Zasto bi ti zelio imati 4 zene? Koje uslove moras ispuniti za poligamni brak?Fatih je napisao/la: ↑15 feb 2021, 19:56Korkutov prijevod los?Crvena Nit je napisao/la: ↑15 feb 2021, 19:50
To je los prijevod!
Zato koristim englesku interpretaciju Kur'ana.OK. Ako kazes "u odredjenim situacijama samo", mozes li navesti te situacije? Ili evo, bicu kao virtuelni pokusni kunic, zasto bi recimo meni bilo zabranjeno da imam dvije zene? Ili tri, cetiri? Imaj na umu, da sam ja na stavu da je tesko naci nekoga, sa svime sto mora da ima (ne mislim samo na materijalno) da bi ispunio uslove da moze da ima vise od jedne zene - naime, tu je potreban iznimno jak iman, pa onda jos mnogo toga.
Žena u islamu
- Crvena Nit
- Etablirani član

- Reactions: 2219
Re: Žena u islamu
0
- Crvena Nit
- Etablirani član

Postojanje restrikcija su upravo indirektni oblici zabrane za poligamni brak svakodnevnice 21 stoljeca.Fatih je napisao/la: ↑15 feb 2021, 20:08Restrikcije, da. Ali ne i zabranu. I opet da ponovim, jasno je o kojoj se restrikciji radi. A nasu prirodu je ustanovio Allah, tako da je i postavio zabrane za neke stvari koje su u covjekovoj naravi, ali, razlog tome nije ova tema.Crvena Nit je napisao/la: ↑15 feb 2021, 20:05
Kur'an tvrdi upravo suprotno, mora postojati vanredna situacija. Arapi su zivjeli okruzeni poligamijom prije objave Islama, ali Kur'an je prvi postavio restrikcije poligamnom braku, i podrzao monogamni brak. Cudno bi bilo da je Allah protiv ljudske prirode!
Uh, vi zene brzo zamorite insana. Moracu malo pauzirati.![]()
Da li je u prirodi osobe dijeliti bracnog partnera?
0
Ne bih. Vec sam rekao, da ne mislim da ispunjavam uslove, kao i vecina. Ali, ne bih ionako, i da isppunjavam jer to nije naredba, samo dopustenje. Uslovi su 'jednostavni". Sve svoje moras da raspodijelis ravnomjerno izmedju zena. SVE. Sad zamisli, o koliko stvari se tu radi. Materijalnih i onih drugih, kao vrijeme, paznja i sl.Crvena Nit je napisao/la: ↑15 feb 2021, 20:09Zasto bi ti zelio imati 4 zene? Koje uslove moras ispuniti za poligamni brak?Fatih je napisao/la: ↑15 feb 2021, 19:56
Korkutov prijevod los?OK. Ako kazes "u odredjenim situacijama samo", mozes li navesti te situacije? Ili evo, bicu kao virtuelni pokusni kunic, zasto bi recimo meni bilo zabranjeno da imam dvije zene? Ili tri, cetiri? Imaj na umu, da sam ja na stavu da je tesko naci nekoga, sa svime sto mora da ima (ne mislim samo na materijalno) da bi ispunio uslove da moze da ima vise od jedne zene - naime, tu je potreban iznimno jak iman, pa onda jos mnogo toga.
0
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
- Crvena Nit
- Etablirani član

Uslovi nisu spomenuti u Kur' anu, a razumljivo da nema osobe koja ce uzivati poligamni brak kao monogamni brak.Fatih je napisao/la: ↑15 feb 2021, 20:15Ne bih. Vec sam rekao, da ne mislim da ispunjavam uslove, kao i vecina. Ali, ne bih ionako, i da isppunjavam jer to nije naredba, samo dopustenje. Uslovi su 'jednostavni". Sve svoje moras da raspodijelis ravnomjerno izmedju zena. SVE. Sad zamisli, o koliko stvari se tu radi. Materijalnih i onih drugih, kao vrijeme, paznja i sl.Crvena Nit je napisao/la: ↑15 feb 2021, 20:09
Zasto bi ti zelio imati 4 zene? Koje uslove moras ispuniti za poligamni brak?
Kvisko pitanje: Zasto u nasim prijevodima Kur'ana ne prijevode imena Sudnjih Dana?
0
Eh, ovako, nemoj da se naljutis. Ali, ja na ovo nemam sta da dodam. Ovo je kontradiktorno islamskom ucenju i Kur'anu, te zaista ne zelim uopste da ne to odgovoram bilo sta (boldovano iz konstatacije).Crvena Nit je napisao/la: ↑15 feb 2021, 20:13Postojanje restrikcija su upravo indirektni oblici zabrane za poligamni brak svakodnevnice 21 stoljeca.Fatih je napisao/la: ↑15 feb 2021, 20:08
Restrikcije, da. Ali ne i zabranu. I opet da ponovim, jasno je o kojoj se restrikciji radi. A nasu prirodu je ustanovio Allah, tako da je i postavio zabrane za neke stvari koje su u covjekovoj naravi, ali, razlog tome nije ova tema.
Uh, vi zene brzo zamorite insana. Moracu malo pauzirati.![]()
Sto se pitanja tice, ako cu odgovarati kao musliman ili odgovoriti u skladu sa islamskim vjerovanjem, to pitanje zaista nije za mene, niti bilo kog covjeka. Ono sto je Allah ostavio kao dozvoljeno, ja ne dovodim u pitanje, pokusavajuci da to objasnim vlastitim, ljudskim rezonovanjem. Halali, nije izbjegavanje odgovora, jednostavno, ne zelim da raspravljam o necemu, sto uopste "nije moje" da razmisljam.
Mogao bih i ja postaviti pitanje" a zar nije?". Ali, kako rekoh, to nije za diskusiju, ukoliko islam ima vec propis o tome. Filozofija, psihologija, sta god, mogu se baviti time. Ja ne.
0
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
Kako nisu? Nisu uslovi, jeste samo jedina PREPREKA. To je to. A pitanje, zaista mislim da nema ni potrebe za tim, pogotovo sto su neka od imena bila nepoznata i ashabima, dok im Poslanik s.a.v.s nije rekao da je to naziv za Sudnji dan. Svako ime/izraz u konacnici, ima isto znacenje. Zato se ispravno i kaze "prevod znacenja Kur'ana", ne "prevod Kur'ana".Crvena Nit je napisao/la: ↑15 feb 2021, 20:20Uslovi nisu spomenuti u Kur' anu, a razumljivo da nema osobe koja ce uzivati poligamni brak kao monogamni brak.Fatih je napisao/la: ↑15 feb 2021, 20:15
Ne bih. Vec sam rekao, da ne mislim da ispunjavam uslove, kao i vecina. Ali, ne bih ionako, i da isppunjavam jer to nije naredba, samo dopustenje. Uslovi su 'jednostavni". Sve svoje moras da raspodijelis ravnomjerno izmedju zena. SVE. Sad zamisli, o koliko stvari se tu radi. Materijalnih i onih drugih, kao vrijeme, paznja i sl.
Kvisko pitanje: Zasto u nasim prijevodima Kur'ana ne prijevode imena Sudnjih Dana?
0
- Crvena Nit
- Etablirani član

Nemam razlog za ljutnju, ali tvrdis nesto sto su drugi tako interpretirali Bozije Rijeci, a za tocnost istih nema adekvatnog obrazlozenja.Fatih je napisao/la: ↑15 feb 2021, 20:23Eh, ovako, nemoj da se naljutis. Ali, ja na ovo nemam sta da dodam. Ovo je kontradiktivno islamskom ucenju i Kur'anu, te zaista ne zelim uopste da ne to odgovoram bilo sta (boldovano iz konstatacije).Crvena Nit je napisao/la: ↑15 feb 2021, 20:13
Postojanje restrikcija su upravo indirektni oblici zabrane za poligamni brak svakodnevnice 21 stoljeca.
Sto se pitanja tice, ako cu odgovarati kao musliman ili odgovoriti u skladu sa islamskim vjerovanjem, to pitanje zaista nije za mene, niti bilo kog covjeka. Ono sto je Allah ostavio kao dozvoljeno, ja ne dovodim u pitanje, pokusavajuci da to objasnim vlastitim, ljudskim rezonovanjem. Halali, nije izbjegavanje odgovora, jednostavno, ne zelim da raspravljam o necemu, sto uopste "nije moje" da razmisljam.
Mogao bih i ja postaviti pitanje" a zar nije?". Ali, kako rekoh, to nije za diskusiju, ukoliko islam ima vec propis o tome. Filozofija, psihologija, sta god, mogu se baviti time. Ja ne.![]()
0
- Crvena Nit
- Etablirani član

Vecina vjernika u BiH nema pojma o imenima Sudnjeg Dana, i to je jednostavno pogresno primjenjeno tokom prijevoda, a cak ni nema obrazlozenja! Obrazlozenje bi trebalo postojati, jer svako ime dodaje poseban efekat znacenja Sudnjeg Dana.Fatih je napisao/la: ↑15 feb 2021, 20:28Kako nisu? Nisu uslovi, jeste samo jedina PREPREKA. To je to. A pitanje, zaista mislim da nema ni potrebe za tim, pogotovo sto su neka od imena bila nepoznata i ashabima, dok im Poslanik s.a.v.s nije rekao da je to naziv za Sudnji dan. Svako ime/izraz u konacnici, ima isto znacenje. Zato se ispravno i kaze "prevod znacenja Kur'ana", ne "prevod Kur'ana".Crvena Nit je napisao/la: ↑15 feb 2021, 20:20
Uslovi nisu spomenuti u Kur' anu, a razumljivo da nema osobe koja ce uzivati poligamni brak kao monogamni brak.
0
Ma ne, mislim da nakon tolikih prevoda, ne mogu bas svi grijesiti. A za razlicitu interpretaciju ajeta od nekih ljudi, to ti dajem za pravo. Desavalo se i desava se i danas. Ali, mislim nikada oko ovog ajeta, o kom pisemo, jer, on zaista ne otvara mnogo mogucnosti, da ga neko namjerno interpretira pogresno. Mislim, poprilicno su tu stvari jasne.Crvena Nit je napisao/la: ↑15 feb 2021, 20:30Nemam razlog za ljutnju, ali tvrdis nesto sto su drugi tako interpretirali Bozije Rijeci, a za tocnost istih nema adekvatnog obrazlozenja.Fatih je napisao/la: ↑15 feb 2021, 20:23
Eh, ovako, nemoj da se naljutis. Ali, ja na ovo nemam sta da dodam. Ovo je kontradiktivno islamskom ucenju i Kur'anu, te zaista ne zelim uopste da ne to odgovoram bilo sta (boldovano iz konstatacije).
Mogao bih i ja postaviti pitanje" a zar nije?". Ali, kako rekoh, to nije za diskusiju, ukoliko islam ima vec propis o tome. Filozofija, psihologija, sta god, mogu se baviti time. Ja ne.![]()
0
Nar, Sekar, Dzehim... sta mijenjaju ova imena, ako znamo da se misli na Dzehennem? Kao i recimo, ed-Duhan, El-Vakia, el-Hakka el-Kijame ez-Zilzal, kada znamo i upoznati smo sa svim strahotama Sudnjeg dana? (Imena sura ponekad, kao ovdje).Crvena Nit je napisao/la: ↑15 feb 2021, 20:34Vecina vjernika u BiH nema pojma o imenima Sudnjeg Dana, i to je jednostavno pogresno primjenjeno tokom prijevoda, a cak ni nema obrazlozenja! Obrazlozenje bi trebalo postojati, jer svako ime dodaje poseban efekat znacenja Sudnjeg Dana.Fatih je napisao/la: ↑15 feb 2021, 20:28
Kako nisu? Nisu uslovi, jeste samo jedina PREPREKA. To je to. A pitanje, zaista mislim da nema ni potrebe za tim, pogotovo sto su neka od imena bila nepoznata i ashabima, dok im Poslanik s.a.v.s nije rekao da je to naziv za Sudnji dan. Svako ime/izraz u konacnici, ima isto znacenje. Zato se ispravno i kaze "prevod znacenja Kur'ana", ne "prevod Kur'ana".
0
- Crvena Nit
- Etablirani član

Eh, alv da je Kur'an tako jasan, ne bi ga ni danas interpretirali, kao sto ga nisu dovoljno razumjeli ni kod prvih faza interpretacije ajeta.Fatih je napisao/la: ↑15 feb 2021, 20:36Ma ne, mislim da nakon tolikih prevoda, ne mogu bas svi grijesiti. A za razlicitu interpretaciju ajeta od nekih ljudi, to ti dajem za pravo. Desavalo se i desava se i danas. Ali, mislim nikada oko ovog ajeta, o kom pisemo, jer, on zaista ne otvara mnogo mogucnosti, da ga neko namjerno interpretira pogresno. Mislim, poprilicno su tu stvari jasne.Crvena Nit je napisao/la: ↑15 feb 2021, 20:30
Nemam razlog za ljutnju, ali tvrdis nesto sto su drugi tako interpretirali Bozije Rijeci, a za tocnost istih nema adekvatnog obrazlozenja.
0
No, ovo je druga tema. Prevodi i interpretacije. Zadrzimo se na temi. A sve drugo, slobodno otvaraj teme, za koje mislis da bi trebale da budu ovdje.
0
- Crvena Nit
- Etablirani član

Imena Sudnjeg Dana se mogu prevesti, stoga, mjenja se percpcija o razumijevanju Sudnjeg Dana.Fatih je napisao/la: ↑15 feb 2021, 20:42Nar, Sekar, Dzehim... sta mijenjaju ova imena, ako znamo da se misli na Dzehennem? Kao i recimo, ed-Duhan, El-Vakia, el-Hakka el-Kijame ez-Zilzal, kada znamo i upoznati smo sa svim strahotama Sudnjeg dana? (Imena sura ponekad, kao ovdje).Crvena Nit je napisao/la: ↑15 feb 2021, 20:34
Vecina vjernika u BiH nema pojma o imenima Sudnjeg Dana, i to je jednostavno pogresno primjenjeno tokom prijevoda, a cak ni nema obrazlozenja! Obrazlozenje bi trebalo postojati, jer svako ime dodaje poseban efekat znacenja Sudnjeg Dana.
1
1
- Crvena Nit
- Etablirani član

Nije, upravo pisemo kako je poligamija iz Kur'ana prevedena, interpretirana, i opet nije dovoljno jasna, jer ju je drugacije razumijemo.
0
Oboje tefsirate.Crvena Nit je napisao/la: ↑15 feb 2021, 20:47Nije, upravo pisemo kako je poligamija iz Kur'ana prevedena, interpretirana, i opet nije dovoljno jasna, jer ju je drugacije razumijemo.
1
1
Ok, ako se ti i ja ne slazemo. Ali, pogledaj na kom je stavu vecina uleme, ciji je maternji jezik arapski, koji su ucili tefsir, mislim da onda stvarno trosimo vrijeme. Za mene, poprilicno mi je sve to jasno. Ti to isto smatras za sebe. S tim, sto je na tebi da dokazes, da su toliki ucenjaci pogresno interpretirali ovaj ajet.Crvena Nit je napisao/la: ↑15 feb 2021, 20:47Nije, upravo pisemo kako je poligamija iz Kur'ana prevedena, interpretirana, i opet nije dovoljno jasna, jer ju je drugacije razumijemo.
0
Procitaj moj zadnji komentar. Ja se ne upustam u to.Iskra je napisao/la: ↑15 feb 2021, 20:48Oboje tefsirate.Crvena Nit je napisao/la: ↑15 feb 2021, 20:47
Nije, upravo pisemo kako je poligamija iz Kur'ana prevedena, interpretirana, i opet nije dovoljno jasna, jer ju je drugacije razumijemo.
0