Uvod u četiri godine terora: Na današnji dan počela je opsada Sarajeva

Rat u BiH, te ratovi izazvani raspadom SFRJ. Zločini, presude, kronologija jedne agresije.
Socrates
PRO behar
PRO behar
Reactions: 14894

Re: Uvod u četiri godine terora: Na današnji dan počela je opsada Sarajeva

Post Postao/la Socrates »

Srpska televizija, naravno.

Oni su jedini koji su se i izvinili, dosad.
0
Tražili smo se po prethodnim životima
Socrates
PRO behar
PRO behar

Dakle, bilo je tu i Tita (Milosevic) i Partije (opet Milosevic I SPS bagra koja ga je okruzivala) I Omladine (cetnici po Srbiji nikli k'o da nisu ni odlazili. Postali mainstream, jbt. Do danas ih Vucic predstavlja) i Armije (JNA).

Svega pomalo.
0
storm
Administrator
Reactions: 38010

Post Postao/la storm »

Socrates je napisao/la: 06 apr 2021, 12:13 Dakle, bilo je tu i Tita (Milosevic) i Partije (opet Milosevic I SPS bagra koja ga je okruzivala) I Omladine (cetnici po Srbiji nikli k'o da nisu ni odlazili. Postali mainstream, jbt. Do danas ih Vucic predstavlja) i Armije (JNA).

Svega pomalo.
Osim Vučića danas, ne zaboraviti ni Ivicu Dacica, direktan nasljednik Slobodana Miloševića... Samo ne dolazi toliko do izražaja od onog egomanijaka.
A imao bi on itekako volje i želje nastaviti, sudeći po izjavama...
1
1 slika
Socrates
PRO behar
PRO behar

I rasturanje Jugoslavije uopste nije sam po sebi neki tragican dogadjaj. Rasturili su se i Slovacka i Ceska. Rasturio se i Sovjetski Savez. Rasturili su se jer su se morali rasturiti.

Pitanje je ovdje ko je imao silu da u Jugoslaviji zapocne anticivilizacijski rat na kraju 20-tog vijeka.

I tu nema mjesta nikakvim generalnim objasnjenjima, kao "seljaci su krivi za rat". Jasno je 100% ko je zapoceo rat, ko je pocinio genocid i ko do dan danas destabilizira BIH, da ne moze da postane normalna drzava.

Sve ostalo su nus pojave.

Ne moze "ko nas bre zavadi". Zavadili su nas gore pomenuti, sve sam ih nabrojao. Sa pocinjenim genocidom nad jednim narodom, sa namjerom da pocine genocid nad drugim narodom, i da prisvoje dobar dio Hrvatske.

Svako drugo objasnjenje ili je slijepilo, ili zlonamjernost. Ili neko ne moze da procita dvije relevantne knjige.
2
2 slika
Ommadawn
Florida Man
Florida Man
Reactions: 17136

Post Postao/la Ommadawn »

grunf je napisao/la: 06 apr 2021, 11:58 Kad propali muzicar Davor Sucic kaze da su Jugoslaviju srusili seljaci, a Sarajevo unistili papci iznutra, onda je Sejo kralj; kad neko drugi bez certifikata da je alkoholicar i luzer kaze da su zemljoradnici, cobani, radnici iz fabrika i nepismeni sjebali sarajevski duh i bivsu drzavu, onda je to ismijavanje i vrijedjanje.

Onaj ko tvrdi da su Sarajlije, Beogradjani i Zagrebcani vagali prije rata izmedju izmedju lagodnog zivota i beskonocnog seksa sa najljepsim zenama i puske i hendeka, taj ce do kraja zivota traziti odgovor na pitanje: Zasto govna uvijek padaju iz vedra neba oko mene?

Rodjene Dubrovcane, sve one koji su iznad ulaznih vrata svojih kuca i dvoraca imali grbove starih velikaskih porodica, sa puskom su tjerali da navuku uniformu i da se bore protiv srpkocrnogorskih hordi.

Da nije bilo Hercegovaca, pao bi Dubrovnik 12 minuta nakon prvog ispaljenog metka.

70 posto mladih ljudi zeli otici iz danasnje BiH.

Ostaje krezuba sirotinja koja glasa 30 godina za iste ljude, mjerka tudje zene, stanove i imanja, robovi iz fabrika i klaonica, i pokoja domacica koja voli uniformu.

Generalno, svi oni koji nikada nisu procitali cijelu knjigu u zivotu.
A Sarajevo, Beograd i Zagreb uvijek bile europske metropole?

To je isto kad kazu da su u BL (jah, znam provincija, sta´s... al poredjenja radi) protjerivanje i maltretiranje pocinili seljaci, novopridosli nakon zemljotresa - ja se tad grohotom nasmijem.
Jer znam da oni koji su najvise huskali su bili ljudi rodjeni Banjalucani, dobar dio njih skolovan a poltronski podlozan svakoj vlasti, pocev od komunista, gdje su kovali zanat pa kasnije po nacionalistima.
Vise sam se bojao te gradske raje, nekadasnjih djelatnika SDB-a nego obicnog gorstackog seljaka iz Cadjavice, koji nista u zivotu nije procitao duze od upustva rukovanja masinom za sijecenje papira u fabrici Incel ali koji sa kalashom sjede medju komsije i rece "Dok je mene ovdje, moje komsije nece dirati niko". I odrza rijec.
Znao je on dobro da njega ne ceka neki boljitak, da ga nece zapasti ni kule ni vile, nego valja komsijama i poslije u oci pogledati - pa makar djeci.

70 posto mladih bi otislo iz danasnje BiH sve i da je SFRJ opstala sa jos uvijek Titovim slikama po ucionicama.
0
Reci hodža - Džennet il’ Džehennem?
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Miss Y.
Tersy blonde
Tersy blonde
Reactions: 21587

Post Postao/la Miss Y. »

3 mjeseca okruglo ne izadjes na ulicu.
samo podrum, malo stan, samo da se okupaš.
ranjenog oca posjetis u bolnici i trcis pod snajperom 20 min imajuci u djecijoj glavi njegovu sliku kako plače dok izlazis iz bolesnicke sobe.
to se nikome ne može opisati, pa i ne pokusavam.

i ne ulazim na ovakve teme.
2
2 slika
Ters je ”čovjek koji je uvijek upravu, al’ drugi to ne razumiju”- A.Sidran

:missy
Ommadawn
Florida Man
Florida Man

Udji, otvoreno je.
A i lakse ce ti biti.
0
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Miss Y.
Tersy blonde
Tersy blonde

Post Postao/la Miss Y. »

nismo svi isti. ne kopam po svojim ranama planski.
ne gledam Aidu, i filmove o ratu.
nista ja to nisam zaboravila, al necu da proživljavam iznova.
0

Ommadawn
Florida Man
Florida Man

Miss Y. je napisao/la: 06 apr 2021, 13:26 nismo svi isti. ne kopam po svojim ranama planski.
ne gledam Aidu, i filmove o ratu.
nista ja to nisam zaboravila, al necu da proživljavam iznova.
Tako sam ja isto.
I jednu vecer slucajno naletio na temu o ratnoj BL na jednom forumu. Usao, registrovao se i ispisao vecinu toga sto sam cuvao u sebi.
Neporedivo se osjecao lakse.
0
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Socrates
PRO behar
PRO behar

Na klixu je rat u Sarajevu detaljno opisan, u svim dijelovima grada.

To im je stvarno jedna od najboljih stvari. Znam da nije svako isti i ne voli citati o tome, ali odlicno sluzi kao pocetna informacija.

To treba obradjivati iz raznih uglova.
0
Ommadawn
Florida Man
Florida Man

Socrates je napisao/la: 06 apr 2021, 13:34 Na klixu je rat u Sarajevu detaljno opisan, u svim dijelovima grada.

To im je stvarno jedna od najboljih stvari. Znam da nije svako isti i ne voli citati o tome, ali odlicno sluzi kao pocetna informacija.

To stoji.
Ja sam razmisljao da podijelim ovdje svoje svjedocenje rata u BL. Mozda malo kasnije.
Da nas ima jos, to bi bio pun pogodak.
2
2 slika
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Max
PRObehar
PRObehar
Reactions: 23349

Post Postao/la Max »

Jučer sa nekom tetom u priču i veli ona ova situacija je gora neg u ratu (ne smijem tvrditi ali predpostavljam gdje je bila u ratu a to nije ovde 95% sam siguran) reko gospođo, nije gore, sad makar imam ući u prodavnicu i kupiti onu jebenu čokoladu koja mi je izmeđuostalih stvari, mnogo značila tada....
3
3 slika
I say what I think, I think what I say
Miss Y.
Tersy blonde
Tersy blonde

Post Postao/la Miss Y. »

ja kad kazem da ima razlike u ratu u gradu, i nekom manjem mjestu, ljudi su me napadali.
pa kad imas komad zemlje, malo vrta, lakse je, taman jeo blitvu i jabuku kad pitas ima li sta slatko.
ja sam bila u strogom centru, saksije za cvijeće nemas a ne mrkvu da posadis, donese ti neko jabuku ti se obradujes.
mama luk na markalama plaćala 10 njemackim markama, jedan luk.
bio si osudjen samo na humanitarnu, mama ti izvadi malo šećera na dlan i ti ližes jer to je jedino slatko sto si vidio mjesec dana.

ma bjezi.
odoh.
1
1 slika

Socrates
PRO behar
PRO behar

Ommadawn je napisao/la: 06 apr 2021, 13:40
Socrates je napisao/la: 06 apr 2021, 13:34 Na klixu je rat u Sarajevu detaljno opisan, u svim dijelovima grada.

To stoji.
Ja sam razmisljao da podijelim ovdje svoje svjedocenje rata u BL. Mozda malo kasnije.
Da nas ima jos, to bi bio pun pogodak.
Ja nestrpljivo cekam da procitam, kad nadjes vremena. Svjedocenja o ratu su vazna.

Jasno mi je i da neki ljudi ne zele pisati i citati o tome. Svako ima svoj nacin da se najbolje nosi sa onim sto je prezivio.
2
2 slika
Max
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Max »

Miss Y. je napisao/la: 06 apr 2021, 13:46 ja kad kazem da ima razlike u ratu u gradu, i nekom manjem mjestu, ljudi su me napadali.
pa kad imas komad zemlje, malo vrta, lakse je, taman jeo blitvu i jabuku kad pitas ima li sta slatko.
ja sam bila u strogom centru, saksije za cvijeće nemas a ne mrkvu da posadis, donese ti neko jabuku ti se obradujes.
mama luk na markalama plaćala 10 njemackim markama, jedan luk.
bio si osudjen samo na humanitarnu, mama ti izvadi malo šećera na dlan i ti ližes jer to je jedino slatko sto si vidio mjesec dana.

ma bjezi.
odoh.
1 jaje je bilo cener kod nas, npr...
Imamo baštu ali po nesreći i kuća i bašta 150 m zračne linije od doma zdravlja koji je bio redovna meta, tako da nam je istina i to, bašta bila konstantno uzrovana, četnici su nam tu pružili velikodušnu pomoć, srećom nisu sva stabla jabuke nastradala ostadoše 2,5 pa je eto bilo jabuka, kratko ali je bilo... Dedo rahm išao po "fasungu" (tako je zvao humanitarnu) nešta malo ulja, frtalj riže i nekog brašna sa viškom bjelančevina...
Šećer smo na slikama, kada smo nekad birvaktile četeniju pravili, gledali....

Dok nekih 7-10 km od nas, prema Kaknju, na selima, ljudi uzgajaju i prodaju povrće i žive bez straha od snajpera i granata, a to povrće prodaju nama u gradu, zlato je sada jeftinije.....
Onaj u GLOC-u je skonto da pravi tu i Aerodrom i zgrnu se grdan keš....

Mah....
3
3 slika
Nice try
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 3380

Post Postao/la Nice try »

storm je napisao/la: 06 apr 2021, 10:12
Nice try je napisao/la: 06 apr 2021, 07:57 ...ma neće tamo...je dosta naivno razmišljanje jer s obzirom na dotadašnji tok i razvoj događaja i karakter rata, sasvim je bilo za očekivati da i BiH dođe na red.
Samim tim što rat nije počeo opsadom Sarajeva nego i nekih pola godine ranije.
Ma dobro... Znam sad, da je bilo naivno.
Mi smo mnogo toga promatrali kroz prizmu desetodnevnog incidenta ovdje.
Rekoh za hrvatsku mi bilo očekivano, kad si slušao retoriku Franje i slobe.. Za bih kontas, toliko izmiješani svi, da nije normalno nešto ovakvih razmjera...
Kasnije se sklope kockice, kad su mi pričali, kako su se lokalni srbi naoruzavali već 1989, kako su neke vojne vježbe izvedene, da zaduze kalase... Jednostavno došli kući sa vježbe bez da se razduze, kako je bilo normalno inače.
Odavde je drukčije izgledalo.
S tobom neću na ovu temu jer si mi davno izvukao živac s nekim tvrdnjama, ali...
Ono što se sprema bilo je vidljivije u pograničnim dijelovima, naročito u gradovima koje su imale kasarne i slično.
1
1 slika
Max
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Max »

a ne znam gdje da napišem pa ću evo ovde dok se ne skontamo, lahko je prebaciti....

Onaj rodijak rahm. o kojem sam pričao na porodičnim stablima, Hape, priča nam jedne prilike....
Obzirom da je bio na nekoj od prvih linija a bila je zima i svako jutro su dobijali po pola štruce hljeba za taj dan, i veli on, ja sam najviše volio kad nam (haj da kažem Mujo ali ime nije bitno za priču) Mujo donosi hljeb, njegovi dani su bili utorak, četvrtak i subota. On kada donese, donese vruć hljeb.. Mi se svi obradujemo kada je Mujo, jer znamo da nas pazi pa onako, nije ni meni jasno kako, dostavi vruću štrucu. Nama drago, hem se malo zgriješ hem vruć hljeb, odmah pojedemo...
I mene ti je jedan dan zakopkalo, nikako mi nije jasno kako mi od njega dobijemo vruć hljeb jer nema šanse, ima on kilometara i kilometara preć da dođe do nas od te pekare. Tako jedno jutro odem na neku uzvisinu odakle se vidi dio puta kojim bi ovaj trebao doći.

Vidjeh prvo oblak pare, pa onda njega i konja a na konju u onim sepetima od pruća Hljeb, hljeb vruć kako se konj znoji....
:valja
3
1 slika 1 slika 1 slika
Odgovori

Natrag na “Rat u BiH”