Crvena Nit je napisao/la: ↑03 jul 2021, 15:47
Iskra je napisao/la: ↑03 jul 2021, 15:39
Ja to cijelo vrijeme govorim, TEFSIR je tezak, zahtjeva poznavanje historije Islama do u tancine.
Ali opet vjeruješ Egipćaninu i njegovim pričama o čudima u Kur’an!
Stalno ponavljaš da je tesfir težak , eto dala si mi danas ime jednog stručnjaka, a isti nije naročito drugačiji od ostalih.
Pišeš da je Kur’an jasan, a ne obrazložiš na koji način je uopće jasan!
Ali odgovorila sam ti. Ne vidis šumu od drveta. Hvatas se za pojedine ajete , izdvajas ih iz sure cija su cjelina, to se.ne moze raditi niti tako.posmatrati. Tefsir je tezak za tumacenje jer moras da imas ogromno predznanje kako vec rekoh, o Islamu, nastanku, historiji pa cak i preduslamskom.periodu.
A.Kur'an je jasan u pogledu usmjeravanja vjernika, putokaza, duhovnog vodstva koje nam.daje a sve u interesu vlastite dobrobiti kao i dobrobiti drustva, u kojem svaki vjernik slijedeci putokaz Kur'ana treba da bude primjer DOBROG covjeka. Svrha objave Kur'ana jeste dobrobit ljudima. Kur'an je smjernica. Vrlo jasna i odredjena.
Zar doista mislis da Jasna Knjiga znaci jednostrano tumacenje i shvacanje ?
O.jasnoci ili nejasnoci ajeta takodjer mozemo razgovarati, sto je nekom jasno drugom nije i obratno i to je sasvim ok, zato je Muhammed savs i tumacio svojim ashabima i pojasnjavao ajete.
"Kur’an je bio, a i sada je, predmet izučavanja različitih naučnih discipli-na. Među ovim naučnim disciplinama nalazi se i tefsir, nauka o tumačenju i razumijevanju Kur’ana. Tumačenje Allahove Riječi nametnulo se vrlo rano. Ashabi su se obraćali Poslaniku da im objasni ono što im nije bilo jasno, a Po-slanik je često i sam objašnjavao ashabima značenja pojedinih kur’anskih aje- ta. Allah u Kur’anu kaže: A tebi objavljujemo Kur’an da bi objasnio ljudima ono što im se objavljuje (En-Nahl, 44).
U drugom ajetu Allah kaže: On tebi objavljuje Knjigu, u njoj su ajeti jasni, oni su glavnina Knjige, a drugi su manje jasni. Oni čija su srca pokvare-na - željni smutnje i svoga tumačenja - slijede one što su manje jasni. A tumačenje njihovo zna samo Allah i oni koji su dobro u nauku upućeni. ’Mi vjerujemo u njih, sve je od Gospodara našeg!’ - govore oni. - A samo razu¬mom obdareni shvaćaju (Alu ‘Imran, 7).
Prvi ajet jasno ukazuje da je Poslanik objašnjavao ljudima kur’anske propise koji se odnose na zabrane i zapovijedi. On je, prema ovome ajetu, bio prvi mufessir, komentator Kur’ana.
Drugi ajet ukazuje da u Kur’anu ima mjesta koja treba tumačiti. Iz samog teksta ovoga ajeta vidi se da je ashabima koji su posjedovali znanje bilo dozvoljeno da tumače Kur’an. Njih Allah u ovome ajetu naziva Onima koji su dobro u nauku upućeni."