Vojin Mijatović poslao otvoreno pismo Milanoviću

Prenosimo sa portala...
Socrates
PRO behar
PRO behar
Reactions: 14899

Re: Vojin Mijatović poslao otvoreno pismo Milanoviću

Post Postao/la Socrates »

Pa ako ljudi glasaju isključivo emocijama, to će im i biti. Sve će im biti onako kako izglasaju.

Na kraju krajeva, politika je i formiranje jakog i kritičkog građanskog društva koje poziva vlast, pa i Komšića, na odgovornost, pa nešto ne vidim da su se ljudi potrudili da ga zaista formiraju.

Ja sam objašnjavao koje su racionalne postavke Komšićevog djelovanja. On se pokušava baviti visokom politikom i diplomatijom. Nedostatak ove dvije stvari je BiH doveo u situaciju u kojoj je bila za vrijeme rata.
0
Tražili smo se po prethodnim životima
Ommadawn
Florida Man
Florida Man
Reactions: 17599

Post Postao/la Ommadawn »

Ama nije se on potrudio da napravi tu stranku istinski građanskom bolan.
0
Nista kao dama koja te oralno zadovoljava. Hem suti, hem pusi kurrac
Socrates
PRO behar
PRO behar

Ne znam ja šta vi podrazumijevate pod građanskom strankom.

Politička stranka je politička stranka, i ona, pod jedan, ima cilj da joj se glas čuje, koliko je to moguće u datim uslovima i u zavisnosti od realne političke snage te stranke. Pod dva, mora biti spremna preuzeti onoliko vlasti koliko je realno moguće.

Da bi Komšić bio svima navodno dobar morao je valjda ući u frontalni žestoki sukob sa Bakirom, i ostati vječita, ne opozicija, nego marginalna stranka. Nije ni svaka stranka koja nije u vlasti opozicija. Opozicija je samo ona stranka koja ima realnu šansu da uzme potpunu ili većinsku vlast od vladajuće stranke.

Naveo sam primjer traženja Fadilove ostavke. To je, realno, najveći domet DF-a u pogledu konfrontacije sa SDA u sadašnjim uslovima. Komšić je opet nešto sasvim drugo nego DF.

S tim da ja ne vidim da ijedna stranka dole ima neki koherentan nastup oko ičega. Ako je cilj samo srušiti SDA, ko su ti igrači koje oni nude? Kakva im je vizija? Gdje? Kako? Šta?
0
radostan dan
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 6994

Post Postao/la radostan dan »

Max je napisao/la: 30 sep 2021, 16:15 Evo
Da i ja koju kažem.
Dotični gospodin mi se svidja sa svojim istupima i načinom razmišljanja o građanskoj BiH (zanemarimo rječnik koji je upotrijebio prema preCedniku Hrvata, jer dotični izgleda samo taj rječnik i razumije).

Ali Avaj, ima jedna tu kočnica kod mene. Neodoljivo podsjeća sa svojim Istupima na Željka Komšića koji je također puno obećavao pa postade produžena ruka nacionalne stranke zelenih.

Nevjerujem nikome više dok ne dokažu suprotno.

@radostan dan
koje je tvoje razmišljanje?
pa napisao sam već u svom postu:
moje skromno mišljenje je da će mladi junoša biti potrošen, ali neće biti u minusu na kraju salda.
sve ima svoje i sve se može kad se ruke slože, po principu - dobro meni, dobro tebi.

evo i da pojasnim -
a) on sam se trudi sa se pozicionira u okviru sdp-a i bh/federalne političke scene onako kako je to ŽK uradio.
b) to neće moći vječno trajati i izduvaće kao balon, bilo on ili stranka mu (prije on)...
c) kad bude bio potrošen, biće sklonjenu stranu kao i prethodnici, sa funkcijom ikebane (a i to onako uz K****, od strane sdp-a)
d) neće se žaliti, jer će dobro unovčiti ili uhljebiti svoj političi zaokret...koliko je to ja ne znam, ali koliko god da dobije, dobiće više nego prije uključivanja žmigavca i skretanja.

u skraćenoj verziji, bilo je dovoljno da napišem -
pojeo vuk magarca, a ti se muzafere i dalje kupaj.

onda bi ti pitao - dokle ćemo se kupati?
a ja bih ti nalijepio yt snimak one pjesme đuze stoiljkovića - još jedan prođe dan,
koja kaže:

Jos jedan prodje dan
uzburkan k’o more
duz pustih ulica
svetiljke vec gore

Nek’ srce umorno
zeljno mirnih snova
sada tiho plovi
kroz ovu noc

Sa novim jutrom
sve ce isto biti
ja to dobro znam
do novog susreta
sa vama, dovidjenja

Nek’ zvuci pesme te
ispunjeni setom
sada mirno plove
kroz ovu noc

ja ne sumnjam u tvoju iskrenost, koja te usput budi rečeno i dovodi u dileme i trileme po pitanju tvog odnosa spram države/domovine u kojoj živiš, društva, planiranja budućnosti svoje djece i slično...

moraš i ti da vjeruješ radosnom danu koji je prešao pedeset ljeta, imao grupnjak sa sfrj i srj, te individualno općio sa srbijom, crnom gorom i bih....
a on ti veli - ti, mi, od bihaća do tetova...živimo andergraund duška kovačevića i emira kusturice, te top listu nadrealista.
to je tako i to nije promjenjivo.
zašto nije promjenjivo...dugačka je priča.
1
1 slika
Ommadawn
Florida Man
Florida Man

Socrates je napisao/la: 30 sep 2021, 19:46 Ne znam ja šta vi podrazumijevate pod građanskom strankom.

Politička stranka je politička stranka, i ona, pod jedan, ima cilj da joj se glas čuje, koliko je to moguće u datim uslovima i u zavisnosti od realne političke snage te stranke. Pod dva, mora biti spremna preuzeti onoliko vlasti koliko je realno moguće.

Da bi Komšić bio svima navodno dobar morao je valjda ući u frontalni žestoki sukob sa Bakirom, i ostati vječita, ne opozicija, nego marginalna stranka. Nije ni svaka stranka koja nije u vlasti opozicija. Opozicija je samo ona stranka koja ima realnu šansu da uzme potpunu ili većinsku vlast od vladajuće stranke.

Naveo sam primjer traženja Fadilove ostavke. To je, realno, najveći domet DF-a u pogledu konfrontacije sa SDA u sadašnjim uslovima. Komšić je opet nešto sasvim drugo nego DF.

S tim da ja ne vidim da ijedna stranka dole ima neki koherentan nastup oko ičega. Ako je cilj samo srušiti SDA, ko su ti igrači koje oni nude? Kakva im je vizija? Gdje? Kako? Šta?
Tako što će reći “Fadile, yebo ti svoju mater glupu i frljavu, da si odmah podnio ostavku”?
A Fadil se nasekirao k’o konj kad prevrne kola.

Građanska opcija je opcija ljudi sa jasnim planom da ispituju gdje je novac koji je do sada uložen u tu državu a ona stalno nazaduje, otkud da se krši zakon o gradnjama za koje su pod pritiskom izdate dozvole a ne bi trebale, kako to da ni za 20 godina nisu uspjeli napraviti autoput Sarajevo-Zenica a trebalo bi da naprave da je spojeno Bosanski Šamac - Ploče, preko Doboja, Zenice, Sarajeva, Mostara?
I još pun qurac pitanja.
Lako je sa datuma na datum - te dan državnosti, te dan nezavisnosti, te sedmi april, te 25 maj, te 11 juli, te ovo, te ono…
Sve i jedna stranka iz godine u godinu isto.
Pa dokle više?
Niko se to ne pita pa ljudi više i ne vide nikakvu opciju osim dvije:
- Da ne glasaju nikako.
- spakuj torbu, ključ u bravu i Halo Deutschland, Ich bin Mersad.
0
radostan dan
Etablirani član
Etablirani član

a šta, ovdje se raspravlja o iskrenosti političkih namjera i vizija željka komšića?
ma bješte, ja sam ozbiljan čovjek, nisam za zajebancije tog tipa...
aj vozdra.
0
Ommadawn
Florida Man
Florida Man

E33A0344-CFD6-4779-A684-48E09302A677.gif
0
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Socrates
PRO behar
PRO behar

Pa neće niko nikom psovati i budalesati po parlamentima. Tako to rade budaletine poput Šešelja, a ne ozbiljne političke stranke. Valjda je svima dosta primitivizma, još bi samo trebalo da jedni drugima psuju majke, babe, tetke, i ostalu rodbinu u parlamentu.

Niko ljudima, bilo kojim, ne brani da osnuju političku stranku koja će pitati ova gore pitanja. Ako je to želja dobrog dijela naroda, ne znam ko im brani da se organiziraju, osnuju stranku i upuste se u takvu političku borbu.

Niko im ne brani ni da pošalju takvim djelovanjem Komšića u političku penziju.
0
Ommadawn
Florida Man
Florida Man

Pa jest, u pravu si.
Obični ljudi pod teškom letargijom su to sposobni.
Ne znam šta čekaju.
0
Socrates
PRO behar
PRO behar

Pa šta čekaju, da ih Komšić organizira?

Nikad lakše osnovati stranku i progurati svoj ma kakav narativ pred medije, i to sad neki problem.

Eto, dok smo ovo sve napisali, mogli smo i osnovati stranku i već biti u (nekim) medijima.
0
Ommadawn
Florida Man
Florida Man

Ja iz Švedske, ti iz Kanade?

Jah, i? Ljudi bi rekli “Eno dvojica naših ljudi, pametni, sposobni, imaju priču, imaju plan, ma ima da poderu ove naše ko Mocart kajdanku”?

Ne, nego bi na prvu rekli ‘ta ste vi tu došli nama iz dijaspore pametovat.
0
Socrates
PRO behar
PRO behar

Pa ja čitam druge forume. Ljudi iz BIH pišu. Većina bez nekih odanosti drugim strankama. Udare kako ih je Komšić razočarao.

Eto, za stranku ti treba 50 ljudi na osnivačkoj skupštini. Ne znam koliko potpisa. Možda 100.

Pa neka se isključivo bave korupcijom. I naravno da ja karikiram, jer nije lako baviti se politikom, isprofilirati nastup, biti iole značajan, bez obzira na olakšan pristup publici, održati se na površini.

Zbog toga i kažem, neka pokušaju pa neka vide dokle će. Možda će onda bolje razumjeti Komšiča, pa i ostale političare sa ograničenom moći.
0
Ommadawn
Florida Man
Florida Man

Čim ti vidiš prva tri mjesečna iznosa uplaćena na račun - boli te savršeno briga za državu i narod.
0
Max
PRObehar
PRObehar
Reactions: 23349

Post Postao/la Max »

radostan dan je napisao/la: 30 sep 2021, 20:10
Max je napisao/la: 30 sep 2021, 16:15 Evo
Da i ja koju kažem.
Dotični gospodin mi se svidja sa svojim istupima i načinom razmišljanja o građanskoj BiH (zanemarimo rječnik koji je upotrijebio prema preCedniku Hrvata, jer dotični izgleda samo taj rječnik i razumije).

Ali Avaj, ima jedna tu kočnica kod mene. Neodoljivo podsjeća sa svojim Istupima na Željka Komšića koji je također puno obećavao pa postade produžena ruka nacionalne stranke zelenih.

Nevjerujem nikome više dok ne dokažu suprotno.

@radostan dan
koje je tvoje razmišljanje?
pa napisao sam već u svom postu:
moje skromno mišljenje je da će mladi junoša biti potrošen, ali neće biti u minusu na kraju salda.
sve ima svoje i sve se može kad se ruke slože, po principu - dobro meni, dobro tebi.

evo i da pojasnim -
a) on sam se trudi sa se pozicionira u okviru sdp-a i bh/federalne političke scene onako kako je to ŽK uradio.
b) to neće moći vječno trajati i izduvaće kao balon, bilo on ili stranka mu (prije on)...
c) kad bude bio potrošen, biće sklonjenu stranu kao i prethodnici, sa funkcijom ikebane (a i to onako uz K****, od strane sdp-a)
d) neće se žaliti, jer će dobro unovčiti ili uhljebiti svoj političi zaokret...koliko je to ja ne znam, ali koliko god da dobije, dobiće više nego prije uključivanja žmigavca i skretanja.

u skraćenoj verziji, bilo je dovoljno da napišem -
pojeo vuk magarca, a ti se muzafere i dalje kupaj.

onda bi ti pitao - dokle ćemo se kupati?
a ja bih ti nalijepio yt snimak one pjesme đuze stoiljkovića - još jedan prođe dan,
koja kaže:

Jos jedan prodje dan
uzburkan k’o more
duz pustih ulica
svetiljke vec gore

Nek’ srce umorno
zeljno mirnih snova
sada tiho plovi
kroz ovu noc

Sa novim jutrom
sve ce isto biti
ja to dobro znam
do novog susreta
sa vama, dovidjenja

Nek’ zvuci pesme te
ispunjeni setom
sada mirno plove
kroz ovu noc

ja ne sumnjam u tvoju iskrenost, koja te usput budi rečeno i dovodi u dileme i trileme po pitanju tvog odnosa spram države/domovine u kojoj živiš, društva, planiranja budućnosti svoje djece i slično...

moraš i ti da vjeruješ radosnom danu koji je prešao pedeset ljeta, imao grupnjak sa sfrj i srj, te individualno općio sa srbijom, crnom gorom i bih....
a on ti veli - ti, mi, od bihaća do tetova...živimo andergraund duška kovačevića i emira kusturice, te top listu nadrealista.
to je tako i to nije promjenjivo.
zašto nije promjenjivo...dugačka je priča.
cesto patim kada shvatim ko je na polozajima
dodje mi da povratim da zavratim rukave
i napravim bunu al profiterska govna
imaju komunu
0
I say what I think, I think what I say
radostan dan
Etablirani član
Etablirani član

vidi@ Max, relaksiraj se čoveče...
taj svijet o kojem pišeš ne postoji pod ovim parčetom neba niti je ikad postojao.
nije tu riječ o vladajućoj nomenklaturi/nomenklaturama...to je u genima.
u genima onih koji vladaju i u genima onih koji biraju/trpe/ povlađuju.
i nemoj da misliš da su ovi drugoimenovani obavezno u minusu.
ne, ne...
rajetina odlično konta matematiku, i igra tako da u datim prilikama izvuče maksimum koji može, uz prethodno obezbjeđivanje minimuma za svoju guzicu.
zato nek te ne čudi što je narod kao masa inertan, bezlični plastelin kojeg možeš oblikovati po potrebi.
u toj svojoj igri, rajetina pristaje na modeliranje, gledajući kako da preživi, istovremeno potkradajući (ako se ukaže prilika) i vlastodršca,državu, komšiju, rođaka, političkog istomišljenika, neistomišljenika, itd, itd.

jedina razlika između vrha i dna je što vrh igra na veliko jer to želi, a dno igra na sitno jer mu je to dovoljno i neće više od toga.
4
4 slika
radostan dan
Etablirani član
Etablirani član

sve što sam napisao gore odnosi se na potez bihać-tetovo, a bogami i zapadnije od bihaća, no eto nekim čudom su se uvalili u eu, ali kako govore rezultati - džabe uljudba, džabe titula nosioca eu vrijednosti...gen ostaje nepromjenjen, kao i navike, te oni koji su sabrali dva i dva bježe od tog napretka i uljudbe još zapadnije.

da neko ne pomisli da mlatinjam i pišem tek da bih nešto pisao...
promjena vlasti u fbih dvijehiljade i neke, pa onda izbori i konstituisanje vlasti 2010, protesti i komune 2014,
promjena vlasti u rs 2006,
peti oktobar i dos u srbiji 2000...

šta je promjenjeno u politici?
šta je promjenjeno u glavama onih koji vode narod?
šta je promjenjeno u narodu?

NIŠTA...

kokošima treba samo obezbjediti šaku zrnevlja dnevno (minimalna plata) i omogućiti joj da ostatak dana sama kopa po dvorištu i traži govna da preživi ili sitno napreduje (država svjesno pušta da je individualac sa dna malo kraducka i time se zadovolji, da ne bi potezao pitanje - šta radite vi pijevci na vrhu?)....

i to je to...

u ovoj priči koja traje dugo, dugo, imaju samo dva džokeja - kura i murta.
nikad ti ga sulejman nije zajahao...
jeste jednom kratko, slučajno...a i to se neslavno završilo.

ajmo na sise, jebo ovo.
1
1 slika
storm
Administrator
Reactions: 38080

Post Postao/la storm »

radostan dan je napisao/la: 02 okt 2021, 14:01 sve što sam napisao gore odnosi se na potez bihać-tetovo, a bogami i zapadnije od bihaća, no eto nekim čudom su se uvalili u eu, ali kako govore rezultati - džabe uljudba, džabe titula nosioca eu vrijednosti...gen ostaje nepromjenjen, kao i navike, te oni koji su sabrali dva i dva bježe od tog napretka i uljudbe još zapadnije.

da neko ne pomisli da mlatinjam i pišem tek da bih nešto pisao...
promjena vlasti u fbih dvijehiljade i neke, pa onda izbori i konstituisanje vlasti 2010, protesti i komune 2014,
promjena vlasti u rs 2006,
peti oktobar i dos u srbiji 2000...

šta je promjenjeno u politici?
šta je promjenjeno u glavama onih koji vode narod?
šta je promjenjeno u narodu?

NIŠTA...

kokošima treba samo obezbjediti šaku zrnevlja dnevno (minimalna plata) i omogućiti joj da ostatak dana sama kopa po dvorištu i traži govna da preživi ili sitno napreduje (država svjesno pušta da je individualac sa dna malo kraducka i time se zadovolji, da ne bi potezao pitanje - šta radite vi pijevci na vrhu?)....

i to je to...

u ovoj priči koja traje dugo, dugo, imaju samo dva džokeja - kura i murta.
nikad ti ga sulejman nije zajahao...
jeste jednom kratko, slučajno...a i to se neslavno završilo.

ajmo na sise, Hbo ovo.
Mislim da bi poprilično lako svi došli do pameti, da nismo toliko skupa.
Ne mora biti Bosna za primjer...
Evo dok je u Srbiji bio Đinđic, tanak je bio hdz, predsjednici Mesić, Josipović, neka normala... Zasjedne Aca, eto ih nazad i u hr... Prenesi analogiju na bih i to je to.
Da li će se u jednom trenutku dogoditi istovremeni odjeb, jako teško...
I kad dobije priliku, opozicija je toliko nesposobna, nesuvisla, da je to kratkog daha, i Ajmo Jovo, na novo (ili Mirza, ili Stipe)
0
Odgovori

Natrag na “Vijesti”