Spinerka je napisao/la: ↑31 aug 2020, 13:15
Iskra je napisao/la: ↑31 aug 2020, 06:01
Ja ti mogu reći kako je kod mene , za druge ljude ili forume.ne znam.
"Da se želi dati do znanja da je neko religiozna...."
Pripadnost Islamu ne izražava se gore spomenutim riječima i ne potvrdjuje religioznost. Pripadnost Islamu potvrdjuje se riječima
ESHEDU EN LA ILAHE ILLELLAH VE ESHEDU ENNE MUHAMMEDEN ABDUHU VE RESULUHU"
sto u prevodu znaci
"VJERUJEM I OCITUJEM DA NEMA DRUGOG BOGA OSIM ALLAHA I VJERUJEM I OCITUJEM DA JE MUHAMMED BOZIJI ROB I BOZIJI POSLANIK."
Upotreba Elhamdullilahi ili Subhanallah je odlika lijepog ahlaka , ja bih rekla pravilnog . Elhamdullilahi znači Hvala.Allahu, Subhanallah je Slava Allahu...npr ja kad vidim nešto lijepo ne kažem omg, wtf, **bo te sta je ba ovo!? Ja kažem Subhanallah....Slava Allahu što je stvorio nešto tako lijepo.
Kod.mene je upotreba ovih divnih riječi osim ovog razloga koji sam navela u stvar kulturoloških naslijeđa koji vucem iz svoje domovine, i ne nastojim to mjenjati. Takva sam kakva sam. Mnogo mi je važnije da svoji. Ponašanjem.ne vrijedjam nikog npr i takve stvari nastojim mjenjati, vokabular ne.
P.s. ahlak=odgoj(grubo prevedeno), u biti to je stanje duse
Ti navodeci -vrijedjanje- mislish da to nekoga ipak vrijedja....? Ja, mislim da ne vrijedja.
Kulturoloshki je razlog- da li i drzavljani drugih religija ,koji zive u tvojoj domovini- koriste iste .
Auh! Kako pogrešan zaključak!

Govorila sam tj dala odg sa svog stanovišta, jer jedino to imam pravo, i rekla, umjesto vokabular kojem Elhamdullilahi ne fali ništa, radije mijenjam neke stvari u ponašanju a koje bi eventualno mogle da uvrijede nekog, što mi nikada nije namjera.
A kad smo već kod toga da bi eventualno Selam nekog mogao uvrijediti? Možda, uskogrudne neznalice.
A za državljane drugih regija, ne znam, be mogu govoriti u ničije ime osim.svoje. kako već rekoh pripadnost Islamu očituje se izgovaranjem kelimei sehadeta, a Elhamdullilahi i slično su tek strane riječi lijepog značenja...možda ipak na osnovu njihove upotrebe neko pokazuje pripadnost muslimanskom.korpusu što nužno ne znači da su te osobe religiozne.