Kupuju li roditelji mobitelima vrijeme za sebe i mir od nestrpljive djece?
Re: Kupuju li roditelji mobitelima vrijeme za sebe i mir od nestrpljive djece?
Koliko zapravo roditelji opterećuju djecu sa onim što oni misle da je važno, a što možda nije ili uopšte neće biti važno za njihovo življenje u sasvim drugačijim okolnostima od onih u kojima su roditelji odrastali?
Eto, čitam gore o držanju olovke. Da li će to djetetu zaista biti potrebno za 25 godina? Ljudi nisu oduvijek koristili olovke. Počeli su ih koristiti kad im je trebalo. Zašto se automatski pretpostavlja da će ljudima uvijek trebati korištenje olovke?
Eto, čitam gore o držanju olovke. Da li će to djetetu zaista biti potrebno za 25 godina? Ljudi nisu oduvijek koristili olovke. Počeli su ih koristiti kad im je trebalo. Zašto se automatski pretpostavlja da će ljudima uvijek trebati korištenje olovke?
0
Tražili smo se po prethodnim životima
A razvijanje motorike prstiju i zglobova šake?Socrates je napisao/la: ↑30 sep 2021, 16:05 Koliko zapravo roditelji opterećuju djecu sa onim što oni misle da je važno, a što možda nije ili uopšte neće biti važno za njihovo življenje u sasvim drugačijim okolnostima od onih u kojima su roditelji odrastali?
0
Reci hodža - Džennet il’ Džehennem?
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Pa ni to nije bilo isto kroz istoriju ljudskog roda. Razviće druge stvari koje im trebaju za doba u kojem žive.
Nemojte me razumjeti pogrešno, i ja otprilike imam slično mišljenje kao i vi, ali, evolucija je stalni proces i ne zaustavlja se na nama i našim standardima.
Ako neko navodi da djeca ne mogu pratiti školski program, možda jednostavno ti programi nisu fleksibilni dovoljno da odgovaraju na sve progresivnije napredovanje i moderno doba.
A iz uvodnog posta bih izdvojio ovo o vršnjačkom nasilju. Vršnjačko nasilje je uvijek bilo problem, i uopšte mi nije jasno da ga izdvajaju kao problem u kontekstu teme. Današnje vršnjačko nasilje nikako ne može biti gore.
Nemojte me razumjeti pogrešno, i ja otprilike imam slično mišljenje kao i vi, ali, evolucija je stalni proces i ne zaustavlja se na nama i našim standardima.
Ako neko navodi da djeca ne mogu pratiti školski program, možda jednostavno ti programi nisu fleksibilni dovoljno da odgovaraju na sve progresivnije napredovanje i moderno doba.
A iz uvodnog posta bih izdvojio ovo o vršnjačkom nasilju. Vršnjačko nasilje je uvijek bilo problem, i uopšte mi nije jasno da ga izdvajaju kao problem u kontekstu teme. Današnje vršnjačko nasilje nikako ne može biti gore.
1
1
Vršnjačkog nasilja je bilo uvijek. Ali niko nije nosio utoku. Ja sam jedan oduzeo.Socrates je napisao/la: ↑30 sep 2021, 16:47 Pa ni to nije bilo isto kroz istoriju ljudskog roda. Razviće druge stvari koje im trebaju za doba u kojem žive.
Kako ćeš djeci objasniti nacrt, tlocrt, bokocrt ako ne znaju koristiti lenijar? Pa samo za mjesec dana sam djeci koja su završila devet razreda osnovne škole najmanje 20 puta objašnjavao koliko 1 cm ima milimetara.
A to se u mašinstvu kod nas mora znati jer to mu je glavna osnova za sve - cnc, robotika, konvencionalne metode.
0
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
- lejlamo
- Komorebi

- Reactions: 13993
slažem se i s tvojim zapažanjima @Socrates . standardi i programi ne prate napredak i smjer u kojem se razvijaju generacije.
dolazi do velikog disbalansa.
čitavi postulati i saznanja razvojne psihologije bi se morali poništiti i postaviti novi (novo normalno) da bi se mogao pratiti razvoj djeteta.
ne znam ko, kako i kada će to uraditi.
odstupanja i ponašanja djece današnjeg doba mnogo su različita od onih prije desetak godina, a da ne spominjem u odnosu na naš period odrastanja. a metodologija rada je, više-manje ista/slična. kao i standard psiho-fizičkog razvoja djeteta.
imamo i imaćemo velikih problema zbog toga.
dolazi do velikog disbalansa.
čitavi postulati i saznanja razvojne psihologije bi se morali poništiti i postaviti novi (novo normalno) da bi se mogao pratiti razvoj djeteta.
ne znam ko, kako i kada će to uraditi.
odstupanja i ponašanja djece današnjeg doba mnogo su različita od onih prije desetak godina, a da ne spominjem u odnosu na naš period odrastanja. a metodologija rada je, više-manje ista/slična. kao i standard psiho-fizičkog razvoja djeteta.
imamo i imaćemo velikih problema zbog toga.
1
1
- lejlamo
- Komorebi

možda se ne misli bukvalno na olovku, nego na razvoj fine motorike. a ona je potrebna za bilo koji precizniji rad rukama.
1
1
Ne bih ja sad da ulazim u detalje svačije privatne borbe sa napretkom tehnologije i ljudskog roda. Ovo je u vezi omminog posta.
Valjda se svi možemo složiti u jednom, a to je da školstvo, u skoro svim zemljama, pa i najrazvijenijim, ne ide u korak sa tim napretkom. Tu nisu u pitanju kozmetičke promjene, koje školstvo radi, nego promjena čitavog pristupa obrazovanju.
Valjda se svi možemo složiti u jednom, a to je da školstvo, u skoro svim zemljama, pa i najrazvijenijim, ne ide u korak sa tim napretkom. Tu nisu u pitanju kozmetičke promjene, koje školstvo radi, nego promjena čitavog pristupa obrazovanju.
1
1
Problem s kojim se ja suočavam je uglavnom što ovu djecu niko ne sluša šta imaju da kažu - najviše roditelji.
Zatvore se a ekspanzija emocija raste.
I onda to nekako moraju kanalisati.
Zato ja svoje pauze najviše provodim sa njima. Igramo karata, popravljam im bicikla, mopede, nekad opičimo po gitarama a cijelo vrijeme razgovaramo.
Zatvore se a ekspanzija emocija raste.
I onda to nekako moraju kanalisati.
Zato ja svoje pauze najviše provodim sa njima. Igramo karata, popravljam im bicikla, mopede, nekad opičimo po gitarama a cijelo vrijeme razgovaramo.
1
1
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Finska je prema PISA imala najrazvijenije školstvo ali kako sam čuo počelo im je dobro opadati.Socrates je napisao/la: ↑30 sep 2021, 17:00 Ne bih ja sad da ulazim u detalje svačije privatne borbe sa napretkom tehnologije i ljudskog roda. Ovo je u vezi omminog posta.
0
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Evo ti primjerSocrates je napisao/la: ↑30 sep 2021, 16:05 Koliko zapravo roditelji opterećuju djecu sa onim što oni misle da je važno, a što možda nije ili uopšte neće biti važno za njihovo življenje u sasvim drugačijim okolnostima od onih u kojima su roditelji odrastali?
Mali zna nebesa na mobitelu ali doslo vrijeme da se uce pisana slova i vjezbe sa kosim i blago zakrivljenim linijama. Muku muči…
Neminivno ce mu ta motorika trebati u nekom momentu u zivotu… to na tehnologiji nece moci savladati. Bez obzira i danas i sutra ce ljudima biti potrebni, pa evo, limari gdje ce trebati nesto skrojiti od lima na licu mjesta prilikom instalacije oluka…
1
1
I say what I think, I think what I say
- lejlamo
- Komorebi

to je ono što spomenusmo.Ommadawn je napisao/la: ↑30 sep 2021, 17:05Finska je prema PISA imala najrazvijenije školstvo ali kako sam čuo počelo im je dobro opadati.Socrates je napisao/la: ↑30 sep 2021, 17:00 Ne bih ja sad da ulazim u detalje svačije privatne borbe sa napretkom tehnologije i ljudskog roda. Ovo je u vezi omminog posta.
da, imali su prema standardu PISA testa.
postavlja se pitanje je li standard zastario, jesu li se pojavile nove, bitnije vještine dolazećim generacijama ili su, kako si rekao, odjednom počeli dobro opadati.
0
Ne znam stvarno šta je tačan uzrok ali mislim da se ne odvaja dovoljno resursa školama, mada nisam sasvim siguran.
To je problem koji imamo u Švedskoj. Opštine drže škole i koliko resursa opština ima da odvoji školama - toliko će biti.
0
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Btw
Blagi off
Moramo crtati Asku i Vuka
Blagi off
Moramo crtati Asku i Vuka
0
- lejlamo
- Komorebi

razmišljala sam i o tome.Max je napisao/la: ↑30 sep 2021, 17:05Evo ti primjerSocrates je napisao/la: ↑30 sep 2021, 16:05 Koliko zapravo roditelji opterećuju djecu sa onim što oni misle da je važno, a što možda nije ili uopšte neće biti važno za njihovo življenje u sasvim drugačijim okolnostima od onih u kojima su roditelji odrastali?
Mali zna nebesa na mobitelu ali doslo vrijeme da se uce pisana slova i vjezbe sa kosim i blago zakrivljenim linijama. Muku muči…
Neminivno ce mu ta motorika trebati u nekom momentu u zivotu… to na tehnologiji nece moci savladati. Bez obzira i danas i sutra ce ljudima biti potrebni, pa evo, limari gdje ce trebati nesto skrojiti od lima na licu mjesta prilikom instalacije oluka…
pretpostavljam da će uskoro mašinska i robotska izrada i postavljanje eto tog oluka biti svakodnevnica.
zanimanja kojim bi se mogla baviti naša djeca danas ne postoje.
moramo biti vizionari, moramo i biti svjesni da insistiranje na kosoj i pravoj liniji baš i nema smisla.
imalo je kada nije bilo kompjutera pa se ručno projektovalo,svaki milimetar bio važan.
a sada.......realno, kome treba okvir u praktikumu za tehničko crtanje kojeg mjeriš po sata pa paralelno povlačiš, pa.....
a imaš program za to.
banalizacija, ali to je to.
1
1
Ma nemoguce je da ne zatreba. Evo oluk za primjer se masinski obradi na masini i transportuje na ugradnju. Ali prilikom ugradnje vazda ima neka caka koja nije primjecenA prilikom projektovanja. Pa skroji na licu mjesta da moze biti ogradjeno. Ili opsav oko dimnjaka itd itd.lejlamo je napisao/la: ↑30 sep 2021, 17:14razmišljala sam i o tome.Max je napisao/la: ↑30 sep 2021, 17:05
Evo ti primjer
pretpostavljam da će uskoro mašinska i robotska izrada i postavljanje eto tog oluka biti svakodnevnica.
zanimanja kojim bi se mogla baviti naša djeca danas ne postoje.
moramo biti vizionari, moramo i biti svjesni da insistiranje na kosoj i pravoj liniji baš i nema smisla.
imalo je kada nije bilo kompjutera pa se ručno projektovalo,svaki milimetar bio važan.
a sada.......realno, kome treba okvir u praktikumu za tehničko crtanje kojeg mjeriš po sata pa paralelno povlačiš, pa.....
a imaš program za to.
banalizacija, ali to je to.
0
- lejlamo
- Komorebi

Ommadawn je napisao/la: ↑30 sep 2021, 15:31
Kad kaže “Mama, tata, dosadno mi je”. Ako si zauzet/zauzeta - pusti neka se dijete snalazi samo. Daj mu 15 minuta, pola sata.
Tako se uči riješavanju problema i podstiče kreativnost.
I pričati sa djetetom, grliti ga, pokazivati emocije. To makar ne košta ništa.
iz dosade dolaze ideje. a dobra ideja zlata vrijedi.
treba često dijete staviti u situaciju da mu bude dosadno i pratiti, nakon početne nervoze i frustriranosti, kako se snalazi.
1
1
- lejlamo
- Komorebi

Max je napisao/la: ↑30 sep 2021, 17:16
Ma nemoguce je da ne zatreba. Evo oluk za primjer se masinski obradi na masini i transportuje na ugradnju. Ali prilikom ugradnje vazda ima neka caka koja nije primjecenA prilikom projektovanja. Pa skroji na licu mjesta da moze biti ogradjeno. Ili opsav oko dimnjaka itd itd.
napisah da je banalizacija, možda neadekvatan primjer, ali suština je ta.
evo, neka mi neko odgovori na pitanje zašto dijete mora imati uredan rukopis?
ko od nas piše poslovna, privatna pisma ili obavlja pisanu korespodenciju olovkom? niko.
sve na čemu se insistira, a samo je sebi svrha, besmisleno je i zašto gubiti vrijeme na to. postoje preče vještine.
1
1
Zadnja izmjena: lejlamo, dana/u 30 sep 2021, 17:24, ukupno mijenjano 1 put.