Jutros sam dobre volje, iskorisite to poziivno...
Hoću da kažem! (2020. - 2025.)
Re: Hoću da kažem!
D.J
ali nemojte previse... 
6
5
1
1
- lejlamo
- Komorebi

- Reactions: 13993
Tu sam se nepotrebno pogresno izrazio. Ne mora to biti zloupotreba u klasicnom smislu.
Jer je zloupotreba pregruba rijec za svaku situaciju koju mogu zamisliti.
Upotrijebiti ljude kao sredstvo da dodjes do cilja je mozda najbolji izraz. Umjesto da svakoga gledas kao cilj "in itself", kako su preveli Kanta na engleski.
Recimo, prijatelj si sa nekim jer je tebi vazno da imas barem jednog prijatelja, a ne zato sto je ta osoba zasluzila da u tebi ima iskrenog prijatelja.
Mogu ja i ostrije primjere. I u vezi braka, i u vezi roditeljstva i u vezi mnogih drugih stvari.
Recimo, ljudi nekad ulaze u brak jer im je "konacno vrijeme" (cilj) i onda udju u brak sa osobom (sredstvo) za koju nisu sigurni da je vole toliko.
0
Tražili smo se po prethodnim životima
Znaci kad ze neko koristi bez da ti plati to je zloupotreba , a kad si plaćen onda je upotreba.
0
- lejlamo
- Komorebi

ja tako ne razumijem
novac za mene ne igra neku ulogu u upotrebi i zloupotrebi.
0
Ne bih rekao da smo se dogovorili da je to neophodno istina.
Izmedju upotrebe i zloupotrebe ljudi u ovom kontekstu nema razlike.
Ne bi trebali ni upotrijebljavati ljude da bi dosli do cilja. A sad se pitam da li je opravdano cak i ako im kazemo istinu.
Izmedju upotrebe i zloupotrebe ljudi u ovom kontekstu nema razlike.
Ne bi trebali ni upotrijebljavati ljude da bi dosli do cilja. A sad se pitam da li je opravdano cak i ako im kazemo istinu.
0
- lejlamo
- Komorebi

pa upotrebljavamo.Socrates je napisao/la: ↑28 jan 2021, 08:37
Tu sam se nepotrebno pogresno izrazio. Ne mora to biti zloupotreba u klasicnom smislu.
Upotrijebiti ljude kao sredstvo da dodjes do cilja je mozda najbolji izraz. Umjesto da svakoga gledas kao cilj "in itself", kako su preveli Kanta na engleski.
Recimo, prijatelj si sa nekim jer je tebi vazno da imas barem jednog prijatelja, a ne zato sto je ta osoba zasluzila da u tebi ima iskrenog prijatelja.
Mogu ja i ostrije primjere. I u vezi braka, i u vezi roditeljstva i u vezi mnogih drugih stvari.
Recimo, ljudi nekad ulaze u brak jer im je "konacno vrijeme" (cilj) i onda udju u brak sa osobom (sredstvo) za koju nisu sigurni da je vole toliko.![]()
prosto je takva postavka da upotrebljavamo ljudske sposobnosti koje nude, a nama trebaju u tom momentu za neki cilj, to je dvosmjeran proces, i nas/naše sposobnosti upotrebljavaju drugi.
e, sad, to oko prijatelja, partnera i djece, radimo i to. to jesu ozbiljniji primjeri i zavisi od stepena svjesnosti svake osobe o tome šta i zašto radi i je li okej s tim...ja se u takvim situacijama ne bih osjećala dobro. imala sam iskustvo u ranijoj mladosti, često sam mijenjala mjesta boravka i baš oko tih druženja.....družila sam se s nekim osobama samo zato što nisam imala bolje u momentu i nisam se osjećala ugodno...
to bih već možda mogla nazvati zloupotrebom
0
- lejlamo
- Komorebi

Ma rano ste poceli...odoh sta napisati o ovom multisistemskom inflamatornom sindromu, ako mi se bude dalo
0
Po mom shvatanju upravo boldirano je razlika između upotrebe i zlouptrebe.Socrates je napisao/la: ↑28 jan 2021, 08:37Tu sam se nepotrebno pogresno izrazio. Ne mora to biti zloupotreba u klasicnom smislu.
Recimo, ljudi nekad ulaze u brak jer im je "konacno vrijeme" (cilj) i onda udju u brak sa osobom (sredstvo) za koju nisu sigurni da je vole toliko.![]()
Upotreba - koristiti sredstvo bez sigurnosti za ostvarenje cilja.
Zloupotreba - koristiti sredstvo sa sigurnošću za ostvarenje cilja.
Znači kad upotrebljavaš ideš ka cilju ali nisi siguran da će biti i ostvaren, a kada zloupotrebljavaš upotrebljavaš sredstvo, bez obzira na njegovo stanje, jer znaš da bez njega sigurno nećeš ostvariti cilj, pa makar i na štetu sredstva.
0
Dragulj ne gubi vrijednost i kad padne u blato, a prašina ostaje prašina i kad se do neba digne
Da, postavka je da upotrijebljavamo ljude svakodnevno, ali kad ih iskljucivo upotrijebljavamo da dodjemo do cilja, onda je to kao pogresno.
Ovo je jedna od tema gdje ne mogu najspretnije na nasem.
An end sam preveo kao cilj, i to je valjda tacno.
Jer u ovom primjeru ne znaci kraj. Mozda sam trebao prevesti kao krajnji cilj.
I ima li uopste razlike?
Ovo je jedna od tema gdje ne mogu najspretnije na nasem.
An end sam preveo kao cilj, i to je valjda tacno.
Jer u ovom primjeru ne znaci kraj. Mozda sam trebao prevesti kao krajnji cilj.
I ima li uopste razlike?
0
Evo vam pitanje
Da li se osjecate iskoristemo?
Zasto?
Smeta li vam.to?
Sta cinite po tom pitannu?
Da li se osjecate iskoristemo?
Zasto?
Smeta li vam.to?