Ja mislim da je zbog standarda i kvalitete života. Ukratkorespo je napisao/la: ↑23 aug 2020, 12:09pa niko ne spori da je jasenovac bio logor nego je problem sto svako iznosi brojke kako zelistorm je napisao/la: ↑23 aug 2020, 11:46
Zapad "pobijedio" zbog propagande?
Daj respo... Ne zezaj
Glede Jasenovca pisao sam već...
Komunisti su, tj srbi, išli sa brojkama od 600.000 do 1.500.000 što je mit...
Ustaska emigracija htjela je predstaviti taj logor, kao banju, u kojoj se eto u bazenu i na stepeništu pobilo cca 2000 ljudi...
Ozbiljne i dokumentirane istrage, analize, prikupljanje podataka, variraju oko i cca 80.000 žrtava svih nacija...
Ali trebalo je i Bleiburg "oprati" sa nečim...
To bih ja Nazvao ideološkom propagandom
i upravo mit je da je tu bilo milion ili koliko vec pisu
mi vjerovatno nikad necemo saznati pravi broj
upravo to je to propaganda
u hrvatskoj jedna u srbiji druga u bih treca neka mijesana
kao sto je sada propaganda da cetnici "silaze" niz vraca i samo sto nas ne poubijaju kako u srbiji vanjski neprijatelj rusi vladu vucica i sl u hrvatskoj ne znam sta je sada aktuelno
i naravno da je zapad pobijedio zbog propagande ponajvise
Dan sjećanja na žrtve totalitarnih, i autoritarnih režima
Re: Dan sjećanja na žrtve totalitarnih, i autoritarnih režima
0
- carobnjak_N
- Perspektivni član

- Reactions: 310
To ti ne znaš, nego serviraš ideološke priče radikalne desnice danas u Hr . Niko ne zna tačan broj , niti bi zbog broja i statistikeSarajka je napisao/la: ↑23 aug 2020, 12:00Čuj donekle preiveličan. Da definiramo donekle? 5 ili 10 000. No Jasenovac je preiveličan do "iznemoglosti".carobnjak_N je napisao/la: ↑23 aug 2020, 11:56 Jasenovac nije nikakav mit. Broj žrtava možda jeste donekle preuveličavan ali ono što je bitno kod Jasenovca, jeste to da je
tu bila riječ o klasičnom fašističkom genocidu , u ovom slučaju većinski nad Srbima .
Taj zaključak da je Jasenovac stvoren kao mit kojim bi se "podgrijavalo četništvo" , nema veze sa stvarnošću.
Jesu li zato komunisti sudili i strijeljali Dražu , kao vođu i simbola četništva ?
Do bola.
Sa 80 000 je ponoženo sa koliko da dodje se do cifre od 800 000 i miliona.
Nismo retardirani jelte. Kad se ide u takvu mitomaniju žrtve ide se s ciljem. Tu nema dvojbe. Sve drugo je Deretićevizam.
sad trebalo prekopavati kosti žrtava, samo da bi neki Hasanbegović ili Raspudić mogli utvrditi da Ndh ipak nije bila toliko
zločinačka. Ono što je bitno, jeste karakter tog zločina, a on je klasični fašistički , sa genocidnom stukturom, planom i ciljem.
0
kakva pitanja za mene?Sarajka je napisao/la: ↑23 aug 2020, 11:36Ista pitanja i za tebe. Kad već idemo u Deretićevizam. Izvoli. Očituj se. Ja sam obrazovana na zapadu. Kakva propaganda?respo je napisao/la: ↑23 aug 2020, 10:53 propaganda je glavni krivac zasto stavri nisu kakve ustvari jesu
za vrijeme hladnog rata i istok i zapad je imao svojih prednosti i mana samo sto su se na suprotnoj strani uvijek isticale negativne strane neprijatelja
zapad je bio bolji u propagandi i zato je i pobijedio
ako to svedemo na nasu drzavu onda vidimo po plakatima emisijama i sl sta je popularno i sta se propagira i zato jeste situacija ovakva
evo sarajka prica o mitu o jasenovcu i o svemu ostalom i tako vjerovatno misli jer mediji to guraju iako je sitina vjerovatno malo drugacija
i naravno istoriju pisu pobjednici tako da je svaka istorija pitanje istinitosti i iskrenosti pisaca
vec zadnjih mozda 50ak godina a narocito zadnjih 30 je to malo drugacije jer smo postali globalno selo i znamo i za drugu stranu za razliku od ranije
cuj kakva propaganda
jesi ikada citala sta je samo cia npr radila od 50ih do kraja hladnog rata?
0
I nisu samo analizirali jugu, nego hrpu država...respo je napisao/la: ↑23 aug 2020, 12:04jesi procitao sta sam napisao?storm je napisao/la: ↑23 aug 2020, 11:37
Još jedan mit, čuj oni uzeli od SFRJ
Eventualno su odlučili podići socijalnu državu, pa su izmedju ostalog analizirali i SFRJ.... Javno školstvo i zdravstvo, ipak nije juga izmislila...
Švedska pak funkcionira na sasvim drugim principima, implementacija nekih komponenti socijalne države nije jednako kao socijalizam.
nisu kopirali kompletnojavno skolstvo zdravstvo i sl
nego poslali eksperte i proucavali sta je kako je kako funkcionise ovo kako ono i uzeli sebi sto im je odgovaralo a sto nije odbacili sto ne znaci automatski da je preslikano iz juge u svedsku
Ali nisam jednom čuo, kako je juga pokazala svedjanima kako to ide
Zato sam alergičan na takve tvrdnje.
Jesmo, imali smo to, po kojoj cijeni?
0
ne brkam ja nistastorm je napisao/la: ↑23 aug 2020, 12:10Nisi?carobnjak_N je napisao/la: ↑23 aug 2020, 11:59
nisam primjetio razliku između boldiranih @respinih i tvojih rečenica.
Respo brka socijalizam i socijalnu državu...
Dvije sasvim različite stvari
niti sam pisao da su oni preslikali socijalizam niti socijalnu politiku
nego jednostavno uzeli sta su mislili da je dobro a to je moglo biti i feudalna zaostavstina
1
1
pa naravno da ima i toga samo sto je i to indirektno uticaj propagandestorm je napisao/la: ↑23 aug 2020, 12:11Ja mislim da je zbog standarda i kvalitete života. Ukratkorespo je napisao/la: ↑23 aug 2020, 12:09
pa niko ne spori da je jasenovac bio logor nego je problem sto svako iznosi brojke kako zeli
i upravo mit je da je tu bilo milion ili koliko vec pisu
mi vjerovatno nikad necemo saznati pravi broj
upravo to je to propaganda
u hrvatskoj jedna u srbiji druga u bih treca neka mijesana
kao sto je sada propaganda da cetnici "silaze" niz vraca i samo sto nas ne poubijaju kako u srbiji vanjski neprijatelj rusi vladu vucica i sl u hrvatskoj ne znam sta je sada aktuelno
i naravno da je zapad pobijedio zbog propagande ponajvise
ima jedan fin dokumentarac o cia i sl tim kontraobavjestajnim obavjestajnim itd sluzbama kako su uticale na cijele drzave i sl i kako se ustvari krojila sudbina miliona ljudi i na zapadu i na istoku
0
LOL kakav raspudić i hasanebeg? Čuj ne znam? Znam. Ubiti milion ljudi ili 800 k u ono vrijeme (Bez logistike, poput rovokopača, kamiona i popratne mašinerije) pa da prosto nestanu.. BILA je nemoguća misija. Kužiš zajeb?carobnjak_N je napisao/la: ↑23 aug 2020, 12:12To ti ne znaš, nego serviraš ideološke priče radikalne desnice danas u Hr . Niko ne zna tačan broj , niti bi zbog broja i statistikeSarajka je napisao/la: ↑23 aug 2020, 12:00
Čuj donekle preiveličan. Da definiramo donekle? 5 ili 10 000. No Jasenovac je preiveličan do "iznemoglosti".
Do bola.
Nismo retardirani jelte. Kad se ide u takvu mitomaniju žrtve ide se s ciljem. Tu nema dvojbe. Sve drugo je Deretićevizam.
sad trebalo prekopavati kosti žrtava, samo da bi neki Hasanbegović ili Raspudić mogli utvrditi da Ndh ipak nije bila toliko
zločinačka. Ono što je bitno, jeste karakter tog zločina, a on je klasični fašistički , sa genocidnom stukturom, planom i ciljem.
To je trebalo negdje strpati. Kosti bi se nalazile po masovnim grobnicama na hilhade i hiljade.
Uzmi rat devedetih i svu logističku potporu korištenu i doćeš do nevjerojatnih spoznaja.
Pa razluči sta je mit građen na lažima. A što i djelomično istina. I bogati mani mi optužbu na neprovjereno i guslarskih priča sa popratnim argumentacijama. Ja sam to doktorirala. Sa 25.
1
1
A sad adio 
https://www.google.com/amp/s/www.slobod ... 36329.htmlcarobnjak_N je napisao/la: ↑23 aug 2020, 12:12To ti ne znaš, nego serviraš ideološke priče radikalne desnice danas u Hr . Niko ne zna tačan broj , niti bi zbog broja i statistikeSarajka je napisao/la: ↑23 aug 2020, 12:00
Čuj donekle preiveličan. Da definiramo donekle? 5 ili 10 000. No Jasenovac je preiveličan do "iznemoglosti".
Do bola.
0
- carobnjak_N
- Perspektivni član

Pa tvoji zaključci su banalni . Čuj, komunisti , odnosno bivši četnici , stvorili mit o Jasenovcu , samo da bi održavali četništvo?!Sarajka je napisao/la: ↑23 aug 2020, 12:10Ne banaliziraj bogati. Nemaš posla sa polupismenom Fatom iz Donjeg Brabonjšta. Kažem ti radi se o amnestiranju hiljade i hiljade Srba četnika. Dodjeljivanju spomenica i beneficija.carobnjak_N je napisao/la: ↑23 aug 2020, 12:07
bio je i Husein Đozo tabor-imam u Handžar diviziji, a kasnije kad je bio udaljen iz društva i skulirao se , postao lični Titov prevodioc
sa arapskog jezika, kao i ugledni član muslimanske zajednice.
https://historija.info/2018/07/03/husei ... annfuhrer/
Sad bi neko , koristeći isti površni metod zaključivanja kojeg ti koristiš, mogao zaključiti da je ...šta ja znam...Tito tako podržavao
postojanje Handžar divizije? Naravno da je to besmislica. Istorija je puno složenija i kompleksnija od tih nacionalistički spinovanih
crno-bijelih slika o prošlosti.
A ti se zakačio za jednog lika. I to mi poturaš kao argument.
Ako lijepim slike manekenki i krajolika trenutno, ne utvaraj si da sam na granici retardacije. Molim lijepo![]()
Navedi jednog jedinog bitnog člana Partije da je obnašao neku važnu upravljačku funkciju u Yu ?
Eto makar neki republički ministar, a da je bio četnik. Nema toga, to je bilo suprotno komunističkoj ideologiji , a primjeri
kao što je Đozo ili te koje ti spominješ da su bili direktori nekog pozorišta , samo su po meni dokaz, da sistem ipak nije bio
toliko rigidan i zlopamtilo . To što ti govoriš je čista teorija zavjere kojima su inače sklone sve nacionalističke strane kad objašnjavaju
istoriju. Srbima su komunisti "oteli Kosovo" , Hrvatima "nametnuli Jasenovac" , Bošnjacima "zabranili islam" itd
0
Nurko počeo sa guslarskim pričama kao argumentima i to Radovanovim. A meni dodaje Ninu i Hasenbega 
0
A sad adio 
gdje sam rekao da su jugovici pokazali svedima kako idestorm je napisao/la: ↑23 aug 2020, 12:14I nisu samo analizirali jugu, nego hrpu država...respo je napisao/la: ↑23 aug 2020, 12:04
jesi procitao sta sam napisao?
nisu kopirali kompletnojavno skolstvo zdravstvo i sl
nego poslali eksperte i proucavali sta je kako je kako funkcionise ovo kako ono i uzeli sebi sto im je odgovaralo a sto nije odbacili sto ne znaci automatski da je preslikano iz juge u svedsku
Ali nisam jednom čuo, kako je juga pokazala svedjanima kako to ide
Zato sam alergičan na takve tvrdnje.
Jesmo, imali smo to, po kojoj cijeni?
jbg citaj sta pise
ili da slikovito objasnjavam
dosao sven kod mene u zanatsku radnju
vidio da pravim dzezve i u procesu pravljenja vidio da umocim dzezvu u mlijeko pa tek onda obradjujem
uz to napravim dvije a prikazem u knjigama jednu prodam jednu regularno drugu ispod ruke i platim porez na jednu
e kad je sven to vidio vratio se u svedsku i rekao od sada umacemo dzezve u mlijeko jer se boje obradjuju i ostalo nastavili po svom
nisam ja tu njega ucio proizvodnji niti prodaji niti necemu posebnom sto on nije znao nego samo on sam uzeo ono sto poboljsava proces
jasnije?
1
1
Pa u redu to... To se radi i dan danas.respo je napisao/la: ↑23 aug 2020, 12:19pa naravno da ima i toga samo sto je i to indirektno uticaj propagande
ima jedan fin dokumentarac o cia i sl tim kontraobavjestajnim obavjestajnim itd sluzbama kako su uticale na cijele drzave i sl i kako se ustvari krojila sudbina miliona ljudi i na zapadu i na istoku
Ali ne prihvaćam, da se istočni blok urušio zbog propagande...
Drastično je različito bilo živjeti na te dvije strane, a većinu populacije, ipak jedino to zanima.
0
- carobnjak_N
- Perspektivni član

100.000 žrtava nije malostorm je napisao/la: ↑23 aug 2020, 12:20https://www.google.com/amp/s/www.slobod ... 36329.htmlcarobnjak_N je napisao/la: ↑23 aug 2020, 12:12
To ti ne znaš, nego serviraš ideološke priče radikalne desnice danas u Hr . Niko ne zna tačan broj , niti bi zbog broja i statistike
no nije to poenta onoga što kažem, nego je Sarajka tvrdila da su komunisti uvećavali mit o Jasenovcu zbog toga što su to radile
neke amnestirane četničke strukture u Partiji .
Komunisti su uvećavali zločine zbog ratne odštete .
0
Znači ništa ti, ništa juga, ipak je sven po svomrespo je napisao/la: ↑23 aug 2020, 12:24gdje sam rekao da su jugovici pokazali svedima kako ide
jbg citaj sta pise
ili da slikovito objasnjavam
dosao sven kod mene u zanatsku radnju
vidio da pravim dzezve i u procesu pravljenja vidio da umocim dzezvu u mlijeko pa tek onda obradjujem
uz to napravim dvije a prikazem u knjigama jednu prodam jednu regularno drugu ispod ruke i platim porez na jednu
e kad je sven to vidio vratio se u svedsku i rekao od sada umacemo dzezve u mlijeko jer se boje obradjuju i ostalo nastavili po svom
nisam ja tu njega ucio proizvodnji niti prodaji niti necemu posebnom sto on nije znao nego samo on sam uzeo ono sto poboljsava proces
jasnije?
Pa tako reci...
0
carobnjak_N je napisao/la: ↑23 aug 2020, 12:21Pa tvoji zaključci su banalni . Čuj, komunisti , odnosno bivši četnici , stvorili mit o Jasenovcu , samo da bi održavali četništvo?!Sarajka je napisao/la: ↑23 aug 2020, 12:10
Ne banaliziraj bogati. Nemaš posla sa polupismenom Fatom iz Donjeg Brabonjšta. Kažem ti radi se o amnestiranju hiljade i hiljade Srba četnika. Dodjeljivanju spomenica i beneficija.
A ti se zakačio za jednog lika. I to mi poturaš kao argument.
Ako lijepim slike manekenki i krajolika trenutno, ne utvaraj si da sam na granici retardacije. Molim lijepo![]()
Navedi jednog jedinog bitnog člana Partije da je obnašao neku važnu upravljačku funkciju u Yu ?
Eto makar neki republički ministar, a da je bio četnik. Nema toga, to je bilo suprotno komunističkoj ideologiji , a primjeri
kao što je Đozo ili te koje ti spominješ da su bili direktori nekog pozorišta , samo su po meni dokaz, da sistem ipak nije bio
toliko rigidan i zlopamtilo . To što ti govoriš je čista teorija zavjere kojima su inače sklone sve nacionalističke strane kad objašnjavaju
istoriju. Srbima su komunisti "oteli Kosovo" , Hrvatima "nametnuli Jasenovac" , Bošnjacima "zabranili islam" itd
LOL eto nisu. Da nisu Juga bi se raspala ko Čeha i Slovačka...Ti prespavao devedesete? Koja tragikomedija. Jesi stvaran lik?
Srboslavija je četnicima služila samo kao krinka za pregrupisavanje. I oporavak. Zauzimanje resursa. Poput komandnoj kadar JNA i mašinerije/ oružja..
Koje su molim lijepo iskoristili po nama ustašama i dahijama. Vremeplov i vrati se u devedesete na podsjetnik.
1
1
A sad adio 
Naravno da nije malo... 1 nije malo...carobnjak_N je napisao/la: ↑23 aug 2020, 12:25100.000 žrtava nije malo
no nije to poenta onoga što kažem, nego je Sarajka tvrdila da su komunisti uvećavali mit o Jasenovcu zbog toga što su to radile
neke amnestirane četničke strukture u Partiji .
Komunisti su uvećavali zločine zbog ratne odštete .
Ratne odštete od koga?
Od socijalističke republike hrvatske u sklopu SFRJ?
0
pa naravno da se radi i danasstorm je napisao/la: ↑23 aug 2020, 12:24Pa u redu to... To se radi i dan danas.respo je napisao/la: ↑23 aug 2020, 12:19
pa naravno da ima i toga samo sto je i to indirektno uticaj propagande
Ali ne prihvaćam, da se istočni blok urušio zbog propagande...
Drastično je različito bilo živjeti na te dvije strane, a većinu populacije, ipak jedino to zanima.
pa naravno da je drasticno ako ti ja uvedem sankcije recimo ili ti onesposobim nesto s cim bi mogao bolje zivjeti
naravno tu onda dodaj kretene koji su bili diktatori kao staljin lenjin breznjev i ostali i dobijemo sta imamo
uz to kao sto sam rekao sama svijest ljudi koji nisu zreli za neku ideju
zato na kraju smo i dobili derivate koji se naslanjaju na komunizam a komunizam nisu u putu sreli
0