Porodično stablo

Te sve što ide uz to...
ROOT
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 2761

Re: Porodicno stablo

Post Postao/la ROOT »

Nije baš porodično stablo al'
mislio sam i onaj DNA test nekad uraditi o porijeklu al' sam skeptičan poslije dokazanih optužbi ovih kompanija što se tim bave da su korigovali rezultate i ubacivali npr 1-2% Afrika zbogradi "diversity" propagande . :face
2
2 slika
Čuvarkuća
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 3087

Post Postao/la Čuvarkuća »

Heidi je napisao/la: 15 mar 2021, 11:58 slika

Jeste li nekad pokusali napraviti listu predaka? Koliko vam je to uopste vazno?

Postoje li vec programi za to?

Ja nemam dovoljno informacija, a li jesam vec pokusavala da sastavim i bilo je malo drvce.
Ima neki program, zaboravih kako se zove :ovaj

Nešto sam popunila ali mi nedostaje mnogo podataka.
1
1 slika
"Treba otimati radost danima što bježe".
radostan dan
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 6994

Post Postao/la radostan dan »

bogami ste tanki..
ja pamtim čukundedu.
umro kad sam bio peti razred.
2
1 slika 1 slika
dmr
Progressed Mars
Progressed Mars
Reactions: 37860

Post Postao/la dmr »

mladi se zenite izgleda :ooo

pisao sam vec, ja sam imao samo jednog djeda, umro je kad sam ja imao 17, ostalo troje su umrli desetak godina i vise prije nego sto sam se ja rodio.
1
1 slika
make your move :damir
radostan dan
Etablirani član
Etablirani član

dmr je napisao/la: 29 mar 2021, 17:59 mladi se zenite izgleda :ooo

pisao sam vec, ja sam imao samo jednog djeda, umro je kad sam ja imao 17, ostalo troje su umrli desetak godina i vise prije nego sto sam se ja rodio.
to je majčina, pitomija pomoravska strana...uslovi življenja, na osnovu uslova formiran tempo življenja, na osnovu tempa formiran mentalitet...malo ga izmiksaš sa genetikom i činjenicom da su se mladi uzimali, i dođeš do toga da pamtiš čukundedu koji umre kad si ti peti razred, prababu koja umre kad si u jna, pradedu koji umre kad si na drugoj godini studija...dedu koji umire kad si ti u svojoj četrdesetrećoj godini života.
baka mi je još živa.

a pazi sad...da bi došao u situaciju u kojoj sam ja (po majčinoj liniji) da ih upoznaš i popamtiš sve....generacije i generacije su morale da se uzimaju i stvaraju porod između svoje dvadesete i dvadesetdruge godine života.

i gledaj kako se to lako ruši:
dakle, ja sam zapamtio čukundedu, pradedu, dvije prababe (majčine babe sa obje strane - očeve i majčine) i dedu.
baka je još živa,kao što napisah.
e pazi sad - u toj familiji je osim majke rođen i moj ujak.
i on,kao i moja majka,kao i svi prije njih, ženili se/udavali/rađali sa 20-22...ujak malo kasnije, 25, ali nebitno.
ujakovi sinovi su se oženili i postali roditelji u skladu sa modernim trendovima, iliti u uslovima tranzicije, ovoga, onoga...dakle, ex yu mladež, koja formira porodicu i postaje roditelj u svojoj 35-36 godini.

znači, oko 14 godina kasnije u odnosu na svoje roditelje.
na to dodaj da npr i ujak kasni za svojim ocem po pitanju ženidbe i roditeljstva 4 godine, to je već 18 godina.

znači, mogućnost da u toj familiji bude situacija kao što sam je ja imao (da zna lično redom liniju zaključno sa čukundedom) je ravna nuli, jer je napravljen vremenski jaz od skoro 20 godina.
da bi se situacija vratila na staro, u sledećih 100 godina svaki iz te familije mora da rad iono što su mu stari radili - da se ženi sa 20-22.

očeva strana je već druga, gorštačka priča, i sliči upisima drugih forumaša...drugačiji tempo, mentalitet, gen i zbirno gledajući - životni vijek. totalna suprotnost, iako su se i oni relativno mladi uzimali (oko 24 godine, u prosjeku).
5
4 slika 1 slika
dmr
Progressed Mars
Progressed Mars
Reactions: 37860

Post Postao/la dmr »

interesantno :oke a da, puno zavisi i od uslova života, ja imam dva daidze/ujaka, jedan živi ovdje a drugi, stariji deset godina je kao momcic otisao u Istru da radi i nikad se nije vratio, tamo je osnovao porodicu. I sad, dodju oni nama, ovaj stariji deset godina izgleda deset godina mladje, zivot na moru, hrana na moru, ... sa 75 godina se doveze autom odozdo, sto je podvig za puno mladjeg covjeka, izuzetno je vitalan, fit. Obojica su voljeli kapljicu, onaj dole njihovu malvaziju :keke a ovaj ovdje nasu brlju :crni
0
make your move :damir
radostan dan
Etablirani član
Etablirani član

e to ti je to, što sam između ostalog htio da ti kažem/napišem.
kad uporedim svoje sa očeve i majčine strane, kao i sva ta generacija netom poslije 2. svj.rata kao što su moji roditelji...tu je to negdje po pitanju -u kojim godinama su bili kad su stvarali porodice, ali...
jedni su bili sprinteri ili srednjeprugaši, a jedni - maratonci.
0
radostan dan
Etablirani član
Etablirani član

slika

jednom prilikom na godišnjem okupljanju, pito ove moje sa očeve strane - koja budala povuče nogu i odvede nas odavde hiljadusedamstopedeset i neke..?
rekli mi - nije tad bilo turizma, seljače...
2
1 slika 1 slika
Atomic
PRO behar
PRO behar
Reactions: 10796

Post Postao/la Atomic »

Slabo znam historiju,najvise znam do pra pra djeda kojeg su cetnici zarobili.On se utopio bjezeci,a ostale je cekala strasna sudbina.
3
3 slika
Polaris
PRO behar
PRO behar
Reactions: 17514

Post Postao/la Polaris »

Malo sam razgovorala sa svojima o porijeklu. Mama zna najdalje do svojih nane i dede da najbroji clanove porodice, tata zna ime jednog dede i ime jedne nane.
1
1 slika
Ommadawn
Florida Man
Florida Man
Reactions: 17675

Post Postao/la Ommadawn »

Sa očeve strane znam:
Najdalje sam došao da se naše prezime spominje u Bos. Gradišci od nekog kapetana, no taj kapetan je došao navodno iz Austrije. Dolaze do Banjaluke, postaju jedna od bogatijih i viđenijih familija. Jedan od njih, pradjed mog oca, odlazi odatle zbog lošeg zdravlja i naseljava se u planinsko selo u blizini Foče, kupujući ogroman posjed, plaćajući ga blagom iz dva sanduka - jedan plavi, jedan smeđi. Tu otvara pilanu, dvije kafane, a njegov sin kasnije kupuje kuću negdje u Sarajevu. Nacionalizacijom kralja Aleksandra, dio imanja im se uzima no oni još dobro stoje sve do početka drugog svjetskog rata. Za vrijeme tog rata moj pradjed spašava jednu jevrejsku porodicu i ovi su im to zapamtili do ovog zadnjeg rata.
Istovremeno njegovi rođaci u Banjaluci, koja je potpala pod ustaše, pišu peticiju Anti Paveliću da se prestane sa progonom banjalučkih Srba i Jevreja. Ante Pavelić je to izignorisao.
Dolaskom komunista na vlast, oduzima im se sva imovina, uspijevaju kasnije na licitaciji otkupiti dio imovine i kuću. Moj pradjed umire 1959 godine.
Moj djed je strijeljan 1992 godine od strane miljevinskih četnika. S obzirom da je pukim čudom moja nena to strijeljanje preživjela, znam ime i prezime čovjeka koji je pucao. Govno je poginulo u saobraćajnoj nesreći - pa ga ovozemaljska pravda nije sustigla.

Prije godinu dana moj amidža je uradio DNK analizu našeg porijekla. Ispostavilo se da se naš gen može naći sa 40% na području današnje Švedske, 20 % na južnom području Njemačke 25 % na području Austrije a ostatak u Švicarskoj s tim da ga na Balkanu najmanje ima, čak ispod 8%.
Otud možda i podatak da je kapetan u Gradišci došao iz Austrije.

Ona dva kovčega s kojima je pradjed mog oca dojahao iz BL i njihovim sadržetkom kupio posjed su izgorjela u ovom zadnjem ratu. Ja ih se kao dijete sjećam i tu priču mi je pričao djed dok je još bio živ.

S majčine strane ne znam mnogo o porijeklu, njihovo prezime je jako rijetko u Banjaluci, svi su dakle rođaci. Znam da su bili obućarska odnosno krojačka porodica i taj zanat se nastavio sve do moje rodice i njene kćerke danas.
Negdje sam načuo da su bili protjerani iz Makedonije a neko je spomenuo da su morebit rodom iz Užica.
S obzirom da sam sa njima prekinuo sve odnose, nemam mogućnost (a ni volju, najiskrenije) da to provjerim.

Sad ovo što radosni spominje o stvaranju porodice, s očeve strane su svi malko kasnije nego što je bio običaj u njegovo doba osim mog oca - on i mama su sa svojih 25 dobili mene. Ostali su sa oko 30-35 stvarali porodice nakon završenih škola i pronalaženja posla.
S materine strane su stvarali prilično rano, osim moje majke koja je sa 25, ali moji rođaci gotovo svi (osim nas par) su sa 20-22 godine stajali pred matičarom.

Ja sam na svoj 31 rođendan dobio kćerku :)
4
2 slika 2 slika
Nema tog problema koje jedno ludačko pušenje ne može da riješi. Ona na koljenima, ja na 7 nebu
Endzi
Reactions:

Post Postao/la Endzi »

dok su mi starci zivi puno se ne zamaram

mama mi je iz Rijeke, a tata potomak jedne od najstarijih katolickih porodica u Sarajevu, i s njegove strane , tj on posjeduje svoje porodicno stablo
Ommadawn
Florida Man
Florida Man

Endzi je napisao/la: 05 apr 2021, 20:26 dok su mi starci zivi puno se ne zamaram

mama mi je iz Rijeke, a tata potomak jedne od najstarijih katolickih porodica u Sarajevu, i s njegove strane , tj on posjeduje svoje porodicno stablo
E čuj iz Rijeke...
Ima ono jedno naselje, kako se zove, Pehlani, tako nekako.
0
Nema tog problema koje jedno ludačko pušenje ne može da riješi. Ona na koljenima, ja na 7 nebu
radostan dan
Etablirani član
Etablirani član

Ommadawn je napisao/la: 03 apr 2021, 20:34 Sa očeve strane znam:.......
nevjerovatna sposobnost da čitaoca uvučeš u priču, na način da čitajući je osjeti čak i vjetar na obrazima koji duva niz ulicu kojom korača glavni junak, itd, itd.
to sam ti već napisao prije par godina, al eto, da se ponovi, da se zna.
1
1 slika
Ommadawn
Florida Man
Florida Man

radostan dan je napisao/la: 05 apr 2021, 20:31
Ommadawn je napisao/la: 03 apr 2021, 20:34 Sa očeve strane znam:.......
nevjerovatna sposobnost da čitaoca uvučeš u priču, na način da čitajući je osjeti čak i vjetar na obrazima koji duva niz ulicu kojom korača glavni junak, itd, itd.
to sam ti već napisao prije par godina, al eto, da se ponovi, da se zna.
Ti radosni hoćeš da kažeš da sam ja pisac?
0
radostan dan
Etablirani član
Etablirani član

ne mogu sad da kopam po prošlom forumskom životu, ali imaš tamo, znaš gdje si ostavljao priče, pa provjeri...
0
toxic
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 10001

Post Postao/la toxic »

Nekoliko puta sam sama pokusala napraviti porodicno stablo i koliko god bila upoznata, uvek su mi nedostajali neki podaci.
Pre nekog vremena sam napravila nalog na Ancestry site-u , popunila koliko znam, i ukljucila citavu familiju s kojom imam kontakt da ucestvuju :toxi
Mnogo je lakse kad svako doprinosi informacijama, a i zanimljivo je. Stupila sam u kontakt s ljudima za koje nisam ni znala da su mi rod:)
3
3 slika
⇻ Nᴏᴛ Aʟʟ Wʜᴏ Wᴀɴᴅᴇʀ Aʀᴇ Lᴏsᴛ ⇺
Odgovori

Natrag na “Porodica/ obitelj”