Sandžak-bure baruta
Moderator/ica: Moderator
Re: Sandžak-bure baruta
nema veze i ja učim dok listam guglam tražeći zanimljivosti...mislim da ovog čovika triba posebno apstrofirati jer je spriječio i veći genocid na tom području..
Aćif Hadžiahmetović, vođa odbrane Novog Pazara u Drugom svjetskom ratu, u Srbiji se zvanično smatra narodnim neprijateljem, a u srpskoj historiografiji označen je kao jedan od neprijatelja srpskog naroda na području Sandžaka. Ulogu Hadžiahmetovića, ističu bošnjački historičari, treba posmatrati s činjenicom da novopazarski kraj nije doživio sudbinu ostalih dijelova Sandžaka. Prema izvještaju četničkog komandanta Pavla Đurišića generalu Dragoslavu Draži Mihajloviću, 1943. godine u Limskoj dolini četnički odredi Vojske Kraljevine Jugoslavije izvršili su genocid nad 9.200 Bošnjaka. U izvještaju se navodi da su 1.200 ubijenih bili vojno sposobni, a 8.000 su bile žene, djeca i starci.
Aćif Hadžiahmetović, vođa odbrane Novog Pazara u Drugom svjetskom ratu, u Srbiji se zvanično smatra narodnim neprijateljem, a u srpskoj historiografiji označen je kao jedan od neprijatelja srpskog naroda na području Sandžaka. Ulogu Hadžiahmetovića, ističu bošnjački historičari, treba posmatrati s činjenicom da novopazarski kraj nije doživio sudbinu ostalih dijelova Sandžaka. Prema izvještaju četničkog komandanta Pavla Đurišića generalu Dragoslavu Draži Mihajloviću, 1943. godine u Limskoj dolini četnički odredi Vojske Kraljevine Jugoslavije izvršili su genocid nad 9.200 Bošnjaka. U izvještaju se navodi da su 1.200 ubijenih bili vojno sposobni, a 8.000 su bile žene, djeca i starci.
0
- hani_jong_un
- Pjur seks

- Reactions: 31198
Nove vlasti u Sandžaku od 1945. godine, pod rukovodstvom KPJ, a naročito Aleskandra Rankovića, Blaža Jovanovića, Milovana Đilasa, Moše Pijade i drgih, vršile su neviđene represije nad Bošnjacima, Albancima, Turcima, Gorancima, Torbešima i drugim muslimanima, kako bi u što većem broju napustili Bosnu, Sandžak, Kosovo, Makedoniju, Srbiju, i Crnu Goru. [6] Nakon likvidacije Sandžaka 29.3.1945., na drgom zasijedanju ZAVNO Sandžaka u Novom Pazaru, ništa bolji položaj i uslove sveukupnog života u selima i gradovima Sandžaka, nažalost, nisu imali ni Srbi, Crnogoci, Albanci i pripadnici drugih naroda u podijeljenom i zapostavljenom nerazvijenom Sandžaku. [7]
Zbog toga se iselilo više od 150.000 u Bosnu, više od 50.000 bošnjaka u Tursku i veliki broj Bošnjaka odlazi na Kosovo i u Makedoniju, sa namjerom da kao „Turci“ nastave put u Tursku. Život Bošnjaka Sandžaka, u SFRJ je bio konstantno u podređenom položaju, bez prava na domovinu, nacionalno ime, na vjeru, jezik, pismo, kulturu, tradiciju, književnost, umjetnost, folkor, običaje, pripadnost antifašističkom pokretu i druge osobenosti koje su vjekovima krasile Bošnjake – muslimane.
Zbog toga se iselilo više od 150.000 u Bosnu, više od 50.000 bošnjaka u Tursku i veliki broj Bošnjaka odlazi na Kosovo i u Makedoniju, sa namjerom da kao „Turci“ nastave put u Tursku. Život Bošnjaka Sandžaka, u SFRJ je bio konstantno u podređenom položaju, bez prava na domovinu, nacionalno ime, na vjeru, jezik, pismo, kulturu, tradiciju, književnost, umjetnost, folkor, običaje, pripadnost antifašističkom pokretu i druge osobenosti koje su vjekovima krasile Bošnjake – muslimane.
0
- hani_jong_un
- Pjur seks

dosta moje rodbine je otislo tad u tursku. morali su da mijenjaju prezime tamo ☹ jedan momak iz turske studira sad sa mnom, nije znao nikako jezik kad je doso ocm
1
1
1811
Jest Lagani stavio temu u pravi pdf, Vucic ce kmecati da imamo teritorijalne pretenzije.
1
1
Tražili smo se po prethodnim životima
..o je u pravu si namjerno je
pa logikom ako je sandžak dio bih a hrvatska od franje svetoga ima pretenzije onda kako nego ovako...joj zezam se vidiš što ti je podsvjest ajde storm prebaci na pod ex-yu... 
0
- hani_jong_un
- Pjur seks

koji vam je najljepsi grad u sandzaku
4
3
1
1
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
1811
- hani_jong_un
- Pjur seks

ja ove crnogorske gradove nesto ne dozivljavam ko svoje 
meni je sandzak pazar, sjenica i tutin haha
meni je sandzak pazar, sjenica i tutin haha
3
1
1
1
1
1
1811
- hani_jong_un
- Pjur seks

evo kako se orijentisu u pazaru haha
3
3
1811
- hani_jong_un
- Pjur seks

danas na pesteru, u rasnu, to je selo 5 minuta od mog, covjek uletio u kucu i ubio troje, a troje ranio, samo djecu nije diro. ubio bivsu zenu i njene roditelje, a tesko joj ranio brata, ovo drugo dvoje ranjenih su dobro. policija odmah zatvorila sve puteve ka pesteru, nadju ga i kazu da se ubio pred njima. inace radi se o amidzicu od zike turkovica haha
4
2
1
1
1
1
1811
Covjek pobio ljude, a ti post zavrsavas sa haha. 
2
2
Tražili smo se po prethodnim životima
- hani_jong_un
- Pjur seks

moje selo
1
1
1811
- hani_jong_un
- Pjur seks

dzamiju smo napravili ove godine. to je sad trend na pesteru, svako selo gradi svoju dzamiju, a ni jedno selo nema preko 10 stanovnika
moje selo je nekad bilo poveliko, imalo je preko 200 ljudi, pa su oni skupili pare i napravili ovu dzamiju
2
2
1811
Pretpostavljam da je vecina preselila u Sarajevo. Allah vas nagradio. Samo pravite. Svaka domacinska kuca treba da ima dzamiju.
1
1