. Među takvim namirnicama su prvenstveno nemasno crveno meso, iznutrice, jaja, orašasto voće, zeleno lisnato povrće i mahunarke. Iako voće općenito ne sadrži mnogo željeza, zbog drugih vitamina može pomoći u apsorbiraju tog minerala u organizam i povećati njegovu iskoristivost. Najbolji saveznik u tome su bobičasto voće te sušeno voće.
U nastavku donosimo voće bogato željezom.
1. Bobičasto voće – kupine, borovnice i aronija
Bobičasto voće tamne boje obično je bogato željezom, ali i vitaminom C. Odličan odabir voća bogatog željezom tako mogu biti bobice aronije od kojih se može raditi sok ili džem, kao i kupine te borovnice koje se mogu konzumirati svježe, u smoothiejima ili u obliku soka i pekmeza. Tako primjerice 100 grama aronije sadrži oko 90% preporučenog dnevnog unosa željeza zbog čega se često preporučuje anemičnim ljudima. Dobar odabir može biti i crni ribizl.
2. Cikla
Cikla je odavno poznato oružje protiv slabokrvnosti, a to najbolje do znanja daje njena tamna boja. Iako se radi o povrću, cikla se bez problema može uvrstiti u smoothieje uz drugo voće jer nema intenzivan okus. Iako cikla ne sadrži previsoku razinu željeza, sadrži kvalitetno željezo koje se može apsorbirati u našem organizmu i koje pomaže u čišćenju i izgradnji krvi.
3. Sušene grožđice
Mala količina sušenih grožđica može sadržavati oko 0,5 mg željeza, a ovo voće se vrlo lako uvrsti u svakodnevni jelovnik kao zdrava namirnica za grickanje između dva obroka. Grožđice se mogu dodavati u zobenu kašu, uz žitarice za doručak ili u smoothieje.
4. Šipak ili nar
Osim što je nar poznat po velikoj količini vitamina C, ovo voće sadrži željezo te se u jednom naru obično nalazi oko 2-5% dnevne preporučene doze ovog minerala. On tako može smanjiti simptome anemije i poboljšati razinu energije i ukloniti slabost uz pomoć željeza, ali i antioksidanasa.
5. Banana
Osim što sadrže vitamine A, B i C, banane u sebi imaju željeza koje se uz pomoć vitamina C i magnezija lakše apsorbira u organizam.
6. Datulje
Datulje, svježe ili sušene, odlično su voće bogato željezom. Oko 100 grama datulja sadrži oko 11% dnevne preporučene doze ovog minerala. Osim toga dobre su liječenje visokog krvnog tlaka i lošeg kolesterola, a vjeruje se i da zbog luteina mogu poboljšati zdravlje očiju.
7. Sušene šljive
Sušene šljive mogu biti dobar saveznik u poboljšavanju apsorbiranja željeza u organizmu zbog čega se savjetuje konzumirati ih uz drugo voće bogato željezom. Za to je zaslužan vitamin C kojeg također sadrže. Osim toga, šljive pomažu u poboljšavanju probave i čuvaju zdravlje srca.
Namirnice koje trebate izbjegavati ako imate nisko željezo
Dok konzumirate voće bogato željezom, trebate uzeti u obzir i ostale namirnice koje konzumirate kroz dan. Kako postoje one koje povećavaju razinu željeza u krvi, postoje i one koje otežavaju njegovu iskoristivost u organizmu, ali i one koje će utjecati na brzo izbacivanje željeza iz krvi.
Ako želite optimalnu apsorpciju željeza, ove namirnice trebate izbjegavati ili ih konzumirati u vremenskom razmaku od namirnica bogatih željezom:
– kava, čajevi i drugi napici bogati kofeinom
– hrana bogata vlaknima
– hrana iznimno bogata kalcijem
– rajčice
– mineralna voda
– mliječni proizvodi
0
Re: Imunitet - sta je to?
Ovo su 3 noviteta za jačanje imuniteta:
Nijedna namirnica sama po sebi nema čarobnog učinka u zaštiti od infekcija kao niti dodaci prehrani. Kada govorimo o prevenciji bolesti izazvanoj koronavirusom potrebno je poštivati mjere, a zdravim stilom života omogućavamo našem imunološkom sustavu da pravilno funkcionira.
Osim uobičajenih namirnica punih vitamina i minerala, pomoći vam mogu i 3 noviteta za jačanje imuniteta pa na njih obratite pažnju.
EHINACEJA
Ehinaceja je moćna biljka s ljekovitim svojstvima. Upotreba ehinaceje preporučuje se kod poboljšanja imunološkog sistema te kao pomoć u borbi protiv infekcija. Ehinaceja je relativno dobro proučena ljekovita biljka koju svakako ima puno potencijala. Ima snažno imunomodulacijsko djelovanje te smanjuje upalu, a pokazuje i antioksidativne, protuupalne, antibakterijske i antifungalne učinke. Ehinaceja se može uzimati preventivno, ali i kod prehlada, viroza i gripe. S ehinacejom treba biti oprezan ako osoba boluje od autoimunih bolesti.
ASTRAGALUS
Astragalus je biljka koja se stoljećima koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini. Ima mnoge navodne zdravstvene dobrobiti, uključujući podršku imunitetu, odgađanje starenja i protuupalno djelovanje. Vjeruje se da astragalus utječe na odgađanje procesa povezanih sa starenjem i koristi se za liječenje raznih bolesti, poput umora, alergija i prehlade. Također se koristi kod bolesti srca, dijabetesa i drugih stanja. Astragalus sadrži korisne biljne spojeve koji mogu aktivirati naš imunološki sistem. Neki dokazi pokazuju da astragalus može povećati proizvodnju bijelih krvnih ćelija u tijelu, ćelija našeg imunološkog sistema odgovornih za borbu protiv bolesti i infekcija. Astragalus pokazuje potencijalno djelovanje kod borbe protiv infekcija izazvanih bakterijama i virusima, alergija, astmi, prehlada…
LAKTOFERIN
U posljednje vrijeme, kada govorimo o imunitetu, svjetla reflektora uperena su u laktoferin koji je relativna novost u pogledu utjecaja na imunitet čovjeka. Iako laktoferin proizvodi samo naše tijelo, kao sekreciju egzokrinih žlijezda (poput majčinog mlijeka ili suza), može se uzeti i kao suplement, gdje tada djeluje kao nutraceutik ili funkcionalan hrana. Laktoferin je protein koji služi u transportu željeza i pripada grupi transferina, a najbogatiji izvor laktoferina je kolostrum. Laktoferin djeluje pozitivno na naš imunološki sistem te se pokazao kao jedan od ključnih elemenata u borbi protiv prekomjerne upale i direktnoj imunološkoj funkciji domaćina za zaštitu od virusa i bakterija. Laktoferin služi kao prirodni regulator odbrane domaćina. To je jedan od prvih faktora koji oslobađaju neutrofili pri susretu s patogenima. Laktoferin ima centralnu ulogu u imunitetu domaćina.
Nijedna namirnica sama po sebi nema čarobnog učinka u zaštiti od infekcija kao niti dodaci prehrani. Kada govorimo o prevenciji bolesti izazvanoj koronavirusom potrebno je poštivati mjere, a zdravim stilom života omogućavamo našem imunološkom sustavu da pravilno funkcionira.
Osim uobičajenih namirnica punih vitamina i minerala, pomoći vam mogu i 3 noviteta za jačanje imuniteta pa na njih obratite pažnju.
EHINACEJA
Ehinaceja je moćna biljka s ljekovitim svojstvima. Upotreba ehinaceje preporučuje se kod poboljšanja imunološkog sistema te kao pomoć u borbi protiv infekcija. Ehinaceja je relativno dobro proučena ljekovita biljka koju svakako ima puno potencijala. Ima snažno imunomodulacijsko djelovanje te smanjuje upalu, a pokazuje i antioksidativne, protuupalne, antibakterijske i antifungalne učinke. Ehinaceja se može uzimati preventivno, ali i kod prehlada, viroza i gripe. S ehinacejom treba biti oprezan ako osoba boluje od autoimunih bolesti.
ASTRAGALUS
Astragalus je biljka koja se stoljećima koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini. Ima mnoge navodne zdravstvene dobrobiti, uključujući podršku imunitetu, odgađanje starenja i protuupalno djelovanje. Vjeruje se da astragalus utječe na odgađanje procesa povezanih sa starenjem i koristi se za liječenje raznih bolesti, poput umora, alergija i prehlade. Također se koristi kod bolesti srca, dijabetesa i drugih stanja. Astragalus sadrži korisne biljne spojeve koji mogu aktivirati naš imunološki sistem. Neki dokazi pokazuju da astragalus može povećati proizvodnju bijelih krvnih ćelija u tijelu, ćelija našeg imunološkog sistema odgovornih za borbu protiv bolesti i infekcija. Astragalus pokazuje potencijalno djelovanje kod borbe protiv infekcija izazvanih bakterijama i virusima, alergija, astmi, prehlada…
LAKTOFERIN
U posljednje vrijeme, kada govorimo o imunitetu, svjetla reflektora uperena su u laktoferin koji je relativna novost u pogledu utjecaja na imunitet čovjeka. Iako laktoferin proizvodi samo naše tijelo, kao sekreciju egzokrinih žlijezda (poput majčinog mlijeka ili suza), može se uzeti i kao suplement, gdje tada djeluje kao nutraceutik ili funkcionalan hrana. Laktoferin je protein koji služi u transportu željeza i pripada grupi transferina, a najbogatiji izvor laktoferina je kolostrum. Laktoferin djeluje pozitivno na naš imunološki sistem te se pokazao kao jedan od ključnih elemenata u borbi protiv prekomjerne upale i direktnoj imunološkoj funkciji domaćina za zaštitu od virusa i bakterija. Laktoferin služi kao prirodni regulator odbrane domaćina. To je jedan od prvih faktora koji oslobađaju neutrofili pri susretu s patogenima. Laktoferin ima centralnu ulogu u imunitetu domaćina.
0