Islam: Pitanja i odgovori
Re: Islam: Pitanja i odgovori
Valjda je to podneblje, tj. nedaleko od Damaska... ako bi cjepidlačili to može biti i Kina.
0
Ne pise u Kur'anu, ali pise u hadisima. Damask, (po mnogima Emevijska dzamija /Bijeli minaret).
0
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
- Heidi
- Lemon Addict

- Reactions: 27367
Aha. Hadisi znaci.
Je l u toj dzamiji i Salahudinov mezar?
Sta mislis, zasto Damask?
Je l u toj dzamiji i Salahudinov mezar?
Sta mislis, zasto Damask?
0
Ako ti se desi da krenes sa salavatima, zavrsi ih ukoliko si poceo (cini se kao paradoks, da zavrsavas nesto zbog cega cinis sehvi-sedzdu - ali to je tek da ne bi sallu ucinio "nakaradnom"), s tim sto ces na kraju namaza uciniti sehvi-sedzdu. Ukoliko se sjetis odmah nakon sto si poceo sa salavatima, stani sa "ve ala ali Muhammed".Max je napisao/la: ↑10 aug 2021, 16:46 Ok
Primjera radi
na farzima na prvoj sjednici mi se zna desiti da profuram etehijatu pa krenem na salavate
jel završim ili?
isto tako nakon Fatihe na trećem ili četvrtom rekatu krenem neku suru (govorim o farzima) završim suru ili moram ha nevalja ha ponovo zanijeti?
Isto je i sa surama na 3. i 4. rekatu.
U biti, tri su osnova za cinjenje sehvi sedzde: Dodavanje, izostavljanje i sumnja (npr. o broju klanjanih rekata ili sumnja da li je ili nije prouceno sve sto je vadzib/farz). U oba slucaja koje si naveo, oni spadaju u ovaj prvi razlog (ovo je stav hanefijske skole fikha).
Ukoliko sam pogrijesio, molioh da me se ispravi. Pisao sam po onome sto sam ja naucio, a ne mora biti da neko nema drugaciji i bolji odgovor.
1
1
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
Odmah pored. Pa, tako stoji u hadisima.
1
1
Stoji da ce to biti blizu istocnog minareta Emevijske dzamije, te stoga taaj minaret i sada nosi naziv "minaret Isa a.s".MarlboroGold je napisao/la: ↑10 aug 2021, 17:36 Valjda je to podneblje, tj. nedaleko od Damaska... ako bi cjepidlačili to može biti i Kina.
1
1
Jesi siguran?Fatih je napisao/la: ↑10 aug 2021, 18:16Stoji da ce to biti blizu istocnog minareta Emevijske dzamije, te stoga taaj minaret i sada nosi naziv "minaret Isa a.s".MarlboroGold je napisao/la: ↑10 aug 2021, 17:36 Valjda je to podneblje, tj. nedaleko od Damaska... ako bi cjepidlačili to može biti i Kina.
0
Allah najbolje zna. Ja sam rekao da me se ispravi, ako neko zna drugacije i argumentovanije. A, jesam li siguran? Allah najbolje zna.
1
1
Salim.se. i.dopada mi.se odgobor
Mislis li, da je "vrijeme velikih ratova" sada?
0
Pa to je stvarno do individualne percepcije i analize svega sto se danas dogadja. Vec smo imali dva velika rata, ko zna da li ce ih biti jos...
0
- Heidi
- Lemon Addict

- Reactions: 27367
Đeće?
Evo tebi odg
Njegov silazak smatra se od velikih predznaka Sudnjeg dana, što znači da će sići pred sami Sudnji dan.
Vrijeme njegovog dolaska je prije pojave Je’džudža i Me’džudža i prije izlaska Sunca sa zapadne strane, a posle pojave Mehdije i Dedžala, a Allah najbolje zna.
Mjesto silazka po hadisu kojeg bilježi imam Muslim je istočni dio Damaska, pored bjele munare, za vrijeme sabah namaza.
Na Zemlji će provesti sljedećih četrdeset godina, po ispravnom hadisu kojeg bilježi Ebu Davud br. 4324.
Zadržaće poslanstvo koje je imao i ranije, sa starim i sa novim mu’džizama, ali će pozivati u Islam, tj. u šerijat Muhameda ﷺ, i neće mu silaziti nova objava (knjiga).
Dakle, zadržaće osobinu vjerovjesnika, ali neće donijeti novi šerijat, nego će prihvatiti, vladati i suditi po sadašnjem islamskom zakonu, šerijatu.
Ulema potvrđuje da će Isa alejhisselam zadržati stare mu’džize, što obuhvata sve poznate njegove mu’džize, (iako ne naglašavaju svaku mu’džizu pojedinačno, pa tako ni mu’džizu da će moći da oživi umrle).
1
1
Re: Zapad je žene Afganistana predao najgorim ljudima na svijetu
E tu su se malo razisli Tirimzi i Abbad , u vjerodostojnosti hadisa u kojem se spominje surma. Cak , ako se dobro sjecam, muskarci nisu ni spomenuti.
@Fatih ?
0
Ahaaa...
Ma slatki su mi svakako
1
1
Razlika u misljenjima ucenjaka. Safije i hanbelije imaju jedan stav, dok hanefijski ima svoj, te malikijski svoj.
0
- lejlamo
- Komorebi

- Reactions: 13994
ispade tri različita stava, koji je treći?
može, ne može ...i?
1
1