Brze vijesti i osvrti

Prenosimo sa portala...
WhiskeyPete
Sleepless FM
Sleepless FM
Reactions: 10379

Re: Neredi u Liegeu: Uhićenje tamnopute žene izazvalo masovne tučnjave, 9 policajaca u bolnici

Post Postao/la WhiskeyPete »

Počeo sam već da filtriram medije, i manje težim uopšte da pratim šta se sve dešava u zadnje vrijeme. Valja sačuvati zdrav razum na ovakvom vaktu.

Nevjerovatno, upravo dok pišem doživljavam Deja Vu.
0
“I don't like 'em putting chemicals in the water that turn the freakin' frogs gay!”
storm
Administrator
Reactions: 38060

Re: Neredi u Liegeu: Uhićenje tamnopute žene izazvalo masovne tučnjave, 9 policajaca u bolnici

Post Postao/la storm »

Ne znam u što će se ovo izroditi, prijeti li nešto sirih razmjera, ali ovo na slikama su navijači... Koji bi se u neka druga vremena teško skupili, i sa tolikom energijom reagirali.
Ovako u općoj situaciji, očekivano.
0
Atomic
PRO behar
PRO behar
Reactions: 10796

Re: U BiH hirurška rana zatvorena za samo 90 sekundi novim dvokomponentnim ljepilom

Post Postao/la Atomic »

storm je napisao/la: 20 feb 2021, 18:49 slika
Radiosarajevo.ba
I Bosna i Hercegovina se, poput 50 zemalja u svijetu, može pohvaliti da je na tržište stiglo specijalno biokompatibilno dvokomponentno ljepilo za medicinske rane - Glubran Tiss2.

Ovakva vrsta operacije urađena je u Poliklinici Karabeg u Sarajevu, a proizvođač ljepila je iz Italije, nakon iskustva na preko milion pacijenata širom svijeta.

Procedura je bezbolna, brza, laka za napraviti, sigurna i s minimalnim ožiljkom.

"Pacijentici kojoj je rađena operacija grudi, hirurške rane od 4,5 centimetra su na obje strane zatvorene sa specijalnim ljepilom bez konaca .Dakle,nema potrebe za vađenjem istih. Isto ljepilo je istovremeno adheziv (lijepi ranu), hemostatik (zaustavlja krvarenje) i bakteriostatik (sprečava razvoj bakterija u rani)", kaže prof. dr. Reuf Karabeg.

Važno je naglasiti da su dobre strane ovog preparata, po studijama i prospektu proizvođača, da nema razvijanja visoke temperature i posljedične nekroze (oštećenje tkiva).
slika
Prof. dr. Reuf Karabeg - undefined
Foto: Privatni album: Prof. dr. Reuf Karabeg

"Temperatura koja se razvija pri ljepljenju rane je praktično temperatura tijela. Pošto je ova procedura bezbolna, osobito je prikladna za zatvaranje rana kod djece. Nema potrebe za upotrebom lokalne anestezije. Igle od anestezije mogu više psihički uznemiriti djecu od same rane. Za 60-90 sekundi rana od povrijeđivanja ili nakon odstranjenja npr. mladeža je zatvorena. Nema potrebe za vađenjem konaca što kod mlađe djece predstavlja takođe psihičku trauma", priča nam prim. dr. Amela Karabeg.

Zatvaranje rane na ovakav način dvokomponentnim ljepilom je od sada zaživjelo i u BiH, a u Hrvatskoj se već upotrebljava neko vrijeme.

Preparat ima CE certifikat, odobren je za korištenje i upotrebljava se u oko 50 zemalja svijeta.

Na naše pitanje za koje vrste operacija se ovakva vrsta tretmana prepooručuje, prof. dr. Karabeg je rekao:

"Primjenjuje se kod svih rana. Poslije povreda, odstranjivanja tumora, hirurgija šake, operacija na glavi, trbuhu, grudnom košu. Bilo gdje postoji rana. Može se sašiti rana dužina i preko 10 cm. Pošto ima i hemostatsko djejstvo. Ne treba se rana previjati tj. stavljati gaza".
Gdje su prije bili,i sad imam fobiju od konca :D
1
1 slika
storm
Administrator

Golemi brod začepio je Sueski kanal: Zašto je taj prolaz tako strateški važan, ali i ranjiv?

Post Postao/la storm »

slika
Njime prolazi oko 10 posto ukupne svjetske trgovine. I uz Nil je najveća strateška prednost Egipta i slavina iz koje u proračun curi čist novac, oko 6 milijardi dolara godišnje
Piše: Željko Trkanjec
Brod MV Ever Given (Evergreen) nasukan u Sueskom kanalu
GUŽVA
Golemi kontejnerski brod nasukao se u Sueskom kanalu, uslijedio je kaos!

Tjesnaci i prevlake (pa i hrvatska) oduvijek su bile strateške točke zbog kojih i oko kojih se ratovalo. Troja je čuvala ulaz u Bospor, nije slučajno sv. Pavao stao u Korintu da propovijeda. SAD je Panamski kanal proglasio svojim ozemljem, već dugo postoji plan da se napravi kanal u Tajlandu kojim bi se smanjio pritisak na Malacca tjesnac, vitalno važan za NR Kinu. London bi vjerojatno bio pripravan i vojno intervenirati na Gibraltaru.

Sueski kanal je, navode povijesni izvori, u određenoj mjeri postojao još u 19. stoljeću prije Krista. Moderni je prokopan u 19. stoljeću. I pod svoje su ga odmah stavile dvije tadašnje globalne sile, Francuska i Ujedinjena Kraljevina. Koje su na tom mjestu doživjele i krah svoje globalne premoći 1956. godine tijekom Sueske krize, kad su ih SAD i SSSR otjerale sa Sueza. Oko kojeg su Egipat i Izrael i kasnije ratovali.

Pomorski je prijevoz temelj trgovine. Nije najbrži, ali je zato najjeftiniji i s mogućnošću prijenosa najveće količine robe po jedinici. I zato su važni tjesnaci i prevlake pretvorene u kanale. Sueski skraćuje put oko Afrike za oko 10 dana. Neupitna isplativost.

Geoekonomske promjene djeluju i geostrateški pa tako Hormuški tjesnac, između Irana i Omana, nema važnost koju je imao prije 40 godina kad je bio žila kucavica globalne opskrbe naftom. Sueski kanal sačuvao je svoju stratešku poziciju, a usporedo s njim i Bab-el-Mandeb na izlazu/ulazi iz Crvenog mora u Indijski ocean. Posebno za trgovinu Azije i Europe. Njime prolazi oko 10 posto ukupne svjetske trgovine, svaki dan oko 50 brodova. I uz Nil je najveća strateška prednost Egipta i slavina iz koje u proračun curi čist novac, oko 6 milijardi dolara godišnje.

Sueski je kanal i strategem koji signalizira promjenu regionalnih odnosa. Prvi su izraelski ratni brodovi kroz Sueski kanal prošli 1979. godine u kojoj te dvije država sklapaju mirovni sporazum. Islamska Republika Iran je na to privilegiju čekala do 2011. godine kad je pao režim Hosnija Mubaraka.

Istodobno je i ranjiva točka globalne trgovine i egipatske ekonomije. Dok je trajala operacija tegljenja broda, koji je u srijedu zapeo u Kanalu, na prolazak je čekalo 30-ak brodova. U situaciji kad je pomorska trgovina pod velikim pritiskom zbog rasta potražnje pa čak nedostaje praznih kontejnera. Od toga sedam tankera s oko 5 milijuna barela nafte. Čija je cijena na londonskom tržištu tijekom dana porasla za 2,9%.

Kad se zbog rata ili blokade Sueskog kanala moralo, plovilo se i oko Afrike. Rusija sve glasnije reklamira sjeverni put od Pacifika do Europe. Ali, sve to pada u vodu u odnosu na isplativost Sueza. Egipat ga je sredinom prošlog desetljeća poboljšao, ali moglo bi se (moralo) još. Jer, blokada Sueza bi, a ne pamtimo je od 1975. godine, povećala sve troškove. Koji bi se prelili na potrošače. U Europi.
0
Polaris
PRO behar
PRO behar
Reactions: 17276

Re: Golemi brod začepio je Sueski kanal: Zašto je taj prolaz tako strateški važan, ali i ranjiv?

Post Postao/la Polaris »

znam da nije vezano za temu ali ja sam se bas iznenadila koliko su ogromni ti teretni brodovi kad sam jednog uzivo vidjela, kad skontas da jedan onaj kontejner je duzine nekih 20 metara, a vidis stoji ih stotine ma i vise na tom brodu :sok
1
1 slika
storm
Administrator

Re: Golemi brod začepio je Sueski kanal: Zašto je taj prolaz tako strateški važan, ali i ranjiv?

Post Postao/la storm »

Ariel je napisao/la: 24 mar 2021, 20:56 znam da nije vezano za temu ali ja sam se bas iznenadila koliko su ogromni ti teretni brodovi kad sam jednog uzivo vidjela, kad skontas da jedan onaj kontejner je duzine nekih 20 metara, a vidis stoji ih stotine ma i vise na tom brodu :sok
Ogromni su...ovo je konkretno čudovište, ako sam dobro zapamtio, dugo 400 metara, široko 60 :lupa
I gotovo sve što iz Azije dolazi u Europu, putem njih stiže...i kroz taj kanalčić.
1
1 slika
Polaris
PRO behar
PRO behar
Reactions: 17276

Post Postao/la Polaris »

storm je napisao/la: 24 mar 2021, 21:02
Ariel je napisao/la: 24 mar 2021, 20:56 znam da nije vezano za temu ali ja sam se bas iznenadila koliko su ogromni ti teretni brodovi kad sam jednog uzivo vidjela, kad skontas da jedan onaj kontejner je duzine nekih 20 metara, a vidis stoji ih stotine ma i vise na tom brodu :sok
Ogromni su...ovo je konkretno čudovište, ako sam dobro zapamtio, dugo 400 metara, široko 60 :lupa
I gotovo sve što iz Azije dolazi u Europu, putem njih stiže...i kroz taj kanalčić.
ja sam u Hamburgu pored msc-ovog teretnog prolazila na Labi, isto tako ogroman, prolazimo mi sa onim malim brodicem, ma nikad proci tih 400 i nesto metara (doduse jeste ovaj polako isao jer nam je pricao o tim brodovima ali opet dugo nam je trebalo), stvarno su veliki
1
1 slika
Nice try
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 3380

Post Postao/la Nice try »

Kako je sve povezano, uzrok, odmah slijedi posljedica.
0
Mehaning
Proleter
Reactions: 6600

Post Postao/la Mehaning »

Opet če mi roba sa AliExpressa kasniti... :malagani
2
2 slika
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

Mehaning je napisao/la: 25 mar 2021, 10:45

Opet če mi roba sa AliExpressa kasniti... :malagani
Bome ćeš se načekati ...

slika

Zaglavljeni kontejnerski brod Ever Given prouzročio je zastoj 9,6 milijardi dolara vrijedne robe, blokirajući promet u oba smjera na najkraćem plovnom putu od Europe do Azije. Podatak o 9,6 milijardi dolara iznosi Al Jazeera, pozivajući se na podatke brodarskog osiguravatelja Lloyda, prema kojem promet prema zapadu vrijedi oko 5,1 milijardu dolara dnevno, a promet prema istoku približno 4,5 milijardi dolara.

Oko 185 plovila čeka na prolaz pred Suezom, piše agencija Bloomberg, dok Lloyd procjenjuje da ih je 165.

Jedan od najvećih kontejnerskih brodova na svijetu, dug 400 metara i natovaren s 20.000 kontejnera, nasukao se u pješčanoj oluji, s pramcem zabijenim u istočnu obalu i krmom na zapadnoj obali. Komplicirana operacija spašavanja mogla bi trajati tjednima,...
0
Mrachni
Mrachno
Reactions: 1277

Post Postao/la Mrachni »

3
3 slika
You know who is coming for you, you've always known.
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

Ova mi nezgoda djeluje banalno, ako se uzme u obzir, koliko je bitno za protok robe u oba smjera....da se to bolje ne osigura, za takve slučajeve.
Fizičke prepreke, nešto.....sad će morati to skontati, koliko god koštalo.
0
pink floydd
Prvi Valentajn foruma
Prvi Valentajn foruma
Reactions: 17029

Post Postao/la pink floydd »

Osjetit će se posljedice mjesecima poslije

2
2 slika
WhiskeyPete
Sleepless FM
Sleepless FM

Pravi metež pred Sueckim kanalom.

slika
2
2 slika
“I don't like 'em putting chemicals in the water that turn the freakin' frogs gay!”
WhiskeyPete
Sleepless FM
Sleepless FM

Snimak iz atmosfere (700 km) satelita WorldView-2

slika
4
3 slika 1 slika
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

Ja ovo ne razumijem šta mute toliko...
Čisto laički, iste sekunde, kad se to dogodilo, trebalo je poslati tankere/brodove, da isprazne ovaj nasukani od kontejnera...i to sa obje strane.
A potom da svaki natovareni vuče ravno, dok ga ne izravnaju...nije s marsa sletio i zabio se u nasip...
Gledam običnim bagerom, nešto prčkaju oko pramca i krme, a kilotone pritiskaju, van pameti :lupa
0
dmr
Progressed Mars
Progressed Mars
Reactions: 37042

Post Postao/la dmr »

storm je napisao/la: 27 mar 2021, 10:39 Ja ovo ne razumijem šta mute toliko...
Čisto laički, iste sekunde, kad se to dogodilo, trebalo je poslati tankere/brodove, da isprazne ovaj nasukani od kontejnera...i to sa obje strane.
A potom da svaki natovareni vuče ravno, dok ga ne izravnaju...nije s marsa sletio i zabio se u nasip...
Gledam običnim bagerom, nešto prčkaju oko pramca i krme, a kilotone pritiskaju, van pameti :lupa
postoje li kranovi za pretovar kontejnera s broda na brod, ... montirani na brodu? :ovaj

kazu da nam zbog ovog zapusenja odvoda u suecu slijedi globalna nestasica toalet papira :crni
2
2 slika
make your move :damir
Odgovori

Natrag na “Vijesti”