Postavio si mi direktno.pitanje, smiješ li pitati vjerujemo li u priče iz knjiga bla bla...zato sam ti replicirala.i pojasnila. Naslov teme je explicitan, ne ostavlja mnogo mjesta za argumentirane rasprave jer nije tako ni zamišljena. Dakako da možeš iznijeti stav, taman da je extremisticko radikalan, ali ova tema.nije predviđena za to. Otvori temu , Postoji li Bog i opleti do mile volje. Ja ću tebi onda ili bilo kome iznijeti svoj stav , obrazloženje a ti svoj i sve to...tada nećeš nikom moći imputirati da ti je zabranjeno iznijeti mišljenje.
Bog - vjerujete li ili ne? Sta je najvise uticalo na to da vjerujete ili ne vjerujete?
Re: Bog - vjerujete li ili ne? Sta je najvise uticalo na to da vjerujete ili ne vjerujete?
Postavio si mi direktno.pitanje, smiješ li pitati vjerujemo li u priče iz knjiga bla bla...zato sam ti replicirala.i pojasnila. Naslov teme je explicitan, ne ostavlja mnogo mjesta za argumentirane rasprave jer nije tako ni zamišljena. Dakako da možeš iznijeti stav, taman da je extremisticko radikalan, ali ova tema.nije predviđena za to. Otvori temu , Postoji li Bog i opleti do mile volje. Ja ću tebi onda ili bilo kome iznijeti svoj stav , obrazloženje a ti svoj i sve to...tada nećeš nikom moći imputirati da ti je zabranjeno iznijeti mišljenje.
1
1
Re: Bog - vjerujete li ili ne? Sta je najvise uticalo na to da vjerujete ili ne vjerujete?
Ipak smo svi samo ljudi, i zastupamo svoja uvjerenja, i ti, i ja, i svi ovdje...respo je napisao/la: ↑30 aug 2020, 19:36Pa onda opomeni svog moderatora da ne nastupa sa pozicije pametnijeg kad ne zeli prihvatiti da ateisti pitaju zasto neko vjeruje u price iz vjerskih knjiga
Ko zeli odgovorit ce ko ne zeli ne mora uopste i to je to
Ako ne dobijem odgovor ja ostajem pri svom misljenju i idemo dalje
Vjerovanje je filozofsko pitanje, načina pristupa životu, a ne skup podataka... Zato je jako teško ubjedjivati pro ili contra...
Moj je stav, da smo svi forumasi, moderator se uključi, kad se krše pravila, pristojnost, nivo konverzacije, i pokretanje teme.
Ali se razlikujemo I u toj percepciji, što je nekome uvredljivo, zato molim malo senzibiliteta prema svemu...
0
Aha znaci zamisljena je sa odgovorima da i ne i to je to
Ajmo onda svih koliko clanova forima ima da napisemo tako i onda zatvoriti temu jer nema smisla bilo sta raspravljati
Ajmo onda svih koliko clanova forima ima da napisemo tako i onda zatvoriti temu jer nema smisla bilo sta raspravljati
0
Pa upravo jer nemamo svi isti pristup zivotu jer imamo drugaciji percepciju i sl sam i pitao jel vjerujete i zastostorm je napisao/la: ↑30 aug 2020, 19:46Ipak smo svi samo ljudi, i zastupamo svoja uvjerenja, i ti, i ja, i svi ovdje...respo je napisao/la: ↑30 aug 2020, 19:36
Pa onda opomeni svog moderatora da ne nastupa sa pozicije pametnijeg kad ne zeli prihvatiti da ateisti pitaju zasto neko vjeruje u price iz vjerskih knjiga
Ko zeli odgovorit ce ko ne zeli ne mora uopste i to je to
Ako ne dobijem odgovor ja ostajem pri svom misljenju i idemo dalje
Vjerovanje je filozofsko pitanje, načina pristupa životu, a ne skup podataka... Zato je jako teško ubjedjivati pro ili contra...
Moj je stav, da smo svi forumasi, moderator se uključi, kad se krše pravila, pristojnost, nivo konverzacije, i pokretanje teme.
Ali se razlikujemo I u toj percepciji, što je nekome uvredljivo, zato molim malo senzibiliteta prema svemu...
Aha znaci uvredljivo je kad ja pitam a nije uvredljivo kad se meni kaze nemoj pitati to odgovor je na nivou djeteta i dobijem ban za to
E svaka cast nista se onda ne razlikujete od proslog foruma samo druga skupina ljudi
Eto nastavite a ja vas napustam pa mirno razmjenjujte brojke slikama sta si jutros obukao/la i sl
1
1
Kako god ti želiš, naidji si drugo mjesto... Pozzrespo je napisao/la: ↑30 aug 2020, 19:50Pa upravo jer nemamo svi isti pristup zivotu jer imamo drugaciji percepciju i sl sam i pitao jel vjerujete i zastostorm je napisao/la: ↑30 aug 2020, 19:46
Ipak smo svi samo ljudi, i zastupamo svoja uvjerenja, i ti, i ja, i svi ovdje...
Aha znaci uvredljivo je kad ja pitam a nije uvredljivo kad se meni kaze nemoj pitati to odgovor je na nivou djeteta i dobijem ban za to
E svaka cast nista se onda ne razlikujete od proslog foruma samo druga skupina ljudi
Eto nastavite a ja vas napustam pa mirno razmjenjujte brojke slikama sta si jutros obukao/la i sl
0
Pa šta ćeš...tako je postavljena. Eventualno se može raspravljati o ovom "sta je najviše uticalo na to", i to ne dovodeći u pitanje ispravnost stava oponenata. Kako rekoh, religija je intimna stvar, Vjernimu Bog je svetinja, i nastojanjem uvjeriti nekog u suprotno može lako biti shvaćeno uredom. O religioznosti bi se trebalo raspravljati s poštovanjem, uvažiti oponenata....
1
1
Zadnja izmjena: Iskra, dana/u 30 aug 2020, 20:00, ukupno mijenjano 1 put.
Hajmo razlaza
2
1
1
1
I say what I think, I think what I say
Ovo je pravi odgovor. Kako mozes uopste i doci do toga "kada ja pitam zasto vjerujete iz tih knjiga..." Time vec ne pises na temu. Mislim da je pitanje jasno kao dan. Ovdje je samo izbor ko zeli ista napisati, a ko ne.Iskra je napisao/la: ↑30 aug 2020, 19:53
Pa šta ćeš...tako je postavljena. Eventualno se može raspravljati o ovom "sta je najviše uticalo na to", i to ne dovodeći u pitanje ispravnost stava oponenata. Kako rekoh, religija je intimna stvar, Vjernimu Bog je svetinja, i nastojanjem uvjeriti nekog u suprotno može lako biti shvaćeno uredom. O religioznosti bi se trebalo raspravljati s poštovanjem, uvažiti oponenata....
Ovo nije tema za ispitavanje, zasto neko vjeruje ili ne. Nego da forumasi, ako zele, to sami napisu.
Mehaning, ako si citao neku drugu temu, gdje si mozda procitao nesto, sto te moglo navesti na takav zakljucak. Na ovoj temi to nije slucaj. Ovo je bas tema koja je sasvim na dobrovoljnoj osnovi. Ko zeli pisati, neka pise. Ko nece, ne mora. Ali dolaziti na ovu temu iz bilo kog drugog razloga je suvisno. Ime teme je kristalno jasno. Niko ovdje nikoga ne pokusava ubijediti ni u sto.
0
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
- Maksuz svratila
- Perspektivni član

- Reactions: 704
...postoji li ili ne ...zaboli me..
...ali jakooo verujem...iz sve snageee, ne verujem ...e jebajiga sad mi prahnu uz ajvar kobaja i Bajaga...
...ne prakticiram ništa što kao treba da se eto po jusu radi...klanjanje, u džamiji nikad nisam ni bila, ne postim, jedem i svinjetinu...ne plaćam ni hodžarinu...imam šljivik nek me ćušnu đe im je volja....a opsujem i njega i sve redom kad me huja spapri...
...kad je neko spomenuo nutmu, ja izašla iz kuće reko sad garant ide neko učenje dove, pa da im ne smetam...
...kad mi neko umre ne zavijam se u maramu...glupo mi je bilo ispred članova porodice jednom prilikom kad sam na sahrani bila od kolege sin se ubio...nije bilo popa kao nema ga kad je samoubistvo da sve odradi kako im običaji nalažu...a oni svi čoporativno vjernici koji redovno sve inače prakticiraju...baš je bezze što se nije ispoštovao taj običaj i tada...čovjeka nema više, ali nešto otužno mi što se kažnjava na taj način... jer je sam sebi oduzeo život...ne vidi to on
...bio mu pop (ni)jedan, dva ili pet... ali da se ispoštuju makar mu najbliži...ajde ti šćipi, pa digni ruku na se...ko zna šta se okrene, ne dao Bog nikome (...eto situacije kad ga spomenem...
)...i sad kao šipak ti... za tvoje duše kraj, taj mjesni pop se neće moliti...još im dosoli tu bol...stvarno im je fuj, taj fol...
...nemam bojazni ...
...kako će mi biti na drugome svijetu...životarim sada... a sutra... ko bolan zna šta i kada...niti radim nešto u sadašnjici da žicam kartu za rajsku mi nagradu... ne, hvala...ne treba mi ...
...nastojim da ne radim drugima ono što ne bi voljela da se meni radi...zna se šta je uredu, šta nije...toga se i držim...ljudski onako gledam da bauljam ...ne treba meni sveta knjiga da mi nalaže šta i kako treba... a da li ću gore da se pržim...jebajiga... ja zimogriza vazda bila ...prija mi toplina ...
...dakako...da griješim i griješiću znam, dajem sve od sebe da se iste i ne ponavljaju...jednom bilo... već viđeno nije mi odmah ni zanimljivo i ne prija mi tkivu takvo štivo... savršenstvo me iritira...a ko to gore sve oduzima i sabira...ne zavidim mu vala...ne bi bila Bog nema te love ...đe ćeš bolan udovoljiti svakom...
...jedva da uganjam i jebeni sabur...naumpade mi sad i kabur...kolega ga spomenu na poslu ...kako ide tamo ...nešto povilenio...kontam neka misija u Afganistanu...de reko povedi i mene...doduše nisam puno ni fulala....
ulalaaaaa...
...
...ne da mi se vala da svaki dan pobrišem i prašinu...
što ju više drpam govno se roji... one čestice u zraku... ispričam se svako malo sa njime Gospodom Bogom nekad zorom...po danu ili mrklome mraku...ko veliki...u mislima se pratimo, ćutke ili naglas uz strepsils sa limunom ...nadrobim mu se ja svašta ...
...kako ću ovo ...ovako ili onako...jah eto trebam, jel ovako...jebajiga znam nije trebalo tako... kako sam naumila... a ti bujrum me naruži sad ili kad odapnem...kazni me po zasluzi...je li pošteno...samo mi nemoj ono na finjaka ...pa ko koga zajebe... nećemo se tako igrati...
...a što baš sad ovo da mi se desi...i to mi fino bogami...
neka, neka Gospode i to mi ...za vrat de objesi...de,de još me naguzi malo li je...
..kad me sve stisne...njemu pisnem...kad se ja razbolim... ajde bolan uzmi me sebi više ...tersam mu, a jada jadava na noge niti do hale ne mogu...samo Bože budi drug...
i ne diraj mi moje najmilije jes' čuo...eto da znaš... danas opet nisam prvo desnu japanku obula...ova mi je jebiga bliže bila...ajde nahujaj se više jeboga grom...dugo nam nije kiša ko iz kabla lila...jebala te više ova sparina...

...kad je neko spomenuo nutmu, ja izašla iz kuće reko sad garant ide neko učenje dove, pa da im ne smetam...
...nemam bojazni ...
...jedva da uganjam i jebeni sabur...naumpade mi sad i kabur...kolega ga spomenu na poslu ...kako ide tamo ...nešto povilenio...kontam neka misija u Afganistanu...de reko povedi i mene...doduše nisam puno ni fulala....
...ne da mi se vala da svaki dan pobrišem i prašinu...
...a što baš sad ovo da mi se desi...i to mi fino bogami...

3
3
...kineski mačak...

E pročitah ovaj ep o gilgamešu
To je tema...
To je tema...
0
I say what I think, I think what I say
..I ja to respekrujem.. no, interesuje me jedno- a to sam primjetila i na drugim forumima..da se zeli dati do znanja, da je neko ' religiozan' ili to religija zahtjeva, ..ubacivanjem u tekst Allah,...elhamdulilah .itd..(na temama koja nisu pdf religija) to nisam primjerila kod clanova druge vjeroispovijesti ?Iskra je napisao/la: ↑30 aug 2020, 19:26 Nije ovdje pitanje ko vjeruje a ko ne , već zašto ne prihvaćamo uvjerenja suprotna nasima? Apsolutno mogu prihvatiti da neko ne vjeruje, za razliku od.mene, ali ne prihvaćam da me ubjedjuje u suprotno, baš kao sto.meni ne pada na pamet ubjedjivati nikoga da je moj stav ispravan. Religioznosti je vrlo intimna stvar tako da o tome ne treba puno ni raspravljati.
0
Spinerka je napisao/la: ↑31 aug 2020, 01:54..I ja to respekrujem.. no, interesuje me jedno- a to sam primjetila i na drugim forumima..da se zeli dati do znanja, da je neko ' religiozan' ili to religija zahtjeva, ..ubacivanjem u tekst Allah,...elhamdulilah .itd..(na temama koja nisu pdf religija) to nisam primjerila kod clanova druge vjeroispovijesti ?Iskra je napisao/la: ↑30 aug 2020, 19:26 Nije ovdje pitanje ko vjeruje a ko ne , već zašto ne prihvaćamo uvjerenja suprotna nasima? Apsolutno mogu prihvatiti da neko ne vjeruje, za razliku od.mene, ali ne prihvaćam da me ubjedjuje u suprotno, baš kao sto.meni ne pada na pamet ubjedjivati nikoga da je moj stav ispravan. Religioznosti je vrlo intimna stvar tako da o tome ne treba puno ni raspravljati.
Ja ti mogu reći kako je kod mene , za druge ljude ili forume.ne znam.
"Da se želi dati do znanja da je neko religiozna...."
Pripadnost Islamu ne izražava se gore spomenutim riječima i ne potvrdjuje religioznost. Pripadnost Islamu potvrdjuje se riječima
ESHEDU EN LA ILAHE ILLELLAH VE ESHEDU ENNE MUHAMMEDEN ABDUHU VE RESULUHU"
sto u prevodu znaci
"VJERUJEM I OCITUJEM DA NEMA DRUGOG BOGA OSIM ALLAHA I VJERUJEM I OCITUJEM DA JE MUHAMMED BOZIJI ROB I BOZIJI POSLANIK."
Upotreba Elhamdullilahi ili Subhanallah je odlika lijepog ahlaka , ja bih rekla pravilnog . Elhamdullilahi znači Hvala.Allahu, Subhanallah je Slava Allahu...npr ja kad vidim nešto lijepo ne kažem omg, wtf, **bo te sta je ba ovo!? Ja kažem Subhanallah....Slava Allahu što je stvorio nešto tako lijepo.
Kod.mene je upotreba ovih divnih riječi osim ovog razloga koji sam navela u stvar kulturoloških naslijeđa koji vucem iz svoje domovine, i ne nastojim to mjenjati. Takva sam kakva sam. Mnogo mi je važnije da svoji. Ponašanjem.ne vrijedjam nikog npr i takve stvari nastojim mjenjati, vokabular ne.
P.s. ahlak=odgoj(grubo prevedeno), u biti to je stanje duse
3
3
Ma daj cuj tako tema postavljenaIskra je napisao/la: ↑30 aug 2020, 19:53
Ja cu postaviti temu al smijes odgoviriti samo sa da ili ne
Svi koji odgovore ili misle odgovoriti drugacije nisu dobrodosli ili cu traziti ban za njih
Daj pa nije sjeverna koreja
Ako tako mislite praviti forum samo naprijed
0
Kako ste kontradiktorniFatih je napisao/la: ↑30 aug 2020, 21:10Ovo je pravi odgovor. Kako mozes uopste i doci do toga "kada ja pitam zasto vjerujete iz tih knjiga..." Time vec ne pises na temu. Mislim da je pitanje jasno kao dan. Ovdje je samo izbor ko zeli ista napisati, a ko ne.Iskra je napisao/la: ↑30 aug 2020, 19:53
Ovo nije tema za ispitavanje, zasto neko vjeruje ili ne. Nego da forumasi, ako zele, to sami napisu.
Mehaning, ako si citao neku drugu temu, gdje si mozda procitao nesto, sto te moglo navesti na takav zakljucak. Na ovoj temi to nije slucaj. Ovo je bas tema koja je sasvim na dobrovoljnoj osnovi. Ko zeli pisati, neka pise. Ko nece, ne mora. Ali dolaziti na ovu temu iz bilo kog drugog razloga je suvisno. Ime teme je kristalno jasno. Niko ovdje nikoga ne pokusava ubijediti ni u sto.
Nije tema o tome al mozes napisati a ja ne mogu pitati to pa ko zeli da odgovori neka odgovori
0
Ali ovo nije tema za to. Niko ti bolan ne brani, da otvoris temu kakvu zelis. I tu onda postvaljas pitanja jer je tema zbog toga i otvorena. I opet, svako ce napisati samo onoliko koliko zeli. Ako neces ti, a jos si zainterovan, otvoricu ja. I tu nece biti off-topic da nekoga pojedinacno pitas o tome sta zelis, s tim da trebas imati na umu, da niko ne moze nikoga natjerati da kaze vise od onoga sto on zeli. Svi smo mi drugaciji.respo je napisao/la: ↑31 aug 2020, 10:19Kako ste kontradiktorniFatih je napisao/la: ↑30 aug 2020, 21:10
Ovo je pravi odgovor. Kako mozes uopste i doci do toga "kada ja pitam zasto vjerujete iz tih knjiga..." Time vec ne pises na temu. Mislim da je pitanje jasno kao dan. Ovdje je samo izbor ko zeli ista napisati, a ko ne.
Nije tema o tome al mozes napisati a ja ne mogu pitati to pa ko zeli da odgovori neka odgovori
1
1
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
- Spreca
- Perspektivni član

- Reactions: 352
Da vjerujem,nevjerujem hodzama i popovima i fratarima.Meni izmedju mene i Allaha/Boga netreba posrednik
5
3
2
2
respo je napisao/la: ↑31 aug 2020, 10:16Ma daj cuj tako tema postavljenaIskra je napisao/la: ↑30 aug 2020, 19:53
Ja cu postaviti temu al smijes odgoviriti samo sa da ili ne
Svi koji odgovore ili misle odgovoriti drugacije nisu dobrodosli ili cu traziti ban za njih
Daj pa nije sjeverna koreja
Ako tako mislite praviti forum samo naprijed
Pa.ja sam.postavljaca teme.tako shvatila i tako i tebi napisala. Umjesto što dramis i huju prosupas ili sta vec, mogao si zamoliti postavljaca da u naslov doda i pitanje, Zašto vjerujete? Pa bi onda možda to i doprinjeli da se tema.produbi, raširi i da prostor s za raspravu. Ili otvori temu kakvu želiš.
Kakav će forum biti mene ne pitaj, ja nisam član moderacije niti se zamaram.tom tematikom.
Od mene toliko.
0