Intuicija

Iskra
PRObehar
PRObehar
Reactions: 34237

Intuicija

Post Postao/la Iskra »

"Šta je intuicija? Pojam za koji često čujemo u svakodnevnom životu, gde se poistovećuje ili povezuje sa šestim čulom, podsvešću, unutrašnjim glasom, predosećanjem, predviđanjem, ali koji u psihologiji i filozofiji, premda dosta razmatran i izučavan, ipak nije do kraja razjašnjen i jednoznačno određen."

"Poznati švajcarski psiholog Karl Gustav Jung navodi intuiciju kao jednu od četiri psihičke funkcije, pored opažanja, mišljenja i osećanja. Prema njegovoj teoriji, inuticija je iracionala psihička funkcija koja predstavlja nesvesno opažanje i vrstu nesvesnog razumevanja određenih sadržaja." On još kaže

intuicija je proces koji pruža čoveku sposobnost da poseduje znanje o nečemu i da to znanje stekne neposredno, bez analitičkog razmišljanja, pri čemu predstavlja sponu između svesnog i nesvesnog dela ljudskog uma, kao i između instinkta i razuma.

Imate li ju, koliko joj vjerujete?

Ja sebe smatram veoma intuitivnom osobom, ne vara me.iz razloga što mi se ni ne javlja ukoliko baš nešto nije ok. Ne znam.kako se to dešava ni zašto.
2
2 slika
Miss Y.
Tersy blonde
Tersy blonde
Reactions: 21594

Re: Intuicija

Post Postao/la Miss Y. »

Imam jako razvijenu intuiciju.
Nekad sam to potiskivala al se puno puta ispostavila tačnom da sad htjela ne htjela je pažljivo osluškujem.
2
2 slika
Ters je ”čovjek koji je uvijek upravu, al’ drugi to ne razumiju”- A.Sidran

:missy
storm
Administrator
Reactions: 38022

Post Postao/la storm »

Dobra definicija "spona izmedju savjesnog i nesvjesnog" dijela razuma, razmišljanja...
I mislim da se sa godinama pojačava, ukoliko joj dopustimo i osluhnemo sebi...

Sve više i više znam neke rasplete, vjerojatno to i dijelom iskustva ide... No nije najbitnije kod intuicije.
1
1 slika
Iskra
PRObehar
PRObehar
Reactions: 34237

Post Postao/la Iskra »

Miss Y. je napisao/la: 26 sep 2020, 21:20 Imam jako razvijenu intuiciju.
Nekad sam to potiskivala al se puno puta ispostavila tačnom da sad htjela ne htjela je pažljivo osluškujem.

Šta misliš...odakle nam to "osjecanje"...antropoliski ja intuiciju povezujem sa nagonom za preživljavanje, evolucijski svedeno na minimum i to je to.
1
1 slika
Miss Y.
Tersy blonde
Tersy blonde
Reactions: 21594

Post Postao/la Miss Y. »

Iskra je napisao/la: 26 sep 2020, 21:29

Šta misliš...odakle nam to "osjecanje"...antropoliski ja intuiciju povezujem sa nagonom za preživljavanje, evolucijski svedeno na minimum i to je to.
Ovisno s kojeg aspekta gledas, sve je to neki išaret. Reakcija razuma i organizma na neke stvari koje se povrsno i ne vide.
Koliko jako poznajes sebe toliko dobro prepoznas i osluškujes intuiciju.
Iskreno, često bi voljela da me prevari, ali rijetko se desi.
1
1 slika
Ters je ”čovjek koji je uvijek upravu, al’ drugi to ne razumiju”- A.Sidran

:missy
storm
Administrator
Reactions: 38022

Post Postao/la storm »

Teško bi čovjek prošao evoluciju, bez iste... Tako da mi je to smisleno...
Borim se sa mišlju, da li je čovjek bio prije više intuitivan, ili je sad?
Ipak smo sad svjesniji sebe, čitamo puno više nego naši preci, nekad je to bilo rezervirano za elitu, a sve je to trening...
Sa druge smo strane uljuljani u neku sigurnost, otupjele nas sve te informacije, ritam života... Imamo pravo na grešku... Čovjek kroz povijest, često je na prvu, skupo platio manjak intuicije...
0
R4IN
Sajber kurajber
Sajber kurajber
Reactions: 8651

Post Postao/la R4IN »

Vise logika nego intuicija, ode baba u shumu a pod jednom miskom times a pod drugom cajtung, a baba ne nezna ni engelski ni njemacki logicno da ode srati :zbunj
1
1 slika
ALPHA ET OMEGA🔥
Fatih
PRObehar
PRObehar
Reactions: 6876

Post Postao/la Fatih »

Ja procita "Institucija". Rekoh, bas su kreativni u naslovima tema. :D
1
1 slika
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
Fatih
PRObehar
PRObehar
Reactions: 6876

Post Postao/la Fatih »

Aaa...evolucija. Da, da. Zapisano. :cita
0
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
Heidi
Lemon Addict
Lemon Addict
Reactions: 27203

Post Postao/la Heidi »

Intuiciju dozviljavam kao direktan pristup znanju koje postoji izvan naseg razuma, nesto kao perspektiva duse, nase najvise Ja.

Ego ili razum se cesto odluce protiv glasa duse iz straha da nesto ne izgube ili propuste I kroz to nikako ne mogu razumjeti poticaje intuicije. Moze pristupiti samo svjesno pohranjenim informacijama, koje su ogranicene u odnosu na podatke nase podsvijesti.

I Einstein je rekao da je intuicija bozanski dar, a razum vjeran sluga. Paradoksalno je da smo danas poceli postovati slugu I skrnaviti bozanski dar.

Mnogi umjetnici I naucnici su stvarali djela I otkrivali svijet iz intuicije. Sjetih se, Karpov je jednom izjavio, kad bi poceo da razmislja o potezima I iskljuci intuiciju, poceo bi da gubi.

Ako posmatramo iz ugla, da smo zivjeli vise zivota, moze se objasniti unutarnja baza podataka.

Intuciju mozemo povezati I sa nasom genetikom, nasim precima I informacijom u krvi.

Sve u svemu, za zivot iz intuicije je potrebna visa svijest, hrabrost I povjerenje u sebe.
0
Čuvarkuća
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 3087

Post Postao/la Čuvarkuća »

Ne vodim se uvijek intuicijom, koji put me znala i prevariti. Mada, u nekim težim izazovima, radila je super.
0
"Treba otimati radost danima što bježe".
vjesticanametli
PRObehar
PRObehar
Reactions: 13963

Post Postao/la vjesticanametli »

InstitucJa rijetko vara. Do sada 2x.....inace je slusam🤷‍♀️
0
Dina
Queen's gambit
Queen's gambit
Reactions: 10348

Post Postao/la Dina »

Do sada se uvijek pokazala tačnom i pokajala sam se svaki put kada sam je ignorisala...
1
1 slika
İnsanın en iyi yoldaşı onu seven değil, anlayan kişidir. Anlamakla başlar yolculuk.
lejlamo
Komorebi
Komorebi
Reactions: 13993

Post Postao/la lejlamo »

može li biti da se intuicija temelji na nekakvom transgeneracijskom prenosu modela ponašanja i iskustva?

ono putem dnk zapisa i to, genetski prenos kojeg smo dobili sa svim ostalim materijalom i, kako nije nastao pod uticajem isključivo vlastitog iskustva i promišljanja, javi se kao to neko šesto čulo?
0
Max
PRObehar
PRObehar
Reactions: 23349

Post Postao/la Max »

mene moja institucija nikad ne vara...
0
I say what I think, I think what I say
Username
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 4010

Post Postao/la Username »

Imam intuiciju da cete dobit dislajk uskoro
0
Ommadawn
Florida Man
Florida Man
Reactions: 17344

Post Postao/la Ommadawn »

Ja mislim da se to bazira samo na vlastitom iskustvu i saznanju, te razvijenom sposobnoscu za analiziranje.
1
1 slika
Reci hodža - Džennet il’ Džehennem?
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Odgovori

Natrag na “Psihologija”