Nasilje u porodici

Funkcioniranje društva, navike, kultura ophodjenja, pa i deviacije...
Gudi
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 700

Re: Nasilje u porodici

Post Postao/la Gudi »

Iskra je napisao/la: 23 aug 2020, 18:33
Rajvosa je napisao/la: 23 aug 2020, 18:31

Do kad Allah odredi...

Allah nam.je dao razum, sposobnost rasudjivanja i donošenja odluka.
Pa znas najveca je zabluda kad covjek misli da sve u zivotu moze iskontrolisati...

Ono...Dovoljno da sam ja pametan/na i sve je ok...A kad te nesto opauci u zivotu...ne znas ko je svjetlo ugasio...
0
test 👾
Fatih
PRObehar
PRObehar
Reactions: 6876

Post Postao/la Fatih »

Rajvosa je napisao/la: 23 aug 2020, 18:39
Iskra je napisao/la: 23 aug 2020, 18:33

Allah nam.je dao razum, sposobnost rasudjivanja i donošenja odluka.
Pa znas najveca je zabluda kad covjek misli da sve u zivotu moze iskontrolisati...

Ono...Dovoljno da sam ja pametan/na i sve je ok...A kad te nesto opauci u zivotu...ne znas ko je svjetlo ugasio...
Drug, ovdje ne pricamo o necemu van ljudskih mogucnosti. U USA, komsija cuje jauke u stanu,odmah zove policiju, koja je tu za ne vise od 5 minuta. Cesto, radi se o seksu (da, i toga bude), glasnom svadjanju i histericnom vristanju koje zvuci kao nasilje. Ali, ako je poziv "potrefio", macho iz stana izlazi sa lisicama na rukama.
0
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
Ommadawn
Florida Man
Florida Man
Reactions: 17186

Post Postao/la Ommadawn »

Iskra je napisao/la: 23 aug 2020, 18:27
Ommadawn je napisao/la: 23 aug 2020, 18:22 Nisam jednom otišao kući s posla sa grčom u stomaku.
Koliko sam raporta napisao socijali - nemam pojma.
Samo u dva slučaja je nešto poduzeto a ostatak - veži mačku o rep.
Najgore je kad otac (ili očuh) zlostavlja majku i dijete. I taman sve prijaviš, nadaš se dobrom ishodu, to su mučni izvještaji, mučni sastanci - užas.
I šta se desi? Majka se vrati tom čovjeku jer “ipak postoji nada da se popravi, nije on toliko ni loš čovjek”.
Pa Hbm ti mater! Misli na svoje dijete glupačo!!
I dalje ne možeš ništa - ni socijala, ni policija. Do slijedećeg puta kad ga vidiš u majici dugih rukava a vani vruće da zemlja gori.

A jednog sam jarana odjebao kad sam vidio kako tretira dijete svoje nove žene. Srećom razvela se. Ali jadno dijete i danas ima traume.

Pa.barem si prijavio, učinio si nešto, bar s te strane ti je savjest mirna.
Zlostavljane žene obično pate od manjka samopouzdanja, sindroma manje vrijednosti, zato se najčešće i vrate nasilniku.
Nisam. I danas dan na tog momka mislim, jer sam promijenio posao.
Mali je izuzetno pametan. Ispočetka je trebalo vremena da mu se približim. Kasnije smo po pitanju muzike lagano počeli da nalazimo vrijeme za posebne razgovore.
Očuh mu je pokušao usaditi rasističke predrasude a ja sam ih razbio. Samo se nadam da će srednju da završi da pobjegne negdje u tri pizde materine daleko od te okoline.
1
1 slika
Reci hodža - Džennet il’ Džehennem?
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
carobnjak_N
Perspektivni član
Perspektivni član
Reactions: 310

Post Postao/la carobnjak_N »

Ommadawn je napisao/la: 23 aug 2020, 18:22 Nisam jednom otišao kući s posla sa grčom u stomaku.
Najgore je kad otac (ili očuh) zlostavlja majku i dijete. I taman sve prijaviš, nadaš se dobrom ishodu, to su mučni izvještaji, mučni sastanci - užas.
I šta se desi? Majka se vrati tom čovjeku jer “ipak postoji nada da se popravi, nije on toliko ni loš čovjek”.
I dalje ne možeš ništa - ni socijala, ni policija. Do slijedećeg puta kad ga vidiš u majici dugih rukava a vani vruće da zemlja gori.

A jednog sam jarana odjebao kad sam vidio kako tretira dijete svoje nove žene. Srećom razvela se. Ali jadno dijete i danas ima traume.
pa šta će žena jadna kad je društveno prihvatljivo u tradicionalnim sredinama kakva je i naša, da muškarac povremeno može
namlatiti ženu , a dijete već može i sedmično.
ali je takvima i dalje problem lgbt parada , a ne nasilje u porodici
0
Gudi
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la Gudi »

Fatih je napisao/la: 23 aug 2020, 18:46
Rajvosa je napisao/la: 23 aug 2020, 18:39

Drug, ovdje ne pricamo o necemu van ljudskih mogucnosti. U USA, komsija cuje jauke u stanu,odmah zove policiju, koja je tu za ne vise od 5 minuta. Cesto, radi se o seksu (da, i toga bude), glasnom svadjanju i histericnom vristanju koje zvuci kao nasilje. Ali, ako je poziv "potrefio", macho iz stana izlazi sa lisicama na rukama.
Ja sam u Bosni, bijeli svijet me ne interesuje....
0
test 👾
Ommadawn
Florida Man
Florida Man
Reactions: 17186

Post Postao/la Ommadawn »

carobnjak_N je napisao/la: 23 aug 2020, 18:51

pa šta će žena jadna kad je društveno prihvatljivo u tradicionalnim sredinama kakva je i naša, da muškarac povremeno može
namlatiti ženu , a dijete već može i sedmično.
ali je takvima i dalje problem lgbt parada , a ne nasilje u porodici
Jarane u Švedskoj.
U pitanju su uglavnom švedske porodice.
Ima i braće Arapa ali to je ništa u odnosu šta se kod Šveda dešava.
0
Reci hodža - Džennet il’ Džehennem?
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
carobnjak_N
Perspektivni član
Perspektivni član
Reactions: 310

Post Postao/la carobnjak_N »

Čuj u Švedskoj tako ?!
0
Dina
Queen's gambit
Queen's gambit
Reactions: 10348

Post Postao/la Dina »

Nažalost, kod nas nije nimalo jednostavno reagovati...
Pogotovo ako nemaš nikoga da štiti tvoja leđa! Jednom sam se obratila socijalnom radu zbog zlostavljanja djeteta, i mada su već bili upoznati s tim slučajem, niko nije htio zvanično potpisati izjavu, svjedočiti, a svi su znali...
Naravno, to je meni dotičnu budalu nakačilo na vrat, i ko zna kako bi se završilo da me nije podržao jedan muški član porodice, zaštitio, potegao svoje "veze" tako da je dotična osoba dobila upozorenje od šefa da me se okani... Inače, već sam počela razmišljati o povratku u Sa...
Znači, tek kada se dotaklo finansija, situacija se smirila...

Nije mi žao što sam to uradila, dijete je imalo šest godina... Ali, ne znam bi li opet imala hrabrosti uraditi isto!
I kaže mi socijalni radnik, sve znam, ljudi su mi privatno pričali, ali ne žele da bude službeno, da se zamjere, mala sredina i to ...
Pedagog, psholog, svi u školi su znali situaciju, učiteljica... I svi su ponavljali da su mi ruke svezane :(
1
1 slika
İnsanın en iyi yoldaşı onu seven değil, anlayan kişidir. Anlamakla başlar yolculuk.
Fatih
PRObehar
PRObehar
Reactions: 6876

Post Postao/la Fatih »

Rajvosa je napisao/la: 23 aug 2020, 18:51
Fatih je napisao/la: 23 aug 2020, 18:46

Ali nije nevezano. Ukazujem ti na to kuda nas vodi taj mentalitet "sta me briga, njihovi problemi". Tamo rijeseno, i to jednostavno.
0
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
Gudi
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la Gudi »

Fatih je napisao/la: 23 aug 2020, 19:05
Rajvosa je napisao/la: 23 aug 2020, 18:51
Ali nije nevezano. Ukazujem ti na to kuda nas vodi taj mentalitet "sta me briga, njihovi problemi". Tamo rijeseno, i to jednostavno.
Takav vakat dosao, da svako gleda sebe u svakom smislu.

I ako ne gledas sebe i svoju porodicu, samo ces najebat...
0
test 👾
Iskra
PRObehar
PRObehar
Reactions: 34237

Post Postao/la Iskra »

Dina je napisao/la: 23 aug 2020, 19:01 Nažalost, kod nas nije nimalo jednostavno reagovati...
Pogotovo ako nemaš nikoga da štiti tvoja leđa! Jednom sam se obratila socijalnom radu zbog zlostavljanja djeteta, i mada su već bili upoznati s tim slučajem, niko nije htio zvanično potpisati izjavu, svjedočiti, a svi su znali...
Naravno, to je meni dotičnu budalu nakačilo na vrat, i ko zna kako bi se završilo da me nije podržao jedan muški član porodice, zaštitio, potegao svoje "veze" tako da je dotična osoba dobila upozorenje od šefa da me se okani... Inače, već sam počela razmišljati o povratku u Sa...
Znači, tek kada se dotaklo finansija, situacija se smirila...

Nije mi žao što sam to uradila, dijete je imalo šest godina... Ali, ne znam bi li opet imala hrabrosti uraditi isto!
I kaže mi socijalni radnik, sve znam, ljudi su mi privatno pričali, ali ne žele da bude službeno, da se zamjere, mala sredina i to ...
Pedagog, psholog, svi u školi su znali situaciju, učiteljica... I svi su ponavljali da su mi ruke svezane :(

A kad se desi slucaj " Smajo Cesir... " onda svi kao nisu znali. NI komsiluk, ni policija. .a znali su svi. Ti si bar učinila nešto.
0
storm
Administrator
Reactions: 38010

Post Postao/la storm »

Nisam miran ni na jedno nasilje...
Kad vidiš da se dva balvana pohvataju, naravno okrenuti ću se, u svim ostalim slučajevima, nema šanse...
Nažalost nemam dobra iskustva, ono malo što sam intervenirao, žrtva i nasilnik, opet su nekako našli zajednički jezik...
Mada sa druge strane, možda je ta ili bilo čija intervencija bila nekome klik!
Svejedno i kako god, ne mogu si pomoći...
Ako ništa, uvijek prijaviti policiji.
Bolje da bude deset prijava, nego dvije, sve to može žrtvi koristiti samo, ako dodje do nekih epiloga.

Ne volim stav, briga me... Zbog punog tramvaja tih stavova, ubijen je momak u tramvaju, par godina nazad u Sarajevu.
Ne treba se tući, stani blizu, daj gestom do znanja, da ne ide tako, zovi policiju, nešto.
Oke žene, fizički inferiorne (mada sam vidio da znaju itekako odlučno stati u zaštitu žrtve) nerviraju me Kofol muškarci, koji okrenu glavu, a mogu u zubima nasilnika odnijeti...
3
1 slika 2 slika
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

Meni je dežurni ljekar jedne prilike , u tako nemuloj situaciji, rekao : morat ćeš se navici, radni vijek je pun ovakvih slučajeva.

Ali ja ne želim i odbijam da se naviknem unaprijed...ako se budemo navikavati, nikada niko ništa neće učiniti .
2
1 slika 1 slika
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

Iskra je napisao/la: 23 aug 2020, 19:38 Meni je dežurni ljekar jedne prilike , u tako nemuloj situaciji, rekao : morat ćeš se navici, radni vijek je pun ovakvih slučajeva.

Ali ja ne želim i odbijam da se naviknem unaprijed...ako se budemo navikavati, nikada niko ništa neće učiniti .
Možda ne naviknuti, ali uzeti kao dio posla, koji je često sa tim situacijama isprepleten, morati ćeš...
Mada tvoja uža struka i ne toliko...
Ali uposlenici urgentnog centra recimo, svakodnevno imaju tih slučajeva..
Ali tamo je i zakonski propisano, koliko znam, trenutno obavijestiti policiju, na svaku sumnju nasilja... Obiteljskog ili općeg.
0
Dina
Queen's gambit
Queen's gambit
Reactions: 10348

Post Postao/la Dina »

storm je napisao/la: 23 aug 2020, 19:35 Nisam miran ni na jedno nasilje...
Kad vidiš da se dva balvana pohvataju, naravno okrenuti ću se, u svim ostalim slučajevima, nema šanse...
Nažalost nemam dobra iskustva, ono malo što sam intervenirao, žrtva i nasilnik, opet su nekako našli zajednički jezik...
Mada sa druge strane, možda je ta ili bilo čija intervencija bila nekome klik!
Svejedno i kako god, ne mogu si pomoći...
Ako ništa, uvijek prijaviti policiji.
Bolje da bude deset prijava, nego dvije, sve to može žrtvi koristiti samo, ako dodje do nekih epiloga.

Ne volim stav, briga me... Zbog punog tramvaja tih stavova, ubijen je momak u tramvaju, par godina nazad u Sarajevu.
Ne treba se tući, stani blizu, daj gestom do znanja, da ne ide tako, zovi policiju, nešto.
Oke žene, fizički inferiorne (mada sam vidio da znaju itekako odlučno stati u zaštitu žrtve) nerviraju me Kofol muškarci, koji okrenu glavu, a mogu u zubima nasilnika odnijeti...
E too...
Ja sam se tada bila toliko razočarala jer je bilo dosta muškaraca koji su mogli nešto poduzeti, koji su imali iza sebe funkciju, položaj u društvu, pa i bogatstvo, uticaj, moć... Da me jedan takav nije zaštitio možda bih ja završila kao žrtva, i moje dijete...
Na niske grane je naše društvo spalo kada sam ja morala otići u socijalni rad :palm
To sam i rekla socijalnom radniku...
I zaboravih napisati da se uz veliki trud psihologa, pedagoga, socijalnih radnika, situacija popravila, to dijete je sada tinejdžer i djeluje ok :bih1
1
1 slika
İnsanın en iyi yoldaşı onu seven değil, anlayan kişidir. Anlamakla başlar yolculuk.
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

storm je napisao/la: 23 aug 2020, 19:44
Iskra je napisao/la: 23 aug 2020, 19:38 Meni je dežurni ljekar jedne prilike , u tako nemuloj situaciji, rekao : morat ćeš se navici, radni vijek je pun ovakvih slučajeva.

Možda ne naviknuti, ali uzeti kao dio posla, koji je često sa tim situacijama isprepleten, morati ćeš...
Ali tamo je i zakonski propisano, koliko znam, trenutno obavijestiti policiju, na svaku sumnju nasilja... Obiteljskog ili općeg.

Da, jeste . Ali po strogom protokolu. Nažalost, nekada taj protokol sputava i ne dozvoljava da se uradi sve što bi se moglo ili htjelo.
1
1 slika
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

Iskra je napisao/la: 23 aug 2020, 19:46
storm je napisao/la: 23 aug 2020, 19:44

Da, jeste . Ali po strogom protokolu. Nažalost, nekada taj protokol sputava i ne dozvoljava da se uradi sve što bi se moglo ili htjelo.
A i to vjerujem... Toliko mogu nekad iskomplicirati proces, da ne može, da se čovjek ne zapita... Jel meni treba ovo?
Maltretiraju više onoga, koji je prijavio, nego osumnjicenog...
A to je pogrešno...
Eto vam ga, pa neka on dokazuje nevinost..
Bolje tako, nego da jedan promakne.
Sa takvim praksama, promotnom reakcijom institucija, te sankcijo, i potencijalni bi nasilnici, ponekad ustuknuli...
0
Odgovori

Natrag na “Društvo”